Ansökningstiden till många sommarjobb har ren gått ut, men ännu pågår jakten. Svårast är det att hitta jobb för den som är i 16-års åldern. Karleby stad fick in hela 1083 ansökningar till de 250 jobb som står till buds.
Företagen anställer ungefär lika många vikarier som förra året men de yngsta aspiranterna få ofta ty sig till kommunernas och församlingarnas sommarjobb.
I Jakobstad pågår ansökningstiden till stadens sommarjobb ännu den här veckan.
- Jag uppskattar att vi kommer att få in mellan 400 och 500 ansökningar till de 120 platser vi kan erbjuda, säger personaldirektör Rune Wiik.
I Jakobstad får de unga arbeta i fyra veckor och lotten avgör vem som får staden sommarjobb.
De som inte fått sommarjobb av staden tidigare har förtur.
Likadant är det i Karleby. Karleby stad stöder också sysselsättning av ungdomar sommartid genom ett bidrag till arbetsgivare.
- De företag som anställer en 16-årig ungdom i minst fyra veckors tid kan få ett bidrag på 350 euro. Omkring 100 ungdomar får varje sommar jobb genom det här systemet, säger sysselsättningssekreterare Anneli Wacklin.
Lönar sig att söka aktivt
I Vasa finns det för närvarande runt 550 lediga sommarjobb. Ansökningstiden till ungefär 1000 sommarjobb är ren slut. Till stora arbetsgivare som ABB, Wärtsilä, Vacon och Wasalandia är det för sent att söka.
- Till exempelvis Vasa centralsjukhus kan man ännu söka och mindre företag söker ännu sommarjobbare. Och de företag som bara anställer ett fåtal sommarvikarier söker inte alltid via nätet. Det lönar sig att själv vara aktiv och kontakta företagen, men det är svårare att få jobb om man är riktigt ung, säger Hannu Ollikkala på Österbottens TE-byrå.
Viktig att få prova på
Åsa Lund och Anna-Lena Stark arbetar som uppsökande ungdomsarbetare på After Eight och Retro i Jakobstad.
Anna-Lena Starck och Åsa Lund är uppsökande ungdomsarbetare
Åsa Lund och Anna-Lena Starck
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén
De hjälper ungdomar som saknar studieplats eller hoppat av sina studier att hitta praktikplatser, studieplatser och sommarjobb. De är eniga om att det är viktigt att de unga får prova på arbetslivet.
- Det betyder mycket att få sommarjobba. De unga får prova på att jobba och de får vara delaktiga, arbeta och tjäna sina egna pengar. Det är otroligt givande på många sätt, säger Åsa Lund.
Det är inte heller alltid så lätt att söka sommarjobb. Många större företag har 10 till 15 sidor långa ansökningar som ska fyllas i på nätet.
- Det beror mycket på hur man är som person, men det kan vara rätt krävande och man kanske ger upp och tänker att man gör det en annan dag, säger Åsa Lund.
- Det kan ofta vara lättare att söka jobb om man har kontakter, om föräldrarna eller någon annan bekant jobbar på en arbetsplats. Men sist och slutligen är det ju den ungas intresse som avgör, säger Anna-Lena Starck.
För att få jobb behöver man tro på sig själv och kunna ta sig fram.
- Det viktigaste är de sociala färdigheterna. Jag läste nyligen om att skolan ska lägga mera vikt på att lära de unga sociala färdigheter. Det gör mig mycket glad för sådant kan man inte träna upp hemma, säger Åsa Lund.
Sommarjobbet kirrat
Jenna Lövgren och Nina Lillmangs går i ettan i Jakobstads gymnasium och de har redan hittat sommarjobb.
Nina Lillmangs och Jenna Lövgren har redan fått sommarjobb
Nina Lillmangs och Jenna Lövgren
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén
De har fått jobb på glassbaren Slurps i den nya Esplanadgallerian i Jakobstad och jobbar redan några skiften i månaden.
Nina har tidigare jobbat på MacDonalds, inom äldrevården och på ABC. Men för Jenna är det första jobbet.
- Det är mitt första riktiga jobb. Jag hittade jobbet på TE-byråns sida, lämnande in min ansökan och blev kallad till intervju. Lite stressigt var det att gå på intervju men jag tog ingen press.
säger Jenna.
- Jag minns min första intervju, det kändes verkligen hemskt nervöst. Men den här gången var det inte så farligt, säger Nina.
De är båda är väldigt glada över att få jobba och tjäna egna pengar och de trivs på Slurps. Men det är inte alltid är så lätt för unga att hitta jobb.
- Nej, inga av kompisarna i min egen ålder har egentligen ännu fått sommarjobb. Men av de som är lite äldre har flera ren fått jobb. Enklast är det att få staden jobb, de lottas ju ut. Det blir också ofta så att de pratar om att söka jobb, men sen skjuter de fram det, säger Nina.
Jenna säger att de mest populära arbetsplatserna går åt snabbt och är man för sent ute så blir man utan.
Nina och Jenna fick en flygande start på sitt jobb. De började jobba när Esplanadgallerian invigdes och stadsborna trängdes för att ta sig en titt.
- Det var jättespännande. Första dagen var det rätt ovant, vi startade ju liksom från noll. Men nu har vi hunnit vänja oss och jobbet flyter på riktigt bra, säger Jenna Lövgren.