![]()
Roxette. Sveriges mest framgångsrika band efter Abba. 60 miljoner sålda skivor världen över och fyra ettor på singellistan i USA. Det är t.o.m. en listetta mer än de haft i deras hemland.
Roxette visar att ibland är ett plus ett lika med tre, det vill säga att summan av de enskilda delarna blir ännu större när de är tillsammans än var för sig.
Både Per Gessle och Marie Fredriksson var redan bägge mycket framgångsrika artister i Sverige, men när de kom samman blev hela världen deras.
Joyride (1991) blev den fjärde och hittills sista ettan för Roxette på singellistan i USA. Den toppade även listorna i Kanada, Australien och runtom i Europa.
Refrängen i sången är rätt berömd, alltså den som lyder "Hello you fool, I love you". Idén till det fick Per Gessle när hans blivande fru Åsa en dag skulle gå och handla. Hon lämnade då en lapp på hans piano där det stod: "Hej din tok, jag älskar dig".
Framgångar världen över
Och det är klart att det är lätt att älska en vinnare. För det var i de här tiderna – i slutet av 80-talet och början av 90-talet – som Roxette var som allra störst och nådde enorma framgångar världen över.
Marie Fredriksson
Bild: Wikimedia Commons / Jørund F. Pedersen
Men hur startade då historien om Roxette? Det är litet svårt att säga exakt för det finns egentligen ingen specifik startpunkt för det Roxette som vi känner idag, utan de hade flera olika små starter – och litet tur – som sedan tillsammans ledde till ett världsberömt Roxette med Per Gessle och Marie Fredriksson.
En av dessa startpunkter var när Gessles band Gyllene Tider sökte sig utomlands.
Teaser Japanese var en Gyllene Tider-singel från år 1983. Men när de försökte sig på en utlandslansering gav de ut Teaser Japanese som singel i såväl Holland som USA. Men då kunde de förstås inte heta Gyllene Tider. Istället för att kalla sig t.ex. Golden Times valde de namnet Roxette. Men då var inte Marie Fredriksson med ännu.
Bandnamnet Roxette tog Per Gessle från en Dr. Feelgood-låt med samma namn.
Med tanke på den pubrock man förknippar med Dr. Feelgood är det kanske litet lustigt att deras låt Roxette fick ge namn åt ett svenskt popband, men så blev det i alla fall.
Gav inte upp
Efter att Gyllene Tider misslyckats med sin utlandskarriär gav Per Gessle ut en soloplatta i Sverige, men han kunde ändå inte ge upp tanken på att än en gång se om han kunde lyckas även utanför Sveriges gränser.
Han valde att hålla fast vid bandnamnet Roxette, men kände att han behövde någon likasinnad med sig som kompletterade honom.
Chefen för Gessles skivbolag föreslog att han skulle prova samarbeta litet mer med en tjej som sjungit bakgrund på såväl hans soloplatta som på en skiva med Gyllene Tider. Den tjejen var Marie Fredriksson.
Marie Fredriksson hade nyligen gett ut sitt andra studioalbum Den sjunde vågen som innehöll bland annat klassikern Ett hus vid havet. Vid den här tiden klassades Marie närmast som något slags vispop-sångerska och hennes mest kända låt var Ännu doftar kärlek från år 1984.
Svarta glas
Per Gessle hade en låt som hette Svarta glas som han översatte till engelska och så gav han och Marie ut låten som nu hade fått namnet Neverending Love. I juli 1986 blev det debutsingeln för det nya Roxette.
Neverending Love blev en hit i Sverige men resten av världen tog inte mycket notis om den.
Framgångarna i Sverige sporrade ändå Roxette att spela in ett helt album och några månader senare gav de ut debutplattan Pearls Of Passion. Den kom tvåa på den svenska albumlistan, men världen i övrigt brydde sig föga om den.
Marie Fredriksson passade då på att år 1987 ge ut sitt tredje album Efter stormen. Roxette gav sedan ännu ut en singel på hemmamarknaden tillsammans med Eva Dahlgren och Ratata.
Intelligent jullåt
Men mitt i allt bad den tyska avdelningen av Roxettes skivbolag att de skulle göra en intelligent jullåt. Men när den var färdig ville skivbolaget ändå inte ge ut singeln i Tyskland, utan den fick nöja sig med att enbart ges ut i Sverige, där den fick viss uppmärksamhet.
Men det ingen visste då var att samma låt några år senare skulle bli en av deras största hittar.
Originalversionen av It Must Have Been Love hette inom parentes efteråt (Christmas For The Broken Hearted). Men det föll bort när låten gavs ut på nytt i en litet uppdaterad version några år senare. Men ännu i det här skedet hände inte mycket med singeln.
Look Sharp
År1988 gav Roxette ut skiva nummer två. Den fick namnet Look Sharp. Skivbolaget och Per Gessle var överens om att lyfta fram Marie Fredrikssons sång genom att välja sådana låtar som singlar där hon sjöng mest.
Roxette live 2015
Roxette
Bild: EPA / Balazs Mohai
Singlarna var Dressed For Success och Listen To Your Heart. Bägge blev topp-10-hittar i Sverige. Hela plattan blev etta på svenska albumlistan – en position den höll i 14 veckor. Det är alltså över tre månader. Som listetta.
Alla inte övertygade
Men alla var inte lika övertygade. En av Sveriges mest kända rockkritiker skrev att skivan Look Sharp lät otroligt vanlig. I synnerhet med tanke på hur originella artister både Per Gessle och Marie Fredriksson var. Och att Gessles låttexter som på svenska var rätt subtila hade på engelska blivit rent nonsens.
Men det här struntade förstås Roxette i som nu kunde håva in sina första utmärkelser. De fick priser på såväl Rockbjörnen- som Grammis-galorna i Sverige. Bland annat fick Per Gessle en Grammis som årets bästa låtskrivare.
Listen To Your Heart var en singel från skivan Look Sharp (1988). Vid det här laget hade skivbolaget tydligen litet börjat ge upp tron på Roxette, för singeln gavs först endast ut i Sverige. Men när Listen To Your Heart året därpå gavs ut på nytt internationellt blev den en av Roxettes största hittar och en listetta i USA.
Frågan här är förstås varför. Vad berodde det på att den mitt i allt blev en hit, när den bara några månader tidigare hade gått de flesta mer eller mindre obemärkt förbi?
Jo, svaret låg i den singel som sedan gavs ut. En singel som skulle ändra på allt för Roxette och som blev deras stora internationella genombrott.
Amerikansk utbytesstudent
Men det var inte skivbolagets förtjänst, utan där hade Roxette långt en amerikansk utbytesstudent att tacka. För skivbolaget sade bestämt att amerikansk radio inte skulle spela låten eftersom bandet kom från Sverige och därför ville de inte ge ut singeln i USA.
Per Gessle
Per Gessle
Bild: EPA / Frank Leonhardt
Men ödet ville annorlunda. För den där utbytesstudenten hade hört singeln på svensk radio, gillat den, köpt singeln och åkt hem till USA. Där gav han singeln till en radiostation i Minneapolis och efter litet övertalande gick de med på att spela den.
Kopierade på C-kassetter
Det visade sig snabbt att lyssnarna gillade låten, så radiostationens programchef kopierade låten på C-kassetter som han skickade till några kollegor i Miami, New York och Los Angeles. Lyssnarna hörde genast av sig och sade att de gillade låten skarpt och ville höra den igen
Mitt i allt hade Roxette fått något av en hit utan att singeln ens hade getts ut. Men nu märkte skivbolaget sitt misstag och gav mycket snabbt ut singeln. Som förstås var The Look.
Den 8:e april 1989 blev The Look den första Roxette-singeln som toppade den amerikanska hitlistan. Intressant nog var det många som tyckte att det som nyligen hade setts som brister hos Roxette nu lyftes fram som en styrka hos låten. Det vill säga att bandet kom från Sverige.
Eftersom Per Gessle inte hade engelska som modersmål hade han lyckats kombinera ord på ett lekfullt sätt som en engelskspråkig person kanske inte hade gjort.
Ingen djupare tanke
En orsak till de litet speciella ordkombinationerna kan gott vara att Per Gessle inte hade någon som helst djupare tanke bakom innehållet i låttexten, utan han ville bara hitta ord som passade till rytmen. Så han tog ungefär de första bästa ord han kom på och behöll dem.
Marie Fredriksson
Marie Fredriksson
Bild: EPA / Peter Kollanyi
Men ett par förändringar skedde ändå på vägen.
Synthar och datorer
Från början hette låten He's Got The Look och det var tänkt att Marie Fredriksson skulle ha sjungit den. Och i den första versionen av The Look användes levande musiker hela vägen, men Per Gessle, producenten och ljudteknikern kände att det ändå inte riktigt satt som det skulle. Så de tog helt enkelt och bytte ut de traditionella musikerna mot synthar och datorer.
Tydligen var det ett smart drag för The Look blev inte etta på singellistan enbart i USA – den blev det i ytterligare 24 länder. Och sedan var bollen i rullning.
Nu kontaktade ett stort filmbolag i Hollywood Roxette och bad dem skriva en låt till den kommande filmen Pretty Woman med Richard Gere och Julia Roberts i huvudrollerna. Och nu finns det två olika versioner av vad som egentligen hände.
Två versioner
Enligt den ena versionen kom förfrågan med rätt kort varsel och Roxette hade fullt upp med Look Sharp-turnén, så de hann inte börja spela in någon ny låt. Och enligt den andra versionen trodde de inte att Pretty Woman-filmen skulle bli någon större framgång och därför tog de inte det hela på så stort allvar.
Bild: Roxette/Richard Eriksson
Men slutresultatet blev ändå det samma – Per Gessle sände filmbolaget deras gamla julllåt It Must Have Been Love. Han bara putsade soundena på den litet och tog bort julen i texten.
Sången fick sedan en central del i filmen som blev en megasuccé. Och det hjälpte till att ytterligare föra Roxette framåt i karriärern.
Joyride
1991gav Roxette ut följande skiva – Joyride. Då älskade hela världen Roxette och plattan steg till toppen av ett flertal albumlistor. I ett skede var den till och med den mest sålda skivan i hela Europa. Här i Finland sålde den dubbel-platina.
Sleeping In My Car var den första singeln från nya studioplattan Crash! Boom! Bang!som kom år 1994.
Konsert i Kina
Den efterföljande världsturnén förde Roxette bland annat till Kina. På den tiden var Kina fortfarande ett kulturellt rätt isolerat land. Men Roxette fick ändå ge en konsert där som andra västerländska popgrupp någonsin efter Wham!.
Per Gessle
Per Gessle
Bild: EPA / Balazs Mohai
Efter den omfattande turnén kände Roxette att de behövde litet paus från varann och det dröjde hela fyra år tills följande skiva. 1999 kom Have A Nice Day och här hade Roxette genast två orosmoment – skulle folk ännu komma ihåg dem efter den långa pausen? Och vad skulle fansen säga om deras nya litet mer elektroniska sound?
Men redan första singeln, Wish I Could Fly, visade att Roxette inte hade någon som helst orsak till oro, för den blev en av de mest spelade låtarna i Europa det året.
Roxette var fortfarande mycket populära i Europa och Latin- och Sydamerika, men t.ex. USA var inte längre intresserade av Roxette. Det brukar ibland skyllas på att grunge-musiken nu hade kommit och mer eller mindre rullat över allt annat i musikväg där.
Roxettes singlar syntes inte längre till på Billboards Hot 100-lista och nu slutade även deras skivor att ges ut där borta.
Till råga på allt var det nu som Marie Fredriksson diagnosticerades med en hjärntumör. Det var hösten 2002, eller ett drygt år efter att Roxette fått sin tredje etta på svenska singellistan. Ödets ironi ville att den låten var The Centre Of The Heart (Is A Suburb To The Brain).
Hjärntumör är en mycket svår sjukdom som ofta slutar i en alltför tidig död. Men Marie Fredriksson hade ändå tur, för efter en operation och några tunga år med rehabilitering lyckades hon sakteligen komma tillbaka och fortsätta som en del av Roxette.
Stundande 30-års jubileum
För så länge det finns liv finns det hopp. Och finns det hopp kan inget stoppa en. Då är allt möjligt. Eller som Roxette uttryckte det i en singel från år 2012 –It's Possible. Vilket Per Gessle och Marie Fredriksson bevisar år 2016 när de firar sitt 30-års jubileum som band. Det ni.
Fokus på Roxette
Hör programmet Fokus på Roxette i Radio Vega torsdag 13.08.15 kl. 17.10 eller på lördag 15.08 kl. 07.03. Därefter på arenan.yle.fi i 30 dagars tid.