Elever och föräldrar ska allt mer få påverka skolan och hur den fungerar. Det är ett av målen i den nya läroplanen som tas i bruk nästa år. Visst får föräldrarna tycka till, men då ska också skolan få tycka till om hemmen, anser rektor Tua Masar i Karleby.
Bakgrunden är att många kommuner väntas ta elever och föräldrar till hjälp i arbetet med att göra upp läroplaner. Den nya nationella läroplanen gäller från hösten 2016, och den följs av nya lokala planer.
Bland annat i Karleby kommer elever och vårdnadshavare att få en enkät där de kan tycka till om skolan.
Elever i Villa skola i Karleby
Kevin Myllykoski, Samuel Koivusalo, Alex Kronqvist, Aleksi Suomela, Rebecka Brännbacka och Isabelle Knutar går i Villa skola i Karleby.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist
- De är våra kunder, så det är bra att fråga dem också, säger svenska skoldirektören Per-Olof Nyström i Karleby.
Rektor säger ifrån
Rektor Tua Masar i villa skola ser saken ur ett litet annat perspektiv.
- Det är helt okej att de frågar föräldrarna. Men de ska inte bara säga vad vi ska göra. Ställer skolan upp ska de också ställa upp, säger Masar.
Masar tar ett exempel från det här läsåret. Föräldrar och lärare diskuterade gemensamma regler.
Till exempel att eleverna har cykelhjälm, gör sina läxor, skippar telefonen på lektionstid och tar med utrustning om man exempelvis har skidåkning på läsordningen. Alla var eniga, enligt Masar.
- Men likväl ser jag någon som inte har cykelhjälm då vi ska på cykelutfärd, någon som säger att han inte har skidor för vi skidar inte hos oss, eller att jag måste ha telefonen, eller att jag hann inte med läxorna, säger Masar.
Masar betonar att såklart ska skolan vara lyhörd för föräldrarnas åsikter.
- Ja vi ska lyssna på dem, och ha ett gott samarbete. Men det ska vara ömsesidigt, de ska också ställa upp på de krav och förväntningar vi har från skolans sida, säger hon.
Samtidigt säger Masar att skolan redan har ett jättebra samarbete med hemmen. Det finns ett elevråd som ska höras i olika frågor.
Alla föräldrar kommer på utvecklingssamtalen och en stark samarbetskanal är Hem & Skolaföreningen. De har till exempel diskuterat skolgården och hur skolans julfest ska se ut.
- Men att avgöra innehållet och hur vi ska göra, det vet jag inte om jag vill att alla elever och föräldrar ska blanda sig i, säger Masar.
Pedagogiken vill Masar lämna åt lärarna.
- Det handlar också om deras yrkesstolthet. Jag litar på deras yrkeskompetens. Hur de utformar det som står i läroplanen är också deras frihet, säger hon.
Gråter när det är matte
I Villa skola verkar eleverna ha många åsikter om sin skola. Idéer som mindre matematik och längre raster kommer fram.
Men de berättar också att de trivs eftersom skolan är nyrenoverad och fin, och för att det finns många olika lekredskap på gården.
Och läraren Lena är snäll, och alla kommer överens. Och visst har de förslag på förbättringar.
- Jag tycker skrivstilen är lite onödigt, säger Rebecka Brännbacka.
Varför?
- Man kan ju redan skriva.
En elev berättar att hans kompis ibland börjar gråta eftersom han tycker matematik är så svårt.
- Ja, jag brukar gråta ibland när jag tror att jag kommer att så jätte mycket läxor, berättar pojken själv.
Underskattar barnens åsikt?
För Per-Olof Nyström är det självklart att eleverna kan komma med goda idéer. Också annat än att de vill ha längre raster och mer teckning.
- Jag tror de kan. Det har stört mig en längre tid att man underskattar barnen. Man borde fråga dem och lyssna på vad de säger. De har bra grejer, och kommer med vettiga synpunkter, säger Nyström.
Enligt Nyström borde det vara en konstant dialog som föder delaktighet.
Både lagen och läroplanen säger att eleverna och hemmen ska vara delaktiga, och enligt svenska direktören Bob Karlsson på utbildningsstyrelsen väntas många kommuner fråga skolbarnen om deras åsikter.
- En enkät är ett sätt, men det kan också vara via diskussioner, eller via Hem & Skola på något sätt. I läroplansgrunderna finns uppräknat en rad frågor som ska avgöras lokalt, säger Karlsson.