Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all 40672 articles
Browse latest View live

Kårkulla blir knappt en procent dyrare

$
0
0

Samkommunen Kårkulla räknar med en kostnadsökning på 0,9 procent inför nästa år. Men det är ändå social- och hälsovårdsreformen som oroar mest.

Ledningen för Kårkulla turnerar just nu runt i svenskfinland. På onsdagen ordnades en träff med politikerna i Jakobstadsregionen och på torsdagen fortsätter ledningen till Vasa och Närpes.

Bland de som åker runt finns både den nuvarande direktören Märta Marjamäki och Sofia Ulfstedt som efterträder Marjamäki som går i pension i oktober.

Styrelsens ordförande Veronica Hertzberg är också med på kommunrundan liksom fullmäktigeordförande Christer Rönnlund.

Osäkerhet inför framtiden

Det stora samtalsämnet med kommunerna är social- och hälsovårdsreformen och vilken effekt den kan få för Kårkulla då den träder i kraft - kanske år 2017 eller år 2020.

- Vi vet egentligen väldigt lite. Nu på fredag blir vi lite klokare. Då ska den tre personer starka utredningsgruppen sätta fram ramarna för reformen, säger Veronica Hertzberg.

Hoppas på lagstiftarna

Det som i dag tryggar Kårkullas framtid är en lagparagraf som säger att det ska finnas ett kommunförbund för att trygga specialomsorgen på svenska.

- Vi vill förstås att den lagparagrafen finns kvar också i framtiden, säger Hertzberg.

Regeringsprogrammet ger inga indikationer på vartåt det lutar.

- Men klienterna finns ju. Det är 1 300 klienter runtom i svenskfinland som behöver våra tjänster, betonar Märta Marjamäki.

"Går inte att strama åt mer"

Budgetarbetet har inletts inför nästa år, och förslaget som gick ut till de 33 medlemskommunerna i maj innebär en genomsnittlig kostnadsökning på 0,9 procent.

- Vi bedömer att det inte går att strama åt mer, säger Märta Marjamäki.

Kårkulla har cirka tusen anställda. Hela 78 procent av Kårkullas utgifter består av personalkostnader.

Samkommunens styrelse behandlar budgetförslaget i september, fullmäktige i oktober.


IFK Mariehamns draghjälp uteblev – VPS jakt på KTP försvårades

$
0
0

Ifall av seger för både VPS och IFK Mariehamn i onsdagens ligaomgång i fotboll skulle VPS ha gått förbi KTP i tabellen för att lämna jumboplatsen.

Så blev inte fallet utan IFK Mariehamn gick på en hemmaförlust mot KTP med 0-1 efter ett straffmål av Ilari Äijälä.

VPS skötte sin andel nästan med ära när man klarade oavgjort 2-2 mot KuPS.

HJK befäste tätpositionen genom 1-0 över FC Lahti.

FC Inter föll mot Ilves med 1-2 och RoPS-SJK slutade 2-0.

VPS ledde i två repriser

Thomas Kula inledde målskyttet för VPS, genom att pricka in en grym kanon från 20 meter, i den fjärde minuten. Sen tog KuPS hand om taktpinnen för att kvittera nio minuter senare med Irakli Sirbiladze som målgörare efter ett nickmål.

Pyry Soiri gav VPS dess andra ledning men KuPS Tristan Bowen fick sista ordet.

Eftersom KTP besegrade IFK Mariehamn är skillnaden i botten nu fyra poäng i KTP:s fördel. Samtidigt rymmer också Ilves som ligger tredjesist.

HJK fortsätter i topp

HJK:s seger mot FC Lahti satt hårt åt. Den räddande ängeln var Ousman Jallow som gjorde matchens enda mål på en returboll.

Jallows fullträff kom efter en halv timmes spel.

RoPS seger över SJK betydde att HJK var tvunget att vinna för att behålla täten i tabellen.

Tvåmålsskytt i slutminuterna för RoPS var Simo Roiha.

Nu fortsätter HJK i två poängs ledning. Samtidigt fick RoPS upp en ordentlig lucka till SJK som får det svårt att blanda sig i guldstriden.

Konsult: Rör inte Infjärden i Vasa

$
0
0

Sedimenten i sjön Infjärden i Dragnäsbäck är så fulla av arsenik att bad ska undvikas. Nu föreslår en konsult att den planerade muddringen inte genomförs. I stället vill han låta sjön vara.

Arbetet med att återställa den förorenade sjön Infjärden i Vasa kan bli betydligt svårare än man tidigare trott.

Konsulten Arti Itkonen på FCG Design har, på uppdrag av Vasa stad, undersökt sedimenten på nytt.

- Situationen i sjön är sådan att man ska ta miljö- och hälsoriskerna på allvar. Det är också därför som sjön har undersökts en gång till med nya metoder, säger Arto Itkonen.

Över 50 år gamla utsläpp

Det handlar om gamla synder. Den ungefär en kilometer långa Infjärden ligger i Dragnäsbäck, nära flera bostadsområden. Vid sjön har det även funnits industri i tiotals år, och halterna av bland annat arsenik är så höga att bad ska undvikas.

Kemira har ålaggts att muddra bort sediment på de fem mest förorenade ställena. Men det är drygt 20 år sedan sjön undersöktes senast och den här nya undersökningen visar att föroreningarna finns överallt i sjön.

- Den nya undersökningen visar att det finns skäl att fundera över åtgärderna en gång till, säger Arto Itkonen.

"Ska det muddras så måste allt bort"

Itkonen tycker inte att det är någon bra idé att låta Kemira fortsätta med sin muddringsplan.

I stället, föreslår han, återstår två alternativ. Antingen bör man gräva bort de förorenade sedimenten i hela sjön, vilket skulle bli väldigt dyrt, eller också låter man sjön vara som den är och följer läget noga.

Kunde bli rekreationsområde

Det senare alternativet skulle varken utesluta fågeltorn eller vandringsleder runt sjön.

- Infjärden är väldigt naturskön och kunde bli ett riktigt fint strövområde för Vasaborna i närheten av centrum.

I värsta fall, säger Arto Itkonen, kan den nu planerade begränsade muddringsinsatsen göra mer skada än nytta.

- Börjar man röra sedimenten så kan de skadliga ämnena komma i rörelse, och det finns risker med det också.

Sommarquiz: teknikhistoria

$
0
0

Fem snabba frågor om teknikhistoria.
((vis:949249))

Pörtom kan förlora apotek

$
0
0

Pörtom i Närpes kan stå utan apotek efter årsskiftet. Apotekare Erkki Ihalainen vill flytta filialtillståndet från Pörtom till det nya varuhuset på Högback.

Närpes apotek har tre filialapotek. De finns i Pörtom, Övermark och Kaskö. En apotekare får bara ha tre filialapotek.

Pörtom filialapotek
Pörtom filialapotek. Pörtom filialapotek Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Det nya varuhuset på Högback ligger endast tre kilometer från huvudapoteket i Närpes centrum.

- Vi är förbannade rent utsagt. Vi anser oss ha rätt till ett apotek. Vi har rätt så långa avstånd ute på landsbygden. Det bidrar till avfolkningen på landsbygden ju mer service som försvinner, säger Tobias Dahlblom, ordförande för byarådet i Pörtom.

Tobias Dahlblom
Tobias Dahlblom Tobias Dahlblom Bild: Yle/Markku Hautala

Olönsam filial

Apotekare Erkki Ihalainen är inte tillgänglig för en intervju mer per e-post meddelar han att filialen i Pörtom inte är lönsam. Han har inte längre råd med den enda farmaceuten som är anställd på filialen i Pörtom.

Erkki Ihalainen
Erkki Ihalainen. Arkivbild. Erkki Ihalainen Bild: Yle/Mischa Hietanen

Ihalainen har bett Närpes stad om ett utlåtande om att flytta filialen från Pörtom till Högback. Enligt de papper han lämnat in till staden skulle han hur som helst tvingas lägga ner Pörtom filialen vid årsskiftet.

Samma öde kan filialen i Övermark gå 2017.

Närpes apoteks skyltfönster
Närpes huvudapotek ligger 3 kilometer från Högback där Ihalainen vill öppna en ny filial. Närpes apoteks skyltfönster Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Närpes stadsstyrelseordförande Olav Sjögård (SFP) säger att de kommer att lobba för att apoteket får stanna kvar i Pörtom.

I de papper Ihalainen lämnat in till Närpes stad framkommer det också att den nya apotekslagen satt käppar i hjulen för honom.

Den nya lagen trädde i kraft för ett och ett halvt år sedan. Enligt den skulle apoteksavgifterna minska för de mindre apoteken och filialerna ute på landsbygden. Men i och med att Närpes apotek har så stor omsättning har avgifterna inte minskat.

Fimea ger tillstånd

Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedel, Fimea, reglerar apoteken i Finland men någon officiell ansökan har inte kommit in om att flytta filialtillståndet i Närpes.

- Vi vet om det och apotekaren har ringt hit och hört sig för hur han ska gå till väga, säger överprovisor Pirjo Rosenberg på Fimea.

Först när ansökan kommit in kan Fimea begära in utlåtande från kommunen eller staden och närliggande apotek.

Utlåtanderundan är en månad och hela tillståndsprocessen kan ta några månader.

En av Fimeas uppgifter är att se till att invånarna tryggas när det gäller avstånd till apotek. Men någon måttstock finns inte.

- Det avgörs från fall till fall, säger Rosenberg.

Pörtom filialapotek
Apoteket i Pörtom. Pörtom filialapotek Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Till filialapoteket i Övermark har Pörtomborna 15 kilometer och till huvudapoteket i Närpes centrum har de 34 kilometer.

- Jag tror att Fimea kommer att ställa sig på vår sida men apotekaren kan ändå bestämma sig för att lägga ner apoteket här i Pörtom, säger Dahlblom.

Nu ska Vörå å rensas upp

$
0
0

Sommarens stora regnmängder ledde till att odlingsmark svämmade över längs Vörå å. På onsdagen möttes ett tjugotal markägare för att återuppväcka dikningsbolaget som grundades i början av 90-talet.

- Vi som bor längsefter ån har ju sett att vattennivån ökar år för år, säger Ulf Härtull, som hade sammankallat mötet.

På mötet beslöts att allt sly ska rensas bort från åkanterna på ett omkring åtta kilometer långt område. Rensningen ska inledas efter skördearbetet och till den första april nästa år ska det vara klart.

Åkern under metersdjupt vatten

Jordbrukaren Stefan Kastus är en av de som drabbades hårt av försommarens regn. En tiondel av hans odlingsmarker på 160 hektar låg under vatten ännu i slutet av juni.

- Det här är ett bekymmer som vi har skjutit framför oss länge. Det är för dåligt rensat och ån har ett för stort avrinningsområde, säger han.

Ännu i mitten av augusti finns det ett par stora vattenansamlingar på Stefan Kastus arrendeåker söder om Kaurajärvivägen. På norra sidan om vägen finns Vörå å, eller Vöråkanalen som den också kallas. Vattendraget är så övervuxet av sly att det knappt går att hitta.

- Det är inte mycket till fåra i dag, snarare ett större utfallsdike, säger Kastus.

Annat var det i juni. Då var det så mycket vatten i kanalen att det rann "baklänges" ut på åkrarna. På Stefan Kastus åkrar var vattnet som mest metersdjupt.

Förstoring av åfåran

Nu i första skedet är det alltså en slyrensning som gäller. Längre fram måste också avrinningen till ån ses över. I nuläget är det vatten från ett område på nästan 6 000 hektar som ån ska svälja.

Thomas Kaustinen
Thomas Kaustinen. I bakgrunden kan man knappt skönja Vöråkanalen. Thomas Kaustinen Bild: Yle/Roger Källman

- Just i denna stund håller man på att dika högre upp längs loppet. Det är inget fel i det, men det borde ju göras hela vägen, säger Kastus som efterlyser en uträkning av hur mycket vatten åfåran kan svälja.

På samma linje är Thomas Kaustinen. Han undrar hur mycket vatten som kommer från de övre områdena och om ån räcker till som den nu ser ut.

- Om inte profilen räcker till så måste man från myndigheternas sida låta förstora den, säger han.

Irene Länsman: Samiska är mitt känslospråk

$
0
0

Irene Länsman jobbar till vardags på Yle Sápmi i Enare och bor i byn Angeli nära norska gränsen. Hon har 90 km till jobbet och till närmaste matbutik är det 40 km. Till vardags talar Irene tre språk; svenska, finska och samiska.

Böcker läser hon på svenska, som är det språk som sätter igång hennes fantasi. Finskan är det språk med vilket hon fyller i officiella dokument och samiskan är känslospråket.
På samiska tänker jag mina djupaste tankar.― Irene Länsman

Irene Länsman föddes på 60-talet i byn Angeli i norra Lappland. De flesta som bor i byn talar nordsamiska och har renskötsel som levebröd. När Irene var liten skiljde sig hennes föräldrar och mamman kände att hon inte kunde bo kvar i byn så hon tog barnen med och flyttade till Stockholm där Irenes morbröder bodde.

Irene förundrades över alla nymodigheter som storstan bjöd på och som de inte hade haft hemma i Angeli, som till exempel tåget.

- Jag undrade var man skulle kliva på tåget, säger Irene. Och sen undrade jag hur man stoppar det.

Irene Länsman
Irene Länsman Irene Länsman Bild: Yle

Flytten till Stockholm

När Irene började skolan i Stockholm fick hon undervisning på finska eftersom hon var från Finland, även om inte finskan var hennes modersmål. Men på den tiden fanns det inte möjlighet att få undervisning på samiska. Med kamraterna på gården lärde hon sig svenska och med mamma pratade hon samiska. Hon fick ofta vara tolk för sin mamma.

Efter några år flyttade familjen till Finland igen. Den här gången blev det till Österbotten. Familjen bodde i den svenskspråkiga orten Vörå och Irene gick i finsk skola i Vasa.

Samiska förbjudet i skolan

En gång då hon gick i högstadiet blev hon inbjuden att komma till gymnasiet och berätta om Lappland på en svensktimme.

- Jag berättade om hur det var för min mor att gå i skola. Hon kunde ingen finska. Bara samiska. Hon lärde sig att läsa utantill utan att förstå vad hon läser. På den tiden så fick man inte prata samiska i skolan fast man inte kunde finska. De samiska eleverna hade lång väg till skolan så oftast bodde de på internat och kom hem bara till jul och sommarlov.

Flytten till Lappland

När Irene blev äldre beslöt hon sig för att flytta tillbaka till släkten i Lappland. Men efter så många år bosatt på andra orter var det inte lätt med språket.

Jag visste inte hur man kallar en mörk ren på samiska.

- När jag hade flyttat tillbaka till Lappland började släkten peka på hur jag pratar samiska fel. Du har blivit en stadsbo, sa de. Jag kunde inte uttala orden rätt. Jag kunde inte köra skoter, inte känna igen mitt renmärke och visste inte hur en mörk ren kallas.

Irene var fast besluten om att lära sig sitt modersmål, så hon började studera samiska i Enare. Nu har Irene egen familj och egna barn som talar samiska. Irene jobbar som programledare för det samiska barnprogrammet Unna Junná och som redaktör på den samiska radion i Enare.

Samiska barnböcker

Då barnen var små ville Irene läsa böcker på samiska för barnen. Men i brist på tryckta samiska barnböcker började Irene skriva egna. Idag har hon gett ut flera barnböcker på nordsamiska.

Irene Länsman sommarpratar i Yle Radio Vega den 13 augusti kl 10.05 och 18.03. Du kan också på henne via Arenan.

Bland annat den här musiken ingår i Irene Länsmans sommarprat:

Här hittar du Vegas sommarpratare 2015.

Roxette – nöjesfärden fortsätter

$
0
0

Roxette. Sveriges mest framgångsrika band efter Abba. 60 miljoner sålda skivor världen över och fyra ettor på singellistan i USA. Det är t.o.m. en listetta mer än de haft i deras hemland.

Roxette visar att ibland är ett plus ett lika med tre, det vill säga att summan av de enskilda delarna blir ännu större när de är tillsammans än var för sig.

Både Per Gessle och Marie Fredriksson var redan bägge mycket framgångsrika artister i Sverige, men när de kom samman blev hela världen deras.

Joyride (1991) blev den fjärde och hittills sista ettan för Roxette på singellistan i USA. Den toppade även listorna i Kanada, Australien och runtom i Europa.

Refrängen i sången är rätt berömd, alltså den som lyder "Hello you fool, I love you". Idén till det fick Per Gessle när hans blivande fru Åsa en dag skulle gå och handla. Hon lämnade då en lapp på hans piano där det stod: "Hej din tok, jag älskar dig".

Framgångar världen över

Och det är klart att det är lätt att älska en vinnare. För det var i de här tiderna – i slutet av 80-talet och början av 90-talet – som Roxette var som allra störst och nådde enorma framgångar världen över.

Marie Fredriksson
Marie Fredriksson Bild: Wikimedia Commons / Jørund F. Pedersen

Men hur startade då historien om Roxette? Det är litet svårt att säga exakt för det finns egentligen ingen specifik startpunkt för det Roxette som vi känner idag, utan de hade flera olika små starter – och litet tur – som sedan tillsammans ledde till ett världsberömt Roxette med Per Gessle och Marie Fredriksson.

En av dessa startpunkter var när Gessles band Gyllene Tider sökte sig utomlands.

Teaser Japanese var en Gyllene Tider-singel från år 1983. Men när de försökte sig på en utlandslansering gav de ut Teaser Japanese som singel i såväl Holland som USA. Men då kunde de förstås inte heta Gyllene Tider. Istället för att kalla sig t.ex. Golden Times valde de namnet Roxette. Men då var inte Marie Fredriksson med ännu.

Bandnamnet Roxette tog Per Gessle från en Dr. Feelgood-låt med samma namn.

Med tanke på den pubrock man förknippar med Dr. Feelgood är det kanske litet lustigt att deras låt Roxette fick ge namn åt ett svenskt popband, men så blev det i alla fall.

Gav inte upp

Efter att Gyllene Tider misslyckats med sin utlandskarriär gav Per Gessle ut en soloplatta i Sverige, men han kunde ändå inte ge upp tanken på att än en gång se om han kunde lyckas även utanför Sveriges gränser.

Han valde att hålla fast vid bandnamnet Roxette, men kände att han behövde någon likasinnad med sig som kompletterade honom.

Chefen för Gessles skivbolag föreslog att han skulle prova samarbeta litet mer med en tjej som sjungit bakgrund på såväl hans soloplatta som på en skiva med Gyllene Tider. Den tjejen var Marie Fredriksson.

Marie Fredriksson hade nyligen gett ut sitt andra studioalbum Den sjunde vågen som innehöll bland annat klassikern Ett hus vid havet. Vid den här tiden klassades Marie närmast som något slags vispop-sångerska och hennes mest kända låt var Ännu doftar kärlek från år 1984.

Svarta glas

Per Gessle hade en låt som hette Svarta glas som han översatte till engelska och så gav han och Marie ut låten som nu hade fått namnet Neverending Love. I juli 1986 blev det debutsingeln för det nya Roxette.

Neverending Love blev en hit i Sverige men resten av världen tog inte mycket notis om den.

Framgångarna i Sverige sporrade ändå Roxette att spela in ett helt album och några månader senare gav de ut debutplattan Pearls Of Passion. Den kom tvåa på den svenska albumlistan, men världen i övrigt brydde sig föga om den.

Marie Fredriksson passade då på att år 1987 ge ut sitt tredje album Efter stormen. Roxette gav sedan ännu ut en singel på hemmamarknaden tillsammans med Eva Dahlgren och Ratata.

Intelligent jullåt

Men mitt i allt bad den tyska avdelningen av Roxettes skivbolag att de skulle göra en intelligent jullåt. Men när den var färdig ville skivbolaget ändå inte ge ut singeln i Tyskland, utan den fick nöja sig med att enbart ges ut i Sverige, där den fick viss uppmärksamhet.

Men det ingen visste då var att samma låt några år senare skulle bli en av deras största hittar.

Originalversionen av It Must Have Been Love hette inom parentes efteråt (Christmas For The Broken Hearted). Men det föll bort när låten gavs ut på nytt i en litet uppdaterad version några år senare. Men ännu i det här skedet hände inte mycket med singeln.

Look Sharp

År1988 gav Roxette ut skiva nummer två. Den fick namnet Look Sharp. Skivbolaget och Per Gessle var överens om att lyfta fram Marie Fredrikssons sång genom att välja sådana låtar som singlar där hon sjöng mest.

Roxette
Roxette live 2015 Roxette Bild: EPA / Balazs Mohai

Singlarna var Dressed For Success och Listen To Your Heart. Bägge blev topp-10-hittar i Sverige. Hela plattan blev etta på svenska albumlistan – en position den höll i 14 veckor. Det är alltså över tre månader. Som listetta.

Alla inte övertygade

Men alla var inte lika övertygade. En av Sveriges mest kända rockkritiker skrev att skivan Look Sharp lät otroligt vanlig. I synnerhet med tanke på hur originella artister både Per Gessle och Marie Fredriksson var. Och att Gessles låttexter som på svenska var rätt subtila hade på engelska blivit rent nonsens.

Men det här struntade förstås Roxette i som nu kunde håva in sina första utmärkelser. De fick priser på såväl Rockbjörnen- som Grammis-galorna i Sverige. Bland annat fick Per Gessle en Grammis som årets bästa låtskrivare.

Listen To Your Heart var en singel från skivan Look Sharp (1988). Vid det här laget hade skivbolaget tydligen litet börjat ge upp tron på Roxette, för singeln gavs först endast ut i Sverige. Men när Listen To Your Heart året därpå gavs ut på nytt internationellt blev den en av Roxettes största hittar och en listetta i USA.

Frågan här är förstås varför. Vad berodde det på att den mitt i allt blev en hit, när den bara några månader tidigare hade gått de flesta mer eller mindre obemärkt förbi?

Jo, svaret låg i den singel som sedan gavs ut. En singel som skulle ändra på allt för Roxette och som blev deras stora internationella genombrott.

Amerikansk utbytesstudent

Men det var inte skivbolagets förtjänst, utan där hade Roxette långt en amerikansk utbytesstudent att tacka. För skivbolaget sade bestämt att amerikansk radio inte skulle spela låten eftersom bandet kom från Sverige och därför ville de inte ge ut singeln i USA.

Per Gessle
Per Gessle Per Gessle Bild: EPA / Frank Leonhardt

Men ödet ville annorlunda. För den där utbytesstudenten hade hört singeln på svensk radio, gillat den, köpt singeln och åkt hem till USA. Där gav han singeln till en radiostation i Minneapolis och efter litet övertalande gick de med på att spela den.

Kopierade på C-kassetter

Det visade sig snabbt att lyssnarna gillade låten, så radiostationens programchef kopierade låten på C-kassetter som han skickade till några kollegor i Miami, New York och Los Angeles. Lyssnarna hörde genast av sig och sade att de gillade låten skarpt och ville höra den igen

Mitt i allt hade Roxette fått något av en hit utan att singeln ens hade getts ut. Men nu märkte skivbolaget sitt misstag och gav mycket snabbt ut singeln. Som förstås var The Look.

Den 8:e april 1989 blev The Look den första Roxette-singeln som toppade den amerikanska hitlistan. Intressant nog var det många som tyckte att det som nyligen hade setts som brister hos Roxette nu lyftes fram som en styrka hos låten. Det vill säga att bandet kom från Sverige.

Eftersom Per Gessle inte hade engelska som modersmål hade han lyckats kombinera ord på ett lekfullt sätt som en engelskspråkig person kanske inte hade gjort.

Ingen djupare tanke

En orsak till de litet speciella ordkombinationerna kan gott vara att Per Gessle inte hade någon som helst djupare tanke bakom innehållet i låttexten, utan han ville bara hitta ord som passade till rytmen. Så han tog ungefär de första bästa ord han kom på och behöll dem.

Marie Fredriksson
Marie Fredriksson Marie Fredriksson Bild: EPA / Peter Kollanyi

Men ett par förändringar skedde ändå på vägen.

Synthar och datorer

Från början hette låten He's Got The Look och det var tänkt att Marie Fredriksson skulle ha sjungit den. Och i den första versionen av The Look användes levande musiker hela vägen, men Per Gessle, producenten och ljudteknikern kände att det ändå inte riktigt satt som det skulle. Så de tog helt enkelt och bytte ut de traditionella musikerna mot synthar och datorer.

Tydligen var det ett smart drag för The Look blev inte etta på singellistan enbart i USA – den blev det i ytterligare 24 länder. Och sedan var bollen i rullning.

Nu kontaktade ett stort filmbolag i Hollywood Roxette och bad dem skriva en låt till den kommande filmen Pretty Woman med Richard Gere och Julia Roberts i huvudrollerna. Och nu finns det två olika versioner av vad som egentligen hände.

Två versioner

Enligt den ena versionen kom förfrågan med rätt kort varsel och Roxette hade fullt upp med Look Sharp-turnén, så de hann inte börja spela in någon ny låt. Och enligt den andra versionen trodde de inte att Pretty Woman-filmen skulle bli någon större framgång och därför tog de inte det hela på så stort allvar.

Bild: Roxette/Richard Eriksson

Men slutresultatet blev ändå det samma – Per Gessle sände filmbolaget deras gamla julllåt It Must Have Been Love. Han bara putsade soundena på den litet och tog bort julen i texten.

Sången fick sedan en central del i filmen som blev en megasuccé. Och det hjälpte till att ytterligare föra Roxette framåt i karriärern.

Joyride

1991gav Roxette ut följande skiva – Joyride. Då älskade hela världen Roxette och plattan steg till toppen av ett flertal albumlistor. I ett skede var den till och med den mest sålda skivan i hela Europa. Här i Finland sålde den dubbel-platina.

Sleeping In My Car var den första singeln från nya studioplattan Crash! Boom! Bang!som kom år 1994.

Konsert i Kina

Den efterföljande världsturnén förde Roxette bland annat till Kina. På den tiden var Kina fortfarande ett kulturellt rätt isolerat land. Men Roxette fick ändå ge en konsert där som andra västerländska popgrupp någonsin efter Wham!.

Per Gessle
Per Gessle Per Gessle Bild: EPA / Balazs Mohai

Efter den omfattande turnén kände Roxette att de behövde litet paus från varann och det dröjde hela fyra år tills följande skiva. 1999 kom Have A Nice Day och här hade Roxette genast två orosmoment – skulle folk ännu komma ihåg dem efter den långa pausen? Och vad skulle fansen säga om deras nya litet mer elektroniska sound?

Men redan första singeln, Wish I Could Fly, visade att Roxette inte hade någon som helst orsak till oro, för den blev en av de mest spelade låtarna i Europa det året.

Roxette var fortfarande mycket populära i Europa och Latin- och Sydamerika, men t.ex. USA var inte längre intresserade av Roxette. Det brukar ibland skyllas på att grunge-musiken nu hade kommit och mer eller mindre rullat över allt annat i musikväg där.

Roxettes singlar syntes inte längre till på Billboards Hot 100-lista och nu slutade även deras skivor att ges ut där borta.

Till råga på allt var det nu som Marie Fredriksson diagnosticerades med en hjärntumör. Det var hösten 2002, eller ett drygt år efter att Roxette fått sin tredje etta på svenska singellistan. Ödets ironi ville att den låten var The Centre Of The Heart (Is A Suburb To The Brain).

Hjärntumör är en mycket svår sjukdom som ofta slutar i en alltför tidig död. Men Marie Fredriksson hade ändå tur, för efter en operation och några tunga år med rehabilitering lyckades hon sakteligen komma tillbaka och fortsätta som en del av Roxette.

Stundande 30-års jubileum

För så länge det finns liv finns det hopp. Och finns det hopp kan inget stoppa en. Då är allt möjligt. Eller som Roxette uttryckte det i en singel från år 2012 –It's Possible. Vilket Per Gessle och Marie Fredriksson bevisar år 2016 när de firar sitt 30-års jubileum som band. Det ni.

Fokus på Roxette

Hör programmet Fokus på Roxette i Radio Vega torsdag 13.08.15 kl. 17.10 eller på lördag 15.08 kl. 07.03. Därefter på arenan.yle.fi i 30 dagars tid.


VPS värvar defensiv mittfältare från Nya Zeeland

$
0
0

Fotbollsligaklubben VPS har förstärkt mittfältet med Nikko Boxall. Boxall skriver på för resten av säsongen 2015 och Vasaklubben har en option för fotbollsligasäsongen 2016.

Boxall kommer närmast från tyska Oberliga och SVN Zweibrücken. Enligt klubbens pressmeddelande kan 23-åringen också spela som mittback.

– Nikko är en stabil mittfältare. Han är säker, bra på att passa och stark, säger tränaren Petri Vuorinen på klubbens hemsida.

Boxall har tränat med VPS de senaste tre veckorna. Mittfältaren har landslagserfarenhet från U20-nivån.

Karlebylyftare historisk i EM – första finländaren över 300 kg

$
0
0

Karlebybon Simon Kankkonen lyfte som första finländare 300 kg i bänkpress i 93 kg-serien. Kankkonens prestation gav upphov till silver under IPF-förbundets Europamästerskap i Tjeckien.

Kankkonen är den första finska dopingtestade lyftaren under 100 kg som har klarat av att bänkpressa 300 kg.

– När jag lyfte stången kände jag genast att det skulle gå bra, sade Kankkonen till Iltalehti efter tävlingen.

– 300 kg är en massiv tyngd. Men jag bestämde mig för att det inte har någon skillnad. 300 eller 500 kg, stången skulle upp, fortsätter Kankkonen.

Fredrik Smulters världsrekord på 401 kg är från tungviktsklassen.

Vasa sparar på bibliotek och museer

$
0
0

Vasa kan förlora ett eller två av de sex museer som staden upprätthåller. Dessutom kan biblioteken i Sundom och Sunnanvik framöver bli enheter som sköts utan personal vissa dagar.

I år kan Vasa stad, enligt den mest pessimistiska prognosen, gå hela 35 miljoner euro back. Det vill man undvika framöver, och därför är sparkraven hårda. I snitt handlar det om 2,6 procent på utgiftssidan, men vissa sektorer måste spara ännu mer.

- Ett så här pass stort sparkrav kommer garanterat att påverka den service som museerna ger. Nu har stadsstyrelsen gett en signal om att vi också ska se över hur många museer staden ska ha, säger Selma Green, museichef i Vasa.

Så det här kan leda till att något museum stängs?

- Det kan leda till det, ja.

Det handlar om ett eller två museer. Vill du säga vilka det gäller?

Selma Green, museichef i Vasa.
Selma Green, museichef i Vasa. Selma Green, museichef i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist
- Självklart har jag en del idéer om det redan nu. Men jag vill inte redan nu nämna vilka som kan komma att läggas ned, utan jobbar på att ta fram olika förslag. Det är inte jag som fattar beslutet. Men man kan ju titta lite på besökssiffrorna och göra en del antaganden utifrån dem.

Hotet gäller i första hand stadens två minsta museer, Nelin-Cronströms konsthem och Gamla Vasas museum, som båda har långt under 1000 besökare per år. De fyra andra, Österbottens museum, Tikanojas konsthem, Kuntsi och Vasa konsthall lär stå ohotade med sina tusentals besök.

Museernas utgifter ska ned med 150 000 euro eller knappt 4 procent. Även biblioteken har ett sparkrav, och det är ännu lite större, 250 000 euro eller drygt fem procent. De har till och med talats om nedläggning av de tre minsta biblioteken i Sundom, Sunnanvik och Merikaarto i Lillkyro.

Men Monica Ylikoski-Lehtonen vid Sundom bibliotek tonar ned hotet.

- Något måste göras om man ska kunna spara 250 000 euro. Det finns flera olika alternativ och möjligheter, säger Ylikoski-Lehtonen.

Mest troligt är att Sundom blir ett bibliotek med självbetjäning och att personal bara finns på plats vissa tider i veckan. Ett sådant försök pågår redan i Lillkyro.

- Det här är en möjlighet som biblioteket funderar på. En motsvarande lösning skulle också gälla för biblioteket i Sunnanvik, säger Monica Ylikoski-Lehtonen.

Tre personer begärs häktade för Oravaisrånet

$
0
0

De tre personer som greps efter rånförsöket i Oravais på onsdagen kommer att begäras häktade på fredag. Det meddelar polisen, som har gjort inledande förhör med de misstänkta Vasaborna.

Det var på onsdag morgon som två maskerade män bröt sig in i ett egnahemshus i Oravais. I huset befann sig då en man och en kvinna, samt deras två små barn.

Männen hotade sina offer med handeldvapen och krävde att få pengar. Av någon anledning avbröts rånförsöket och personerna avägsnade sig.

Kort därefter tog polisen fast tre under trettioåriga män som rörde sig i en silvergrå Nissan Primera. Gripandet skedde i Kvevlax, Korsholm.

Männen misstänks bland annat för grovt rån.

Sport förstärkte anfallet med slovakisk poängmaskin

$
0
0

Gabriel Spillar från Slovakien har skrivit på för en säsong med Vasa Sport. Spillar vann den slovakiska poängligan i vårens slutspel.

34-årige Spillar kommer närmast från HC Kosice där han noterades för poängen 7+12=19 i vårens slutspel. Kosice vann mästerskapet och Spillar var lagets och hela ligans poängkung i slutspelet.

Spillar snittade nästan en poäng per match under grundserien. På 44 matcher noterades slovaken för 17+21=38 poäng.

- Efter att Artur Gavrus lämnade laget behövde vi en offensivt skicklig anfallare. Efter att ha kartläggt möjligheterna i ett par dagar hittade vi en slovakisk anfallare som fyller våra kriterier. Vi kollade upp hans bakgrund från många olika källor och vi fick endast positiv feedback, berättar spelarkoordinator Matti Virmanen på klubbens webbplats.

Spillar har spelat i Finland under säsongen 2009-10. Då passade han till tre mål på 12 matcher i Blues tröja. Spillar han även gjort 31 matcher i KHL för Barys Astana.

Spillar debuterar i Sporttröjan redan på fredag då Vasalaget möter Blues.

Sandra Eriksson: De snabbaste träningarna någonsin bådar gott

$
0
0

Sandra Eriksson åkte på torsdag till Hong Kong för att finslipa formen inför friidrotts-VM i Peking. Eriksson tror att hennes stigande form kan räcka riktigt långt.

Friidrott
Friidrott Bild: YLE

Förutom att förberedelserna under den senaste veckan förlöpt på bästa möjliga sätt, anser Eriksson att de varma förhållandena i Peking kommer att passa henne perfekt.

– Jag har aldrig haft problem med att springa i värme, säger Sandra. Så länge det är svalt och bra på hotellet så kan man andas ut emellan. När det är varmt så brukar många ha svårigheter och det är en stor fördel om man klarar av värmen.

9.40 borde räcka till final

Att ta sig till final kommer inte att vara lätt. Endast de fyra bästa från varje heat och sedan de tre bästa tiderna når en finalplats.

– Det gäller att ha en bra position i försöket och koll på läget hela tiden. En tid kring 9.40 skall räcka till final. Under tidigare stortävlingar har 9.38-9.42 gett en finalplats.

Medalj är inte omöjligt

Eriksson tror att hon till och med kan kämpa om medalj i Peking.

Mitt enda orosmoment är att jag fegar. Men på ett VM gör man ju inte det så jag är inte orolig över huvudtaget.
Sandra Eriksson på EM 2014.
Sandra Eriksson på EM 2014. Bild: EPA/STEFFEN SCHMIDT

– Amerikanskorna kommer att vara vassa, åtminstone på förhand sett. Sen händer det lätt att de afrikanska löparna klara värmen bättre och därför blir farligast.

– Det kommer att bli någon typ av taktiklopp och då kan c. 9.20 räcka till medalj. Samtidigt måste man vara en 9.15-löpare för att klara av 9.20 i ett sådant taktiklopp som det kommer att bli.

Hindertekniken kan också spela en stor roll när det blir flera lopp.

– Speciellt med tanke på att spara på krafter. Det krävs ju inte någon perfekt teknik för att vara uppe och fightas. Ingen har en perfekt teknik.

Ännu hårdträning

Nu blir det ännu en hård träningsvecka innan Peking. Eriksson ser fram emot att få komma igång med de sista förberedelserna, speciellt i gott sällskap.

– Vad kul det skall bli att ha Camilla Richardsson med. Kul för henne och sedan har jag någon att prata svenska med så det blir kul.

Strandvall nära kontrakt – men inte till Padideh FC

$
0
0

Sebastian Strandvalls kontraktsförhandlingar är på slutrakan. Hans nya klubb klarnar eventuellt redan på fredag eller till och med ännu under torsdagen.

Iranska Padideh FC och Strandvall förhandlar inte längre med varandra men enligt Yle Sportens uppgifter är det fullt möjligt att Strandvalls nya klubb ändå kommer från Iran.

Strandvall spelade senast för Austria Lustenau i Österrike. Klubben och Strandvall gick skilda vägar i början av juni.


Björn korsade Riksåttan i Kvevlax

$
0
0

En björn korsade Riksväg 8 vid Stormossen i Korsholm vid 21-tiden på torsdag. Tre bilister fick lov att väja för att inte krocka med björnen.

- Det var en fullstor björn som korsade vägen norrifrån och fortsatte söderut, säger rovdjurskontaktperson Frey Forsbacka, som åkt till platsen för att kontrollera saken.

Tassavtryck motsvarande skostorlek 42 hittades på platsen.

Brakade till

Vid samma tidpunkt befann sig Carola Åkers i skogen ungefär 800 meter norrut från vägen till Stormossen. Åkers var ute med en bekant för att lägga ut blodspår för hundspårning.

- Plötsligt hörde vi hur det brakade till. Jag tänkte att det kanske är en älg och blev inte orolig, säger Carola Åkers.

Åkers säger att hon är björnrädd och glad över att hon inte var medveten om att det fanns en björn i området.

- Det var bra att jag hade en bekant med mig för vi småpratade ju hela tiden medan jag visade honom spåret. Och det var tur att vi inte hade någon hund med oss.

Ut och spåra

Åkers bekant ska ut och spåra med sin hund i området i dag.

- Han är inte rädd av sig så han beger sig säkert ut med hunden. Vi tränar regelbundet hundar där inför spårprov. Men jag kommer nog att prata på nästa gång jag beger mig ut i skogen. Och kanske skaffa mig en bjällra, säger Carola Åkers.

Frey Forsbacka meddelar att vidare observationer kan meddelas till honom på telefon 0500 368 600.

Artikeln uppdaterad 14.8 klockan 10.55

Sommarquiz: 1960-talet

$
0
0

Fem snabba frågor om 1960-talet.
((vis:949260))

Biografen snurrar i Närpes

$
0
0

Det går bättre för de mindre biograferna, som numera kan konkurrera på lika villkor med de stora. I Närpes öppnade den nya biografen i januari.

BioBio Showtime i Närpes har hållit i gång i över ett halvår. Första filmen som visades var den Österbottniska filmen "Kaistinen" som handlar om bandet 1G3B.

- Det finns plats för 180 personer i biosalongen. Då vi hade vår första föreställning så rymdes alla inte in, säger Johnny Södergård.

Johnny Södergård i projektorummet i biobio i Närpes
Johnny Södergård har alltid gillat bio. Tekniken har gått fram i en rasande fart. Nu kan man starta filmen från en surfplatta säger han. Johnny Södergård i projektorummet i biobio i Närpes Bild: YLE/ Caroline Lång
Johnny Södergård har varit aktiv i Närpes bioverksamhet sedan 1982. Han är nu anställd av Närpes stad för att sköta bioverksamheten men han var redan med då det var i Närpes UFs regi.

Bio i stadens regi

- Det blev för dyrt för Närpes UF att hålla i bioverksamheten, utrymmet var inte heller det bästa. Många tycket det var tråkigt då Närpes var utan biograf, säger Södergård.

Närpes var utan biograf i sex år. Den nya biografen har den senaste tekniken.

Rättvist mellan liten och stor biograf

- Det går bättre för mindre biografer nu. Tekniken och utrustningen är fortfarande dyr men vi kan konkurrera med större biografer på annat sätt än tidigare, säger Johnny Södergård.

Innan digitaliseringen var det de populäraste biograferna som fick filmen först. Ifall det fanns 20 kopior av en film var det de 20 bästa biograferna i landet som fick visa filmen först. Filmen kunde då visas hos dem i ett par veckor innan den skickades vidare till mindre biografer.

- I dag har alla biografer möjligheten att visa en film på premiärdagen. Det underlättar vår ekonomiska situation, säger Södergård.

- Om vi vill kan vi visa en film en minut efter midnatt på premiärdagen. Många vill vara först med att se en film och far gärna på en nattvisning fast den sker mitt i arbetsveckan, säger Södergård.

I mitt i stan husets biosalong kan alla tio bänkrader flyttas bort.
Biosalongen kan göras om till en kultursal. Stolarna kan flyttas bort och bänkraden kan skuffas in mot väggen. I mitt i stan husets biosalong kan alla tio bänkrader flyttas bort. Bild: YLE/ Caroline Lång
Biografen finns i Frans Henriksson salen i mitt i stan huset. Salen används också som kultursal. Därför kan man flytta bort de tio stolsraderna vid behov.

Tror på filmen

Södergård tror att intresset för film kommer att hålla i.

- Visst finns det de som laddar ner filmer eller ser film på tv. Men ska man se en bra film ska man se den på bio, säger Johnny Södergård.

Bollförbundets strategiseminarium i Grekland väcker diskussion

$
0
0

Finlands Bollförbund ordnar strategiseminarium i Grekland i september. Fyra av fem österbottniska delegater åker med.

Bollförbundets fullmäktige och styrelse åker med på resan som har fått en hel del kritik i förväg, pengarna kunde användas bättre menar kritikerna.

Strategisemniarium i samband med Finlands kvalmatch

Finland spelar EM-kvalmatch i Grekland i samband med förbundets strategiseminarium 3-5 .9 och en av avsikterna med resan är att följa med matchen.

Österbotten har fem ledamöter i bollförbundets fullmäktige och av dem kommer fyra att deltaga i strategiseminariet. Den enda som inte deltar är samtidigt den enda kvinnan i sammanhanget, Arja Bondas från Vasa.

- Jag har annat på gång under det där veckoslutet. Seminariet är nödvändigt men man skulle ha kunnat ordna det som ett endagsmöte i Finland, säger Arja Bondas.

Seminariedeltagarana betalar 200 eller 260 euro i självrisk för resan. Summans storlek beror på om man vill ha enkel-eller dubbelrum på hotellet.

Billigare med seminarium i Grekland än i Finland

Enligt de österbottniska seminariedeltagare som åker till Grekland och vill uttala sig om resan blir det snarare billigare att åka till Grekland istället för att ordna seminariet i idrottscentret Eerikkilä på hemmaplan.

- Om man tänker på kostnaderna är det inga tilläggskostnader överhuvudtaget eftersom flyget med spelarna och lagledningen flyger i vilket fall som helst så det är ingen tilläggskostnad för förbundet, säger fullmäktigeledamoten Hans-Erik Sund från Karleby.

- Övernattningen på plats i Grekland betalar vi själva.

- Det här som man sett i pressen att här går nu pengar till spillo som kunde ha gått till juniorutveckling och sånt , det är helt taget ur luften, det finns ingen relevans i resonemanget

Bollförbundet vill stöda det hårt trängda landslaget

Finlands fotbollsherrar har inte direkt rosat marknaden när det gäller kvalspelet till EM och det är också en anledning till att förbundet bör finnas på plats enligt deltagarna.

- Jag tycker det är en god gest att bollförbundets fullmäktige är på plats och ger sitt stöd åt Finlands landslag som har det kämpigt, säger Hans-Erik Sund i Karleby.

Sundom kan få självbetjäningsbibliotek

$
0
0

Sundom bibliotek har så få utlåningar att det finns på en lista över bibliotek som riskerar att försvinna. Men mer troligt är att det blir ett självbetjäningsbibliotek.

Vasa stad måste spara pengar nästa år för att undvika att 2016 blir lika katastrofal ekonomiskt som det pågående budgetåret; hela 35 miljoner euro på minus enligt den mest pessimistiska prognosen.

Det är neddragningar på 2,6 procent som gäller. Men kulturen måste spara mer än så. Museerna ska spara knappt 4 procent och biblioteken drygt 5 procent.

Sunnanvik och Sundom

Två av de minsta biblioteksfilialerna finns i Sundom och Sunnanvik. En plan är att de blir utan personal några dagar i veckan och då ska biblioteken fungera som självbetjäningsbibliotek.

Monica Ylikoski-Lehtonen vid Sundom bibliotek.
Monica Ylikoski-Lehtonen vid Sundom bibliotek. Monica Ylikoski-Lehtonen vid Sundom bibliotek. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist
Monica Ylikoski-Lehtonen vid Sundom bibliotek berättar hur det här ska gå till:

- Det krävs ju investeringar också. Men det är tänkt att man ska kunna spara in pengar på personalsidan. Inte mycket, men en del. På olika håll i Finland så har man lyckats bra med det här. Det är dagens trend det här med självbetjäningsbibliotek, det kan man nog säga.

Minst i Vasa

I fjol hade Sundom bibliotek cirka 27 000 utlåningar, i år är man hittills uppe i 15 000. Sundom bibliotek är därmed ett av de minsta i Vasa.

Du ser ingen risk att det här biblioteket ska stänga helt?

- Servicen ska vara kvar på någon nivå, är det tänkt, Men man vet ju aldrig med säkerhet. Det är staden som bestämmer.

Ni håller öppet enbart på vardagar, från klockan 12.

Kunde öppethållningstiderna till och med utvidgas med självbetjäningslösningen?

- Till att börja med har kunderna varit misstänksamma. Men sedan har det visar sig att det fungerar riktigt bra. Kunderna har tyckt om det, och de har själva tagit ansvar. Det har inte blivit stökigt heller.

Hur tar man sig in då?

- Med hjälp av bibliotekskortet. I Lillkyro där man testar självbetjäningssystemet nu så är det visst så att man inte kan komma in utan föräldrarna om man är under 15 år. Men det här gäller alltså bara när det inte är personal på plats. Sedan finns det förstås bevakning med kameror så att det inte ska hända något.

Främst skolbarn bland besökarna

Nio av tio besökare på Sundom bibliotek går i skolan som finns i samma fastighet. En av dem är Emma Haglund som går i sexan

- Jag lånar inte så mycket böcker, utan sitter mest här och gör läxor efter skolan, säger hon.

Kerstin Siakas och barnbarnet Niilo Siakas lånar böcker på Sundom bibliotek.
Kerstin Siakas och barnbarnet Niilo Siakas lånar böcker på Sundom bibliotek. Kerstin Siakas och barnbarnet Niilo Siakas lånar böcker på Sundom bibliotek. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist
Jakob Rabb som går i sexan brukar låna böcker ur fantasyserien om ekorren Urchin.

Willy Wulff och Felix Friberg som båda går i fyran brukar låna fotbollsböcker på Sundom bibliotek.

"Viktigast är att komma åt böckerna"

Kerstin Siakas går inte i skolan, men har ett barnbarn i skolan. Hon uppskattar den service som hon får vid Sundom bibliotek.

- Jag bor i Grekland, men brukar alltid vara här om somrarna. För mig har det ingen betydelse om det blir ett självbetjäningsbibliotek. Det viktiga är att man som besökare har tillgång till böckerna.

Viewing all 40672 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>