Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all 39953 articles
Browse latest View live

Slaget: "Njut av Helsingforsderbyt, det blir inget nästa år"

$
0
0

HIFK åker ur, Pekka Lyyski har gjort sitt och damligan stampar på stället. När den finländska klubbfotbollssäsongen diskuterades i Slaget efter tolv var de inbjudna experterna inte rädda att bjuda på kontroversiella analyser.

Att årets upplaga av HJK antagligen är ännu bättre än laget som var överlägset i fjol var panelen överens om, men herrligans andra Helsingforslag delade åsikterna.

- Hajpen kan vara svår att leva med för HIFK. Nu har de Mariehamn i helgen och sedan har de HJK-matchen. Det betyder att de efter en vecka bra kan vara kvar på noll poäng och då är det hål i den luftbubblan. Kanske ni ska njuta av det här Helsingforsderbyt i år, för jag tror inte det blir något nästa år, sade Österbottens Tidnings Sören Bäck.

- Inte har HIFK sämre material än någon annan, det är många lag som kan ramla ut. Jag tycker det är jättehäftigt att det finns ännu ett Helsingforslag och jag tror att de drar publik överallt i Finland, sade Yle Sportens expertkommentator Jessica Lagerblom.

- De har sålt 1200 säsongskort och det är väl ungefär vad Jaro snittar, påpekade Hufvudstadsbladets Jonas von Wendt.

På tal om Jaro placerade trion in Jakobstadslaget på placeringarna 8-11 i tabellen, och varnade för att ha för höga förväntningar på Sergei Eremenko redan i sommar.

- Han har just fyllt 16 och är första årets B-junior. I den åldern spelar man inte på liganivå i något land. Men jag tror att han kommer att bli Finlands bästa spelare den dagen Roman Eremenko inte längre är är det. Jag har sagt åt U21- och pojklandslagstränarna att tyvärr kommer Sergei Eremenko inte att spela i U21-landslaget, han kommer att vara i A-landslaget då redan, sade Bäck.

"IFK Mariehamn har underpresterat länge"

Fotbollspanelen kallade VPS "färglöst" och "utan offensiv spelidé" men förutspådde en placering bland de fem bästa och medaljkamp för Vasalaget. Däremot sågades IFK Mariehamns medaljchanser.

- Det räcker inte ända till medalj. De har fortfarande inte så bred trupp, sade Lagerblom.

- Jag tycker att Mariehamn sett till sitt material har underpresterat en längre tid och man måste kritiskt granska vad Pekka Lyyski håller på med där. Det handlar om att bli av med honom på ett snyggt sätt, gör man det på ett fult sätt riskerar man att dela hela samhället. Det här är en känslig sak att ta tag i och därför har man inte gjort det, sade Bäck.

- Lyyski har gjort ett jättebra jobb. Man kan alltid diskutera hur länge en tränare ska vara kvar, men varför skulle han få sparken, han måste själv säga att han vill syssla med sitt andra jobb, sade von Wendt.

I damligan utmålades PK-35 som den största guldfavoriten, men den allmänna nivån på serien oroade trion.

- Den stampar på stället. Vi hänger tyvärr inte med övriga Europa. Spelarna blir skickligare, men blir de smartare och tillräckligt tuffa, undrade Jessica Lagerblom.

Hur går det för Åbofotbollen? Blir SJK den främsta utmanaren till HJK också i år? Vem blir herrligans skyttekung och vem utses till damligans bästa spelare? Och vilken blir Ekenäs IF slutplacering i ettan? Se Slaget efter tolv för svar!


Livlig valkväll väntas i Vasa

$
0
0

Spänningen ligger i luften i källarvåningen i Vasa ämbetshus dit alla förhandsröster i Vasa valkrets skickas. 40 räknebord står klara och på söndag kommer 260 personer att delta i rösträkningen.

Hannu Matintupa, Regionförvaltningsverkets kundservicechef och biträdande sekreterare för Vasa valkretsnämnd, har varit med i 30 år och sett hur kändisar, pysseliver och otydliga siffor trassla till röstningen. Matintupa vet att det kommer att bli ett intensivt veckoslut.

- Rösträkningen har aldrig varit något avslappnat arbete, men ändå helt annorlunda idag än då jag började. Då fanns det inga datorer och medierna var på plats och ville snabbt få preliminära resultat. I dag går det snabbare, men samtidigt har tidtabellen snäv. Nu ska rösträkningen vara färdig klockan 19.30 för tv-sändningen, säger Matintupa.

Att Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland deltar i räkningen av riksdagsvalets förhandsröster härstammar från länsstyrelsetiden. För själva röstningsverksamheten ansvarar valkretsnämnderna.

Siffror, pyssel och kändisar orsakar förvirring

I Vasa valkrets finns det 157 kandidater, men av erfarenhet vet Matintupa att det inte alltid bara är dessa som får röster.

- Alltid är det någon rikskändis som får röster härifrån fastän hen inte är kandidat i vår valkrets. Då drar någon annan kandidat har nytta av rösten då siffran är rätt, trots att det är fel person, säger Matintupa.

Matintupa förundrar sig också över medborgarnas pysseliver i röstningsbåsen. Det har hänt att väljare tagit med sig lim och tidningsklipp i båset.

- Alla slags hälsningar har vi sett, men jag kommer särskilt ihåg en lapp där det stod att "Jag röstade för att mamma sa".

Osakliga meddelanden och bilder och otydliga siffror gör att rösten förkastas. Ibland kan man också vara tvungen att tolka en siffra och då gäller det vanligtvis siffrorna ett och sju. Om alla vid bordet inte är av samma åsikt om siffran går sedeln vidare till nämnden.
Den vanligaste anledningen till att en röst förkastas är att sedeln är blank.

Inte över på söndag

Även om valets största ögonblick är förbi när på söndag kväll så är arbetet på regionförvaltningsverket ännu inte över. Då röstningsområdena stängts och den preliminära räkningen är gjord kommer rösterna till valkretsnämnden för kontrollräkning.

Valkretsnämnden fastställer resultatet den 22 april och sen förvaras rösterna i regionförvaltningsverkets arkiv fram till nästa riksdagsval. I arkivet finns också valresultaten från president- och EU-valen.

Sara Bergström: Nagelbitare i Vasa valkrets på söndag

$
0
0

Riksdagsvalet på söndag har alla förutsättningar att bli en riktig nagelbitare i Vasa valkrets. Befolkningen i valkretsen har minskat och det märks också då folket ska gå till val. Nu finns det bara 16 mandat att fördela istället för de tidigare 17.

Vilket eller vilka partier som blir förlorare återstår att se, skriver Yle Österbottens nyhetschef Sara Bergström.

Av de nuvarande ledamöterna ställer två tidigare röstmagneter inte upp för omval, Ulla-Maj Wideroos (SFP) i Närpes och Mape Mäntymaa (Saml) i Vasa. Rösterna på Miapetra Kumpula-Natri (SDP) i Vasa flyter också eftersom hon blev invald i EU-parlamentet i fjol.

Röster i Vasa valkrets 2011

Mandat i Vasa valkrets

Parti Röster Procent Mandat
Centern 56 368 22,6 4
SFP 48 321 19,4 4
Sannf 42 753 17,2 3
Saml 35 107 14,1 3
SDP 34 757 14,0 2
KD 16 345 6,6 1
VF 9 320 3,7 0
Gröna 3 546 1,4 0

Fullmäktigeordföranden i Vasa, Joakim Strand (SFP), samlade knappt 3000 röster förra valet och blev då åttonde på SFP:s lista. Men han har profilerat sig starkt sedan dess och väntas få stort stöd bland både svensk- och finskspråkiga i Vasa.

En del av Mäntymaas samlingspartistiska röster kan gå till honom och Strand tilltalar dessutom unga urbana väljare. Det är möjligt att han kan tävla om andra platsen på SFP:s lista efter justitieminister Anna-Maja Henriksson som väntas bli röstdrottning.

Ingen kronprinsessa

Ulla-Maj Wideroos har ingen klar kronprins eller kronprinsessa. Hennes 6000 röster från förra valet kan sprida sig mellan sydösterbottniska kandidater och de starka kvinnor som kandiderar i Vasaregionen.

Riksdagsledamot och företagaren Lars Gästgivars som satsat i en del företagsetableringar i Närpes kan också få understöd där, liksom Malax förre kommundirektör Mikko Ollikainen. De svenskösterbottniska bönderna brukar enas kring en kandidat, som de senaste åren varit Mats Nylund.

Olidligt spännande

Det kommer att bli olidligt spännande för SFP på söndag. Partiet går till val med en ovanligt stark kandidatlista och rösterna kan fördelas jämnt mellan många kandidater, speciellt i Vasaregionen. Senaste val skilde det över 1000 röster mellan den siste invalde sfp:aren, Lars Gästgivars och första ersättaren, Mikael Käld.

I år kan det vara ganska få röster som avgör vem som kommer kniper det fjärde mandatet, om partiet får tillräckligt med understöd.

Mikko Ollikainen, som fick 3300 röster i förra valet, har samlat erfarenhet genom jobbet som kommundirektör och utredningen av vårdreformen sedan dess. Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg ställer upp för första gången i ett riksdagsval. Han tävlar delvis om samma röster på landsbygden kring Vasa och har bland annat profilerat sig genom att ifrågasätta den senaste regeringens reformförslag.

Kvinnoröster i Österbotten kan tänkas spridas mellan Vasabon Wivan Nygård-Fagerudd, som samlade drygt 10 000 röster i EU-valet i fjol, Anna Bertills som är lokalpolitiker i Vasa och Elli Flén i Nykarleby.

Centern har medvind

Det är Centern och SFP som sitter på den största makten i valkretsen. Centern förlorade 20 000 röster och tappade två mandat till Sannfinländarna förra valet. Nu visar opinionsmätningarna att Centern har vind i seglen och kan ha chans att återta åtminstone ett av mandaten i år.

Alla fyra sittande ledamöter ställer upp för omval, Lasse Hautala, Mika Lintilä, Tuomo Puumala och Mikko Savola. Dessutom försöker längdskidåkaren Juha Mieto göra comeback efter förlusten i valet för fyra år sedan.

Samlingspartiet fick sista platsen

Samlingspartiet och socialdemokraterna fick ungefär lika många röster i valkretsen år 2011. Men det var Samlingspartiet som knep det allra sista mandatet i och med Janne Sankelo och fick in tre ledamöter. Kommunminister Paula Risikko väntas bli omvald, men det tredje mandatet kan vara svårt att hålla kvar eftersom Mape Mäntymaa inte ställer upp.

Intressanta namn på listan är kristdemokraternas förre partiledare Bjarne Kallis, som bytt parti och Vasapolitikern och tillika ordföranden för Samlingspartiets ungdomsförbund, Susanna Koski, som gör en mycket synlig och påkostad kampanj.

Kristdemokraternas Peter Östman torde sitta säkert på partiets enda mandat. En del röster kan förvisso gå till samlingspartisten Bjarne Kallis och kyrkoherden Bo-Göran Åstrand i Jakobstad, som ställer upp för SFP.

FSD hoppas på mandat

Socialdemokraterna har två mandat och röstade in två starka kvinnor förra valet. Tidigare finansminister Jutta Urpilainen i Karleby fortsätter antagligen som röstdrottning. Vasapolitikern Miapetra Kumpula-Natris röster från förra valet flyter fritt eftersom hon blev vald till Europa-parlamentet ifjol och blev ersatt i riksdagen av Harry Wallin från Seinäjoki.

På svenskt håll för Finlands svenska socialdemokrater starkt fram Steven Frostdahl, pälsombudsman. Det är 16 år sedan FSD senast hade en österbottnisk riksdagsledamot. Frostdahl fick 3900 röster i förra valet och kan tänkas behöva dubbelt fler i det här valet för att bli invald.

Valdeltagandet i Vasa valkrets brukar i allmänhet vara högt. I år är det så spännande att till och med ännu fler än förra valets 72,3 väljare gott kunde ta sig till valurnorna.

Mikael Jakobsson död

$
0
0

Jakobstads tidigare stadsdirektör Mikael Jakobsson avled på fredagen.

Jakobsson blev 48 år.

Jennie Storbacka trea i TVOF

$
0
0

Finlandssvenska Jennie Storbacka, från Esse, placerade sig inte i bland de två bästa i fredagens final av The Voice of Finland.

Frisörskan Miia Kosunen från Joensuu vann årets upplaga av tävlingen. Kosunen fick 41,4 procent av tittarnas röster. Jani Klemola blev tvåa i tävlingen, Storbacka trea och Jesper Anttonen fyra.

Miia Kosunen var förhandsfavorit inför finalen, som hölls i Logomo i Åbo. Sångerskan Tarja Turunen var Kosunens coach.

I förra veckans semifinal utsågs Jennie Storbacka till den mest lyskraftiga artisten i tävlingen av Casino Helsinki, som är samarbetspartner till programmet. Utmärkelsen innebär att Storbacka får sätta upp en show på casinot under två veckor i höst.

Slutsålt till Natten är ännu ung

$
0
0

Om en vecka spelas musikalen Natten är ännu ung för sista gången och biljetterna är slutsålda. - Musikalen är ett mycket värdigt firande av Musikinstitutets 40-års jubileum, säger Sören Lillkung som själv medverkar. Och även författaren Lars Sund är nöjd. - De har verkligen lyckats fånga känslan i min roman, säger Sund.

Lars Sunds Natten är ännu ung
Lars Sunds Natten är ännu ung Bild: Scriptum förlag
Samtidigt som grävskoporna obönhörligt gnagt det sista av Terazzo-hörnet där Eki Bergman, huvudkaraktären i Lars Sunds bok, brukade hänga med sina polare gör berättelsen om honom succé snett över torget. Den nyskrivna musikalen med libretto av Erik Norberg och musik av Patrick Wingren uruppfördes den 2 april i Schaumansalen. Och den har dragit fulla hus.

- Det har till och med gått bättre än vi förväntade oss. Vi har fått väldigt bra kritik och musikalen har gett de unga chansen att skaffa sig erfarenhet. Och de har verkligen fått lön för sin möda, responsen har varit otroligt fin, säger Sören Lillkung som spelar huvudkaraktären Eki Bergmans pappa Fjalar.

Nöjd författare

Utan Lars Sund hade det inte blivit någon musikal. Det var han som skrev ungdomsromanen och Sund är mer nöjd med slutresultatet.

författaren Lars Sund står invid ett berg
Lars Sund. författaren Lars Sund står invid ett berg Bild: Cata Portin
- Jag har sett två föreställningarn och det kändes väldigt bra. Jag kände igen min berättelse och stämningen jag ville förmedla. De har verkligen lyckats fånga känslan i min roman, säger Sund.

Sund är väldigt glad och stolt över både musiken, musiker, sångare och dansare kommer från jakobstads trakten.

- Jag är mycket imponerad av all dessa talanger som bara tycks poppa upp som svampar i Jakobstad, det gör mig så glad. Och jag är också mycket förtjust i Patrick Wingrens musik, säger Sund.

Lars Sund har aldrig under dessa 40 år läst om sin bok.

- Min fru Gudrun läste den innan premiären, men jag har liksom lämnat över den till läsarna. Jag tänker mera på min nya roman, del två i den trilogin som jag håller på att skriva, säger Sund.
Författaren är mer än nöjd med musikalen som han sett två gånger.

När processen med musikalen kom igång kände sig Lars Sund en smula nervös men pirret gav snart vika.

- Men sen jag gick ut en kväll med regissören Marco Luponero, Patrick Wingren och kapellmästaren Martin Segerstråle så blev jag lugn. Jag insåg att det här kommer de att fixa. Och tänk att min första roman fått ett så långt liv, det gör mig ödmjuk och glad, säger Sund.

Här kan du följa med rösträkningen i din egen vallokal

$
0
0

Vill du på valkvällen veta hur många röster just din kandidat fått? I Yles resultatservice kan du följa med rösträkningen i realtid ända ner på vallokalsnivå.

Också i år bjuder Yle på landets mest heltäckande och detaljerade resultatservice på webben. Från och med klockan 20 på söndag kväll kan du börja följa med rösträkningen på webben. Resultatet uppdateras i realtid och du kan själv välja på vilken nivå du vill hålla koll på läget: i ditt eget röstningsområde, i din kommun, i ditt valdistrikt, i Svenskfinland eller i hela Finland.

Du hittar fram till resultatservicen via Svenska.yle.fi eller via bland annat den här artikeln, som uppdateras med länkar till de olika delarna i resultatservicen klockan 20 på söndag kväll. En del information från resultatservicen syns också direkt på första sidan på Svenska.yle.fi.

Hur går det för min kandidat?

I resultatservicen kan du bland annat få reda på hur många röster din kandidat fått i ditt röstningsområde, i din kommun eller i din valkrets. Kandidaterna visas i hela landet och kommunen enligt antalet erhållna röster, och i valkretsen enligt jämförelsetal. Kandidaterna väljs från valkretsarna, så det kan löna sig att följa med rösträkningen via valkretsen.

När du tittar på hur många röster en enskild kandidat har fått kanske det inte säger dig så mycket om ifrågavarande kandidats chans att bli invald. Men du kan få en fingervisning om hur det kan komma att sluta innan det slutliga valresultatet är klart genom att titta på prognosen, som är integrerad i resultatservicen.

Hur går det i Svenskfinland?

I den svenskspråkiga versionen av resultatservicen kan du dessutom följa med läget i Svenskfinland, alltså de svensk- och tvåspråkiga kommunerna. Du hittar bland annat information om vilka partier som klarar sig bäst i de svensk- och tvåspråkiga kommunerna.

Om du vill få en bild av situationen i hela Finland innehåller resultatservicen sammanställningar, kartor och grafik ur många olika synvinklar. Här finns bland annat kartor som visar vilka partier som dominerar i de olika kommunerna.

Skärmdump från resultatservicen
Skärmdump från resultatservicen Bild: Yle
En nyhet för i år är att du kan välja att följa med rösträkningen via valbollarna, en samling färgglada bollar som alla strävar efter att komma in i cirkeln, alltså riksdagen. Varje kandidat motsvaras alltså av en boll, vars storlek bestäms av antalet röster, och vars färg visar vilket parti kandidaten tillhör. De som är inne i den stora cirkeln ser ut att bli invalda, i motsats till dem som befinner sig utanför.

Livlig valkampanj och spännande valkväll

$
0
0

I Vasa valkrets ser väljarna framemot en spännande valkväll. Två sittande riksdagsledamöter ställer inte upp för omval. Och det här riksdagsvalet har valkretsen ett mandat mindre än förra valet. Det betyder att 17 riksdagsledamöter ska bli 16.

- Det är en intressant situation när det blir en riksdagsledamot färre. Det hänger inte på många röster vilket parti som tappar mandat, säger Vuokko Kangassuo.

Kangassuo har sin kandidat klar. Hon brukar rösta på en kvinna och det har hon gjort också i det här valet.

- Jag känner henne och hon har samma åsikter som jag så det känns bra, säger Kangassuo.

Nina Krooks
Nina Krooks Bild: Yle/Anna Ruda

Också Nina Krooks väljer att rösta på en kvinna, men hon har inte bestämt sig för vilken ännu.

- Jag vet vilket parti jag ska rösta på men jag har inte följt med valdebatten, säger Krooks.

Gunvor Burman
Gunvor Burman Bild: Yle/Anna Ruda

Hilding Bergström ser framemot en spännande valkväll. Vem som vinner eller förlorar i valet beror förståss på hur väljarna röstar.

- Mycket kommer att avgöras av att hur mycket de svenskspråkiga går och röstar. Det är jämnt också mellan kandidaterna, säger Bergström.

Mona Granback hade partiet klart för sig, men hon hade svårt att hitta en kandidat eftersom hon tyckte att det fanns många bra kandidater att välja mellan.

- Jag följer med valvakan i tv på kvällen, säger Granback.

Måns Holming tycker att valkampanjen har varit livlig i Österbotten kanske beroende på mandatet som faller bort.

- På landsbygden brukar ju valdeltagandet vara ganska högt, vi får se hur det blir i städerna, säger Holming.


Tiikerit får fira FM-guld – suveräna i finalserien

$
0
0

Silvermedaljerna från ifjol byttes ut mot ädlare medaljer i år, då Tiikerit körde över Hurrikaani-Loimaa i finalserien i volleyboll.

Karlebylaget vann alla fyra finalmatcher och lämnade inget till slumpen i den sista matchen. Tiikerit knep guldmedaljerna med att vinna Hurrikaani i den fjärde finalmatchen i tre raka set framför en fanatisk hemmapublik i Karleby.

De två första seten gick i ganska klara siffror till Tiikerit (25-18 och 25-16), men i det tredje setet vaknade bortalaget till kamp. Hurrikaani ledde setet som bäst med 12-6, men efter att Tiikerit-tränaren Tommi Tiilikainen tagit en timeout lyckades laget vända setet och vinna med 26-24.

Det var inte endast i finalen som Tiikerit krossade sitt motstånd. Karlebylaget är det första laget sedan säsongen 1997-98 att vinna alla slutspelsmatcher. Då vann KuPS-Volley alla sina åtta matcher, medan Tiikerit i år spelade elva matcher och vann alla. Även i grundserien var Tiikerit i en klass för sig. Av 44 matcher vann Karlebylaget 38 matcher.

Ligatiteln var Tiikerits andra. Förra året blev laget tvåa, medan året 2013 slutade i klubbens första FM-guld.

Klicka här - få valresultat och stämningar live

$
0
0

Direkt vi får in intressanta resultat dyker de upp här i vår liveblogg. Våra reportrar rapporterar från valvakor och skickar in bilder och videor. Vår kommentator Claus Stolpe ger snabbanalyser.

Det här händer just nu i Vasa valkrets:


Klicka här - få valresultat och stämningar live

$
0
0

Direkt vi får in intressanta resultat dyker de upp här i vår liveblogg. Våra reportrar rapporterar från valvakor och skickar in bilder och videor. Vår kommentator Claus Stolpe ger snabbanalyser.


Det här händer just nu i Vasa valkrets:


Så här tror partierna om valutgången

$
0
0

Alla sittande riksdagspartier tror sig behålla sina mandat i Vasa valkrets. Men SFP kan få kämpa om att behålla fyra mandat. Centern väntar sig dessutom att vinna tillbaka de två mandat partiet förlorade för fyra år sedan.

Det visar intervjuer Yle Österbotten gjort med partiaktiva inför valet.

Valet är extra spännande i Vasa valkrets i år, eftersom antalet mandat har minskat från 17 till 16.

Svenska folkpartiet

Kampen om det fjärde mandatet i Vasa valkrets blir hårt för Svenska folkpartiet (SFP). Det tror avgående riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos (SFP).

Under den gångna riksdagsperioden har SFP haft fyra mandat från Vasa valkrets i riksdagen.

- Det är också svårare än någonsin att gissa vem som kan bli invald från Vasa valkrets, säger Wideroos.

I valet 2011 fick Wideroos 6 000 röster. Frågan på allas läppar inför valet har varit vem som kommer att få hennes röster.

- Det spretar väldigt mycket. Jag hör kommentarer av väljare och valarbetare och det finns ingen enhetlig linje hos dem, säger Wideroos.

Hon tror att Joakim Strand kan locka många finska väljare,vilket kan rädda det fjärde mandadet.

I förra riksdagsvalet fick SFP drygt 48 000 röster. Justitieminister Anna-Maja Henriksson var partiets röstdrottning och fick nästan 8 400 röster.

Wideroos tror att Henriksson har fördel i valet genom att hon är minister. Men det kan samtidigt vara farligt, eftersom många tror att en sådan person är självklar att bli invald.

Kristdemokraterna

Mikael Snellman, som sitter i partistyrelsen för Kristdemokraterna (KD), tror inte att partiets resultat hotas av att Bjarne Kallis bytt från KD till Samlingspartiet (Saml).

Han tror inte heller att Bo-Göran Åstrand (SFP) kommer att plocka röster från KD, men tillstår att det kan bli en jämn kamp mellan KD och SFP.

Snellman tror att KD kommer att behålla sitt enda mandat.

- Vi har vår grupp som vi tror håller fast vid KD, men vi tror att vi också kan få flytande röster.

Snellman syftar på de röster som avgående riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos (SFP) lämnar efter sig.

Socialdemokraterna

Det blir ett spännande val för Socialdemokraterna (SDP) i Vasa valkrets i och med att valmagneten Miapetra Kumpula-Natri inte kandiderar i år. Hon sitter på sin stol i Europaparlamentet.

Tre kandidater i Vasa slåss om Kumpula-Natris röster. De är Kim Berg, Janina Lepistö och Matias Mäkynen.

Nils-Johan Englund, ombudsman för Finlands svenska socialdemokrater, tror att Mäkynen kan ha störst chans i Vasa.

Englund tror att Jutta Urpilainen står ohotad i konkurrensen om mandaten.

- Urpilainen kommer in, det vågar jag nog säga, och jag hoppas att Steven Frostdahl är den andra. Men det är svårt att sia.

SDP har haft två mandat från Vasa valkrets under den gångna riksdagsperioden.

Centern

Centern leder opinionsmätningarna i hela landet och det gäller också för Vasa valkrets.

Gallupar har gett indikationer på att Centern kan ta tillbaka de två mandat partiet förlorade i valkretsen för fyra år sedan och därmed få in sex kandidater.

I förra riksdagsvalet tappade Centern dryga 20 000 röster i Vasa valkrets.

- Det har varit väldigt bra för oss att vara i opposition. Vi kommer att ta mycket tillbaka från Sannfinländarna, men också från Samlingspartiet, SFP och KD, säger verksamhetsledare Peter Albäck

Samlingspartiet

Samlingspartiet i Vasa valkrets kan komma att få lida för regeringssamarbetet. Det tror Max Björkskog, medlem i partiets distriktsstyrelse i Österbotten.

- Jag är illa rädd för att det kommer att sätta sina spår i resultatet. Oberoende av vilket parti som varit regeringsdragare i den här situationen skulle de ha fått bära hundhuvudet. Vare sig de har gjort sig förtjänt av det eller inte.

För fyra år sedan fick Samlingspartiet tre mandat i Vasa valkrets, de knep det sjuttonde och därmed det sista mandatet. I år har antalet mandat minskat till 16.

Björkskog är säker på två mandat och hoppas på det tredje.

Ett intressant namn på Samlingspartiets lista är Bjarne Kallis som efter åratal i riksdagen för KD nu bytt parti.

- Kallis och Janne Sankelo är de som kommer att kämpa om plats två och tre. Paula Risikko kommer att få det första mandatet.

Sannfinländarna

Det är tre mandat som gäller för Sannfinländarna (Sannf). De ch därmed har de hopp om att behålla de mandat de haft i Vasa valkrets under den senaste riksdagsperioden.

Partiet fick 43 000 röster i Vasa valkrets för fyra år sedan. I årets val tror Jarkko Leiniö, sekreterare vid Sannfinländarnas distriktskontor i Södra Österbotten, att partiet kan plocka röster från SFP.

- Vi har en svenskspråkig riksdagskandidat och vi har rört oss mera också i de svenskspråkiga områdena, säger Leiniö.

Leiniö tror att de också kan locka röster av fabriksarbetare som tidigare röstat på SDP. Han ger inte mycket för att gallupar visat att Sannfinländarna kan förlora röster till Centern.

De Gröna

Det här kan bli valet då De Gröna får in en kandidat i riksdagen från Vasa valkrets. Det tror åtminstone Eeva Simons, fullmäktigeledamot för De Gröna i Vasa.

Simons tror att partiet har en mycket bättre chans att få in en kandidat den här gången. De har en full lista, 16 kandidater. I valet 2011 hade man endast sju kandidater.

För fyra år sedan fick partiet bara 3 546 röster i Vasa valkrets och det blev också deras jämförelsetal. Den som knep det sista mandadet var Janne Sankelo (Saml) med ett jämförelsetal på 11 702.

Simons tror att en del orsaker till att de inte nått framgång i valkretsen tidigare kan vara att de är för vindkraft och naturskydd och mot pälsdjursnäring. Men det är inte de enda orsakerna.

- Vi är ett ganska nytt parti och det finns starka traditioner när det gäller hur man röstar i Vasa valkrets, säger Simons.

Vänsterförbundet

För fyra år sedan var Vänsterförbundet (Vf) 2 500 röster från att få ett mandat i Vasa valkrets. Då blev Harri Moisio den stora röstmagneten, men han är inte med i årets val.

Lars-Johan Andersson, ordförande för den svenska sektionen i Österbotten, säger att rösterna kommer att spridas jämnare i år.

- Vi har ingen direkt fixstjärna som Harri Moisio. Vi har förstås Eila Aarnos som var uppställd i EU-valet. Jag kan inte säga vem som kommer att dra mest röster, säger Andersson.

I höstas föreslog Moisio att Vf skulle bilda valförbund med De Gröna men de tackade nej. Andersson tror att det skulle ha kunnat hjälpa Vf att få ett mandat.

SFP tappar enligt förhandsrösterna

$
0
0

Förhandsrösterna ger endast två mandat åt Svenska folkpartiet i Vasa valkrets. Centern drar i väg och har hela sex mandat när förhandsrösterna är räknade.

Enligt förhandsrösterna skulle Anna-Maja Henriksson (SFP) få det fjärde mandatet med 3 905 förhandsröster och Joakim Strand (SFP) få det tionde med 3 077 röster.

Socialdemokraterna tar två mandat, Sannfinländarna tre, Kristdemokraterna ett och Samlingspartiet två.

Röstkung är Mikko Savola (C) med 5 258 röster.

Den nya riksdagen 2015
Vasa valkrets - kandidater
Position Kandidat Röster Jämförelsetal
1. Savola, Mikko CENT 5 258 36 368,000 Invald
2. Hautala, Lasse CENT 4 200 18 184,000 Invald
3. Saarakkala, Vesa-Matti SAF 4 183 16 218,000 Invald
4. Henriksson, Anna-Maja SFP 3 905 15 396,000 Invald
5. Risikko, Paula SAML 6 140 15 355,000 Invald
6. Urpilainen, Jutta SDP 5 777 14 040,000 Invald
7. Kurvinen, Antti Ny CENT 3 358 12 122,667 Invald
8. Puumala, Tuomo CENT 3 315 9 092,000 Invald
9. Hongisto, Reijo SAF 2 984 8 109,000 Invald
10. Strand, Joakim Ny SFP 3 077 7 698,000 Invald
11. Sankelo, Janne SAML 1 830 7 677,500 Invald
12. Kivisaari, Pasi Ny CENT 2 723 7 273,600 Invald
13. Wallin, Harry SDP 3 089 7 020,000 Invald
14. Sihto, Paula Ny CENT 2 718 6 061,333 Invald
15. Östman, Peter KD 1 946 5 461,000 Invald
16. Tolppanen, Maria SAF 2 403 5 406,000 Invald

Se resultatet här.

Ollikainen (SFP) snubblade på målsnöret

$
0
0

Mikko Ollikainen (SFP) var snubblande nära att komma in i riksdagen, men Sannfinländarnas Maria Tolppanen knep det 16:e och sista mandatet i Vasa valkrets. Ollikainen stannade på 17:e plats.

Mikko Ollikainen fick 4790 röster och hamnade på fjärde plats bland SFP:s kandidater.

- SFP borde ha fått 800 röster till för att behålla fyra platser, säger statsvetare Claus Stolpe.

Det här innebär enligt Stolpe att det var SFP som förlorade på att Vasa valkrets har ett mandat mindre. Vasa valkrets hade tidigare 17 platser, men befolkningsminskning har lett till att valkretsen i år fick 16 mandat.

I förra valet fick Ollikainen drygt 3300 röster. Det räckte till en femte plats bland SFP-arna. Då kom Lars Gästgivars in med 5650 röster.

Fram och tillbaka

- Det har varit fram och tillbaka i dag, säger Mikko Ollikainen (SFP).

Som bäst låg han på trettonde plats i Vasa valkrets. Till slut blev Mikko Ollikainen ändå utan en riksdagsplats.

- Sannfinländarna var starka i slutet och tog det sista mandatet. Det är klart att jag är besviken, främst ur partiets synvinkel.

Vid 22:40-tiden ställde sig Mikko Ollikainen upp på sin valvaka i Malax och tackade för allt stöd han fått. Men samtidigt konstaterade han att det inte blev någon riksdagsplats för hans del.

Hans ungefär 4800 röster räckte inte till.

- Det var himla nära. Alla har jobbat otroligt hårt och vi har gått över 50 000 röster som vi har pratat om.

Här hittar ni resultaten.

Lars-Erik Gästgivars (SFP) blev inte omvald

$
0
0

Lars-Erik Gästgivars (SFP) blev inte omvald. När alla röster är räknade ligger Gästgivars på 19:e plats i Vasa valkrets.

- Jag är nog överraskad, jo. Jag hade hoppats fortsätta mitt arbete i riksdagen men nu ville väljarna någonting annat.

- Mitt resultat beror säkert på flera olika saker. Jag borde kanske ha röstat mot kärnkraften, men jag ljuger inte i politiken. Sedan är jag kanske för gammal, säger Gästgivars.

Till Joakim Strand hälsar Gästgivars att han har ett stort jobb framför sig.

- Framför allt med att bygga förtroende över partigränserna.

Här hittar du hela resultatet.


Joakim Strand (SFP) är riksdagsman

$
0
0

Joakim Strand (SFP) gjorde ett strålande val. Strand samlade 10366 röster och fick bara 290 röster mindre än röstdrottningen Anna-Maja Henriksson.

Bland SFP:arna kom han på andra plats.

- Det känns jättebra och jag är ödmjukt tacksam, säger Strand.

Strand säger att han under kampanjen har känt av stödet och kunnat räkna med att bli invald. Strand säger att de jobbat hårt för regionens bästa.

- Det ger mig kraft och energi att jobba stenhårt för Österbotten om det så behövs, säger Strand.

Den största frågan för den kommande riksdagen blir, enligt Strand, att få landets ekonomi på fötter.

- Jag blir lite bekymrad när jag hör de stora partiernas ledare tala om landets ekonomi. Vi i Österbotten har mycket att lära dem i Helsingfors, säger Strand.

Att SFP förlorade sitt fjärde mandat är en besvikelse.

- Vi trodde länge att vi skulle hålla våra mandat så det var verkligen slött, säger Strand.

Följ med rösträkningen här.

Henriksson (SFP) röstdrottning i Vasa valkrets

$
0
0

Anna-Maja Henriksson (SFP) blev röstdrottning i Vasa valkrets med sina drygt 10600 röster. Socialdemokraternas Jutta Urpilainen fick knappt 11600 och Paula Risikko från Samlingspartiet 9800 röster.

Länge såg det ut som om SFP kunde behålla sina fyra mandat, men partiet föll på målsnöret. Joakim Strand överraskade med att ta nästa lika många röster som Henriksson - 10366.

- Jag är jättenöjd över mitt resultat. Men det är otroligt tråkigt, att vi tappade vi ett mandat fastän vi ökade med 2400 röster, säger Henriksson.

Enligt Henriksson är det klart att mandatförlusten har betydelse.

Jobba hårt

- Vi tre invalda får jobba ännu hårdare.

Ordningsföljden bland de invalda SFP:arna i Vasa valkrets överraskar henne inte, men nog Joakim Strands stora röstmängd.

- Det är nästan ofattbart att Strand kunde ta över 10 000 röster.

Enligt Henriksson visar det att Vasaborna i det här valet bestämt sig för att få in en egen kandidat.

Se hela valresultatet här.

Mikaela Björklund (SFP) gjorde ett gott val

$
0
0

Med 2 652 gick Mikaela Björklund (SFP) in på 24:e plats.

- Jag är väldigt glad, tacksam och ödmjuk, säger Björklund.

Björklund hade hoppats göra ett bra val, men bara vågat tro det vissa dagar.

- Men jag skulle önska att vi fick in en egen kandidat från Sydösterbotten.

Björklund säger också att hennes röster är väldigt lokala. Att de kom från Sydösterbotten visar att hennes väljare skulle ha velat se en kandidat från Sydösterbotten.

- Jag har fått ett stort förtroende att förvalta och jag ska samarbeta med de kandidater som går in i riksdagen.

Se valresultatet här.

Tolppanen (Sannf) knep sista mandatet i Vasa valkrets

$
0
0

Maria Tolppanen (Sannf) tog partiets tredje mandat i Vasa valkrets. Alla tre riksdagsledamöter fick förnyat förtroende.

Ett tag såg det ut som om partiet skulle förlora sitt tredje mandat. Men när hundra procent av rösterna var räknade var det SFP som gick förlorande ur kampen.

Det tog länge innan Vasarösterna var räknade och glädjen var stor för Maria Tolppanen då hennes knappt 5500 röster räckte till för att behålla tre mandat.

- Det var jättespännande. Jag tänkte att jag har gjort något rätt när det gick bra, säger Tolppanen.

Vad tänkte du när det var så jämnt mellan dig och Mikko Ollikainen (SFP)?

- Jag visste att Vasa är min stad och jag tänkte att jag skulle få mycket röster därifrån. Vasarösterna kom sist.

Tolppanen gratulerar Ollikainen till ett bra val.

- Mikko är en bra person, han är ung och hans tid kommer ännu.

Vesi-Matti Saarakkala från Kurikka och Reijo Hongisto från Alajärvi fortsätter på sina stolar i granitborgen. Sannfinländarna fick totalt 15,8 procent av rösterna i Vasa valkrets, en minskning med 1,3 procentenheter.

Artikeln uppdaterad 23.05.

Besvikelse på SDP:s valvaka i Nykarleby

$
0
0

En besvikelse att vi inte lyckades mobilisera fler väljare, säger socialdemokraten Viktor Kock som följer Steven Frostdahls valvaka på Juthbacka i Nykarleby.

- Vi gick bakåt och visst är jag besviken, säger Steven Frostdahl.

I föregående riksdagsval fick Frostdahl 3 900 röster, nu blir det nästan 1 000 röster mindre.

Att socialdemokraterna backar förklarar Viktor Kock med att förra valets röstdrottning Miapetra Kumpula-Natri valdes in i Europaparlamentet.

- Vi väntade oss mer, valkampanjen har känts bra, säger Kock.

Själv säger sig Steven Frostdahl att han inte hunnit analysera valresultatet.

- Antingen är det fel på budskapet eller hur vi för fram budskapet. Det är det senare det handlar om, säger Kock.

När 98,8 procent av rösterna var räknade låg Frostdahl på 23:a plats med 2 847 röster.

Följ rösträkningen här:

Viewing all 39953 articles
Browse latest View live