Tre personer i Karleby åtalas för människohandel. Enligt åklagaren har de tvingat en nepalesisk man att jobba 12 timmar per dag för 300 euro i månaden.
- Vilken tur jag har som får komma till Finland, tänkte mannen då han fick se sitt kontrakt hemma i Nepal.
En restaurang i Karleby lovade mannen 1600 euro i lön för 7,5 timmars jobb per dag. I Nepal jobbade mannen för 50 euro i månaden.
Hösten 2010 gick mannen med på att betala 5 000 euro för att få komma till Karleby och jobba. Till finska ambassaden uppgav han att han inte har tvingats betala något för att komma in till Finland.
- Jag sa nej, hon (en av de åtalade) hade instruerat mig att inte säga något, berättar mannen i tingsrätten i Karleby.
Pengarna ska ha gått till en av de åtalades mamma i Nepal, bland annat för att ordna flygbiljetter till Finland.
Väl framme fick mannen jobba klockan 10-22 så gott som varje dag i tio månaders tid. Lönen var en bråkdel av den överenskomna summan.
Tog tillbaka lön
Kontoutdrag från mannens konto visar att restaurangen har betalat ut totalt 11 500 euro i lön, men lönen försvann lika fort som den kom in.
- I december betalades 1500 euro till kontot, samma dag försvann nästan allt igen. I februari var det nästan 1300 euro som försvann samma dag det kom in på kontot, säger åklagaren Kosti Kurvinen.
Totalt överfördes nästan 9000 euro tillbaka till en av restaurangägarnas konto. Därifrån fördes pengarna vidare till restaurangens konto. Nettosumman som mannen fick för 10 månaders arbete blir alltså knappt 3000 euro.
Enligt försvaret handlar det om att restaurangägarna och mannen kommit överens om att de får låna pengar av honom eftersom verksamheten inte lönade sig ännu 2010.
De åtalade säger också att en del av mannens lön användes för att ersätta utgifter som de hade betalat för hans del. Den åtalade som ordnade kontakten till mannen säger att hennes familj har stått för hans utbildning och för kläder och annat han behövde då han kom till Finland. Hon säger också att de var vänner och mannen var som en del av hennes familj.
Enligt åtalet hade arbetsgivarna mannens koder till nätbanken.
Försökte ta lån i hans namn
Enligt åklagaren försökte en av ägarna också ta ett lån i mannens namn för att starta en restaurang i Vasa. De planerna stoppades då polisen började undersöka ärendet.
Enligt försvaret skulle mannen från Nepal bli delägare i restaurangen i Vasa. Därför kom man i samförstånd överens om att ta lånet i hans namn.
Komiskt tyckte försvaret
Åklagaren anser att arbetsgivarna hade en arbetslista som de visade upp för myndigheterna medan det var en helt annan version som man på riktigt följde. Enligt den skulle arbetsdagarna ofta ha sträckt sig från 10-22.
- Det är nästan komiskt att åklagaren tar arbetslistan som stöd för sitt mål. Egentligen talar listorna för de åtalade, där finns både längre och kortare dagar och lediga dagar inprickade, säger försvarets Hannu Laakso.
Enligt Laakso skulle arbetsgivaren inte ha skrivit in också 12 timmars dagar i arbetslistan om deras avsikt var att dölja de långa dagarna som förekom då och då.
- Åklagaren säger att det finns andra, verkliga, listor som följdes. Var är de då? Polisen har inte hittat några sådana, säger Laakso.
Utsatt och beroende?
Mannen från Nepal säger att han tvingades jobba även om läkare hade konstaterat att han var sjuk. Han säger också att de åtalade hotat att sända tillbaka honom till Nepal om han inte jobbade bra.
Enligt åklagaren var mannen helt beroende av restaurangägarna. Han var rädd för dem, kunde inte språket och kände inte till hur man tar sig fram i det finländska samhället.
Samtidigt finns det bevis för att mannen har gått på restaurang och nattklubb och besökt läkare. Försvaret ifrågasätter därför om han verkligen var så ovetande och så beroende av arbetsgivarna som åklagaren menar.
Försvaret anser också att han kan engelska tillräckligt bra för att kunna förklara sin situation för utomstående. Polisförhören genomfördes till exempel på engelska.
Ärendet kom till polisens kännedom efter en anmälan av en kvinna. Hon hade börjat prata med mannen från Nepal och misstänkte att något var fel.
Ärendet behandlas i Karleby tingsrätt på torsdag och fredag. Domen torde komma inom tre-fyra veckor.
Villkorligt och böter
De åklagade bestrider åtalet, även om de delvis erkänner att allt kanske inte gått riktigt rätt till.
- Min klient har öppet berättat för mig att allt kanske inte till punkt och pricka följde finländsk arbetslagstiftning. Men därifrån är det lång väg till människohandel, säger försvarets Hannu Laakso.
Åklagaren vill i första hand att de åtalade döms till villkorligt fängelse. Fängelsetraffen för människohandel är mellan fyra månader och sex år.
Åklagaren begär också att de åtalade ersätter utebliven lön, totalt 46 000 euro samt att bolaget betalar 25 000 euro i samfundsbot.
Två av de åtalade var ägare i restaurangen medan den tredje åtalade var pojkvän till en av ägarna. I dag har nya delägare kommit in i verksamheten och utöver restaurangen i Karleby finns också en i Vasa.