Ska de studerande få tjäna mer? Ska vi införa obligatorisk praktik på alla utbildningar? På onsdag sänder Yle Österbotten en valdebatt om studiefrågor från Åbo Akademi i Vasa.
Som debattledare fungerar Niklas Aldén och Magnus Hansén från Radio x3m. Eftersom debatten hålls i Åbo Akademi och arrangeras av Åbo Akademis studentkår, Studerandekåren Novium och Studentföreningen vid Svenska Handelshögskolan i Vasa, kommer det mesta att handla om studier och ungdomar.
Avgiftsfria studier för alla
Hanna Karlson och Karolina Bergvik
Hanna Karlson och Karolina Bergvik studerar statsvetenskap på ÅA i Vasa.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen
Kajsa Karlsson från Kåren och Niklas Andersson från Novium vill höra vad kandidaterna har att säga om den så kallade koulutuslupaus-kampanjen.
Den lyfter upp fyra teman: hur studenthälsovården ska ordnas i framtiden, om studierna ska vara avgiftsfria, om studiestödet ska bibehållas och hur finansieringen av utbildningarna ska ordnas.
Kommer de själva att välja sin kandidat utifrån debatten?
- Möjligtvis, säger Andersson.
- Jag röstar i Nyland. Men möjligtvis väljer man parti utgående från debatten, säger Karlsson.
Måste man vara fattig?
Vi hörde oss för i Åbo Akademi inför debatten. Vad vill de studerande att kandidaterna ska diskutera?
Hanna Karlson och Karolina Bergvik studerar statsvetenskap. Karlson ställer sig frågan varför man måste vara fattig som studerande.
- Endera jobbar du och får inte lyfta studiestöd eller så lyfter du stöd och får inte jobba tillräckligt, säger Karlson.
En önskan att höja inkomstgränsen för studerande, med andra ord. Som det är idag måste de studerande betala tillbaka en del av sitt studiestöd om de tjänar för mycket vid sidan om studierna.
Mer praktik
Karolina Bergvik efterlyser mer praktik.
- Antingen fler praktikplatser eller mer obligatorisk praktik, säger Bergvik.
Det här för att råda bot på problemet med att de studerande inte har någon erfarenhet att visa upp när de kommer ut i arbetslivet.
Vad blir man?
Emelie Nyman
Emelie Nyman studerar vidare till socialarbetare. Hon fick inget jobb som utvecklingspsykolog.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen
Emelie Nyman funderar på utbildningarnas behörighet. Hon fick inte det jobb hon ville ha med sin magistersexamen i utvecklingspsykologi.
Ett stort bakslag för utvecklingspsykologerna var den nya elevvårdslagen som medförde att utecklingspsykologer inte längre har behörighet att jobba som skolkuratorer.
Utvecklingspsykologin och socialpolitiken på Åbo Akademi i Vasa slås ihop till en ny linje med namnet socialvetenskaper. Där ska det första året bestå av gemensamma studier varefter de studerande sen väljer sitt huvudämne.
- Kommer de att åtgärda problemet med att man inte blir behörig för ett specifikt yrke? undrar Nyman.
Svaret är nej. Behörigheten ökar inte i och med den nya linjen. Men man inför obligatorisk praktik, något som Karolina Bergvik efterlyste.
På ett mer allmänt plan kunde man kanske ställa frågorna: Har vi för många utbildningar som inte ger tillräckligt med behörighet? Och är behörighetskraven för höga?
Direktsändning på webben
Debatten från Åbo Akademi i Vasa direktsänds på svenska.yle.fi/osterbotten mellan klockan 15 och 16.30 på onsdag.
I debatten deltar May-Gret Axell (KD), Anna-Kajsa Blomqvist (SFP), Steven Frostdahl (SDP), Bjarne Kallis (Saml), Antti Kurvinen (C), Sandra Nestorova (Gröna), Allan Saloranta (VF) och Micael Westerholm (SF).