
Familjen Svenlin i Holm i Larsmo är vänfamilj till en syrisk familj sedan nästan ett år tillbaka. De har en viktig roll som vänner till familjen och får samtidigt smaka på den syriska kulturen.
Flyktingläget i Europa blir allt svårare, och det kommer att synas på många håll också här i Finland. Larsmo kommun tog i fjol emot två syriska familjer, och de har börjat hitta sin plats i det nya samhället, till stor del tack vare det lokala stöd de har fått.
Systemet med vänfamiljer har fallit väl ut. De syriska kvotflyktingarna Tariq Al Baradan och Wala Al Rwasheda kom till Finland för knappt ett år sedan tillsammans med sina två pojkar Mutaz och Mohammad. Och alla pratar redan svenska.
- Jag är mycket tacksam för mina vänfamiljer. De besöker oss och håller kontakt med oss. Jag, min fru och mina barn är så glada, säger Tariq Al Baradan.
Vad brukar ni göra?
- Vi pratar om allt möjligt. Barnen leker. Våra vänfamiljer vill veta hur det var att bo i Syrien. De lär oss språket och berättar hur saker fungerar här i Finland, säger Wala Al Rwasheda.
- Första gången hade vi med en tolk, säger Daniel Svenlin.
Men familjen, som pratar arabiska, kan varken engelska eller svenska. Hur gick ni tillväga sedan?
- Enkelt, vi använde oss av Googles översättningsverktyg i ungefär tre månader. Sedan lämnade vi bort Google och nu pratar vi svenska med varandra, säger Daniel Svenlin.
Det fanns ett stort behov av vänfamiljer redan för ett år sedan och Linnea Svenlin började fundera på om de inte skulle ta chansen.
- Jag frågade Daniel vad han tyckte och han hängde på direkt. Jag kontaktade Röda korset och så hade de en träffa veckan därefter och på den vägen är det, säger Linnea Svenlin.
Är det svårt att vara vänfamilj?
- Nej, det är det inte. Man ska ju bara vara en vän, finnas tillhands. Det är inte svårt. Vi har ingen praktisk uppgift eller så.
Behöver man mycket tid?
- Man väljer själv förstås. Men vi försöker att besöka dem en eller flera gånger i veckan. De sitter ju mycket hemma och de har ingen bil, så de uppskattar våra besök stort.
Man behöver inte hitta på några märkvärdiga sysselsättningar, berättar Linnea Svenlin.
Falafelkväll på syriskt vis
- Vi har varit till staden och till Maxifun med barnen. När vi är här hos oss är vi alltid ute och leker med barnen eller spelar något spel. Vi sitter också mycket och diskuterar allt vad de funderar på.
De syriska vänner delar också med sig av sin kultur.
- Jo, helt klart. Matkulturen är jättebra och i går kväll var vi där hos dem på falafelkväll. Det är bara intressant att få upptäcka nya kulturer och få ta del av dem, säger Daniel Svenlin.
- Man sitter på golvet och äter mat och bjuder in alla man känner. I går kväll var min mamma med också, säger Linnea Svenlin.
Fem års arbete bombades sönder
Tariq Al Baradan och Wala Al Rwasheda hade jobb i sitt hemland. Det hade tagit dem fem år att bygga sitt hus i staden Tafas där de hann bo i bara ett halvt år innan bomber demolerade huset och de tvingades fly till fots till Jordanien med sina två små barn.
De har en vädjan till de europeiska länderna:
- Jag önskar att alla länder skulle ingripa för att förbättra situationen i Syrien. All hjälp behövs, säger Tariq Al Baradan som bor i Bosund i Larsmo med sin familj.
Enligt FN har över fyra miljoner syrier lämnat landet som flyktingar under de fem år som inbördeskriget har pågått där. Det är en sjättedel av Syriens befolkning.