Alla sittande riksdagspartier tror sig behålla sina mandat i Vasa valkrets. Men SFP kan få kämpa om att behålla fyra mandat. Centern väntar sig dessutom att vinna tillbaka de två mandat partiet förlorade för fyra år sedan.
Det visar intervjuer Yle Österbotten gjort med partiaktiva inför valet.
Valet är extra spännande i Vasa valkrets i år, eftersom antalet mandat har minskat från 17 till 16.
Svenska folkpartiet
Kampen om det fjärde mandatet i Vasa valkrets blir hårt för Svenska folkpartiet (SFP). Det tror avgående riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos (SFP).
Under den gångna riksdagsperioden har SFP haft fyra mandat från Vasa valkrets i riksdagen.
- Det är också svårare än någonsin att gissa vem som kan bli invald från Vasa valkrets, säger Wideroos.
I valet 2011 fick Wideroos 6 000 röster. Frågan på allas läppar inför valet har varit vem som kommer att få hennes röster.
- Det spretar väldigt mycket. Jag hör kommentarer av väljare och valarbetare och det finns ingen enhetlig linje hos dem, säger Wideroos.
Hon tror att Joakim Strand kan locka många finska väljare,vilket kan rädda det fjärde mandadet.
I förra riksdagsvalet fick SFP drygt 48 000 röster. Justitieminister Anna-Maja Henriksson var partiets röstdrottning och fick nästan 8 400 röster.
Wideroos tror att Henriksson har fördel i valet genom att hon är minister. Men det kan samtidigt vara farligt, eftersom många tror att en sådan person är självklar att bli invald.
Kristdemokraterna
Mikael Snellman, som sitter i partistyrelsen för Kristdemokraterna (KD), tror inte att partiets resultat hotas av att Bjarne Kallis bytt från KD till Samlingspartiet (Saml).
Han tror inte heller att Bo-Göran Åstrand (SFP) kommer att plocka röster från KD, men tillstår att det kan bli en jämn kamp mellan KD och SFP.
Snellman tror att KD kommer att behålla sitt enda mandat.
- Vi har vår grupp som vi tror håller fast vid KD, men vi tror att vi också kan få flytande röster.
Snellman syftar på de röster som avgående riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos (SFP) lämnar efter sig.
Socialdemokraterna
Det blir ett spännande val för Socialdemokraterna (SDP) i Vasa valkrets i och med att valmagneten Miapetra Kumpula-Natri inte kandiderar i år. Hon sitter på sin stol i Europaparlamentet.
Tre kandidater i Vasa slåss om Kumpula-Natris röster. De är Kim Berg, Janina Lepistö och Matias Mäkynen.
Nils-Johan Englund, ombudsman för Finlands svenska socialdemokrater, tror att Mäkynen kan ha störst chans i Vasa.
Englund tror att Jutta Urpilainen står ohotad i konkurrensen om mandaten.
- Urpilainen kommer in, det vågar jag nog säga, och jag hoppas att Steven Frostdahl är den andra. Men det är svårt att sia.
SDP har haft två mandat från Vasa valkrets under den gångna riksdagsperioden.
Centern
Centern leder opinionsmätningarna i hela landet och det gäller också för Vasa valkrets.
Gallupar har gett indikationer på att Centern kan ta tillbaka de två mandat partiet förlorade i valkretsen för fyra år sedan och därmed få in sex kandidater.
I förra riksdagsvalet tappade Centern dryga 20 000 röster i Vasa valkrets.
- Det har varit väldigt bra för oss att vara i opposition. Vi kommer att ta mycket tillbaka från Sannfinländarna, men också från Samlingspartiet, SFP och KD, säger verksamhetsledare Peter Albäck
Samlingspartiet
Samlingspartiet i Vasa valkrets kan komma att få lida för regeringssamarbetet. Det tror Max Björkskog, medlem i partiets distriktsstyrelse i Österbotten.
- Jag är illa rädd för att det kommer att sätta sina spår i resultatet. Oberoende av vilket parti som varit regeringsdragare i den här situationen skulle de ha fått bära hundhuvudet. Vare sig de har gjort sig förtjänt av det eller inte.
För fyra år sedan fick Samlingspartiet tre mandat i Vasa valkrets, de knep det sjuttonde och därmed det sista mandatet. I år har antalet mandat minskat till 16.
Björkskog är säker på två mandat och hoppas på det tredje.
Ett intressant namn på Samlingspartiets lista är Bjarne Kallis som efter åratal i riksdagen för KD nu bytt parti.
- Kallis och Janne Sankelo är de som kommer att kämpa om plats två och tre. Paula Risikko kommer att få det första mandatet.
Sannfinländarna
Det är tre mandat som gäller för Sannfinländarna (Sannf). De ch därmed har de hopp om att behålla de mandat de haft i Vasa valkrets under den senaste riksdagsperioden.
Partiet fick 43 000 röster i Vasa valkrets för fyra år sedan. I årets val tror Jarkko Leiniö, sekreterare vid Sannfinländarnas distriktskontor i Södra Österbotten, att partiet kan plocka röster från SFP.
- Vi har en svenskspråkig riksdagskandidat och vi har rört oss mera också i de svenskspråkiga områdena, säger Leiniö.
Leiniö tror att de också kan locka röster av fabriksarbetare som tidigare röstat på SDP. Han ger inte mycket för att gallupar visat att Sannfinländarna kan förlora röster till Centern.
De Gröna
Det här kan bli valet då De Gröna får in en kandidat i riksdagen från Vasa valkrets. Det tror åtminstone Eeva Simons, fullmäktigeledamot för De Gröna i Vasa.
Simons tror att partiet har en mycket bättre chans att få in en kandidat den här gången. De har en full lista, 16 kandidater. I valet 2011 hade man endast sju kandidater.
För fyra år sedan fick partiet bara 3 546 röster i Vasa valkrets och det blev också deras jämförelsetal. Den som knep det sista mandadet var Janne Sankelo (Saml) med ett jämförelsetal på 11 702.
Simons tror att en del orsaker till att de inte nått framgång i valkretsen tidigare kan vara att de är för vindkraft och naturskydd och mot pälsdjursnäring. Men det är inte de enda orsakerna.
- Vi är ett ganska nytt parti och det finns starka traditioner när det gäller hur man röstar i Vasa valkrets, säger Simons.
Vänsterförbundet
För fyra år sedan var Vänsterförbundet (Vf) 2 500 röster från att få ett mandat i Vasa valkrets. Då blev Harri Moisio den stora röstmagneten, men han är inte med i årets val.
Lars-Johan Andersson, ordförande för den svenska sektionen i Österbotten, säger att rösterna kommer att spridas jämnare i år.
- Vi har ingen direkt fixstjärna som Harri Moisio. Vi har förstås Eila Aarnos som var uppställd i EU-valet. Jag kan inte säga vem som kommer att dra mest röster, säger Andersson.
I höstas föreslog Moisio att Vf skulle bilda valförbund med De Gröna men de tackade nej. Andersson tror att det skulle ha kunnat hjälpa Vf att få ett mandat.