Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all 39953 articles
Browse latest View live

Röstmagneter hjälpte inte - SFP:s fjärde mandat rök

$
0
0

Valets röstmagneter Anna-Maja Henriksson och Joakim Strand med över 10 000 röster var hjälpte inte. SFP förlorade det fjärde mandatet i Vasa valkrets. Valet blev en besvikelse också för Steven Frostdahl (SDP) och Bjarne Kallis (Saml).

Den stora frågan inför valet var vilket parti som skulle lida mest av att Vasa valkrets minskar med ett mandat från 17 till 16. Länge såg det ut som om SFP skulle hålla sina fyra mandat.

Men på slutrakan, när landsbygdsrösterna var räknade och de sista rösterna från Vasa kom in, gick Sannfinländarna och Maria Tolppanen förbi och lämnade SFP:s Mikko Ollikainen utanför.

Detta trots att SFP fick 2 574 röster fler än förra riksdagsvalet och ökade med 1,2 procent. Sannfinländarna backade med 1,3 procent, men lyckades ändå behålla sina tre platser.

Valets vinnare också i Vasa valkrets är Centern som fick fem mandat, ett mer än i valet 2011. De sittande ledamöterna Mikko Savola (8 474 röster), Tuomo Puumala (7 755), Lasse Hautala (7 027) och Mika Lintilä (5 236) får sällskap av nyinvalda Antti Kurvinen (5 836 röster). Partiet ökade med 4,7 procent jämfört med förra riksdagsvalet.

Koski spurtade på slutrakan

Samlingspartiet tappar ett mandat och går från tre till två ledamöter. De invalda är Paula Risikko med 9 803 röster och Susanna Koski, som får ses som en överraskning med över 3 098 röster.

Janne Sankelo åkte ut och Markku Mäntymaa ställde inte upp för omval. Bjarne Kallis, som bytte parti från kristdemokraterna till Samlingspartiet, lyckades inte bli invald i riksdagen igen. Hans dryga 2 444 röster räckte inte till det. Samlingspartiet backade 2,2 procent.

Socialdemokraterna, och speciellt de finlandssvenska socialdemokraterna, ställde stort hopp till Steven Frostdahl som gjorde en mycket synlig kampanj. Men han lyckades inte locka mer än drygt 2 847 röster - 1 000 färre än i valet för fyra år sedan.

Invalda blev sittande ledamöterna Jutta Urpilainen med över 11 589 röster och Harry Wallin med knappt 4 544 röster. Socialdemokraterna backade också 2,2 procent.

Noteras kan att De Gröna gjprde ett bra val, trots att partiet blev utan riksdagsledamot i Vasa valkrets. Partiet fick 2 575 röster fler än för fyra år sedan och ökade med 1,1 procent.

Strand gjorde kanonval

Svenska Folkpartiet (SFP) tappar ett mandat och går från fyra till tre. Anna-Maja Henriksson tog 10 651 röster och Joakim Strand överraskade med att ta nästa lika många - 10 364.

Mats Nylund (5 187) återvaldes. Mikko Ollikainen stod länge och vägde på valkretsens 16:e plats och SFP:s fjärde, men föll på mållinjen. Lars-Erik Gästgivars lyckades inte samla mer än 3 000 röster och fick inte förnyat förtroende i riksdagen.

Kristdemokraternas Peter Östman blev invald som den enda från partiet med 6 568 röster.

Sannfinländarna knep det sista mandatet i valkretsen då Maria Tolppanen med 5 468 röster kom in. Hon är liksom de två andra invalda sannfinländarna Vesa-Matti Saarakkala (8 520) och Reijo Hongisto (6 727) sittande riksdagsledamot.

Röstdrottning i Vasa valkrets blev således Jutta Urpilainen med 11 589 röster, tätt följd av SFP:s Anna-Maja Henriksson (10 653) och Joakim Strand (10 364).

Se resultatet här.


Bilder, stämningar och kommentarer från valkvällen

$
0
0

Under valkvällen följde vi spänt med rösträkningen och rapporterade från olika valvakor. Statsvetaren Claus Stolpe gav snabba analyser.

Här kan du se hela liverapporteringen:

Besvikelse för Bjarne Kallis (Saml)

$
0
0

- Det är klart att jag är besviken. Men visst hade jag en aning om att det kunde gå så här, säger Bjarne Kallis (Saml). Kallis slutade på 38:e plats i Vasa valkrets.

Kallis var tidigare riksdagsledamot och partiordförande för Kristdemokraterna (KD). Han lämnade riksdagen 2011.

I år gjorde han comeback i politiken men nu för Samlingspartiet. Han hade hoppats på omkring 5 000 röster, men det blev 2 444 röster.

Kommer du att fortsätta inom politiken?

- Det blir kommunalval om två år och riksdagsval om fyra. Jag kan inte säga nu om jag fortsätter eller inte. Men det är klart, jag tycker om politik.

Se hela valresultatet här.

Östman omvald för KD

$
0
0

Kristdemokraterna tappade kring 2200 röster i Vasa valkrets, men understödet räckte till omval för Peter Östman.

Östman kom på 14:e plats av 16 invalda från valkretsen.

- Klart det känns befriande, det var spännande. Jag visste det blir tajt om de två-tre sista platserna.

Östman fick närmare 6600 röster. Det är 1200 fler än i valet för fyra år sedan.

- Det finns en sådan effekt. Då man har suttit en period och skött sig någorlunda så sker en viss koncentrering av rösterna.

Östman gissar att KD inte tappade så många röster till tidigare partiledaren, numera samlingspartisten Bjarne Kallis.

- Vi kanske förlorade mer till Centern.

Helena Lahtinen fick nästmest röster av KD:arna i Vasa valkrets, totalt 1650 röster. Heimo Hokkanen från Vasa samlade 775 röster.

Centern nära jackpot i Vasa valkrets

$
0
0

Bordet var dukat för att Centern skulle ta sex mandat i Vasa valkrets. De fick nöja sig med fem när Sannfinländarna lyckades behålla sina tre mandat från valet 2011.

Prognoserna inför valet gav Centern sex mandat. Det förutspåddes att partiet skulle ta tillbaks de 20 000 röster man tappade i riksdagsvalet 2011.

Man fick nöja med en ökning på dryga 10 000 röster. Men en seger är en seger. Nationellt fick Centern 21,3 procent av rösterna och 49 mandat och med det ökar man sitt understöd med 5,6 procent från valet 2011.

I Vasa valkrets gick det vägen för alla sittande kandidater och som grädde på moset valdes 28-åriga Antti Kurvinen från Kauhava in.

Från sin valvaka på den gamla flygstridsskolan i Kauhava kommenterade Kurvinen resultatet.

- Jag är jätteglad och ödmjuk.

Trodde du att det skulle gå så här bra för dig?

- Jag trodde att jag skulle vara nära att komma in. Men inte att det skulle bli så här klart.

Se hela valresultatet här.

Här hittar du valresultatet i ditt område

$
0
0

Vill du veta hur folk i ditt valområde röstade? Eller hur många röster just din kandidat fick? Nu är 100 procent av rösterna räknade.

I Yles resultatservice finns nu hela valresultatet. Här är den nya riksdagen.

Du hittar fram till resultatet i din egen vallokal till exempel genom att gå in i resultatservicen och därefter klicka på kartan, eller genom att välja valkrets eller kommun från listan.

Här kan du gå direkt till Nylands valkrets.

Här kan du gå till Egentliga Finlands valkrets.

Här kan du gå till Vasa valkrets.

Här kan du gå till Helsingfors valkrets och resultatet från Helsingfors.

I de övriga valdistrikten ska du välja kommun via KOMMUNER-knappen. Via kommunlistan kommer du vidare till det enskilda röstningsområdet.

Hur gick det i Svenskfinland?

I den svenskspråkiga versionen av resultatservicen finns också valresultatet för Svenskfinland, alltså de svensk- och tvåspråkiga kommunerna. Här hittar du information om bland annat vilka partier som klarar sig bäst i de svensk- och tvåspråkiga kommunerna.

Läget i hela landet

Under rubriken Så här röstade Finland hittar du sammanställningar, kartor och grafik ur många olika synvinklar. Här hittar du svaren på bland annat följande frågor:

Vilket parti dominerar i min kommun?

I vilka kommuner har mitt parti fått mest röster?

Vilka partier dominerar i huvudstadsregionens röstningsområden?

Skärmdump från resultatservicen
Skärmdump från resultatservicen Bild: Yle

Bollarna har rullat in i riksdagen

En nyhet för i år är att du kan välja att granska valresultatet via valbollarna, en samling färgglada bollar. Bollarna syns bara på apparater med tillräckligt stor skärm, och går därför inte att se i till exempel vissa mobiltelefoner.

Varje kandidat motsvaras alltså av en boll, vars storlek bestäms av antalet röster, och vars färg visar vilket parti kandidaten tillhör. De som är inne i den stora cirkeln har blivit invalda, i motsats till dem som befinner sig utanför.

Här hittar du allt om valkvällen

$
0
0

Svenska Yle hårdbevakade riksdagsvalet på webben. På svenska.yle.fi/val hittar du över hundra artiklar, klipp och bilder som producerats under valkvällen och -natten.

På Svenska Yles valsida på webben hittar du texter, klipp och bilder från Österbotten, Östnyland, Västnyland, Åboland och huvudstadsregionen.

Här kan du bland annat läsa om hur det gick för Li Andersson i Egentliga Finlands valkrets, eller hur Hjallis Harkimo klarade sig i Nyland. Vi har också artiklar om Anna-Maja Henriksson, Joakim Strand och Bjarne Kallis i Vasa valkrets. I Nyland har vi intervjuat bland annat Thomas Blomqvist, Christel Liljeström och Maarit Feldt-Ranta.

Vi har också en karta över hur rösterna fördelade sig i Svenskfinland.

Vi har också skrivit om stämningarna på valvakorna. Partiordförande Juha Sipilä togs emot som en hjälte på Centerns valvaka. På Samlingspartiets valvaka var stämningen däremot avmätt. På Sannfinländarnas valvaka blev det segerfest.

Hittar du inte en artikel om just din kandidat? Då kan du själv gå in i Yles resultatservice och kontrollera hur det gick.

500 meter ljudband i Radio Vegas monter

$
0
0

På Österbottens stormässa i Botniahallen på veckoslutet fanns också Radio Vega på plats för att träffa lyssnare och höra deras åsikter.
Flera hundra personer stannade upp för en pratstund.

Hundratals fyllde också i den tävling som fanns i montern.

Där gällde det att gissa hur många meter ljudband som fanns i en glasskål. Rätt svar är exakt 500 meter. De 20 som svarade rätt eller kom närmast får ett litet pris på posten.

Ett stort tack till alla som deltog och som kom på en pratstund.


Så ser den nya riksdagen ut

$
0
0

I går valde Finlands folk en ny riksdag för de kommande fyra åren. Men hur ser den nya riksdagen ut? Typledamoten är en man i femtioårsåldern som gillar motion, vill hålla landsbygden bebodd och är skeptisk till fler flyktingar.

Vår nya riksdag är mer mansdominerad än den förra. 83 ledamöter, 41 procent, är kvinnor och 117 är män. I den förra riksdagen var 42 procent av ledamöterna kvinnor.

Det är fram för allt centerväljarna som föredragit män. Inte ens en tredjedel av de invalda centerkandidaterna är kvinnor. 29 procent av centerns nya riksdagsledamöter är kvinnor och 71 procent är män. I valet 2011 var könsfördelningen i centern betydligt jämnare; 59 procent var män och 41 procent kvinnor.

De som röstade på socialdemokraterna har däremot oftare satsat på en kvinna. Den nya socialdemokratiska riksdagsgruppen består av 62 procent kvinnor och 38 procent män. Man kan möjligen tolka det som att väljarna vill göra en markering mot det gubbvälde som Socialdemokraterna kritiserats för. För fyra år sedan var det det 43 procent av de socialdemokratiska riksdagsledamöterna kvinna.

Svenska folkpartiets riksdagsgrupp är också mansdominerad. Bara tre av de nio nyvalda riksdagsledamöterna är kvinnor

50-åringarna regerar

Riksdagen är en plats för folk i äldre medelåldern. De värsta småbarnsåren är förbi och man börjar ha en del erfarenhet i bagaget. 70 av de 200 ledamöterna är födda mellan 1956 och 1966. Allra mest finns det av nyss fyllda 50-åringar. Dit hör bland andra Anne Berner, Tarja Filatov och Anna-Maja Henriksson.

Äldst av dem alla är Samlingspartiets Pertti Salolainen som är 74 år gammal, född 1941. Den yngsta ledamoten är femtio år yngre. Det är Socialdemokraten Ilmari Nurminen från Sastamala som är 24 år gammal och den enda i den nya riksdagen som är född på nittiotalet.

Dryga 2 000 röster räckte till för en plats

Röstkungar var förutom centerpartiets Juha Sipilä, Timo Soini, Alexander Stubb och Carl Haglund. De fick alla över 20 000 röster. Den som kom in med minst röster var Vänsterförbundets Matti Semi. Han valdes in från Savolax-Karelens valkrets med 2 193 röster.

För de allra flesta invalda var röstsaldot mellan 5 000 och 7 000 röster.

Här är de 200 invalda

Använd knapparna för att sortera och filtrera. För musen över ledamöterna för att se mera information om dem.

((vis:920518))

Nästan alla Twittrar

I den nya riksdagen sitter fler gamla rävar än nya förmågor. 128 av ledamöterna blev omvalda och följaktligen är det vanligaste yrket riksdagsledamot.

Under den här valrörelsen har de sociala medierna slagit igenom på allvar. 146 uppger att de har en Twitterprofil och 164 har en Facebooksida.

Svenskan i vågskålen

Ser man på vad vi har att vänta oss när det kommer till politiken kan det bli spännande tider med tanke på svenskundervisningen. Det är bara en knapp majoritet, 56% av de invalda som har uppgett att de är mot att skolsvenskan blir frivillig. De som vill att svenskan blir frivillig kommer från så gott som alla partier och valkretsar.

Glesbygdspolitik och inga flyktingar

Att det gick bra för Centern och Sannfinländarna ser man också i den nya riksdagens åsikter. Centerns glesbygdspolitik verkar få stöd i den nya riksdagen; en majoritet är helt eller delvis för att landsbygden också i framtiden ska vara befolkad.

De som driver på beslut om fler flyktingar kommer antagligen att få det svårt under de kommande fyra åren. Nästan 60 procent del av de nya riksdagsledamöterna är emot att Finland tar emot fler asylsökande som kommer till EU-området.

Larsmoborna röstade flitigast, Karlebyborna på soffan

$
0
0

Som vanligt var det Larsmo- och Pedersöreborna som röstade flitigast i valet i svenska Österbotten. Totalt röstade 84 procent av väljarna i Larsmo, i Bosund till och med 90 procent.

Pedersöre slutade på strax under 83 procent. Flest soffliggare finns i Karleby och Vasa. I Karleby blev valdeltagandet 69 procent, i Vasa strax under 71 procent.

Röstmagnet i Larsmo var Peter Östman (KD) med ungefär 1300 röster. Anna-Maja Henriksson (SFP) fick kring 500 röster, medan Bo-Göran Åstrand fick 170 och Wivan Nygård-Fagerudd fick 80. Steven Frostdahl (SDP) fick kring 180 röster i Larsmo.

I Pedersöre var Östman och Henriksson toppkandidater med ungefär 1500 röster var. Mats Nylund (SFP) fick 1000 röster i sin hemkommun.

Henriksson röstmagnet i Kronoby

I Malax röstade drygt 79 procent av väljarna. Där var Ollikainen och Gästgivars i topp med 1900 respektive 250 röster. Strand och Nylund fick kring 200 röster var i Malax.

I Kronoby röstade knappt 78 procent av väljarna. Anna-Maja Henriksson fick flest röster, drygt 1000. Mats Nylund och Marlén Timonen (SFP) fick kring 300 röster var från Kronoby.

I Korsnäs röstade knappt 80 procent. Flest röster där fick Mikko Ollikainen (SFP) med nästan 700 röster, Lars-Erik Gästgivars (SFP) och Mats Nylund (SFP) fick kring 100 röster var. Joakim Strand (SFP) fidk kring 90 röster, Mikaela Björklund kring 70.

En röst skilde Flén och Frostdahl i Nykarleby

Av väljarna i Korsholm röstade 77,5 procent. Alla fem toppkandidater där var SFP:are. Joakim Strand fick 2400 röster i Korsholm. Kommundirektören Rurik Ahlberg fick knappt 1300 röster. Gästgivars fick kring 900 röster, Ollikainen 700 och Henriksson drygt 650

I Vörå röstade 77 procent av väljarna. Röstdrottning där blev Anna Bertills (SFP) som fick kring 600 röster. Partikollegan Henriksson knep nästan lika många, 550. Nylund och Strand knep också kring 500 röster var i Vörå.

I Nykarleby fick Anna-Maja Henriksson flest röster, 850. Hemmakandidaterna, Nykarlebyborna Elli Flén (SFP) och Steven Frostdahl (SDP) lockade så gott som lika många väljare i staden. Frostdahl fick 804 röster, Flén fick 803. Totalt röstade 76,5 procent av Nykarlebyborna.

Kaskö sannfinländskt

I Kaskö blev valdeltagandet drygt 75 procent. Carl-Gustav Mangs (SFP) fick mest röster, 170. Han följdes av SDP:s Jutta Urpilainen och Harry Wallin som fick 80 respektive 60 röster.
På plats fyra och fem kom Sannfinländarnas Vesa-Matti Saarakkala med 50 röster och Maria Tolppanen med 40 röster.

I Närpes lockade Mikaela Björklund (SFP) flest röster, totalt kring 2000. Mats Nylund fick kring 700 och Ollikainen över 600 Närpesröster. Valdeltagandet i Närpes blev knappt 74 procent.

I Kristinestad röstade 73,5 av väljarna. Åsa Blomstedt och Anna-Kajsa Blomqvist var i topp med ungefär 650 och 330 röster. Ollikainen samlade kring 200 röster i Kristinestad, Joakim Strand nästan lika många.

Henriksson och Strand hemmafavoriter

I Jakobstad röstade strax under 72 procent. Där var det hemmakandidaterna Henriksson och Bo-Göran Åstrand (SFP) som lockade mest. Henriksson fick 3100 röster, Åstrand kring 1000. Urpilainen samlade 850 röster, KD:s Östman närmare 800.

Valdeltagande i Vasa slutade på knappt 71 procent. Joakim Strand samlade kring 6000 röster, Maria Tolppanen 3000.

I Karleby röstade 69 procent av väljarna. Tuomo Puumala (C) fick nästan 4500 röster i sin hemstad. Jutta Urpilainen (SDP) fick kring 3800 röster. Mika Lintilä (C) fick 1900 röster och Bjarne Kallis (Saml) fick 1500 röster i sin hemstad.

Valdeltagandet i Svenska Österbotten, procent
Larsmo 84
Pedersöre 82,9
Korsnäs 79,7
Malax 79,2
Kronoby knappt 77,8
Korsholm 77,5
Vörå 77
Nykarleby 76,5
Kaskö 75,1
Närpes 73,8
Kristinestad 73,5
Jakobstad 71,9
Vasa 70,7
Karleby 69 procent

Vörå vill inte sälja restaurang Nabben

$
0
0

Restaurang Nabben i Maxmo ser ut att inte gå till försäljning. Vörå kommun tycker att budet från krögaren Daniel Böling är för lågt. Böling själv är mycket besviken.

Daniel Böling, som i dag driver verksamheten vid Nabben, ville köpa restaurangbyggnaden och bastubyggnaden. Efter det tänkte han göra stora satsningar på området.Han har pratat om kommande investeringar på en halv miljon euro, samt lika mycket till i ett senare skede som skulle innefatta Tottesunds herrgård.

Byggnaderna var ute till allmän försäljning. Böling var den enda som kom med ett bud.

Budet räckte inte

Böling bjöd 14 455 euro för restaurangbyggnaden och 2 555 euro för bastun för kommunens andel på 80 procent. Efter ytterligare förhandlingar den första april höjde han budet på bastubyggnaden med 2 000 euro.

Men enligt Böling ville kommunledningen ha ett högre bud som han inte var redo att acceptera. I föredragningen inför kommunstyrelsens möte på måndag kväll föreslår t.f. kommundirektör Markku Niskala att byggnaderna inte säljs.

- Jag är mycket besviken. Det fanns ingen förhandlingsvilja från Vörå kommuns sida.

Hoppas på ny direktör

Daniel Böling har ännu en viss förhoppning.

- Om Vörå får en ny kommundirektör som är intresserad av att förhandla kan det ännu gå vägen.

Du driver ju verksamheten där. Vad händer med den nu?

- Jag kommer att driva den vidare minst två somrar till och sedan ser vi om jag utnyttjar optionsrätten på fem år till. Eventuellt satsar jag i stället någon annanstans.

Läs också:

Vem som helst kan få köpa Nabben

Miljonsatsning på Nabben i Maxmo

Unga riksdagsledamöter i Vasa valkrets

$
0
0

Medelåldern för de invalda ledamöterna från Vasa valkrets är 45 år. Sju av 16 invalda är under 40 år.

Yngst är Antti Kurvinen (C) som fyller 29 i sommar. Susanna Koski (Saml) har precis fyllt 30. Vesa-Matti Saarakkala (Sannf) är 31 år, Tuomo Puumala (C) och Joakim Strand (SFP) är 33 år. Jutta Urpilainen fyller 40 i höst.

Bara två ledamöter är över 60 år. Äldst är Maria Tolppanen (Sannf), hon blir 63 i höst. Harry Wallin (SDP) blir snart 62 år.

Övriga sju ledamöter är mellan 49 och 55 år.

Dubbelt fler män

Av de invalda är fem kvinnor och elva är män. Ann-Sofi Backgren är ordförande för Österbottens Förbunds jämställdhetsgrupp och hon hade gärna sett fler kvinnor.

- Det är en rejäl tillbakagång, kring 31 procent snabbt räknat. Som kvinna och aktiv inom svenska kvinnoförbundet hade jag gärna sett fler kvinnor.

Backgren nämner att den här gången har Centern fem invalda män.
- Ser man på sannfinländarna, men också också SFP så är majoriteten män den här gången.

Backgren hoppas att Joakim Strand ska hålla fanan högt i jämställdhetsfrågor.
- Jocke Strand sitter i Österbottens Förbunds jämställdhetsgrupp. Så jag brukar halvt på skämt säga och också med en del allvar säga att du vet väl du sköter jämställdhetsfrågorna när du blir invald, säger Backgren.

Födelseår för de invalda i Vasa valkrets:
Antti Kurvinen (C), 1986
Susanna Koski (Saml) 1985
Vesa-Matti Saarakkala 1984
Tuomo Puumala (C) 1982
Joakim Strand (SFP) 1982
Mikko Savola (C) 1981
Jutta Urpilainen 1975

Mika Lintilä (C) 1966
Mats Nylund (SFP) 1964
Anna-Maja Henriksson 1964
Lasse Hautala (C) 1963
Reijo Hongisto (Sannf) 1962
Peter Östman (KD) 1961
Paula Risikko (Saml) 1960

Harry Wallin (SDP) 1953
Maria Tolppanen (Sannf) 1952.

Snäv spridning på Strands röster

$
0
0

SFP:s båda valmagneter Anna-Maja Henriksson och Joakim Strand, med över 10 000 röster var, skiljer sig åt mycket om man ser på rösternas geografiska spridning.

Joakim Strand fick 6008 röster i Vasa. I röstningsområdena i centrum, Gerby, Brändö och Sundom är han klar röstkung, medan de mer finskspråkiga områdena i och kring Roparnäs, Korsnäståget och Sunnanvik är Maria Tolppanens territorium. I röstningsområdena i kommundelen Lillkyro har Strand inte plockat många röster.

Utanför Vasa har Strand sitt starkaste fäste i Korsholm, där han med 2429 röster klart distanserade tvåan, kommundirektör Rurik Ahlberg som tog 1265 röster i Korsholm.

Också i Vörå gjorde Strand ett bra val med 471 röster, och i Malax med 205 röster. I övrigt minskar Strands röster ju längre bort från Vasa man går, och i de finskspråkiga kommunerna i valkretsen har Strand inte skördat några segrar.

Jakobstad valde Henriksson

Anna-Maja Henriksson har en jämnare fördelning av rösterna även om tyngdpunkten ligger i och kring Jakobstad, där hon fick 3085 röster. I Pedersöre röstade 1540 personer på Henriksson. I Kronoby 1018, Nykarleby 848 och i Larsmo 527. Också 815 karlebybor röstade på Henriksson.

Men Henriksson tog också en hel del röster i Strands starka områden Vasa och Korsholm – med 927 röster kvalade Henriksson in i topp-10 i Vasa och de 656 Korsholmsrösterna räckte till en femte plats i den kommunen. 544 Vöråbor gav sin röst åt Henriksson.

Henrikssons röster är alltså mer spridda inom svenska Österbotten än Strands, men gemensamt för dem båda är att de i väldigt liten omfattning lockar väljare i de finska kommunerna.

Anna-Maja Henriksson (SFP) Bild: Yle

Mats Nylund är den av de invalda sfp:arna som gått bäst hem över hela fältet i svenska Österbotten. Nylund som profilerat sig som lantbrukarnas kandidat har fått 1031 röster i Pedersöre, men där i sin hemkommun får han ändå se sig slagen av såväl kristdemokraternas Peter Östman (1551) och riksdags- och partikollegan Anna-Maja Henriksson (1540). I Korsholm drog Mats Nylund 516 röster och i Närpes hela 694 röster, vilket räckte till en andra plats i kommunen.

Bra spridning för Urpilainen

Jutta Urpilainen var valkretsens absoluta röstdrottning med 11 592 röster. Hon har inget lika starkt fäste som Strand har i Vasa, även om 3798 röster i hemstaden Karleby är mycket starkt. I Karleby blev hon dock slagen av Centerns Tuomo Puumala som lockade 4450 röster. Urpilainen lockade också många väljare i Vasa (1471 röster) och i Seinäjoki (1075). 842 Jakobstadsbor röstade på Urpilainen vilket gav henne en tredje plats i staden.

Urpilainen åtnjuter ett jämnt och stabilt stöd i de flesta av de finskspråkiga kommunerna, medan stödet i de mindre svenskspråkiga kommunerna är lägre. Där har socialdemokraternas röster i större utsträckning gått till Steven Frostdahl, även om det inte räckte ända fram för hans del.

SDP:s ordförande, finansminister Jutta Urpilainen i Paris 2013
Jutta Urpilainen (SDP) SDP:s ordförande, finansminister Jutta Urpilainen i Paris 2013 Bild: EPA/CHRISTOPHE KARABA

Sannfinländarnas Maria Tolppanen och SFP:s Mikko Ollikainen kämpade om det sista, 16:e mandatet, men i slutändan var det Tolppanen som tog platsen. Tolppanens starkaste fäste är Vasa, där hon knep 3094 röster, varifrån det är ett långt hopp till Seinäjoki där hon fick 354 röster. I Korsholm fick hon 310 och i Jakobstad 243 röster.

Mikko Ollikainens röster var mer spridda i svenska Österbotten, även om han plockade 1854 av sina totalt 4791 röster i hemkommunen Malax. Ollikainen gjorde ett bra val också i Korsholm (689), Närpes (623) och Korsnäs (670 röster, klar röstkung i kommunen). I Jakobstadsregionen lockade Ollikainen inte särskilt mycket röster, tyngdpunkten i rösterna ligger söder om Vasa.

Här kan du själv se hur rösterna fördelades

Ulla-Maj Wideroos lämnar Österbottens förbund

$
0
0

Efter sex år som ordförande för styrelsen i Österbottens förbund är det dags att lämna över till andra, meddelar Ulla-Maj Wideroos.

Enligt Wideroos har förbundet många viktiga uppgifter som ansvarig för den regionala utvecklingen och för planeringen av markanvändningen. Förbundet driver Österbottens ärenden och intressen gentemot riksdag, regering och statliga myndigheter.

Förbundet behöver ledande förtroendevalda som vill påverka och driva Österbottens intressen, skriver Wideroos.

Den 8 maj sammanträder landskapsfullmäktige i Närpes och utser då nytt presidium samt ny styrelse. Styrelsen har 13 ledamöter och väljs för en två års period.

”Jag förstår inte politik”

$
0
0

Förstagångsväljarna önskar ett enklare språk i politiken, då kanske fler också skulle rösta.

För en hel del unga betydde gårdagen att de fick rösta för första gången. Vi åkte ut till Yrkesakademin i Österbotten för att ta reda på hur förstagångsväljarna har det dagen efter valet.

Sabrina Nyberg och Angelique Holmqvist studerar till kock.
Sabrina Nyberg och Angelique Holmqvist. Sabrina Nyberg och Angelique Holmqvist studerar till kock. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

"Jag hade inte tid"

Sabrina Nyberg och Angelique Holmqvist, som båda studerar på kock-och restauranglinjen, struntade i att rösta i går.

- Jag hade inte tid att rösta, för jag borde ha gjort det där hemma, och jag var inte hemma i söndags, säger Sabrina.

- Jag är inte så insatt, säger Angelique.

Hur mycket bryr sig unga om politik?

- Inte så mycket, för man förstår inte vad det handlar om. Man vet inte vem man ska rösta på, för man är inte insatt i ämnet, säger Sabrina.

Vad skulle få fler att rösta?

- Ifall det skulle handla om något mer intressant, något som unga är intresserade av, säger Sabrina.

- Ja, inte bara sånt där politiskt prat, säger Angelique.

Tobias Mara och Patric Hermans studerar till landsbygdsföretagare.
Tobias Mara och Patric Hermans. Tobias Mara och Patric Hermans studerar till landsbygdsföretagare. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

"Man kan ju klaga då i alla fall"

Tobias Mara och Patric Hermans studerar till landsbygdsföretagare, och för dem var det självklart att rösta.

- För att kunna inverka, man kan ju klaga då i alla fall. Röstar man inte har man heller inte riktigt rätten att klaga, säger Tobias.

Vad skulle du vilja hälsa till politikerna?

- De borde få bort alla extra och onödiga papper som ska fyllas i. Det tar bara upp extra tid och arbete, säger Tobias.

Hur mycket bryr sig unga om politik?

- Det finns de som kan vara riktigt dunderinsatta, och så finns det de som inte bryr sig ett skit, säger Tobias.

Varför var ni intresserade av valet?

- Jag talade med kandidaten, och han har gjort en ganska stor inverkan hittills, så man måste ju understödja honom då, säger Tobias.

- Jag vet inte, jag for nog bara dit och röstade. Man måste väl understödja det svenska språket också, säger Patric.

Patricia Ingman studerar husbygge.
Patricia Ingman. Patricia Ingman studerar husbygge. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

"Svårt att förstå"

Patricia Ingman studerar husbygge, och hon valde att inte rösta.

- Jag är inte så insatt, säger hon.

Hur mycket bryr sig unga om politik?

- Ingen aning. Jag och mina kompisar diskuterar inte politik, men visst har vi pratat lite om det här valet. Det är nog ändå inte så många som röstat, säger hon.

Vad skulle du vilja hälsa till politikerna?

- För min del skulle det vara lite lättare att bli insatt ifall de skulle prata lite mer förståeligt. Det är för svårt att förstå vad de säger nu, säger hon.

Robin Paro och Thomas Korpisaari studerar till elmontör.
Robin Paro och Thomas Korpisaari. Robin Paro och Thomas Korpisaari studerar till elmontör. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

"Det är en gamlinggrej"

Robin Paro och Thomas Korpisaari studerar till elmontör. De har också röstat.

- Jag tyckte jag kunde göra det bara, säger Robin.

Har ni varit intresserade av valet i år, och kollat upp vem ni ska rösta på?

- Nej, absolut inte, säger Robin.

Hur valde du din kandidat?

- Föräldrarna hjälpte, säger Robin.

- Jag har kollat upp lite grann, säger Thomas.

Hur mycket bryr sig unga om politik?

- Inte så mycket. Det är mer en gamlinggrej, säger Thomas.

Johanna Skrifvars studerar till kock.
Johanna Skrifvars. Johanna Skrifvars studerar till kock. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

"Ville testa på riktigt"

Johanna Skrifvars studerar till kock, och hon är en av de som röstade i går.

- Jag röstade i ungdomsvalet för ett år sedan och tänkte att jag vill göra det på riktigt också, säger hon.

Hur mycket bryr sig unga om politik?

- Jag själv är inte så intresserad, men visst finns det de som är det. Men största delen är nog inte så intresserade, säger hon.

Vad skulle få fler att bry sig om politik?

- Kanske genom att upplysa dem mera, och få dem att ha mer med politik att göra. Man vet liksom ingenting om politik. Jag vet ingenting, för man får inte veta något från skolan eller samhället överlag, säger hon.

Vad skulle du vilja hälsa till politikerna?

- Att de ska hålla sina vallöften, och kämpa hårt fastän det är mycket motgångar, säger hon.

Nicole Berlin och André Westerholm studerar till landsbygdsföretagare.
Nicole Berlin och André Westerholm. Nicole Berlin och André Westerholm studerar till landsbygdsföretagare. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

"Det hör till"

Nicole Berlin och André Westerholm studerar till landsbygdsföretagare. Även de har röstat.

- Jag gjorde det, för det hör till, säger Nicole.

- Samma här, säger André.

Hur mycket bryr sig unga om politik?

- Jag själv är inte så intresserad, men nog är det ändå roligt att rösta. Det är intressant att se hur det går med röstningen, säger Nicole.

- Det där är väl från person till person, beroende på vad man vill sätta sig in i, säger André.


Vasa granskar fastighetsskatt med flygplan

$
0
0

Besluten om fastighetsskatt har redan anlänt till fastighetsägarna och eventuella ändringar ska meddelas till skatteförvaltningen senast den sjunde eller trettonde maj.

Då ska myndigheten informeras om eventuella grundreparationer, utvidgningar och uppförda tilläggsbyggnader.

Det är den förändrade lagen kring fastighetsskatt som ålägger ägaren att själva kontrollera skattebesluten. Men Vasa stad tar alltså till en extra säkerhetsåtgärd, eller tre för att vara exakt.

Aktiv granskning

Vasa granskar aktivt att fastighetsägaren uppgett rätt storlek på fastigheterna genom att skanna med lasermätare från helikopter och genom flygfotografering från flygplan. Dessutom, meddelar staden, kommer man vid behov att utföra mätningar i terrängen.

Uppgifterna kan sedan jämföras med skattemyndighetens uppgifter, och de borde stämma överens med varandra. Ifall byggnaderna är större än meddelat så kan skattemyndigheten uppbära skatten i efterskott.

Enligt ett pressmeddelande anger Vasa stad att "jämlik och rättvis fastighetsbeskattning är målet" med de nya mätningarna.

Stort intresse för Smulterö och Brändö sund

$
0
0

Närmare 300 kommentarer har kommit in till Vasa stad om planeringen av Smulterö och Brändö sund. Det finns två alternativa planer och via stadens webbsida har invånarna fått ge sina synpunkter.

Kommentarerna handlar om allt från broar till promenadastråk, säger Oliver Shulte-Tigges på stadens planläggning.

Förmodligen kommer en del av kommenterarna att påverka detaljer i detaljplanen, säger Shulte-Tiggles.

Kommentarstiden gick ut på söndagen och synpunkterna som kom in kommer att sammanställas och fogas till detaljplanen.

SFP saknade 1 250 röster

$
0
0

För att säkra det fjärde mandatet hade Svenska folkpartiet (SFP) behövt 1 250 röster till för att nå målet på 52 000 röster i Vasa valkrets.

För kontaktchef Anci Jylhä på SFPs kansli i Österbotten har besvikelsen lagt sig nu när hon insett att det var fråga om valmatematik.

Anci Jylhä, kontaktchef på SFP i Österbotten
Anci Jylhä vill inte se vad SFP gjorde fel utan i stället se framåt på hur de ska arbeta vidare. Anci Jylhä, kontaktchef på SFP i Österbotten Bild: Yle/Roger Källman

SFP förlorade det fjärde mandatet till Sannfinländarna (Sannf). För att klara sig mot deras jämförelsetal hade de behövt 1 250 röster till.

Skulle ni haft en chans att få de rösterna till som krävdes?

- Det är upp till väljarna som går till valurnorna. Det är svårt för oss att avgöra, säger Jylhä.

Fler röster trots färre mandat

SFP fick knappt 2 600 röster mer än för fyra år sedan. Samtidigt backade Sannf med 1,3 procent. Trots det gick SFP förlorande ur striden om det sista mandatet.

- Vi har fått bra med röster och våra väljare har stött oss och varit medvetna om att vi har ett mål. Att rösterna går förlorade till ett parti med värderingar som inte motsvarar våra är kanske inte så roligt för oss, säger Jylhä.

Hon säger också att det nu gäller att lösa situationen inför nästa val.

- Det gäller för oss alla att sätta oss ner och fundera på vad som är nästa strategi och hur vi ska bygga upp valet om fyra år eftersom vi har en helt ny situation här i Vasa valkrets.

Bittert i Ollikainens led

Den som förlorade slutstriden mot Maria Tolppanen (Sannf) om det sista mandatet var Mikko Ollikainen (SFP). Dagen efter valet gick tongångarna i moll hos Ollikainens anhängare.

- Nog är man lite bitter om vi ska säga som det är. Det har varit en lång process, vi har hållit på i fem månader och har haft jättegod stämning men nu gick det så här, säger kampanjchef Daniel Björkstrand.

Björkstrand tror inte att de skulle kunnat gjort något annorlunda. Han tror att de gjorde det som krävdes men väljaren ville annat.

En annan av Ollikainens kampanjarbetare, Roy Smulter har funderat på om de borde satsat mer i Sydösterbotten.

- Jag har funderat om vi kan ha misslyckats lite i Sydösterbotten med att få fram budskapet att Mikko är den enda som har realistiska chanser att bli vald söder om landsvägen så att säga.

Komarov bildar kedja med Immonen och Pihlström

$
0
0

Finland generalrepeterar inför VM på onsdag och fredag mot värdnationen Tjeckien. Leo Komarov är inte säker på sin plats i VM-truppen.

- Jag vill nå min egen nivå för kampen om platserna i truppen är tuff. Får se om jag ryms med, konstaterar Komarov till Yle Urheilu.

På måndagens träningar spelade Toronto Maple Leafs-spelaren i samma kedja med Jarkko Immonen och Antti Pihlström.

- Det här var min första träning tillsammans med dem. De är hårda spelare och jag försöker hänga med, konstaterar Komarov.

Komarov är en av sex NHL-spelare i Lejontruppen. Efter att säsongen med Maple Leafs tog slut har han följt noggrant med FM-ligans finalserie.

- Hoppas Tappara vinner. Min goda vän (Pekka) Jormakka spelar där. Om han inte vinner nu är han en verklig ”loser”. Jormakka har ändå förlorat ganska många finaler, men visst är det trevligt att se på matcherna. Själv skulle jag ändå hellre spela playoffs än följa med dem, berättar Komarov.

Pekka Jormakka har två FM-silver. Det senaste kom förra säsongen med Tappara och två år tidigare blev det silver med Pelicans.

Korsholm tar emot kongolesisk flyktinggrupp

$
0
0

Blir det grönt ljus i kommunfullmäktige tar Korsholms kommun emot en kongolesisk kvotflyktinggrupp på 20-30 personer i år. Ifjol anlände 23 kongoleser.

Flyktingbarn i skolålder som anlände ifjol deltar i förberedande undervisning i Haga skola och Borgaregatans skola i Vasa. Anledningen är att det fanns kort tid för flyktingmottagning och det blev en ekonomiskt fördelaktig lösning med Vasa.

Men för att stöda barnens integrering i hemkommunen strävar man till att ordna undervisningen själv. Målet är nu att den grundskoleförberedande undervisningen ordnas i Smedsby-Böle skola samt i Korsholms högstadium.

Korsholm har valt att ordna även integrationsutbildningen för vuxna själv och den är förlagd till Vuxeninstitutet och ordnas i samarbete med Folkhälsan utbildning. Det har nämligen visat sig att det kan dröja från ett par veckor till flera månader att få igång integrationsutbildningen i Vasa, och då går det snabbare om kommunen står för den.

Finland tar i år emot 750 kvotflyktingar, men beslut om en tilläggskvot om 300 personer väntas snart.

I beredningen till kommunstyrelsen skriver flyktingkoordinator Carina Nåhls att ska kommunen ha en kontinuerlig årlig mottagning borde dagens verksamhet utredas innan långtgående beslut fattas.

Viewing all 39953 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>