![]()
En flytande engelska och en större förståelse för mångkulturalism är några av de färdigheter speciellt internationella studenter, så kallade IB studenter, får med sig. I år har Finland utexaminerat IB studenter i 20 år. Vasa Övningsskola gymnasium i samarbete med Vaasan Yhteislukio var bland de första gymnasierna som hoppade på den nya trenden 1992 då de första IB studerandena togs in.
Rektor Ulla Granfors vid Vasa Övningsskola gymnasium minns tiden med värme.
Rektor Ulla Granfors.
Rektor Ulla Granfors
Bild: Yle/Malin Hulkki
- Vi gjorde det unika och bildade en gemensam IB utbildning för de finskspråkiga och svenskspråkiga eleverna och gjorde ett samarbetsavtal med Vaasan Yhteislukio. Vi har fortfarande detta barn tillsammans, säger Ulla Granfors.
International Baccalureate eller IB studentexamen kan i dag avläggas vid ungefär 1500 skolor i mer än 120 länder. I Finland finns 15 IB-skolor.
Spänd väntan inför dimissionen.
IB studenternas dimission vid Vasa Övningsskola
Bild: Yle/Malin Hulkki
Vid Vasa övningsskola har ungefär hälften av eleverna på IB linjen finska som modersmål och hälften svenska. Dessutom har linjen också internationella elever.
Undervisningen sker enbart på engelska. Inom IB-linjen specialiserar sig eleverna mer än på de traditionella gymnasielinjerna.
- IB går mera på djupet med färre ämnen. Man läser sex ämnen från olika grupperingar så det är mera specialisering på det sättet. säger Granfors.
Goda språkkunskaper
Ett av programmets viktigaste mål är också att fostra hela människan till internationell förståelse och ansvarsfullt medborgarskap. Och det som eleverna på IB linjen har möjlighet att få nästan gratis är mycket bra språkkunskaper poängterar Granfors.
- I och med att vi har finskspråkiga, svenskspråkiga och utländska studerande tillsammans så kommer det mångkulturella automatiskt. De som tar till sig möjligheten kan svenska, finska och engelska perfekt när de efter tre år går ut härifrån. Plus att det finns andra språk. Vi räknade ett tag att vi hade 31 modersmål i vår skola. Det gör också att hela miljön blir internationell, säger Granfors.
IB studenteras rosor på rad.
Studentrosor
Bild: Yle/Malin Hulkki
Intresset för IB studier har hållits rätt konstant. De studenter som utexaminerats under de 20 år som utbildningen funnits vid Vasa Övningsskola gymnasium har placerat sig på många håll. Endel har blivit kvar i hemknutarna andra har gjort internationell karriär. En sak har de alla hur som helst gemensamt tror Granfors.
- Kanske porten ut i världen är mera öppen. De har språkkunskaperna och plattformen och ett betyg som man känner till och känner igen utomlands, säger Granfors.
IB studenternas mössor.
Studentmössor på rad
Bild: Yle/Malin Hulkki
Konstiga betyg
I dag är säkert de flesta utbildningar bekanta med IB studenternas betyg. Men så var det inte till exempel för Kristina Juth som hörde till de första studenter som utexaminerades från IB linjen vid Vasa Övningsskola 1995.
Då hon sökte in till högskola fick hon avslag eftersom de inte förstod sig på betygsättningen och tolkade hennes betyg helt fel. Det hela rättades i alla fall och slutet blev gott.
I dag är Kristina Juth skattejurist och jobbar med internationell företagsbeskattning. Förutom studier i juridik i Vasa har hon också studerat i Sverige och varit utbytesstuderande i Frankrike. Hon har jobbat i Sverige, New York och Bryssel och minns tiderna som IB studerande med värme.
- Jag ville testa på någonting nytt och fick höra att de skulle börja med IB gymnasium i Vasa. Jag kände att det var min plats, säger Juth.
Kristina Juth blev IB student 1995.
Kristina Juth blev IB student 1995
Bild: Yle/Malin Hulkki
Kristina Juth tror att hon skulle ha sökt sig utomlands och till internationell karriär också utan studier på IB linje men studierna där underlättade. Nu 20 år senare uppskattar Kristina Juth speciellt de språkkunskaper hon fick med sig från IB studierna, speciellt i engelska.
- Man fick ett väldigt bra ordförråd och det som var nytt var att vi egentligen inte hade några kursböcker utan vi letade upp material själv. Det här var tiden före man kunde googla någonting. Det har gett mig en bra start för universitetsstudierna. Jag lärde mig studietekniken redan i gymnasiet, säger Juth.
Skotland, Norge och Sverige nästa
Också för Marko Lehto som hör till de IB studenter som utexaminerades på fredagen var IB linjen ett självklart val. Han har alltid varit intresserad av det internationella och har pratat engelska sedan han var liten.
Marko Lehto är årets IB student.
IB student Marko Lehto
Bild: Yle/Malin Hulkki
- Jag har alltid velat utomlands. Vad jag än gör har jag tänkt att jag skall ut från Finland. IB är perfekt med tanke på det, säger Lehto.
Studierna på IB linje har stundtals varit ett tufft och hårt jobb. Men med hjälp av vänner har allt ändå gått bra. Nu drömmer Marko Lehto om studier som har med engelska och psykologi att göra. Och riktningen är klar.
- Jag skall söka till Skottland. Där finns många bra möjligheter att studera språk och psykologi. Också universiteten i Sverige och Norge intresserar, säger Lehto.