Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all 39945 articles
Browse latest View live

Ivoriansk testspelare skrev på för FF Jaro

$
0
0

Efter FF Jaros genrep mot Vasa IFK blev det klart att den testspelande ivorianen Didier Boris Kadio spelar ligasommaren 2015 i Jakobstad.

Kadio lyckades enligt FF Jaros hemsida övertyga Jaros klubbledning om sin förträfflighet senast i matchen mot Vasa IFK där han var ytterst involverade i Jaros två mål.

Kadio är född 1990 och kan spela på alla positioner i backlinjen samt som defensiv mittfältare.

Efter att ha lämnat sitt hemland och klubben ASEC Mimosasia har Kadio hållit till i Armenien där han blev mästare och fick kvala till Champions League med klubben FC Shirak Guymri.

Innan han anlände till Jakobstad och FF Jaro spelade Kadio i Kazakstan och FC Zhetsyu,


SFP:s dag: Haglunds regeringsbästis och årsmöte för smurfar

$
0
0

Carl Haglund chattade om sin samlingspartistiska regeringsbästis, den typiska kandidaten har det eleganta dubbelnamnet Thomas-Niklas och sajtdetektiven Kasper Strömman undrade om han befann sig på ett årsmöte för smurfar. Det blev en händelserik dag när det var dags för Svenska folkpartiet att stiga ut i rampljuset.

Under valsatsningen Väljaren i fokus får varje riksdagsparti i tur och ordning en egen dag på Yle. Här har vi samlat det viktigaste av det innehåll som publicerades under Svenska folkpartiets dag den 2.4. 2015.

En analys av statsvetaren Åsa von Schoultz: Ska konststycket lyckas än en gång?

Statsvetaren Åsa von Schoultz
Statsvetaren Åsa von Schoultz Statsvetaren Åsa von Schoultz Bild: Robert Seger

Ett frågebatteri gjort av studerande: Ekonomstuderande i Åbo: Fem frågor till SFP

Merkantila Klubbens styrelse, Tette Niinimäki, Catherine Rantanen, Niklas Granholm, Emma Lindroos, Teemu Laine, Sanni Peltonen, Elin Kneck, Anders Solvin, Erika Degerman, Rebecca Barck.
Merkantila Klubbens styrelse var med och valde ut frågorna till SFP, Tette Niinimäki, Catherine Rantanen, Niklas Granholm, Emma Lindroos, Teemu Laine, Sanni Peltonen, Elin Kneck, Anders Solvin, Erika Degerman och Rebecca Barck. Merkantila Klubbens styrelse, Tette Niinimäki, Catherine Rantanen, Niklas Granholm, Emma Lindroos, Teemu Laine, Sanni Peltonen, Elin Kneck, Anders Solvin, Erika Degerman, Rebecca Barck. Bild: Ida Sundell.

En statistisk sammanfattning av den typiska kandidaten i respektive parti: Den typiska SFP-kandidaten är enda chefen

Grafik, valkandidater, SFP
Grafik, valkandidater, SFP Bild: Yle

En recension av partiernas webbplatser gjord av grafikern Kasper Strömman: Kasper Strömman: Därför är nyckelpigan ingen bra symbol för SFP

Logo för Kasper Strömmans analys av De Grönas webbsida inför riksdagsvalet 2015.
Kasper Strömman. Logo för Kasper Strömmans analys av De Grönas webbsida inför riksdagsvalet 2015. Bild:

En chatt med partiordförande Carl Haglund: "Vindkraft okej, placering måste man fundera på"

SFP:s Carl Haglund.
Carl Haglund. SFP:s Carl Haglund. Bild: Marcus Rosenlund

En samling videoklipp som belyser partiets historia:
Historiekollen: Högt till tak i SFP

Partiernas egna dagar:

  • Socialdemokraterna 25.3. 2015
  • Kristdemokraterna 27.3. 2015
  • De gröna 30.3. 2015
  • Vänsterförbundet 1.4. 2015
  • Svenska folkpartiet 2.4. 2015
  • Samlingspartiet 8.4. 2015
  • Centern 9.4. 2015
  • Sannfinländarna 10.4. 2015
  • Gemensam dag för övriga partier 13.4. 2015

Gissa valresultatet i riksdagsvalet!

$
0
0

Går Centern mot en skrällseger? Är det Samlingspartiet som överraskar? Eller är det SFP som tar nya mandat? Här kan du delta i Svenska Yles valtippning och koras till Svenskfinlands främsta valexpert!

Nu har du din chans att gå i valexperten Göran Djupsunds fotspår och leverera din egen förhandstippning om hur det här riksdagsvalet kommer att sluta. Inför valet har Svenska Yle utvecklat en valtippningmaskin som är öppen tills vallokalerna stänger klockan 20 på valdagen den 19 april 2015.

I valtippningen har vi listat alla riksdagspartier. I tippningen ska du ge dem den andel röster du tror att de får i valet. Också kategorin Övriga, alltså de partier som inte har representation i riksdagen, finns med. Segraren koras dagen efter valet enligt det valresultat som föreligger den 20 april kl. 9. Vinnare blir den som har minst felmarginal totalt. Kanske visar det sig då att det egentligen är du som borde släppas in i valstudion på tv för att spekulera om valresultatet?

((vis:913126))

Första pris är en rundvandring i riksdagen med en riksdagsledamot som segraren valt ut. Riksdagen arbetar efter valet i Sibeliusakademin, så det blir samtidigt en förevisning av nya och utmanande arbetsutrymmen. Vi bjuder också på lunch eller middag på en bättre restaurang i Helsingfors centrum i sällskap av representanter för Svenska Yle och resor tur-retur från hemorten till Helsingfors, inom Finland. Om flera gissningar är lika nära det rätta resultatet lottar vi ut segraren.

Du kan tippa anonymt om du vill, men om du vill delta i tävlingen måste du uppge kontaktuppgifter. Om du så önskar kan du också avslöja vilka partier du placerat i topp-tre genom att dela din tippningsrad på Facebook.

Våren kommer, varför är jag trött?

$
0
0

Det blir ljusare och varmare ute och människor runt omkring dig vaknar till liv efter vintern. Du känner dig ändå bara tröttare för var dag som går och har svårt att koncentrera dig. Om du känner igen dig lider du kanske av vårtrötthet.

Enligt Markku Partinen, professor i neurologi, kan det vara svårare att somna när dagarnas ljusa perioder blir längre. När vintertiden byter till sommartid och klockorna vrids en timme framåt kan vissa känsliga individer bli påverkade.

– Då är det tillfälligt mörkare än vanligt om morgnarna. Det kan göra att vissa människor känner sig tröttare, säger Partinen.

Näringsepidemiolog Kirsti Uusi-Rasi håller med. Hon tror att människor helt enkelt vakar längre när det är ljust ute.

– Man vakar lite längre eftersom det är ljust ute och det finns många aktiviteter som lockar. Ändå ringer väckarklockan samtidigt som förut och mängden sömn blir för liten, säger Uusi-Rasi.

Undvik dagssömnsfällan

Håll koll på vitaminerna

D-vitamin
Du får D-vitamin från fisk, ägg, mjölkprodukter med vitamintillskott och vissa margariner.

B-vitamin
Mjölk, ägg, kött, inälvor och fullkornssäd innehåller B-vitamin. Gröna grönsaker och frukter innehåller folat som hör till B-vitaminerna.

C-vitamin
Grönsaker, frukter och bär innehåller C-vitamin. Akta dig från att tanka för mycket, eftersom C-vitamin absorberas sämre i fall man får i sig för mycket en längre tid. En och en halv apelsin per dag räcker.

Järn
Rött kött, lever, baljväxer och fullkornssäd innehåller järn. C-vitamin stärker absorberingen av järn från växtriket.

Fleromättade fetter
Feta havsfiskar innehåller rikligt med fettsyror. Ät fisk 2-3 gånger i veckan.

När det blir ljusare ute producerar kroppen mindre melatonin, sömnhormon. När ögonen upplever ljus signalerar de hjärnan om att det är dag och då kan det vara svårt att sova. Våra kroppar är rätt så vana vid att mängden ljus varierar beroende på årstid, men ändå kan det vara svårt att anpassa sig.

– Det kan hjälpa att ha persienner i sovrummet eller något för ögonen så det är så mörkt som möjligt, säger Partinen.

De flesta av oss känner oss väldigt trötta om dagarna även om vi har svårt att somna om kvällarna. Hon uppmanar ändå till att undvika långa tupplurar under dagen, eftersom det försämrar sömnkvaliteten om nätterna.

– Om man känner sig alldeles slut kan man ta en kort tupplur. Men det bästa vore att gå ut på en promenad eller liknande, istället för att sitta och titta på TV hela kvällen, säger Uusi-Rasi.

Det är också viktigt att ta små pauser på jobbet, då man går ut och tar lite frisk luft eller helt enkelt bara stiger upp ett tag. Uusi-Rasi menar att det är det effektivaste sättet att hållas pigg på arbetsplatsen.

Energi från motion

Båda experterna anser att det bästa sättet att bli pigg är att röra på sig. Enligt Partinen kan lätt motion underlätta insomningen om kvällarna.

– Det behöver inte vara något särskilt tungt. En promenad efter jobbet kan räcka, säger Uusi-Rasi.

Det är också viktigt att fördela sitt kaloriintag jämt under dagens gång. Man blir väldigt trött av att äta oregelbundet eller fel slags mat.

– Sötsaker kan kännas lockande men de ger bara tillfälligt välbehag då blodsockret skjuter i skyarna. Det dalar ner lika snabbt och så är man ännu tröttare än förut. Det gäller att fördela målen rätt och äta en frukt i stället för choklad, säger Uusi-Rasi.

Får du tillräckligt med vitaminer?

I fall du äter mångsidigt och ser till att du får i dig tillräckligt med grönsaker finns det en ganska liten risk för att du lider av någon vitaminbrist. I fall du har en väldigt ensidig kost kan det finnas skäl att äta vitaminer på burk. Uusi-Rasi rekommenderar ändå att försöka fylla vitaminbehoven genom riktig kost.

– Då får man vitaminerna i rätt proportioner. Om du äter vitaminer på burk kan du få för mycket av någon vitamin och det har man ingen nytta av. Att äta mångsidigt räcker, säger Uusi-Rasi.

Något många människor glömmer bort i vardagen är att dricka tillräckligt med vatten. Vätskebrist kan orsaka trötthet och en människa borde i medeltal dricka ungefär en och en halv liter vatten varje dag. Om man svettas mycket under dagens gång stiger behovet.

Uppsving för fårnäringen

$
0
0

Chansen att få tag på inhemskt fårkött ökade ifjol när produktionen steg med 9,4 procent.

- Det är bra att efterfrågan ökat, säger lantbrukaren Jonas Nord i Korsholm.

Det betyder ändå inte att fårproducenterna har det riktigt gott ställt. De är fortfarande väldigt långt beroende av stöd från EU.

- Det är bäst att sälja direkt till konsumenten, men det medför en hel del arbete och tid är inget jag har i överflöd av direkt, säger Nord.

Fårbonden Jonas Nord framför inhägnad med får
Jonas Nord har inte fårnäringen som en huvudsyssla men det är en självklarhet för honom att ha får. Fårbonden Jonas Nord framför inhägnad med får Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Konsumtionen ökade också under fjolåret med 5,8 procent. Ifjol låg konsumtionen av inhemskt lammkött på 46,7 procent av all lammköttskonsumtion i Finland.

Efterlyser högre priser

Fårproducenterna skulle önska sig bättre priser från de stora slakterierna.

- Senast jag sålde till slakteri låg priset på omkring 4 euro kilogrammet men det varierar beroende på vikt- och fettklasser. Ett par euro till skulle vara bra, säger Nord.

För Jonas Nord är fårnäringen inte en huvudsyssla. På gården har han också bland annat highland cattle-kor.

Om Nord skulle ha fårnäringen som huvudsyssla räknar han med att han borde ha 200-300 tackor. I dag har han 80 tackor och just nu ligger antalet lamm på omkring 40 men mer är på kommande.

Närproducerat är tidens melodi

Intresset för att få köpa råvaror direkt av producenten har växt i rask takt de senaste åren. Det innebär bättre priser för producenterna men inte mindre arbete.

I Pedersöre finns ett slakteri som 19 producenter är delägare i för att kunna möta konsumenternas efterfrågan på närproducerat.

Nord är en av delägarna men än så länge går en stor del av hans får och lamm till så att säga normala slakteri. I vår ska han ställa om fårnäringen till ekologiskt.

Nord är tacksam över att EU ger stödpengar, utan det skulle det inte gå runt men det pris producenten får för sin råvara räcker inte.

- Jag skulle vilja att priset för det vi producerar skulle vara större del av kakan.

Jarokaptenen bryr sig inte om förhandstipsen

$
0
0

Skyttekungen Jonas Emet orkar inte längre bry sig i att hans FF Jaro tippas som ett av bottenlagen säsong efter säsong i Fotbollsligan. Ett kraftigt förändrat FF Jaro har visat gång på gång att de hör hemma i landets högsta serie.

Emet gjorde själv 14 mål för FF Jaro under 2014 - en säsong då Jakobstadslaget tvärt emot förhandstippningarna slutade på övre halvan i tabellen. Under de senaste fem säsongerna har Jakobstadslaget varvat ett par fina säsonger med placeringar lågt nere i tabellen.

Ifjol slutade laget på en sjätte plats och år 2010 ett snäpp högre på femte plats. Däremellan var placeringarna åren 2011, 2012 och 2013 sorlig läsning: 11:e, 11:e och 10:e.

Förhandstippningarna inför sommaren 2015 placerar igen Emets Jaro i bottenskiktet.

– Helt ärligt har jag slutat bry mig. Förr var det kanske en motivationskälla, men det fungerar inte längre. Vi har visat så många gånger att vi inte är ett bottenlag, vi siktar uppåt och drar motivationen från andra ställen. Jag vill nå framgång med laget, jag vill inte slåss mot nedflyttning, säger Emet.

Turbulens under vintern

Ligastarten sker för Jaros del på hemmaplan den 12 april mot IFK Mariehamn och säsongsförberedelserna har kantats av varierade resultat och mycket spelartrafik.

– FF Jaro är mer och mer redo skulle jag väl säga. Vi har haft en lite trevande försäsong, men det gör oss ännu mer taggade att visa vad vi går för när det väl kör igång, säger anfallaren David Carlsson till Yle Sporten.

Carlsson gjorde ett av sitt lags två mål när laget besegrade Vasa IFK på konstgräs i Smedsby på skärtorsdagen. Enligt lagkapten Jonas Emet gav genrepet en hel del positiva besked.

– Vi pratade inför matchen mot Vasa IFK att vi måste vara redo redan idag. Man kan inte bara trycka på en knapp och ge hundra sen när ligan börjar. Det har varit en lång process över hela vintern och vi var klara redan idag. Det var fint att få med sig ett resultat, vi skapade många chanser och kunde ha gjort flera mål. Det var bra för självförtroendet, slog Emet fast.

Mycket förändringar - vem kliver fram?

FF Jaro går in för säsongen 2015 med en kraftigt förändrat spelartrupp. För Jonas Emet är det inget konstigt i sig, han börjar vara van.

– Spelare kommer och går varje år. Vi tappade en del viktiga spelare, precis som tidigare år, men vi har alltid lyckats fylla luckorna. Vi har massor med hungriga spelare som inte gjort sitt genombrott ännu som väntar på sin chans, menar Emet.

Speciellt på det centrala mittfältet verkar det finnas en hel del frågetecken då Fredrik Svanbäck och Hendrik Helmke inte längre spelar i Jakobstadslagets led. David Carlsson medger att förlusten av de två fixstjärnorna svider, men något problemområde ser han det inte som.

– Man kan inte tänka så. Det är två otroligt bra spelare med rutin som fattas laget nu, men det finns alltid spelare som kan göra ett bra jobb. Det har stundtals sett riktigt bra ut under vissa matcher men det har varit för mycket upp och när. Vi måste bli jämnare nu då säsongen kör igång.

Under 2014 var Jonas Emets målskytte ett av utropstecknen. Lagkaptenen var på glid utomlands under vintern, men fortsatte ändå i sin fostrarförenings färger. Många blickar riktas nu mot den 27-åriga ligaveteranen som medger att han också måste lyckas individuellt.

– Det är klart att jag bär på ett stort ansvar, men det handlar om ett lagspel och vi faller inte på en enskild spelare. Genom åren har vi klarat oss på att vi haft ett starkt lag och en bra lagkänsla och det kommer vi att klara oss på i år också. Det är ingen enskild individ som bär laget, utan kollektivet.

Premiär på plats mot "klassiskt" motstånd.

När premiären väl kör igång den 12 april är det mot ett bekant lag som både Jonas Emet och David Carlsson ställs. Emet spelade en säsong (2011) på Åland medan David Carlsson blev "Tulle" med hela holmen under sina fyra säsonger i IFK Mariehamn.

– Det är en härlig match, ett lite klassiskt möte. Om man bortser från våra derbyn så är matchen med IFK Mariehamn speciell då två svensktalande samhällen ställs mot varandra. Det skall bli en riktigt härlig match, menar David Carlsson.

Carlsson kan mycket väl få starta matchen mot sin forne arbetsgivare eftersom Jakobstadslaget anfallare Denis åkte på en stukning i genrepet mot Vasa IFK. Jonas Emet är däremot självskriven i startelvan och ser fram emot matchen även han.

Att matchen spelas på konstgräset intill Centralplan tog Jarokaptenen med ro.

– Det påverkar nog inte alls, vi visste att det lutade mot Västraplan redan tidigare. Vi har tränat där hela tiden, så det är ingen nackdel åtminstone. Synd är det naturligtvis för klubben, publiksiffran blir mindre även om stämningen kanske blir bättre och det är intäkter bort från Jaro.

– Sen tycker jag att det är konstigt att Helsingfors IFK fick flytta sin premiär helt, det är tyvärr sånt som händer här i ligan. Det är bara att spela på, avrundar Emet.

Hur tror du det går för FF Jaro i årets Fotbollsliga?

Enligt många förhandstips kommer FF Jaro att höra till bottenlagen i Fotbollsligan.

Vem är bäst på finlandismer?

$
0
0

Äter du leverlåda, gillar du pidro eller har du en småkusin? De nämnda substantiven är alla finlandismer. Men vad betyder de och använder du orden i rätt sammanhang? Gör vårt lekfulla finlandismtest och se hur bra koll du har på finlandssvenskarnas egna ord och uttryck.

I skolan lärde vi oss att se upp för ord som batteri (värmeelement), roskis (papperskorg) och remont (i betydelsen renovering). Men finlandismer är så mycket mer än ett rött streck i marginalen av en uppsats. Våra särfinlandssvenska språkdrag är en del av vår språkidentitet och kan fylla luckor som standarsvenskan saknar.

- Finlandismerna bidrar till hela det svenska språkets rikedom, säger Charlotta af Hällström-Reijonen från Språkinstitutet som är expert på finlandismer.

af Hällström-Reijonen har sammanställt Svenska Yles finlandismtest och valt ut 15 av de knappt 300 finlandismer som finns i den nya upplagan av Svenska Akademiens ordlista som kommer ut i mitten av april.

Vet du vad finlandismerna betyder eller vad de motsvaras av i Sverige? Gör vårt lekfulla test och se om det blir måka eller morjens!

((vis:905546))

Här kan du testa dina dialektkunskaper om djur och växter

Vill du bli en av Vegas sommarpratare?

$
0
0

Har du en historia du vill dela? Har du fått dina törnar eller har livet tvärtom varit som en dans på rosor?
Är du en bra berättare? Sitter du och ruvar på en god historia, någonting spännande, roligt otroligt?

Då är det kanske just du som är lyssnarnas sommarpratare år 2015.

Vegas sommarpratare firar 10 år och vi upprepar fjolårets succé med en tävling för alla hugade radiolyssnare. Vill du bli en av Vegas sommarpratare?

Det är enkelt att vara med i vår tävling, men det krävs en del förberedelser. Vi vill nämligen att du ska spela in en ”första prata”, det vill säga inledningen på ditt sommarprat.

Anmäl dig genom att spela in din prata på numret 09-1480 3789

Före du ringer vår telefonsvarare ska du tänka igenom vad du vill berätta. Skriv ner din inledning, börja med det som är intressant. Du ska göra lyssnaren nyfiken på hur ditt sommarprat fortsätter. Var ändå ärlig, en riktig rövarhistoria håller inte i slutändan.

Din första prata får inte vara längre än två minuter. Kom ihåg att säga ditt namn.

Anmäl dig genom att spela in din prata på numret 09-1480 378

Har du en smarttelefon kan du naturligtvis också spela in din första prata på den och skicka ljudfilen till sommarpratare@yle.fi.

Tävlingens första del pågår till torsdagen den 23 april kl 16.00.

Bland de förslag som kommer in väljer redaktionen ut fem finalister. Av dessa väljs sedan lyssnarnas sommarpratare genom en publikomröstning. Håll utkik efter omröstningen här på webbsidan.

Måndagen den 4 maj utser vi lyssnarnas sommarpratare 2015.

Lycka till!


Fiskare drunknade i Korsnäs

$
0
0

En man i 50-årsåldern drunknade i Korsnäs efter att han hade gått genom isen. Mannen hittades på långfredagen.

En person med kikare såg att något låg i vattnet ungefär 300 meter från stranden vid Häggvik småbåtshamn. Personen ringde 112 och Åbo sjöräddningscentral fick anmälan vid 15-tiden på långfredag.

Räddningsverket var först på platsen. De lyfte mannen ur vattnet och tog honom till stranden där akutvårdspersonal kunde undersöka honom men mannen hade omkommit.

Enligt uppgifter till Åbo sjöräddningscentral åkte mannen ut med sparkstötting på isen för att vittja fiskenät redan i torsdags.

Västra Finlands sjöbevakningssektion varnar för väldigt svaga isar i området.

I räddningspådraget deltog luftkuddefarkosten från Vallgrunds sjöbevakningsstation, Österbottens räddningsverks enheter från Vasa, Korsnäs och Malax samt yträddnings- och akutvårdsenheter.

Orden partierna älskar att använda

$
0
0

Att Samlingspartiet ofta använder ordet ekonomi eller att Sannfinländarna betonar finländskhet i valprogrammen överraskar inte. Men varför använder Kristdemokraterna "man" så ofta?

Vi kollade hur många gånger vissa ord förekommer i valprogrammen.

KD använder ordet man fler gånger än något annat parti. Det blir bråttom för man om KD får makten.

  • Man ska bland annat främja företagsamhet.
  • Man ska prioritera och gallra bland kommunernas uppgifter.
  • Man ska förhindra användning av skatteparadis.
  • Man ska få till stånd fred mellan Israel och Palestina.
  • Man bör säkerställa att jordbrukare har möjlighet att verka i EU:s nordligaste delar

Dessutom poängterar KD att om man är en man som vill ingå äktenskap ska man göra det med en kvinna

Centern och Staten

Centern hänvisar många gånger till staten, som partiet vill förnya.

Enligt Centern bör statens egendom användas för att skapa företag och nya arbetsplatser, inte för att finansiera budgetunderskott. För att finansiera stora infrastrukturprojekt bör ett skilt bolag, Statens Infra Ab, grundas.

Vänsterförbundet gillar tjänster

Vänsterförbundet har hakat upp sig på ordet tjänster. De skriver inte om tjänster och gentjänster utan drar stora växlar på hur staten ska tjäna medborgarna.

De offentliga tjänsterna ska enligt VF förbättras på i stort sätt alla områden. Till och med statens skuldsättning ska åtgärdas med hjälp av mera tjänster.
På lång sikt ska nämligen bättre tjänster skapa tillväxt.

Partiet om partiet

Partier talar om också om sig själva. Vilket parti lyfter mest på den egna svansen?

Svaret är Sannfinländarna som använder det egna namnet mest i sina valprogram. Det parti som talar minst om sig själv är SFP, både i relativa och absoluta termer. SFP nämner sig själv endast tre gånger.((vis:913052))

Partierna har olika målgrupper i samhället. I valtider brukar partier lyfta fram arbetsgivare, arbetstagare, pensionärer, studerande och barn. Vi tittade på hur ofta partierna hänvisar till de här grupperna.((vis:913123))

Det visar sig att partierna talar mer om arbetstagare än arbetsgivare och mer om barnen än om pensionärerna.

KD är partiet som skriver mest om barn men de noterar också pensionärer.((vis:913216))

De gröna gör däremot en intressant avvägning. De nämner inte pensionärerna en enda gång. Men barnen har bland annat rätt till en hållbar framtid, där de får gå i världens bästa skola.

Enda partiet som nämner pensionärerna fler gånger än barnen är SFP.

Ordkollen: så här räknar vi orden

  • Vi räknar hur många gånger vissa ord förekommer i partiernas valprogram.
  • Upprepade grafiska element tar vi bort från valprogrammen.
  • Valprogrammen är olika långa och därför använder vi ett jämförelsetal för att kunna jämföra resultaten.
  • Sannfinländarna har publicerat flera olika temaspecifika valprogram. Vi analyserar alla de här programmen.
  • Vi har inte konverterat ord till sin grundform utan gör sökningar på specifika ord eller på ord som börjar på ett visst sätt.
  • Bara fyra valprogram finns på svenska (SFP, KD, VF och SDP). Därför är alla sökningar inte helt jämförbara även om vi försöker välja ord som funkar på båda språken.

Fattiga delar partierna

Användningen av ordet fattiga och låginkomsttagare är en vattendelare. Tre av åtta partier (Saml, SFP, KD) nämner inte de fattiga överhuvudtaget.

Grön fattigdom

De gröna använder ordet fattigdom hela 11 gånger. De har till och med lyft upp ordet till ett av fyra huvudteman: miljö, fattigdom, utbildning och arbete.

Fattigdom i dagens Finland ska enligt De gröna förpassas till historien. De gröna vill reformera socialskyddssystemet och införa en medborgarlön. Medan andra partier hellre undviker negativa ord väljer De gröna att lyfta fram just fattigdomen som ett problem som ska åtgärdas.

Centern nämner fattigdom en gång. Då handlar det om hindra ensamstående från att bli fattiga.

Solidaritet på sparlåga

Ett ord som håller på att dö ut i politiska sammanhang är solidaritet. I det här valets alla valprogram används ordet endast av SDP, SFP och VF, allt som allt fem gånger på över 43 000 ord.

Bilist krockade med lyktstolpe i Jakobstad

$
0
0

En person tappade kontrollen över sin personbil och krockade med en lyktstolpe på Svedenvägen i Jakobstad vid 11.30-tiden på fredagen.

Polisen misstänker föraren för äventyrande av trafiksäkerheten och förande av fortskaffningsmedel utan behörighet.

En moped och en personbil kolliderade i korsningen av Holmsgatan och Läkaregatan i Karleby på fredag kväll.

Polisen misstänker mopedens förare för äventyrande av trafiksäkerheten.

Vid midnatt på fredag kväll stannade polisen en kvinnlig bilförare på Topeliusesplanaden i Nykarleby. Kvinnan blåste 1,58 promille i polisens alkometer och hon är nu misstänkt för grovt rattfylleri.

Många struntar i att stanna vid övergångsställen

$
0
0

I början av veckan höll polisen ett extra öga på övergångsställen. Mer än 300 gjorde sig skyldiga till brott.

Nu meddelar polisen att många struntar i att följa reglerna.

Det var i måndags och tisdags (30-31 mars) som polisen ordnade en riksomfattande övervakning vid övergångsställen. Mer än 300 förseeelser noterades.

Vi frågade några Vasabor om de följer reglerna som gäller vi övergångsställen.

- Jag försöker att alltid stanna när jag ser att någon är på väg över ett övergångsställe. Jag har inte så bråttom att jag inte kan stanna men jag blir alltid arg när bilarna i andra filen susar förbi trots att någon är på väg över, säger en man.

En annan man erkänner att han försöker stanna men det händer inte alla gånger.

- Det är jag själv som är den största faran när jag är ute på cykel. Då tänker jag inte efter alla gånger när jag ska över vägen, säger han.

Si och så med hövligheten i Vasa

- Det är ett dilemma om man ska våga stanna när det kommer bilar i den andra filen. Vi försöker att alltid stanna men det kan bli en farosituation för fotgängaren, säger två kvinnor.

En av kvinnorna säger att det är lite si och så med bilisternas hövlighet i Vasa. En tredje kvinna vi stöter på tycker däremot inte det.

- Jag är överraskad över hur vänliga bilisterna är. Jag lägger alltid upp handen för att hälsa och tacka när de stannar så att jag kan gå över vägen.

Inte bara bilister som gör fel

I polisens effektiverade övervakning var det främst bilister som bröt mot reglerna men polisen påträffade också fotgängare som inte följde reglerna.

120 bilförare fick påföljder när det gjorde sig skyldiga till det grövsta brottet vid övergångsställen, de körde om ett fordon som stannat vid ett övergånggsställe.

Dessutom fick 121 trafikanter påföljder när de inte lämnade fri passage till fotgängare som redan befann sig på övergångsstället eller var på väg att gå ut på det.

Det var som sagt inte bara bilisterna som gjorde sig skyldiga till brott. 98 fotgängare fick påföljder för att de antingen klivit vårdslöst ut på övergångsstället eller körbanan eller för att de inte använde övergångsställe.

- Tyvärr visar resultaten från övervakningen att det ännu krävs mycket arbete, säger polisinspektör Pasi Kemppainen i ett pressmeddelande.

Våren låter vänta på sig

$
0
0

Vi får vänta på våren ännu ett tag. Meteorologen utlovar fortsatt växlande väderlek för söndagen och måndagen och nästa vecka kommer ett nytt lågtryck med stormvindar in över vårt land.

Påskens returtrafik kommer att ske i normalt väglag. I söder är det mulet men mestadels uppehåll, på annat håll kan molntäcket spricka upp. I morgon på förmiddagen har södra Finland också en liten - men övergående - solchans.

I söder ligger temperaturerna det närmaste dygnet kring 7-8 grader på plussidan, medan det i mellersta och östra Finland kan bli upp till tio grader kallt. Norra Lappland kan räkna med temperaturer kring nollstrecket.

Efter påskhelgen ändrar väderlekstypen. Vinden blir västlig och i mitten av veckan drar kraftiga lågtryck in över vårt land från Atlanten. Det ska blåsa hårt, meteorologen utlovar vindbyar till lands på 21 meter per sekund.

Men solen kommer att titta fram då och då, lovar meteorologen ändå. Efter den 11 april ska det också bli varmare.

Varning för dåliga isar!

$
0
0

Isarna i Kvarken och Bottenviken har försvagats kraftigt de senaste dagarna. Västra Finlands sjöbevakningsstation går ut med en varning om att röra sig på isarna nu.

Isarna har länge varit svaga men nu är de i riktigt dåligt skick.

På söndagen gick ett nödmeddelande ut i Yles radiokanaler där Västra Finlands sjöbevakningssektion varnar folk för att röra sig på isen i Kvarken och Bottenviken.

FM-silver i snowcross till Vexalabo

$
0
0

Tack vare en seger och en tredje plats i säsongsavslutningen i Rovaniemi kunde Viktor Hertén köra hem FM-silvret i snowcross på söndag.

Hertén hade även en liten chans till FM-guldet inför de två avslutande tävlingarna i Rovaniemi, men det skulle ha krävt att FM-ledande Aki Pihlaja skulle ha misslyckats totalt.

Då Pihlaja blev tvåa och etta i säsongsavslutningen, var det klart att Hertén endast kunde sluta tvåa i FM-sammandraget.

Herténs sambo Linn Sjöberg vann däremot damklassen, som inte har officiellt FM-status. Sjöberg hade vunnit säsongens alla tidigare deltävlingar, men i Rovaniemi fick hon nöja sig med två andra platser.

Läs även: 30 000 kilometer på skotercrossens villkor

Slutresultat, herrar:

1. Aki Pihlaja LaMK 185 poäng
2. Viktor Hertén J-PMK 167 poäng
3. Eetu Karjalainen VRC 110 poäng

Slutresultat, damer:

1. Linn Sjöberg J-PMK 165 poäng
2. Sari Tanninen SodMK 101 poäng
3. Niina Kallojärvi KiMK 92 poäng


Spelmässigt tryggt GBK jobbar ikapp fysiken

$
0
0

GBK från Karleby är spelmässigt redo för start i den norra zonen i division två, men använder den sista månaden inför seriepremiären att komma ikapp fysiskt.

Under träningssäsongen fick GBK en fin fjäder i hatten då man lyckades nå oavgjort 0-0 mot ligalaget FF Jaro i Jakobstad (den 25 mars). Markus Enlund tonade ner betydelsen av resultatet i sig.

– Det var nog inte så speciellt, jag är nog mest nöjd med vår insats. Det är viktigt att vi spelar bra fotboll oberoende vem vi har emot oss. Nöjda skall vi naturligtvis vara, ett ligalag är alltid ett ligalag. Nöjda och stolta, skulle jag säga, menade Enlund.

Tränaren Chris Corcoran var inne på samma linje efter insatsen i Jakobstad.

– Det var en riktigt bra insats av killarna. Vi försöker fortfarande klura ut en del saker, men att spela mot ett lag av Jaros kaliber är otroligt viktigt för oss för då får vi en indikation på hur det borde fungera. Visst, Jaro hade kontroll, men vi ville pressa dom och ge dom en match och det lyckades vi med, sade Corcoran.

GBK och Jaro spelade 0-0 den 25 mars 2015.
Jaro-GBK den 25 mars slutade oavgjort 0-0. GBK och Jaro spelade 0-0 den 25 mars 2015. Bild: YLE/AnttiKoivukangas

GBK har i motsats till ligalagen god tid på sig innan säsongen kör igång. Premiären äger rum den 25 april på hemmaplan mot AC Kajaani. Innan seriespelet rullar igång hinner man bland annat jobba en hel del med fysiken.

– Läget är bra, vi har jobbat en hel del taktiskt nu och med hur vi vill spela. Rent fysiskt har vi tagit det lugnt. Under den långa försäsongen finns alltid risken att man bränner ut sig, så nu lägger vi sista månaden inför premiären på att jobba hårt och då är vi redo för premiären, menade Corcoran och fick medhåll av ytterbacken Enlund.

– Fysiskt kan vi bli bättre på att orka hela 90 minuter, men taktiskt tycker jag att vi börjar ha den fotboll vi vill spela i ryggmärgen. Det känns tryggt att spela, men orken tryter ännu.

Hård zon med välkommet derby

GBK är i tufft sällskap i den norra zonen där många lag satsar hårt och grannen KPV redan pratar om ligaavancemang. Tränaren Chris Corcoran har bra koll på division två i Finland.

Chris Corcoran tränar GBK.
Chris Corcoran tränar GBK. Chris Corcoran tränar GBK. Bild: YLE/AnttiKoivukangas

– Jag har spelat i söder med Ekenäs två säsonger och skillnaden är nog stor. Med lag som Kemi (steg ifjol), Kajaani, Ypa och KPV i zonen är det tufft. Det finns inga lätta matcher. Man hoppas alltid att det skulle finnas en del lätta poäng, men i norra zon är alla poäng tuffa att knipa, konstaterade han.

En extra krydda för GBK:arna är derbymatcherna med stadens gröna lag, KPV. Det första derbyt spelas fredagen den 12 juni och det andra onsdagen den 5 augusti. Ifjol slutade GBK på fjärde plats i tabellen, två pinnhål ovan KPV.

– Det ger en bra krydda. Vi har gjort två misslyckade träningsmatcher mot KPV, så det gäller att skärpa sig. Det är alltid roligt med lite mera folk på läktarna, jag minns 2007 när vi hade över 2000 personer på läktarna och det är sällan man får njuta av att spela inför en sån publik, så det får vi vara nöjda över att vi har, konstaterar Enlund.

Målet: Lyckas som lag

GBK har åtminstone inte ännu gått ut med en officiell målsättning i årets division två. Chris Corcoran har ändå en målsättning klar för sig.

– Vi ser inte på det utgående från tabellen. Vi har fokuserat på vad vi vill åstadkomma som lag och istället betona taktiken och inställningen och sen får vi se vart det bär. Lyckas vi med att nå våra målsättningar som lag kommer resultaten automatiskt.

Corcoran är själv fortfarande listad som spelare, men en besvärlig knäskada gör att han inte spelat en match på ett och ett halvt år.

– Planen är nog att jag skall fortsätta spela också. Jag rehabiliterar mitt knä ännu, vilket gör det enkelt att fokusera på tränandet och jag njuter verkligen av det. Får jag bara mitt knä i skick tror jag att jag ännu har några minuter i mig som spelare

Chris Corcoran som EIF-spelare.
Chris Corcoran som spelare i Ekenäs IF. Chris Corcoran som EIF-spelare. Bild: Yle/BubiAsplund

Fall framåt för Leo Komarov

$
0
0

Leo Komarov och Toronto Maple Leafs har två matcher kvar på grundserien - och säsongen - i NHL. Nykarlebysonen kan se tillbaka på en lyckad nordamerikansk comeback.

Komarov, 28, spelade i NHL säsongen 2012-2013 och noterades då för 4+5=9 poäng på sina 42 första NHL-matcher i karriären. Rollen var begränsad och omgivningen den gången helt ny.

Redan då utnyttjade Komarov sina styrkor i det fysiska spelet och levererade sina få matcher till trots femte flest tacklingar (176 stycken) i hela serien.

Efter en framgångsrik KHL-sejour i Dynamo Moskva valde Komarov att inför säsongen 2014-2015 göra ett nytt försök i NHL-rinkarna. Med facit på hand kan man konstatera att comebacken varit lyckad.

Favorit bland fansen

När två grundseriematcher återstår för Maple Leafs har Leo Komarov spelat 61 av sitt lags 80 matcher. De missade matcherna har handlat om diverse skador.

Den 1:a april passerade Komarov också en milstolpe i NHL-karriären när han spelade sin 100:e match.

Komarov har gjort åtta mål under säsongen 2014-15 för Toronto- bland dessa märks ett segermål och ett mål i numerärt underläge. Han har dessutom bidragit med 18 assists, vilket ger honom ett poängsaldo på 8+18=26 poäng.

Med sina 26 poäng är Komarov den åttonde bästa finska poängplockaren i NHL och med tanke på att han spelar i ett av de sämre lagen i serien i den roll han gör, kan saldot anses vara mer än godkännt.

Komarov sade redan i mars att landslagsledningen hälsat på honom i Toronto. Komarov har varit mycket benägen att ställa upp när landslaget behövt honom, så helt osannolikt är det inte att han återfinns i Lejontruppen när VM i Tjeckien kör igång.

Komarov var med och vann OS-bronsi Sotji 2014 och avslutade förra vårens VM-turnering med en silvermedalj runt halsen. Enligt EliteProspects.com kommer Komarovs följande landskamp att vara hans 30:e.

Komarov draftades sommaren 2006 i den sjätte omgången av Toronto som hela draftens 180:e spelare. Han har efter denna vecka fullföljt det första av totalt fyra år på hans NHL-kontrakt med Toronto Maple Leafs.

Toronto spelar sin nästsista match för säsongen i Columbus på onsdag och avslutar säsongen med hemmamatch mot Montreal på lördagen.

Skolvitsord för Leo Komarovs NHL-säsong?

Leo Komarov är tillbaka i NHL-rinkarna med besked. Han har nu spelat över 100 NHL-macher i karriären.

Pedersöre kan få egen bollhall

$
0
0

Efter tio år av diskussioner ska Pedersöre få en fotbollshall. Det säger Pedersöre FF:s ordförande Stefan Olli. Flera föreningar jobbar på att ta fram ett hallförslag man kan presentera för kommunen.

Pedersöre FF och Esse IK har redan utsett personer som börjat jobba på ett förslag till fotbollshall. Man har också varit i kontakt med föreningar i grannkommunerna, berättar Olli.

- Målet kunde vara en gemensam fotbollshall för Pedersöre, Nykarleby, Larsmo och Kronoby och den kunde placeras på Sursikbacken i Pedersöre. Det är bredvid riksåttan och nära till för alla, säger Olli.

Tellushallen i Jakobstad
För många lag delar på träningstiderna i Tellushallen i Jakobstad. Det duger inte anser Pedersörebor. Tellushallen i Jakobstad Bild: YLE/Marcus Lillkvist

I 10 år har man diskuterat en bollhall men nu händer det, säger Olli. Flera grupper jobbar med specifikationer och utreder finansiering.

- Alla föreningar vi pratat med är positiva.

Att Olli talar för Sursikbacken beror inte bara på läget. Där finns färdigt parkeringsplatser och omklädningsrum med duschmöjligheter. Det är bara hallen som saknas.

Kommunen troligen positiv

Det har genom åren gjorts utredningar på både hall och konstgräs i Pedersöre, men allt har torkat in. Och det beror inte på politiskt motstånd utan på att föreningarna inte kommit fram med något konkret förslag.

Men den här gången menar föreningarna allvar, säger Olli. Och det beror på att man bara i Pedersöre har hundratals juniorer utan rimliga träningsmöjligheter.

Det kan Pedersöres idrottssekreterare Leif Harjulin hålla med om. Sena och få tider i Tellushallen i Jakobstad räcker inte till för fotbollsjuniorerna.

Det är fotbollens tur

Ishockeyn, friidrotten och skidåkarna har fått sitt i Pedersöre, säger Harjulin.

- Personligen och även som tjänsteman tycker jag det är fotbollens tur.

Idrottssekreterare Leif Harjulin
Leif Harjulin, idrottssekreterare i Pedersöre, tror att en bollhall kan bli verklighet. Idrottssekreterare Leif Harjulin Bild: YLE/Patrik Enlund

Sursikbacken är enligt Harjulin den naturliga platsen. Men för att projektet ska gå framåt måste föreningarna komma överens om ett konkret förslag. Vad vill de ha och på vilken plats, säger Harjulin.

- Kan föreningarna enas om ett förslag och det får grönt ljus hos kommunen blir det sannolikt en satsning i stil med Wiklöfs hockeyarena, säger Harjulin.

Det innebär ett aktiebolag där kommunen kommer in med en andel. Men Harjulin är något tveksam till om grannkommunerna kan tänkas delta.

- Uteslutet är det inte, men vill de vara med och bygga en hall i Bennäs?

Läs också: Pedersörebor får nöja sig med sämre träningstider

Koivukangas: Fotbollsfabriken Eremenko

$
0
0

FF Jaro firar i år sina 50 första år som fotbollsförening. Under den första halvan av sin existens var klubben starkt förknippad med den lokala industrin, men under den andra halvan har Jakobstadslaget allt mer kommit att förknippas med någonting helt annat.

En fabrik, helt enkelt. Med sikte på export.

Spelarexport.

Fotbollsfabriken Eremenko.

Alexej Eremenko steg av tåget vid Bennäs station den 24 maj år 1990 som 26-åring. Han hade spelat i de sovjetiska ligalagen Spartak och Dynamo och han hade dessutom spelat junior-EM för Sovjetunionen 1982.

Kontraktet skrevs på i rask takt, men den första sommaren spelade Alexej Eremenko sin fotboll i Uleåborg. Sin första säsong med FF Jaro spelade han 33 matcher och gjorde fem mål, och redan där och då kunde alla se att mittfältaren skulle komma att bidra med en hel del till Jakobstadsfotbollen.

Vad få kunde ana då, var att han ännu i april 2015 skulle vara redo att starta ännu en säsong som FF Jaros ligatränare med sin tredje son i laguppställningen.

Alexej Eremenko Junior (f. 1983) spelar idag som proffs i Kilmarnock medan Roman Eremenko (f. 1987) bär upp CSKA Moskvas offensiva mittfältsspel i den ryska ligan. Tillsammans har de två äldsta bröderna Eremenko gjort långt över 100 landskamper för Finland.

Det som fadern och de två äldre bröderna gjort och gör för fotbollen i Jakobstad och Finland har skruvat upp förväntningarna på 16-åriga Sergej Eremenko till nästan absurda nivåer.

Vad Sergej Eremenko kommer att bidra till fotbollshistorien med är ännu oklart, men ett rejält avtryck ter sig sannolikt.

* * * * * * * * * *

Den unge Jakobstadsgossens karriär är i sin linda. Utan desto större dramatik fick han ligadebuten undanstökad under sommaren 2014 som 15-åring, men inför den nya säsongen har väntevärdet skruvats upp ett par snäpp.

Vad kan man då förvänta sig av Sergej Eremenko?

Stalltipset är åtminstone att han enkelt fördubblar sitt saldo spelade ligamatcher under sommaren 2015, eftersom han hittills bara har spelat 12 minuter av det österbottniska derbyt den 6 juli 2014.

Rent spelmässigt har Sergej Eremenko figurerat i en central mittfältsroll under träningssäsongen för Jakobstadslaget. Hans manér på planen för tankarna mer till mellanbrodern Roman Eremenko än till den explosivt offensiva Alexej Junior.

Sergej Eremenko sade själv i en intervju till Yle Sporten att hans mål är att ta en plats i öppningselvan och spela så många matcher som möjligt. Det är ett helt rätt och ambitiöst mål för den kreative playmakern som är en av juvelerna i FF Jaros lysande B-juniorsgeneration i FM-serien.

För det är just kreativitet om något som saknas på Jaros mittfält.

Under 2014 spelade Fredrik Svanbäck och Hendrik Helmke i de positioner som Sergej Eremenko nu aspirerar på. Konkurrensläget i sommar är ett helt annat och således lutar det mot att 2015 kommer att bli den yngsta broderns genombrottsår i den inhemska fotbollsligan.

Rent fysiskt är Sergej Eremenko fortfarande en pojke. Han har växt på längden, blivit starkare och mer stabil, men han växer fortfarande och det skapar en hel del utmaning när motståndet hårdnar.

I B-juniorernas matcher finns både tid och rum att spela ut hela det kreativa registret, men i ligan kommer det att smälla rejält. Speciellt när det står ”Eremenko” på ryggen.

Ett specialområde där ALLA de manliga medlemmarna i Fotbollsfabriken Eremenko visat framfötterna är fasta situationer och Sergej Eremenko är inget undantag. Hans första landslagsmål i hans första pojklandskamp för Finland kom efter en magisk frispark mot Luxemburg och han har också tagit hand om en hel del frisparkar och hörnor under FF Jaros försäsong.

* * * * * * * * * *

Sommaren 2015 kommer att visa vägen för Sergej Eremenkos fortsatta fotbollskarriär. Under faderns vakande öga kommer Sergej att få chansen, men om han tar den är helt upp till honom själv.

När, och då, Sergej Eremenko lämnar Finland för spel utomlands (jag väljer att skriva då, det känns helt enkelt omöjligt att tänka sig något annat) uppstår ett tomrum på de finska fotbollsplanerna.

En våt dröm för många vänner av fotboll i Jakobstad har länge varit att Alexej Junior ännu skall dra på sig den röda tröjan innan han slutligen sätter skorna på hyllan. Men det finns också redan barnbarn i fotbollsfamiljen Eremenko och jag kan intyga att fotbollsfabriken fortfarande håller en hög produktionskvalitet.

Familjen Eremenko.

471 matcher.

86 mål.

Hittills.

Fotbollsfabriken Eremenko, ett mellanbokslut

  • Alexej Eremenko, 360 matcher, 64 mål (FF Jaro, HJK) 1991-1997, 1999-2005, två FM-guld, två FM-silver
  • Alexej Eremenko Junior, 91 matcher, 19 mål (Jokerit, HJK, FF Jaro) 2001-2004 samt 2010, två FM-guld
  • Roman Eremenko, 19 matcher, 3 mål (FF Jaro) 2004-2005
  • Sergej Eremenko, 1 match (FF Jaro) 2014 –

43 000 ord men ingen kärlek

$
0
0

Valprogrammen handlar mycket om ekonomi. Det handlar om arbete, skatter och offentlig förvaltning. Men hur är det med ord som fred och kärlek? Behöver vi kärlek i valtider?

Av de 43 162 ord partierna satt på pränt i valprogrammen lyser kärleken med sin frånvaro. Men det kan hända att partierna tar kärleken för givet, att det är något som inte behöver skrivas i ett valprogam.

Däremot hyser partierna stor kärlek till arbete. Ordet arbete används 133 gånger i samtliga valprogram. Samlingspartiet och De gröna toppar arbetsstatistiken.

((vis:909782))

Samlingspartiet nämner ordet arbete 30 gånger i sitt valprogram. De gröna använder arbete 21 gånger.

Samlingspartiet betonar arbete, framförallt i den privata sektorn. De anser att sysselsättningsgraden bör höjas från dagens 66 till 75 procent före slutet av valperioden.

De gröna vill skapa nya arbetsplatser genom att ta i bruk intelligenta och hållbara energilösningar.

Företag som företag

Av alla partier är det Centern som pratar ivrigast om företagen. De upprepar ordet 10 gånger i sitt program. Det är relativt sett oftare än alla andra.

Men söker man efter formuleringar som handlar om småföretag och småföretagare får man söka länge. Varken SFP, De gröna eller SDP nämner dem i valprogrammen.

Kristdemokraterna är det parti som betonar småföretagen.

((vis:913839))

Nya tag

Det nuvarande Finland är inte okej. Partierna vill både förnya och reformera. Det är dags att lyfta vårt land till en ny dimension.

Gröna förbundet använder ordet förnyelsebar energi ofta. Det är ingen överraskning att partiet är i topp med ny-orden. Men partiet vill mer än bara förnyelsebar energi.

De gröna vill bland annat förnya den offentliga sektorn, arbetslivet och ekonomin. Partiet vill också förnya translagen, djurskyddslagen och socialskyddet.

((vis:913842))

Samlingspartiet vill bland annat förnya Finland, välfärdsstaten, beskattningen och socialskyddet. Gymnasieutbildningen ska förnyas och en universitetsreform 2.0 vill partiet också ha. Samlingspartiet vill dessutom förnya arbetstiden, bostadspolitiken och alla tillståndsprocesser.

Små men viktiga ord

Ordkollen: så här räknar vi orden

  • Vi räknar hur många gånger vissa ord förekommer i partiernas valprogram.
  • Upprepade grafiska element tar vi bort från valprogrammen.
  • Valprogrammen är olika långa och därför använder vi ett jämförelsetal för att kunna jämföra resultaten.
  • Sannfinländarna har publicerat flera olika temaspecifika valprogram. Vi analyserar alla de här programmen.
  • Vi har inte konverterat ord till sin grundform utan gör sökningar på specifika ord eller på ord som börjar på ett visst sätt.
  • Bara fyra valprogram finns på svenska (SFP, KD, VF och SDP). Därför är alla sökningar inte helt jämförbara även om vi försöker välja ord som funkar på båda språken.
En detalj i valprogrammen är hur partierna använder hjälpverb som bör/borde och ska. Anser partiet att vi bör åtgärda ett problem eller ska vi åtgärda ett problem? Borde miljöproblem tas på allvar eller ska de tas på allvar? Bör promillegränsen sänkas eller ska den sänkas?

Småord kan vara just inget annat än småord. Men de kan också visa på olika sätt att handskas med problem. Eller rättare sagt hur partierna vill att vi ska uppfatta partierna: handlingskraftiga eller inte.

Ett parti som säger att ett problem ska åtgärdas pekar med hela handen och signalerar att de vill se resultat. Ett parti som säger att ett problem borde åtgärdas signalerar kanske en mer vag inställning till problematiken.

SFP väljer att använda ordformen ska fler gånger än borde. De ska göra någonting 84 gånger och bör eller borde bara 6 gånger.

Vänsterförbundet är inne på samma linje. De ska göra någonting 279 gånger och aktar sig för bör eller borde som de använder endast 2 gånger.

Kristdemokraterna tänker tvärtom. De borde göra någonting 208 gånger och använder ska bara 14 gånger. Socialdemokraterna kör med samma stil men inte lika tydligt. De bör eller borde 41 gånger och ska 15 gånger.

Läs också:
Orden partierna älskar att använda

Viewing all 39945 articles
Browse latest View live