Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all 40691 articles
Browse latest View live

Aino Luoma laddar för VM i Ironman

$
0
0

Gnistan tändes under studietiden i Danmark, framgången i de första tävlingarna var omedelbar och plötsligt är Vasabon Aino Luoma på väg till VM i Österrike där hon skall göra en halv Ironman och jaga medalj i sin egen ålderskategori.

Det hela började under studietiden i Århus, där hon läste medicin. Hon erkänner att det var lite av en slump att det blev just triathlon för hennes del.

– Visst kan man säga det. Jag studerade i Danmark och där är triathlon betydligt större än här hemma. Jag såg Köpenhamns Ironman och blev inspirerad att testa själv, minns Luoma.

Sagt och gjort, Luoma anmälde sig till en förening och ställde upp i sin första tävling som gav bra resultat.

– Det kändes direkt att jag hade en hel del att ge i triathlon. Tidigare har man varit en medelmåtta på alla sporter, men inte haft en klar grej som är just min. Nu blev det triathlon som blev min grej!

I sin första egentliga större tävling år 2014 på den olympiska distansen blev Luoma fyra i ett brett startfält. Senare under sommaren 2014 deltog hon vid FM i Joris och vann sin åldersklass (25-29).

Aino Luoma sysslar med triathlon.
Aino Luoma. Aino Luoma sysslar med triathlon. Bild: YLE/AnttiKoivukangas

FM-guldet kom på en så kallad Ironman 70.3, som i praktiken är en halv Ironman.

För Luomas del innebär det i tävlingssammanhang 1,9 kilometer simning, 90 kilometer cykling och 21,1 kilometer löpning.

I juni genomförde hon distansen i Kronoborg på en totaltid som klockades vid 4.40.41 - simningen tog 33.47, cyklingen 2.28.17 och löpningen 1.32.03 (dessutom ingår tid för byten mellan de olika disciplinerna).

Löparbakgrunden hade hon redan innan satsningen på triathlon, men det andra har hon fått lära sig.

– Simningen har jag jobbat mest med, gått simkurser och så. Målet har varit att få i en bra teknik och ett bra flyt. Cyklingen har jag egentligen börjat träna teknik för i år, men det har varit roligt. Där har jag spenderat mest timmar.

Aino Luoma har fått jobba mycket med simningen.
Tufft jobb med att bli bra simmare. Aino Luoma har fått jobba mycket med simningen. Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Det är också vid ett simpass bakom badhotellet vid Vasklot som Yle Sporten träffar Luoma. Från intervjudagen återstår två veckor till VM-tävlingarna som kommer att gå av stapeln i Österrike.

– Jag vill naturligtvis göra så bra ifrån mig som möjligt. Jag hoppas att jag lyckas pricka in formen till VM och nå så högt upp på pallen som möjligt. Cykelrutten är säkert lite annorlunda än i de tävlingar jag varit på i Finland, så en lika bra cykeltid som tidigare gör jag inte. Men banan är samma för alla, så det gäller att tuta och köra och sen se hur långt det bar.

Under FM-tävlingarna i sommar placerade sig Aino Luoma på tredje plats, men då tävlade hon redan i den tuffare allmänna klassen.

VM har varit säsongens huvudmål för Luoma, som ligger tidigit i sin satsning på de tre tuffa grenarna i triathlon. Till hösten börjar hon jobba på Vasa Centralsjukhus, men tanken är att se hur långt det bär också inom det idrottsliga.

Aino Luoma vilar under simpasset på 3 km.
Aino Luoma gillar fysiska utmaningar. Aino Luoma vilar under simpasset på 3 km. Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Vid VM gör Ironman-organisationen en distinktion mellan proffsen och de idrottare som tävlar i sina respektive ålderklasser. Luoma sticker inte under stolen med att en professionell satsning på grenen skulle locka.

– Allting är möjligt om viljan finns. Det handlar främst om organisering, men i Finland är det tufft att få sponsorering så det blir att betala själv från egen kassa. Blir man tillräckligt bra finns det nog säkert parter som är redo att nappa på. Jag är själv ganska öppen för nya saker och utmaningar.

Hennes följande utmaning blir sista helgen i augusti.

Vid VM i Zell am See.


Sannfinländarna lämnar politiken i Jakobstad

$
0
0

Sannfinländarna i Jakobstad har lämnat in en anhållan om att få slippa alla politiska uppdrag, inklusive fullmäktigeplatsen. Stadsstyrelsen behandlar ärendet på måndag.

Fullmäktige i Jakobstad har 43 ledamöter. Sannfinländarna har en plats som innehas av Jaakko Tamminen. I praktiken har varken han eller hans ersättare, Sari Karlström, deltagit i mötena utom vid ett fåtal tillfällen.

Sannfinländarnas plats i fullmäktige i Jakobstad är tom
Sannfinländarnas plats i fullmäktige i Jakobstad är tom. Sannfinländarnas plats i fullmäktige i Jakobstad är tom Bild: Yle/ Kjell Vikman
Stadsstyrelsen i Jakobstad kommer att ta upp frågan om befrielse på sitt möte på måndag och ärendet kommer till fullmäktige i september. Ifall fullmäktige godkänner Sannfinländarnas anhållan kommer fullmäktige i Jakobstad att officiellt bara ha 42 platser under resten av mandatperioden.

- Jag tänker inte delta längre, det gäller också arbetet i nämnder, säger Sari Karlström

-Jag har personliga skäl och de tänker jag inte redogöra för offentligt.

Vad säger väljarna?

Sannfinländarna Sari Karlström, Jaakko Tamminen och Kari Lindberg.
Sannfinländska gruppen i Jakobstad, Jaakko Tamminen i mitten har varit fullmäktigeledamot. Sannfinländarna Sari Karlström, Jaakko Tamminen och Kari Lindberg. Bild: YLE/ Luzilla Backa
-De är ledsna men jag har så tunga skäl att jag inte kan fortsätta, säger Sari Karlström.

Sannfinländarnas ordinarie medlem i fullmäktige i Jakobstad, Jaakko Tamminen har inte gått att nå för en kommentar.

Stadsstyrelsen behandlar frågan på måndag

Anne Ekstrand , Stadsjurist i Jakobstad
Stadsdirektörens ersättare, Anne Ekstrand Anne Ekstrand , Stadsjurist i Jakobstad Bild: Johanna Överfors/YLE
Stadsdirektörens ersättare, Anne Ekstrand, bekräftar att ärendet tas upp på måndag i stadsstyrelsen. Godkänns Sannfinländarnas anhållan i stadsstyrelsen om befrielse från alla politiska uppdrag skall fullmäktige ännu slutligt behandla ärendet i september.

- I praktiken har stolen i fullmäktige varit tom en tid och bara 42 ledamöter har varit närvarande, nu blir det här permanent under resten av fullmäktigeperioden om fullmäktige godkänner arrangemanget, säger Anne Ekstrand.

"Jag vill stå längst fram vid scenen"

$
0
0

På fredag uppträder tonårsidolerna Isac Elliot och Robin på en gemensan stadionkonsert i Vasa. Tidigt på morgonen stod ett trettiotal ungdomar i kö för att få komma in på området

Vid stängslet som omgärdar Karlsplan träffar vi Daniela från Kvevlax, Emma från Kronoby, Amanda från Nykarleby, Maria och Inkeri från Vasa, samt Janina från Maxmo.

Men hur är det egentligen - borde de inte vara i skolan så här dags? Jo, svarar de flesta.

- Jag bad om ledigt av läraren i går, svarar en av tjejerna, som medger att hon nog hade kommit hit också utan lov.

Hur är det med föräldrarna då. Är inte de oroliga över att barnen är borta hela dagen?

- Jo, säger Maria. De sa att jag inte får log att vara här, men...

På torsdagen släppte Isac Elliot en ny singel, Lipstick. Låten spelas förstås flitigt medan folket köar och den får högsta betyg av tjejerna.

- Jättebra, jag älskar den, säger en av dem. Det är Isacs bästa låt hittills, är alla överens om.

Portarna till konsertområdet öppnas klockan 16. Vad ska de göra för att få tiden att gå fram till dess?

- Tala med kompisarna, gå nånstans och äta, kolla runt, säger de.

Ida Antonsen, Venla Vainikainen, Stina Bergvoll Henriksen och Terese Vollstad-Giæver
Ida Antonsen, Venla Vainikainen, Stina Bergvoll Henriksen och Terese Vollstad-Giæver. Ida Antonsen, Venla Vainikainen, Stina Bergvoll Henriksen och Terese Vollstad-Giæver Bild: Yle/Roger Källman

Tusen kilometer för att se Isac

Konserten lockar också mera långväga gäster. Venla Vainikainen från Ilomants hör till ett gäng som har tältat utanför Karlsplan.

- Jag vill stå längst fram vid scenen, säger Venla, som redan har sett Isac Elliot uppträda ett tjugotal gånger.

Som bekant har Isac Elliot också en stor beundrarskara i Norge. Ida Antonsen, Stina Bergvoll Henriksen och Terese Vollstad-Giæver, alla från Tromsø, sitter också de på gräset och väntar på att konserten ska börja.

- Vi hade lust, ger de som förklaring till varför de gjort den över tusen kilometer långa resan.

På frågan om det inte finns några bra norska artister svarar de:

- Det är ingen som är lika bra som Isac!

Brand i egnahemshus i Vasa

$
0
0

Ett egnahemshus på Båthamnsvägen i Vikinga i Vasa brann på fredageftermiddag. Brandkåren har nu lyckats släcka elden som spridit sig under vattentaket.

Österbottens nödcentral tog emot larmet strax efter halv ett på fredag eftermiddag. Brandkåren jobbar ännu med att riva vissa konstruktioner.

Branden uppstod när man utfört reparationsarbeten på hustaket och den spred sig under vattentaket men inte till övriga delar av huset.

Huset har ändå fått skador av vatten som runnit ner i huset under släckningsarbetet.

Ingen människa skadades i branden.

Kranbil användes i bekämpningen av branden på Vikinga.
Kranbil användes i bekämpningen av branden på Vikinga. Kranbil användes i bekämpningen av branden på Vikinga. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Pådraget var stort i Vikinga.
Pådraget var stort i Vikinga. Pådraget var stort i Vikinga. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist
En handfull brandbilar är på plats.

Bromsade för björnen i Kvevlax

$
0
0

Jens Knip fick hastigt bromsa in när en björn plötsligt korsade Riksväg 8 vid Stormossen i Korsholm på torsdag. Fyra bilister fick väja för att inte krocka med björnen.

- Den hade bråttom in i skogen, säger Knip.

Det var vid 21-tiden som Jens Knip var på väg hem från Vasa till Kvevlax när en björn plötsligt sprang upp på vägen. Jens Knip och chaufförerna i tre andra bilar fick stå på bromsen för att undvika en krock.

- Den hade så bråttom in i skogen att jag inte hann fotografera den, säger Jens Knip.

Intressant upplevelse

Björnen försvann in i skogen på andra sidan vägen.

Jens Knip säger att han blev överraskad, men inte rädd.

- Det var en intressant upplevelse att få se ett så stort djur i verkligheten och på så nära håll, säger Knip.

Fullstor björn

Rovdjurskontaktperson Frey Forsbacka kallades till platsen.

- Det var en fullstor björn som korsade vägen norrifrån och fortsatte söderut, säger Frey Forsbacka.

Tassavtrycken motsvarande skostorlek 42 hittades på platsen.

Brakade till i skogen

Vid samma tidpunkt som björnen korsade riksvägen befann sig Carola Åkers i skogen ungefär 800 meter norrut från vägen till Stormossen. Åkers var ute med en bekant för att lägga ut blodspår för hundspårning.

- Plötsligt hörde vi hur det brakade till. Jag tänkte att det kanske är en älg och blev inte orolig, säger Carola Åkers.

Åkers säger att hon är björnrädd och glad över att hon inte var medveten om att det fanns en björn i området.

- Det var bra att jag hade en bekant med mig för vi småpratade hela tiden medan jag visade honom spåret. Och det var tur att vi inte hade någon hund med oss.

Ut och spåra

Åkers bekant ska ut och spåra med sin hund i området i dag.

- Han är inte rädd av sig så han beger sig säkert ut med hunden. Vi tränar regelbundet hundar där inför spårprov. Men jag kommer nog att prata på nästa gång jag beger mig ut i skogen. Och kanske skaffa mig en bjällra, säger Carola Åkers.

Inte rädd för björnar

Tommy Holmblad befann sig ute i skogen med sin son för att plocka svamp en kvart innan björnen observerades. Holmblad befann där björnen sprang in i skogen efter att den korsat vägen.

- Jag blev nyfiken och åkte tillbaka och ringde Frey Forsbacka, säger Holmblad som är en ivrig jägare och hobbyfotograf.

- Jag var rädd att vi hade skrämt upp björnen men den hade kommit från andra hållet.

Holmblad såg björnspåren och säger att de var lika stora som hans sandaler i storlek 43. Tommy Holmblad är inte rädd för björnen utan tänker bege sig ut med kameran för att försöka föreviga den.

- Jag är mera rädd för att gå på Vasa torg. Om inte situationen är väldigt olycklig så springer björnen sin väg. Men ifall björnen känner sig hotad, om man exempelvis kommer mellan en björnhona och hennes unge, kan det vara riskabelt, säger Holmblad.

Men Holmblad tror inte att han får napp.

- Björnen har säkert bara passerat, men kanske kan jag hitta björnspår på skogsvägar, säger Tommy Holmblad.

Frey Forsbacka meddelar att vidare observationer av björnen kan meddelas till honom på telefon 0500 368 600.

Förslag: 9–12 områden ska sköta social- och hälsovårdstjänsterna

$
0
0

En grupp experter har utarbetat riktlinjer för den kommande social- och hälsovårdsreformen. Bland annat föreslås en indelning i 9-12 självstyrande områden. SFP:s ordförande Carl Haglund anser att det nya förslaget innebär alltför få vårdområden och är ett hot mot den svenska servicen.

Expertgruppen, som tillsatts av social- och hälsovårdsministeriet samt finansministeriet, föreslår bland annat att social- och hälsovårdstjänsterna ska ordnas av 9-12 självstyrande områden som är större än kommuner för att kunna ordna heltäckande social- och hälsovårdstjänster.

Enligt expertgruppen ska social- och hälsovårdstjänsterna i första hand finansieras av staten. Kommunerna ska enligt riktlinjerna inte ha något finansieringsansvar, om det inte finns behov av det under en övergångsperiod.

Haglund: 9-12 vårdområden på tok för få

Politikern Carl Haglund.
Carl Haglund. Politikern Carl Haglund. Bild: Yle/Ted Urho

Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund anser att 9-12 vårdområden är alltför få och att reformförslaget mer handlar om förvaltning än människan.

- Jag tycker att det är märkligt när man i politiken till exempel vill förbättra vården, börjar man istället att omorganisera förvaltningen. 9-12 vårdområden är på tok för få. I dag ansvarar närmare 300 kommuner för vården i Finland och ska man då gå till så få vårdområden blir det en enorm risk att allt nu handlar om förvaltning och inte om vården och patienterna.

Haglund är även oroad över det svenska språkets ställning i den nya reformen. Enligt honom finns det en risk att den svenskspråkiga servicen skulle lida i de stora förvaltningsområdena. Han oroar sig också bland annat över att kommunernas uppgifter förs över till de nya områdena.

- Man vill dessutom föra över landskapsförbundens, kommunernas och NTM-centralernas uppgifter så att man bygger upp demokratiska eller mindre demokratiska jätteförvaltningsenheter som påminner om de gamla länen. Jag tror inte att vi får bättre vård med flera politiker.

Att reformen exempelvis skulle leda till att Österbottens förbund och det Österbottniska landskapet skulle försvinna är enligt Haglund en stor förlust för hela det svenska i Finland.

- Det skulle nog vara en stor smäll. I Österbotten har vi ett sjukvårdsdistrikt och ett landskap med svenska som majoritetsspråk. De svenska strukturerna i Österbotten är betydande för att också nationellt upprätthålla en förvaltning som fungerar på bägge språken.

Centern får kritik

Carl Haglund kritiserar också regeringspartiet Centerns agerande i frågan om att inkludera oppositionen i en stor nationell fråga som vårdreformen. Haglund tar upp den förra regeringens lagförslag om vårdreformen som under våren föll på grund av att den stred mot grundlagen.

- Under förra valperioden var Centern hela tiden ute och kritiserade regeringen för att inte få ta tillräckligt del av beredningen av vårdreformen. Man tog sedan med oppositionspartierna i beredningen och en parlamentarisk överenskommelse uppstod om vården, som sedan föll i riksdagen på grund av grundlagsproblem.

Haglund anser själv att vårens vårdreformsförslag inte var den bästa lösningen, men att poängen är att alla då jobbade tillsammans. Enligt honom har Centern nu helt glömt bort oppositionen när de själva kommit till makten.

- Man har redan i regeringsförhandlingarna stakat ut de viktigaste målsättningarna politiskt och tycks nu gå vidare utan att involvera oppositionen. Det här är mycket märkligt i ljuset av Centerns agerande när de själva var i opposition.

Hur passar det här förslaget ihop med grundlagen?

- Grundlagen utgår från att kommuninvånarna genom kommunalval ska kunna påverka sin vardag och det tycker jag är viktigt. I verkligheten ser det ändå annorlunda ut.

Haglund nämner som exempel ett vårdsystem med nio områden i landet. Det skulle enligt honom betyda att små kommuner kanske kommer att ha en representant i nya fullmäktigeförsamlingar som skulle uppstå i samband med reformen.

- Inte har en Grankullarepresentant eller en representant från Lappträsk eller Kaskö något att säga till om i ett stort område. Det är de stora städerna och stora partierna som styr och ställer. Ur ett demokratiskt perspektiv är det inte speciellt välkommet.

Kommunerna ska främja välmående

Även om kommunerna efter reformen inte längre ska producera social- och hälsovårdstjänster understryker experterna som utrett social- och hälsovårdsreformen att kommunerna även i fortsättningen aktivt ska ha hand om främjandet av kommuninvånarnas välmående och hälsa, tillsammans med de självstyrande områdena.

För varje självstyrande område som bildas föreslår utredarna att en temporär organisation inrättas för att underlätta övergångsarbetet. På grund av de omfattande överföringarna av egendom och personal ska även arbetsgrupper tillsättas för att förbereda överföringarna.

Övergångs- och omställningsförvaltningar för de självstyrande områdena inrättas 2017.

Arbis i Vasa blir utan rektor

$
0
0

Ann-Maj Björkell-Holm, rektor vid Vasa arbetarinstitut, slutar den första oktober. Hon blir i stället ny kulturchef för Kultur Österbotten.

Stadsstyrelsen i Vasa behandlar ärendet på sitt möte på måndag. Enligt beredningen beviljas Björkell-Holm avsked från tjänsten, enligt hennes önskemål.

Björkell-Holm efterträder Vivan Lygdbäck som kulturchef på Kultur Österbotten. Hon börjar det nya jobbet den första oktober.

Klockan i Trefaldighetskyrkan ur funktion

$
0
0

Urtavlan på Trefaldighetskyrkans torn i Vasa är tillfälligt ur bruk. Orsaken är en kortslutning i klockans maskineri.

Maskineriet repareras och klockan borde fungera som normalt igen på tisdag den 18 augusti.

Kyrkklockorna som ringer är kopplade till ett annat system och de fungerar därför normalt.


Tre män häktade för rånet i Oravais

$
0
0

De män som greps efter rånet i Oravais i onsdags är häktade, det meddelar polisen. De tre männen från Vasa är misstänkta för grovt rån.

I polisens förundersökning har framkommit att två maskerade män på onsdag förmiddag trängde sig in i ett hus i Oravais. Vi tidpunkten befann sig mannen och kvinnan samt deras två barn under skolåldern i huset. Under hot med handeldvapen krävde männen pengar.

Av någon orsak avbröts gärningen och männen avlägsnade sig från huset.

Efter rånet grep polisen tre män i Kvevlax, Korsholm. Männen är alla under 30 år gamla och kommer från Vasa. De färdades i en silvergrå Nissan Primera.

Männen misstänks bland annat för grovt rån.

Förhör med de misstänkta har inletts och förundersökningen är i inledningsskedet.

Rekrytering enbart på finska på Vasa stad

$
0
0

Det finns 24 lediga tjänster att söka på Vasa stads finskspråkiga hemsida. Men inga alls på den svenska hemsidan. - Det är absolut inte meningen, säger kommunikationschef Leena Forsén.

På Vasa stads finskspråkiga hemsida finns det 24 lediga tjänster men på den svenskpråkiga webbsidan för lediga arbetsplatser gapar det tomt.

- Det här är inte vår avsikt. Vasa är en tvåspråkig stad och allt ska finnas på båda språken, säger Leena Forsén som inte varit medveten om problemet.

Tekniskt problem

Det är i samband med att sidorna förnyats under sommaren som något gått fel.

- Vi ska reda ut det här med den tekniska personalen och med leverantörer. Felet ska åtgärdas så snabbt som möjligt, säger Leena Forsén.

Dela konsertfoton på Roxette och Alphaville

$
0
0

Dela dina konsertbilder med Yle Österbotten. Du kan skicka in dina foton eller tagga dem med #yleöb på Instagram.

Ska du gå på konserten med Roxette och Alphaville på lördag? Dela gärna dina foton med Yle Österbotten. Vi sammanställer era foton till ett bildspel.

Sänd ditt foto till radiovega.osterbotten@yle.fi, ladda upp det på vår Facebooksida där vi heter Yle Österbotten eller använd #yleöb på Instagram.

Sommarquiz: Tyskland

$
0
0

Fem snabba frågor om Tyskland.
((vis:949261))

Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

$
0
0

Nu lanserar vi Nyhetskollen - en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig.

- Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

Med hjälp av Nyhetsskollen kan du skräddarsy nyhetsflödet enligt dina önskemål. Du väljer vilka ämnen som ska prioriteras och vilka som inte känns lika viktiga.

Nyhetskollen skickar en avisering direkt när en för dig viktigt nyhet har publicerats. Vill du inte väckas av ett ”pling” mitt i natten går det att ställa in.

”Inte som Facebookflödet”

Kalle Karonmaa följer inrikes- och teknologinyheter men inte lokalnyheter från mindre kända orter.

- Jag brukar gå igenom nyhetslistan längs med dagen då jag har tid, typ lunchdags och kaffepauser. Mest koncentrerar jag mig på rekommendationerna och sen kollar jag snabbt huvudnyheterna och sport.

Sara Torvalds är också van användare av Uutisvahti. Hon tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook.

- Jag har prioriterat nyheter om katolska kyrkan, invandringspolitik och mänskliga rättigheter. Inhemsk sport däremot intresserar mig inte.

Torvalds tycker det ska bli roligt med Svenka Yles nyheter i en app.

- Helst tar jag ju del av nyheter på mitt modersmål.

Dina nyheter hela tiden med dig
Dina nyheter hela tiden med dig Bild: Svenska Yle / PlaceIt

Tusentals ämnen att välja bland

Nyhetskollen och Uutisvahti bildar nu en gemensam mobilapp och du kan byta mellan svenska och finska på samma sätt som i Yle Arenan-appen. I appen kan du prioritera upp eller ned massor av olika ämnen, allt från Fiskars och bilbeskattning till Kimi Räikkönen och prideparader. Du kan också inkludera de mest delade och viktigaste nyheterna i ditt flöde.

I den nya appen ingår även en sökfunktion där du kan prioritera potentiella ämnen – alltså nyheter som komma skall.

Två språk – en app

Innehållet i Nyhetskollen kommer från Yle Nyheter och Sport. Har du redan Uutisvahti i bruk gäller det att uppdatera appen så att det svenskspråkiga gränssnittet aktiveras.

- Nyhetskollen ger helt nya möjligheter för mig att följa nyheter på svenska också, säger Karonmaa.

Nyhetskollen fungerar i Iphone- och Androidtelefoner

På en Androidtelefon hittar du Nyhetskollen med det svenska namnet endast om ditt operativsystem är inställt på svenska. Har du installerat den finska versionen av appen, “Uutisvahti”, kan du byta språket på användargränssnittet inifrån appen. Gå till inställningar / övriga inställningar (asetukset / vaihda muita asetuksia) och välj svenska som språk.

För att se den svenskspråkiga Nyhetskollen på din Iphonemåste du byta operativsystemets språk till svenska. Det gör du från inställningar / allmänt / språk och region / Iphonespråk (settings / general / language and region / Iphone language). Observera också att ifall ditt App Store-språk är engelska, så hittar du endast Nyhetskollen på det finska namnet “Uutisvahti”. Installerar du appen med det finska namnet får du ändå den svenskspråkiga versionen förutsatt att ditt Iphonespråk är svenska.

Du kan läsa artiklar på svenska på både Android och Iphone oavsett vilket språk användargränssnittet är på.

För Windowstelefoner är Svenska Yles innehåll tyvärr inte tillgängligt, men det finns en version av Uutisvahti för WP med Yles finskspråkiga nyheter.

Dina ämnesprioriteringar styr vilka nyheter du serBild: Svenska Yle

Fansen frågar Isac Elliot och Robin

$
0
0

Närmare hundra fans har köat i flera timmar (alternativt dagar) för att se sina favoriter Isac Elliot och Robin Packalen uppträda på en gemensam konsert på Karlsplan i Vasa. Vi lät dem ställa frågor till sina idoler och levererade dem direkt till Ikke och Robbe.

Fans
Mila från Helsingfors och Jutta från Lahtis ställde kritiska frågor åt Robin och var snälla med Isac. Fans Bild: Yle/Petter Sandelin

Mila: Vad tycker du om vår röda bil?

Isac: Oj, oj! Den här röda bilen är legendarisk. Jag och min pappa brukar kalla den för röda faran. Den kör efter vår buss till varje spelning. Gänget som sitter i bilen byts ofta ut men det är alltid samma kusk. Den brukar köra helt fast i bussen så vår busschaufför är ofta orolig för att bromsa. Bilen är en legend men de skulle gärna få köra lite försiktigare, hälsar Isac med ett leende.

Mila: Varför är du så kommersialiserad numera?

Robin: Herregud vilka frågor! Det är andra människor som sköter den biten, inte jag. Jag koncentrerar mig på musiken och mina scenframträdanden.

Mila: Varför måste man betala för träffa dig i samband med Meet and greet?

Robin: Det är på publikens begäran vi börjat ordna avgiftsbelagda tillfällen att träffa mig. Många har funderat på liknande tillfällen där man betalar någon euro extra för upplevelsen. Ofta träffar jag fansen före mina spelningar. Ena halvan består av tävlingsvinnare och den andra halvan är sådana som betalat för träffen.

Jutta: Varför är biljetterna till dina konserter så dyra?

Robin: Det är svårt för mig att svara på det [skratt]. Vi försöker nog erbjuda det raka motsatta också. Jag gör en hel del välgörenhetskonserter och det är ofta gratis inträde.

En del fans kom ända från Norge
Terese, Ida och Stina hade kommit ändå från Tromsö i Norge för att se Isac Elliot. Här är deras frågor. En del fans kom ända från Norge Bild: Yle/Petter Sandelin

Terese: Vad är det godaste att äta med ketchup?

Isac: Det måste vara franskisar. Det går inte utan ketchup.

Ida: Hur vill du bo om tio år?

Isac: Om tio är är jag 25. Jag skulle gärna bo i Finland eller på något varmt ställe. Till exempel Los Angeles. Där regnar det ungefär tio dagar om året. Ett trevligt hus på ett fint område. Kanske jag skulle vara gift redan då? Och ha barn? Min mamma var 19 då hon fick mig. Så vem vet?

Stina: Har du en favoritplats i Norge?

Isac: Inte Oslo. Det är lite som Helsingfors. Jag har redan sett det. Jag skulle gärna bo i norra Norge som Tromsö. Den norska naturen är superfin. Alla fjäll och fjordar. En stad mellan bergen där man får norsk känsla.

Fans
Elvira från Vasa behövde inte åka långt för att se sin idol Isac uppträda. Silja hade kommit ända från Ii. Fans Bild: Yle/Petter Sandelin

Elvira: Vad är det bästa med din lillasyster Ava?

Isac: Om hon inte skulle vara ok med det jag håller på med så skulle jag inte göra det jag gör. Hon stöder mig och klagar inte så mycket.

Silja: Vilken är den roligaste gåvan du fått av ett fan?

Isac: Jag får så sjukt mycket roliga saker. Jag fick en gång ett kylskåp som jag använder hela tiden då jag är hemma. Det är nog lite humor. Vem får ett kylskåp? Men jag har allt jag behöver. Ni behöver inte spendera era pengar på sånt.

De första fansen i kön
Sofia Backholm från Vasa var nyfiken på vad Robin tycker om hängivna fans som ibland köar flera dagar för att se honom? De första fansen i kön Bild: Yle/Petter Sandelin

Sofia: Vad tycker du om fans som köar flera nätter för att se dig?

Robin: Det är häftigt att fansen är så dedikerade. Det är deras hobby och de tycker om det och det glädjer mig.

Lek med eld antände källare i Nykarleby

$
0
0

Ett egnahemshus i tvåplan på Kantlaxvägen i Nykarleby rökskakades svårt i morse då en brand i källarförrådet bröt ut. Orsaken till branden var ett barns lek med eld.

Branden bröt ut vid 9:30 då familjen på fem personer låg och sov. Pappan vaknade av röken och samtliga familjemedlemmar lyckades ta sig ut.
Brandkårens rökdykare räddade familjens hund och katt.

Pappan i familjen fick rökskador och fördes till sjukhuset i Jakobstad.

Själva branden var snabbt släckt och spred sig inte till övriga delar av huset. Rökutvecklingen under branden var ändå så kraftig att huset nu är obeboeligt.


Hjerpe tog avsked med ett FM-silver

$
0
0

Vasa IS stavhoppare Erica Hjerpe fick nöja sig med FM-silver för 22-åringar i Lahtis. På torsdag flyttar Hjerpe till USA för att träna och studera.

Hjerpe tog sin ingångshöjd 400 vid tävlingarna i Lahtis, men fick problem 415 och rev.

Eftersom HKV:s Aino Siitonen klarade 415 i första försöket flyttade Hjerpe sina två återstående försök till 420 där det blev två rivningar.


Hjerpe fick nöja sig med silver bakom Aino Siitonen (som stannade på 415 efter tre rivningar på 430) i sin sista tävling innan flytten till USA.

Hjerpe berättar på sin blogg att hon flyger till USA den 20 augusti, vilket också är hennes 22-årsdag.

Kira Kytölä avgjorde damernas trestegstävling i den sista omgången med ett jättehopp på 12,80. Hon gick om Heini Vainionpää från Helsingfors IFK, vars resultat stannade på 12,51.

Loukkalahti överlägsen i hinderloppet

IF Raseborgs Otto Loukkalahti var precis så överlägsen på 3000 meter hinder som man hade väntat sig. Loukkalahti knep guldet med en segermarginal på knappa 15 sekunder.

Tiden var också utmärkt, eftersom 9.26,39 är hans nästbästa tid genom tiderna. Han har endast sprungit snabbare i Kuopio förra året, då han noterades för rekordtiden 9.19,83.

Jonas Ingo från Vasa IS slutade på en sjätte plats, medan HIFK:s Kerkko Visuri kom i mål som åtta.

Guld blev det även för Sofie Lövdahl från Vasa IS på damdistansen. Lövdahl vann hinderloppet med tiden 10,49,96.

Framgång för Vasagångarna

Elmo Koivunen från Esbo IF var etta på 10 000 meter för 22-åringar i Lahtis med tiden 44.11,70. Segermarginalen blev nästan två och halv minut.

Rasmus Lang från Vasa IS gick hem ett FM-silver på 10 000 meter bland 19-åringarna i Lahtis, hans sluttid blev 49.05,34 och han förlorade till guldmedaljören Artturi Oila med 20 sekunder.

Vera Rauhala från Vasa IS gick hem guldet på 5000 meter bland 19-åringarna som också tävlade i Lahtis. Rauhala besegrade tvåan Hann Westerlund från IF Drott med drygt 40 sekunder.

Sjundeåsilver på 1500 meter

Eero Saleva från Sjundeå IF löpte hem ett silver på 1500 meter i Lahtis. Han förlorade med knappt två sekunder åt vinnaren Joonas Rinne. Elitskidåkaren Rikhard Mäki-Heikkilä från IF Länken var fyra i loppet före Joni Virkkala från Gamlakarleby IF på femte plats.

Liljendalkastare några centimeter från medalj

I diskustävlingen kom Liljendals IK:s Jessica Meriheinä förargligt nära en medalj. Meriheinä kastade 44,86 i sitt andra kast och hade då ett fast grepp om en medalj. Men Heini Järventausta lyckades i sitt fjärde försök kasta tre centimeter längre än Meriheinä, som då föll ner till tredje plats. I den femte kastomgången föll Meriheinä bort från en medaljplats, då dagens silvermedaljör Tuula Penttinen kastade 48,23.

Meriheinä lyckades inte i de sista omgångarna förbättra på sitt resultat och fick nöja sig med en fjärde plats, tre centimeter från medalj. Segern gick till Salla Sipponen med resultatet 50,00.

Medaljer för SFI-sprintrar

Esbo IF:s Roope Saarinen kammade hem bronset på 100 metern, där segern gick som väntat till Samuli Samuelsson. Saarinen blev endast några hundradelar från sitt rekord. Hans tid i Lahtis var 10,79 i en motvind på 1,4 m/s. Esbosprinterns rekord lyder 10,70.

Även i damfinalen gick segern till förhandsfavoriten, då Milja Thureson korsade mållinjen som överlägsen etta. Bakom henne kom Anna Julin från IF Nykarlebynejden in på en lika klar andra plats med tiden 12,15.

På banvarvet var det en hård kamp om guldet, men slutligen kunde Oskari Mörö från Esbo IF ta sig i mål som etta, tre hundradelssekunder före Joni Vainio-Kaila. Jani Koskela knep däremot bronset två hundradelar efter Vainio-Kaila.

På damernas 400 meter fick Jonna Julin från IF Nykarlebynejden fira FM-brons efter ett fint lopp, där hon noterades för nytt personbästa med 55,40. Julin blev bara en hundradelssekund från Kirsi Pekkanen på andra plats. Guldet gick till Eveliina Määttänen.

Här kan ni kolla in alla resultat från FM-tävlingarna för 22-åringar i Lahtis.

Full motorcyklist i diket i Oravais

$
0
0

Motorcyklist på Jeppovägen i Oravais misstänks för grov rattfylla och äventyrande av trafiksäkerheten. Motorcyklisten som körde av vägen på fredag kväll blåste 1,00 mg/l i polisens alkotest.

Ögonvittnen till händelsen berättar att mannen körde mot Jeppo utan hjälm och vinglade från sida till sida. Hjälmen hängde på styret. Den 50-åriga motorcyklisten körde i diket med låg hastighet.

På fredagnatt påträffade polisen under rutinkontroll en bilchaufför som blåste 1,40 promille på Hovrättsesplanaden i centrum av Vasa. Bilens 20-åriga chaufför är från tidigare känd hos polisen och hade inte heller något giltigt körkort.

Han misstänks för grov rattfylleri och framförande av fortskaffningsmedel utan behörighet. Han är förlagd i körförbud tillsvidare.

I Närpes träffade polisen på en motorcyklist som körde 134 km/h på Närpesvägen där hastighetsbegränsningen är 80 km/h. Polispatrullen tog den 20-åriga motorcyklistens körkort och han misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Död man i simbassäng i Kuortane

$
0
0

En död man hittades på lördagsmorgon i simbassängen vid Kuortane idrottsinstitut. Mannen hade varit och simmat i bassängen på fredagskväll och av okänd anledning blivit kvar i bassängen efter att simhallen stängde.

Den döda mannen hittades på lördagsmorgon av en simlärare som kommit på plats för att hålla simskola. Mannen var född 1961 och var hemma från Rovaniemi. Polisen undersöker händelsen.

Personbästa gav Filiph Johansson FM-brons

$
0
0

Gamlakarleby IF:s Filiph Johansson löpte sitt livs bästa lopp på banvarvet i Nyslott och fick fira sin första FM-medalj i U20-klassen.

Johansson, som bytte fotbollen mot friidrott för ett par år sedan, har från tidigare redan FM-medaljer i de yngre klasserna, men på lördag fick han fira sin första medalj i U20-klassen.

18-åringen korsade mållinjen på 400 meter på tiden 49,35, vilket är nytt personbästa med en hundradelssekund. Tiden räckte till en tredje plats bakom segraren Juho Pirskanen och silvermedaljören Julius Uutela.

Brons blev det även för Helsingfors IFK:s Ida Turunen i stavtävlingen. Turunen klarade både 315 och 325 i första försöket, men 335 vållade större problem. Först i det sista hoppet klarade hon av höjden. Nästa höjd på 345 blev däremot för svårt med tre rivningar som resultat. I och med det slutade Turunen trea bakom Soile Koponen och Sara Heikkilä.

Pajunen trea bakom suverän duo

IF Åsarnas Anna Pajunen stod däremot för en mycket jämn serie i tresteg. Eller vad säger ni om den här raden: 11,80, 11,85, 11,96, 11,91, 11,61, X. Hennes längsta hopp räckte till ett FM-brons.

Senni Salminen och Emma Pullola var däremot i en klass för sig. Båda hoppade över 13 meter och guldet gick slutligen till Salminen med resultatet 13,12.

Nummer tre verkade vara SFI-idrottarnas lyckonummer på lördag, då även Esbo IF:s Eliisa Räsänen tog hem en bronspeng på 400 metern. Hennes tid på banvarvet 57,07.

Lördagens första SFI-guld till Raitanen

Efter flera bronsmedaljer lyckades Sjundeå IF:s Topi Raitanen äntligen knipa SFI-föreningarnas första FM-guld i Nyslott. Och det kom efter ett fantastiskt lopp på 3000 meter hinder.

Raitanen var totalt överlägsen och noterades för den fina tiden 9.04,10. Segermarginalen till tvåan Mikko Hirvonen var över 40 sekunder.

På den hälften kortare sträckan och utan hinder knep IF Raseborgs Tuomas Puputti däremot ett silver.

Personbästa för Bäck

Kristian Bäck från Vasa IS gjorde en fin längdtävling. Hans seger var aldrig hotad efter 7,61 i den andra hoppomgången. Hoppet skulle även varit nytt personbästa för Vasahopparen, men vinden var aningen för stark för att resultatet skulle vara statistikdugligt.

Det blev trots allt nytt rekord för Bäck, då han i det fjärde hoppet landade på 7,50 i godkända vindförhållanden.

Resultat från U20-FM i Nyslott.

Sommarvädret fortsätter till slutet av augusti

$
0
0

Sommaren fortsätter ända till slutet av augusti och väderprognoserna utlovar sol och värme åtminstone under den kommande veckan.

Dagstemperaturen kan nå upp till 24 grader på flera håll i landet, framför allt i de södra och mellersta delarna av landet. Också tiodygnsprognosen lovar temperaturer klart över 20 grader. Inga regnoväder verkar komma att dra in över landet.

Även i Lappland stiger temperaturen nästa vecka och kan till och med krypa över 20-gradersstrecket. Norra delen av landet har inte haft någon högsommarvärme ännu i år.

Dagar med högsommarvärme har i resten av landet också varit sällsynta. Sommaren har hittills haft tio dagar där kvicksilvret nått 25 grader. Förra sommaren var antalet högsommardagar 50.

Varning för skogsbrand gäller i landskapen Åland, Egentliga Finland, Satakunta, Nyland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland och Birkaland.

Viewing all 40691 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>