Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all 39947 articles
Browse latest View live

Möt recensenterna i Kontroller

$
0
0

Snart är det premiär för det nya spelprogrammet Kontroller med Ted Forsström som programledare.

Måndagen 23.3 är det premiär för Kontroller, den nya serien om allt inom spelvärlden. Ted Forsström kommer att testa och diskutera de senaste spelnyheterna tillsammans med ett gäng utvalda recensenter. Kritisk och oberoende granskning av spel kommer att vara seriens röda tråd. Kontroller vill inkludera de kvinnliga spelarna som utgör 49 procent av alla spelare. Serien kommer att prata om spel från stora och små tillverkare på alla plattformer.

Nu ger vi ordet åt de fyra spelrecensenterna som kommer att medverka i programmet.

Susanne Lindström, 27 år, Sibbo

Susanne Lindström
Susanne älskar zombies. Susanne Lindström Bild: Yle

Jag är 27 år, från Sibbo, ämneslärarstuderande (modersmål&litteratur). Jag minns inte exakt när jag blev en gamer. Jag var ganska liten då, men jag antar att jag var ganska såld efter första mötet med Super Mario. Red Dead Redemption har betytt mest för mig, dels för att det är häftigt att leka cowboy och dels för att det var min stora multiplayer-debut. Före det hade jag mest spelat ensam eller local co-op. Om jag bara fick spela en genre resten av mitt liv skulle det nog vara "survival horror", för det innebär ofta ZOMBIES!

Benny Holmström, 28 år, Oravais

Benny Holmström
Benny började sin spelkarriär med en Commodore 64. Benny Holmström Bild: Yle

Hoppfull spelkritiker på heltid (läs: arbetslös). Jag blev lite gamer när jag fick en begagnad Commodore 64 av kusinen i mitten av 90-talet (Commando, Power Drift och World Games var favoriterna), och väldigt mycket gamer när den första Windows 95-datorn flyttade in i huset (Rayman, Worms 2 och Carmageddon!). Mitt mest betydelsefulla spel är The Legend of Zelda: Ocarina of Time, det var det första spelet som fick mig att KÄNNA, och än idag har jag svårt att släppa det. Om jag bara skulle få spela en genre resten av livet skulle jag välja racing, för det skulle innebära att jag fortfarande skulle ha tillgång till de tusentals hobbykreationer som befolkar Trackmania-servrarna. Må de aldrig någonsin gå offline.

Matilda Ståhl, 24 år, Korsholm

Matilda Ståhl
Matilda skrev sin kandidatavhandling om spel och inlärning. Matilda Ståhl Bild: Yle

Jag är utbildad klasslärare, jobbar nu som forskningsbiträde vid ÅA. Jag har spelat hela mitt liv men blev medveten om mitt spelintresse under tonåren då jag insåg att flickorna i min bekantskapskrets inte spelade så mycket som jag eller den typ av spel jag föredrog. Jag fortsatte att spela, men jag pratade inte om mitt spelande med någon annan än de närmaste. Jag blev öppet en gamer under mina universitetsstudier då jag skrev min kandidatavhandling om spel och inlärning.

Det spel som betytt mest för mig är Dragon Age Origins eftersom det öppnade en helt ny värld av spel för mig. Jag har varit lite av en allätare då det gäller spel men om jag var tvungen att välja en enda genre skulle det vara RPG (role-playing game). Den här typen av spel har ofta en god grundberättelse, intressanta karaktärer och fascinerande miljöer. Inom den här genren får man även som spelare, i varierande mån, själv styra och skapa sin spelupplevelse, något som jag värdesätter.

Björn Karlsson, 31 år, Aspås (Sverige)

Björn Karlsson
Björn har ett stort intresse för multiplayer. Björn Karlsson Bild: Yle

Mitt yrke är ljudingenjör. Jag blev en gamer efter att familjen lånade hem ett Nintendo 8-bitars (NES) i slutet på 80talet och man fick prova Super Mario Bros. Det spel som betytt mest för mig måste vara Quake. Det var det första spelet jag var riktigt bra på och lade vägen för ett stort intresse för multiplayer och att skjuta noobs.

Om jag bara fick spela en genre i framtiden så skulle det nog vara just FPS (förstapersonsskjutare). Det finns en otroligt stor variation med allt från actionfyllda vapenfester, skräck, smyg och pussel till rollspelsvarianter, och det erbjuds oftast en härlig multiplayer-upplevelse som grädde på moset!

Kontroller på måndagar med start 23.3 på Yle Fem klockan 20:30 och på Arenan.


Från matköpmän i Österbotten till kioskägare i Östnyland

$
0
0

Anne och Christian Andersson hade i sju års tid två livsmedelsaffärer i Österbotten, i Närpes och Kaskö. Sen beslöt de förverkliga en dröm och flytta till Annes barndomsby, Box i Sibbo. För att få sitt levebröd där blev de kioskägare med en kiosk i Sibbo och två i Borgå.

Holger Forsblom handlar med Jenni Rantala. Ägarparet Anne och Christian Andersson deltar i diskusionen
R-Kiosken i Sibbo, Söderkulla återinvigdes nyligen efter renoveringen Holger Forsblom handlar med Jenni Rantala. Ägarparet Anne och Christian Andersson deltar i diskusionen Bild: Yle/Stefan Paavola

Barnen föddes i Österbotten och växte upp i butik. När de blev i skolåldern beslöt familjen Andersson att flytta till Sibbo. Christian säger att han trivs i Sibbo, familjen bor på ett bra ställe och det är bra folk i Sibbo.

Orsaken till att Anne och Christian inte nöjde sig med en R-kiosk utan skaffade tre, var att de båda är rätt tvåspråkiga och att det behövs tvåspråkiga köpmän i Borgå och Sibbo.

Populär samlingsplats

De är de första R-kioskköpmännen i Söderkulla trots att kiosken har funnits där redan i Annes barndom. Orsaken är att den norska ägaren Reitan Convenience vill att köpmän tar över kioskerna.

Kiosken har en viktig social funktion i Söderkulla. Många sticker sig in flera gånger i dagen för en kopp kaffe och en pratstund med andra kunder. Andra igen trivs vid spelmaskinerna. Ofta händer det att köpmännen själva blir inblandade i kaffediskussionerna.

Snatteri är inget stort problem i Söderkullakiosken säger köpmansparet Andersson. Alla snattare filmas och polisen får filmerna för sina brottsutredningar.

Försäljningen av Veikkaus spel står för omkring 40 procent av omsättningen i Söderkullakiosken. Resten står bl.a. försäljningen av godis, livsmedel, drycker och tobak för.
Här hittar du allt om nyländsk förmiddag!

Upp till 20 jobb hotade på Novia

$
0
0

Yrkeshögskolan Novia skall spara en miljon euro under 2015. Tjugo årsverken berörs vid samarbetsförhandlingarna som inleds. Facket utesluter inte uppsägningar.

Styrelsen för Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi, som upprätthåller Novia, beslöt på torsdagen om att inleda samarbetsförhandlingar. Totalt gäller det tjugo årsverken. Samarbetsförhandlingarna berör hela personalstyrkan.

Tommy Nyman, huvudförtroendeman för OAJ, alltså undervisningspersonalen, utesluter inte att folk kan förlora sin jobb.

- Det går inte att utesluta att det här kan leda till uppsägningar.

Vilka alternativ finns?

- Alternativet kunde vara drastiska omorganiseringar. Sådant som kan leda till att vi når sparmålet. Men det handlar ju om ett stort sparmål.

Hur stora kan uppsägningarna bli?

- Det är för tidigt att uttala sig om det. Vi inleder förhandlingarna först på tisdag nästa vecka och då sätter vi upp målen. Sedan hoppas vi få ett resultat inom drygt sex veckor. Men jag tror knappast att så många som tjugo kommer att sägas upp.

Örjan Andersson, rektor vid Novia, påpekar i ett pressmeddelande att yrkeshögskolan jobbat i flera år med att anpassa högskolan till minskad statlig finansiering och att det arbetet fortsätter nu.

Undervisningen borde inte lida

- Det handlar nu om både kortsiktiga åtgärder för att åstadkomma inbesparingar 2015 och långsiktiga lösningar för att anpassa högskolan till mindre statlig finansiering. Målet är att så långt som möjligt undvika att undervisningen blir lidande.

Novia har utbildningar i Jakobstad, Vasa, Åbo och Raseborg.

- Samarbetsförhandlingen gäller hela personalen på alla orter, säger Tommy Nyman.

I Jakobstad finns kulturutbildningarna i Campus Allegro; de i bildkonst, musik och formgivning.

I Vasa finns teknikutbildningar samt social- och hälsovård och utbildning inom skönhetsvård. Dessutom finns scenkonstutbildningen i Vasa, men den hör organisatoriskt till Jakobstad.

Det har diskuterats en flytt av scenkonstutbildningen till Jakobstad. Aktualiseras det ytterligare nu?

- Det är något som vi säkert kommer att diskutera. Men det är för tidigt att uttala sig om scenkonstern i det här skedet, säger Tommy Nyman.

Naturbruk, IT och byggnadsteknik i Raseborg

Vid Novia i Raseborg berörs ungefär 60 anställda av samarbetsförhandlingarna. Ungefär 30 är lärare.

I Raseborg har Novia fem utbildningslinjer inom naturbruk, en linje för informationsbehandling, en i byggnads- och samhällsteknik och en byggmästarutbildning.

Vid Novia i Raseborg finns också Forsknings- och utvecklingsinstitutet Aronia som är gemensamt med Åbo Akademi.

Ett tiotal linjer i Åbo

Vid Novias enhet i Åbo finns examensinriktade utbildningar till företagsekonom, hälsovårdare, samhällspedagog, sjukskötare och socionom. Dessutom kan man utbilda sig inom marin teknologi, sjöfart och turism. Vidare finns utbildningar som leder till högre yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsovård samt inom ledarskap och service.

Knappt hundra anställda i Åbo berörs av samarbetsförhandlingarna.

Förslag i Karleby: Föreningar sköter idrottsanläggningar

$
0
0

Stora sparåtgärder behövs i Karleby för att få ordning på ekonomin. Möjliga sparåtgärder har gjorts upp sektorvis och stadsstyrelsen behandlar frågan på måndag.

De olika sektorerna har kommit med förslag till strukturåtgärder som kan förverkligas redan under 2015 och åtgärder som förverkligas under en femårsperiod.

Ekonomidirektör Jari Saarinen skriver i sin beredning att man med de åtgärder som vidtas dels måste klara det akuta kostnadstrycket, dels de krav som hållbarhetsgapet medför. Karleby borde också få ett stopp på låneökningen.

Många åtgärder krävs

En allmän åtgärd inom de olika sektorerna är koncentrering av resurserna till färre enheter. Det gäller både social-och hälsovården och utbildningsektorn. Ett exempel gäller äldre personers boende, snabba åtgärder krävs för att höja andelen 75-åringar och äldre som bor hemma. Den bör höjas till 91,5 procent.

Inom den tekniska sektorn vill man snabbt utreda vilka möjligheter det finns att få den tredje sektorn, alltså föreningarna, med i skötseln av olika anläggningar.

Snabba resultat krävs

I beredningen av det här ärendet sägs det att det är nödvändigt att resultatet av åtgärderna börjar synas redan under det här året. Beslutsförslaget till stadsstyrelsen innebär att att de olika sektorerna skall komma med detaljerade förslag till strukturförändringar både på kort och lång sikt fram till slutet av april.

Wideroos säger tack och adjö

$
0
0

På lördag gör Ulla-Maj Wideroos sin sista dag som riksdagsledamot för SFP. Under tjugo år i riksdagen har hon sett politiken bli råare. Hon har fått bära hundhuvud för regeringsbeslut, men också firat några små segrar efter förhandlingar i korridorerna.

Nu är det dags att tacka för sig. Lite vemodigt. Men samtidigt skönt, säger hon.

- Vi har haft fullt upp med massor av omröstningar så jag har knappt hunnit känna efter hur det känns. Men jag är ganska lättad. Samtidigt som det är vemodigt att ta adjö av många vänner och människor som man inte kommer att kunna hålla kontakt med. Man säger att man ska göra det, men det blir ändå inte av.

Det är svårt att summera en tjugo år lång period i riksdagen.

Politiken har blivit råare.När egoismen växer i samhället märks det också i politiken och det är obehagligt.

Nåbar hela tiden

- Det är så mycket som har ändrat sedan 1995. Då hade vi en liten apparat i fickan, som plingade när någon ringde oss och vi gick till en liten telefonkiosk i riksdagen för att prata. Nu är vi nåbara hela tiden.

- Politiken har blivit råare. Jag upplever att det pratades mera sakfrågor tidigare, nu är politiken mer personifierad. När egoismen växer i samhället märks det också i politiken och det är obehagligt.

Ett av de värsta ögonblicken upplevde Wideroos då hon under sin period som andra finansminister röstade emot pengar till en elektrifiering av Vasabanan.

- Det var jättejobbigt. Jag var förstås tvungen att rösta emot eftersom regeringen inte gått med på att ge pengarna. Och sedan föll det på en röst den gången.
Jag hann inte ut ur plenisalen förrän första journalisten ringde och hade syndabocken klar. Det gjorde ganska ont. Men vi kom ju tillbaka och fixade elektrifieringen av banan i samarbete med kommunerna senare.

Statsministern avgick

Ett annat tungt ögonblick var då Wideroos som andra finansminister såg statsminister Anneli Jäätteenmäki lämna in sin avskedsansökan.

- Jag var i Korsholm på Rotaryklubbens möte och skulle hålla ett festtal. Då plingade det till i telefonen och jag fick meddelande om att hon ska avgå. Man kunde ha hört en knappnål falla på den heltäckande mattan i riksdagens plenisal den stunden hon avgav sin förklaring. Det var en tuff och obehaglig klappjakt på henne då. Jag menar inte att hon gjorde allting rätt, men man ska visa mer hänsyn mot en medmänniska. Det var rått spel.

Några stora segrar tycker hon inte att hon varit med om, men några små nu och då. Och mycket av förhandlingarna sköts i korridorerna.

Den senaste regeringen har inte varit något modellexempel på hur man ska göra. Valresultatet var svårt. Då det är svårt från början går det inte att lyckas med stora reformer heller.

Pengar till Kvarkentrafiken

- Det handlar mycket om att skapa kontakter och nätverk. En seger var de första eurorna vi fick för Kvarkentrafiken. Inga stora pengar, men det var ett principiellt viktigt beslut eftersom trafiken inte hade kunnat fortsätta utan dem. De kom inte till genom officiella förhandlingar, utan i hörnen.

Sfp har suttit med i de flesta regeringar sedan 1930-talet. Den senaste regeringen har haft en hel del problem med att hålla ihop. Sex partier blev fyra då Vänsterförbundet och De gröna lämnade regeringen. Nu senast blev den stora vårdreformen en flopp.

- Den senaste regeringen har inte varit något modellexempel på hur man ska göra. Valresultatet var svårt. Jag var själv med när vi förhandlade de tretton dagarna. Endel gick hem och vi fick början om från början igen. Då det är svårt från början går det inte att lyckas med stora reformer heller.

- Visst har vi stiftat en hel del lagar, men de syns och hörs inte.

Känslosamt om skolsvenskan

Att riksdagen röstade för fortsatt obligatorisk skolsvenska var ändå ett av de större besluten.

- Det har varit så länge på agendan och nu kom vi äntligen till ett beslut där alla var tvungna att visa var de står. Jag var själv överraskad över hur känslosamt det var när man satt där och skulle trycka på knappen och funderade hur det kommer att gå. Det var befriande.

Nu säger Ulla-Maj Wideroos adjö till partipolitiken. Hon fortsätter som ordförande för Österbottens förbunds styrelse sin två-årsperiod ut. Efter det är allting öppet.

- Det blir inga lokala uppdrag och ingen partipoltik. Men jag är ordförande för Finlands MS-förbund och ska se om det finns något intressant inom det nordiska samarbetet att syssla med.

Fritiden ska ägnas åt de närmaste.

- Mannen i mitt liv, barnbarnen och hunden, i den ordningen.

Se också:
Video-inslag från en av Wideroos sista arbetsdagar

Lena Maria fick hundra miljoner japaner att jubla

$
0
0

Sångare, konstnär, idrottsstjärna, föreläsare, författare och butiksinnehavare. Det är en lång meritlista Lena Maria Klingvall har.

-Mest reser jag runt och sjunger eller föreläser. Däremellan är jag hemma och målar och sköter min nyöppnade butik i Jönköping där jag bor.

-I perioder avsätter jag tid för att enbart skriva böcker.

-Men simkarriären avslutade jag på 80-talet, säger Klingvall som tog OS-guld i Seoul 1988.

Allt det här gör Lena Maria utan armar och med bara ett ben. Hon har en medfödd funktionsnedsättning.

-Tänk att du kan sjunga så fint fast du inte har några armar sa en dam åt mig en gång, småskrattar Lena Maria Klingvall.

Målar med foten och munnen

Hon är med i Mun- och Fotmålarna och har utvecklat en egen teknik för sitt konstnärsskap.

-Jag målar mest med foten, säger Klingvall. Högerfoten eftersom jag är högerhänt.

-Men när jag står vid stafflit målar jag med munnen.

-Också när jag signerar skivor efter konserterna skriver jag med munnen.

-Jag lärde mig skriva innan skolåldern, säger Klingvall. Det spelar nog ingen roll om man skriver med handen eller foten eftersom det är hjärnan som styr.

Stor i Japan

Lena Maria har gett ut ett femtiotal skivor och turnérar flitigt. Bl.a har det blivit ett sextiotal turnér till Asien.

Pia Lagus och Lena Maria Klingvall i Österbottnisk förmiddag
Pia Lagus och Lena Maria klingvall i Österbottnisk förmiddag Pia Lagus och Lena Maria Klingvall i Österbottnisk förmiddag Bild: Thomas Nordström

Det var den prisbelönta tv-dokumentären om Klingvall, "Målet i sikte", som öppnade portarna för henne i Japan. På det följde ett par reportage som japansk tv gjorde.

-Drygt hundra miljoner japaner såg mig på tv.

-I den tredje produktionen framkom det att jag är kristen och det gjorde japanerna vilda av glädje, säger Klingvall.

Efter det har hon fyllt såväl stora konserthallar som mindre kyrkor i stora delar av Asien.

Hellre smått än stort

Hemma i Sverige är det främst i kyrkor hon ger konserter.

- Jag föredrar en liten scen eftersom det är lättare att få kontakt med publiken.

-Att sjunga på Paralympics-invigningen i Nagano var egentligen ganska tråkigt även om själva upplevelsen i sig var häftig.

-Jag hade 100.000 personer i publiken men ingen som helst kontakt med dem, säger Klingvall.

Lena Maria Klingvall turnérar i Österbotten tillsammans med FKF-kören och orkester under vekoslutet.

"Vasa Sport är ett riktigt bra jumbolag"

$
0
0

Säsongen är över för hockeylaget Vasa Sport. Nykomlingen i ligan slutade på sista plats. Men prestationen var ändå godkänd, summerar Yle Sportens Carl-Magnus Långkvist.

Långkvist har följt laget under säsongen och sett en stor del av matcherna.

- Sist och slutligen var det en helt okej säsong. Det är ett nytt lag i ligan och det fanns förväntningar om att de skulle vara den nya slagpåsen i ligan. Det har de inte varit.

Carl-Magnus Långkvist är reporter på YLE Österbotten
Yle Sportens Carl-Magnus Långkvist Carl-Magnus Långkvist är reporter på YLE Österbotten Bild: Yle/Petter Sandelin
- De har tagit poäng av nästan samtliga lag och visat att de kan slå vilket lag som helst. De har fått 60 poäng på 60 matcher, det är helt okej för en nykomling och jag tycker att man kan ge laget skolvitsordet åtta. Man kan vara nöjd med deras insats, säger Carl-Magnus Långkvist.

Men sedan gick det ändå som man förutspådde; de blev sist i ligan. Hur ser du på det?

- Det har varit för många förlustsviter. De hade bara tre segrar på de första 15-16 matcherna. De sade att de var förberedda för ligan, men det känns ändå som att de fick en liten chock i inledningen. Sedan började det gå allt bättre, och kring jul var man riktigt bra.

På väg mot slutspel

I januari lämnade Vasa Sport jumboplatsen och var uppe på tolfte plats en stund.

- Då fanns det reella chanser för att Vasa Sport kunde ha klättrat till en tionde plats och tagit sig till slutspel, säger Carl-Magnus Långkvist.

Men sedan kom en ny, lång förlustsvit.

Andra besvikelsen

Ofta i idrotten är det små marginaler som avgör, och just det har Vasa Sports säsong handlat om. Förluster har kommit efter onödiga misstag, och det har straffat sig direkt.
- Det var andra besvikelsen för säsongen. Man klarade inte av att hålla ihop tillräckligt och ta de segrar som behövdes för slutspel. Tyvärr fastnade de ganska länge i sina svackor.

- Ofta i idrotten är det små marginaler som avgör, och just det har Vasa Sports säsong handlat om. Förluster har kommit efter onödiga misstag, och det har straffat sig direkt.

Det här var lagets första säsong i ligan på 40 år. Nästa säsong är man inte längre någon nykomling i ligan. Kan det gå bättre då?

- Det måste bli fler segrar, det räcker inte med att man slår de andra lagen en gång utan måste vinna både två och tre gånger. Då har man en chans att bli bland de tio bästa och det tycker jag nog att alla ska kräva av laget. Jag vet att de också själva kräver det av sig. Det finns flera lag som är sämre än vad Vasa Sport kan vara.

Ett lovande jumbolag

De 60 poäng som laget skrapat ihop under säsongen är ändå det bästa resultatet för ett jumbolag på flera år.

- Men visst ska de uppåt nästa säsong, säger Yle Sportens Carl-Magnus Långkvist.

Säsongen är alltså slut för Vasa Sport nu. Men ligan fortsätter med sluspelen.

"Vi ville vara bland de tio bästa"

$
0
0

Erik Riska, assisterande lagkapten och anfallsspelare i Vasa Sport, ser både ljusglimtar och mörker i den senaste säsongen. Han lovordar fansen.

Hur ser du på säsongen, den första i ligan på 40 år?

- Både och. Ett av våra mål var att visa att vi hör till ligan och att skapa oss en ligaidentitet. Det har vi lyckats med.

På minussidan finns placeringen som allra sista lag.

- Vi hade hoppats vara bland de tio bästa. Det lyckades vi inte med.

Hur ser du på din egen insats?

- Fram till julen spelade jag riktigt bra, sedan blev jag skadad. Och efter det har det inte riktigt lossnat.

Fansen, hur har de varit?

- Det finns inget annat ställe i Finland med så här bra fans. Vi har förlorat många matcher, men de har ändå återkommit till våra matcher och varit oss trogna, säger Erik Riska.


Välkomnande krukor

$
0
0

Entrén till en trädgård är en speciell plats, den gör att besökare omedveten dras till ingången. Och den kan se ut på många sätt, markerad med en grind, en port eller en entré inramad av en mångfald av krukor. Vi har satsat på det sistnämnda.

Krukor kan bli en kostsam historia och vill man ha många, och det vill man, då gäller det att vara kreativ och använda sig av alternativt material. Tomma konservburkar och tunnor bildar ett fint komplement till köpta krukor av plåt. Och eftersom vi har varit lite efterhållsamma med färg i den övriga trädgården, öser vi här på med färg och roliga detaljer som gamla duschar som får agera klätterställningar.

Och så har vi den återkommande frågan, hur mycket måste man vattna och hur ofta? Vilka blommor ska man mixa ihop? Owe har förstås svaren.

Vi får också svar på hur det är uppe i Finlands nordligaste plantskola, belägen i Ivalo, där både aromen och ljuset är bländande starkt.

Det känns märkligt, men det är faktiskt okej att äta blommor, åtminstone vissa sorter, så nu är det läge att plantera lite ätliga blommor bredvid salladen.

Vår krukodling - en salig blandning

Vår krukodling - en salig blandning

$
0
0

Det första intrycket är alltid det viktigaste, det gäller både då man träffar nya människor men också då man besöker en trädgård första gången. En inbjudande entré som speglar trädgården och väcker lusten att upptäcka resten är något att sträva efter.

Jag har ofta beundrat olika krukodlingar jag sett under mina Greklandsresor - inbjudande trappor fulla med krukor och byttor, pelargoner och kryddor i en färgsprakande, salig blandning och tänkt tanken - tänk om det kunde lyckas hemma hos oss!

Vi ser mera och mera krukodlingar också på våra breddgrader, vilket säkert beror på alla terrasser och balkonger vi bygger, men också på influenser vi får från andra länder.

Krukodling på våra breddgrader

Krukodling på våra breddgrader har sina utmaningar. Ettåriga växter är lätta att odla i krukor. Vi behöver inte tänka på övervintring, det enda som behövs är att se till att växterna får tillräckligt mycket vatten och näring. En krukodling kräver också mera bevattning än när du odlar i markbädd. Ju större växter desto mera vatten behövs och mindre krukor kräver tätare bevattning än större krukor med större jordvolym.

Vill vi odla fleråriga buskar, träd och perenner i krukor får vi ta en funderare på övervintringen, det är den största utmaningen med tanke på våra kalla vintrar. Ge inte upp – med lite planering och en god portion nybyggaranda så skall du se att det finns möjligheter!

Vår saliga blandning

Vi valde att odla i oljefat, plåtkrukor och i konservburkar. Våra gamla fyrkantiga plåtkrukor fick ny färg för att passa in bland oljefaten och konservburkarna. Genom att kombinera runda och kantiga former i olika storlekar och mönster, skapade vi en dynamisk och intressant helhet.

Vi preparerade oljefaten på samma sätt som vi gjorde då vi fixade vår bärodling. Oljefatshalvorna har en stor volym, vilket är till fördel när man odlar fleråriga växter som skall övervintra utomhus. Dräneringen är viktig. Förutom tillräckligt stora hål, lade vi bark i botten på oljefaten, som vi i huvudsak planterade fleråriga växter i. De ettåriga växterna satt vi i de mindre krukorna.

Sommarblommor är tacksamma. De ger en stor blomster- och färgprakt på en gång. Perennerna och de uppstammade buskarna vi planterade gav höjd, volym och kontrast till sommarblommorna.

Genom att placera krukorna i en mjuk s-form skapade vi en perfekt entré till vår trädgård.

Att tänka på:

  • Välj tillräckligt stora krukor. Ju större jordvolym desto bättre klarar växterna övervintringen.
  • Välj krukor som tål frost. Glöm alla terrakottakrukor, de bara fryser sönder. Välj krukor i trä, styrox (frigolit) eller glaserad eller frostskyddad keramik. Plåttunnorna och krukorna som vi använder fungerar också bra.
  • Om möjligt isolera krukan, speciellt botten. Det är speciellt viktigt om du övervintrar växterna utomhus.
  • Se till att dräneringen fungerar. Gör tillräckligt många och stora hål i krukan.
  • Välj tåliga växter och pröva dej fram. Perenner som t. ex funkia (Hosta), daggkåpa (Alchemilla), stånds (Ligularia)och olika grässorter har möjlighet att klara vintrarna utomhus. Även buskar som t. ex vinbär, spireor och syrener kan lyckas.
  • Täck in krukorna om du övervintrar växterna utomhus. Som täckmaterial kan du använda t. ex halm, löv, bergull. Ställ krukorna ( eller stjälp omkull) på ett isolerande underlag t. ex liggunderlag, styrox (frigolit) eller något liknande.
  • Täck inte in växterna med plast, det gör bara skada. Använd ett täckmaterial som andas t. ex frostduk (fiberduk).
  • Gräv ner krukorna i marken, i komposten eller i en lövhög.
  • Skydda växterna från för mycket fukt. Jorden i krukorna får inte bli för våt på hösten. Täck in krukorna eller stjälp åtminstone omkull dem.
  • Om du har möjlighet att övervintra dina växter inomhus t. ex i en jordkällare eller förråd så slipper du en hel del bekymmer och valet av växter ökar.
  • Pröva dig fram! Ge inte upp!

  • Owes växtval

    Sommarblommor:

    • Hängpelargon, Geranium
    • Ampellobelia, Lobelia erinus pendula
    • Marguerit, Chrysanthemum frutsecens
    • Jätteverbena, Verbena bonariensis (perenn men klarar inte våra vintrar!)
    • Luktärter, Lathyrus odoratus
    • Krasse, Trophaeolum majus nanum `Black Velvet`
    • Plam-/svartkål, Brassica oleracea var. Sabellica `Nero di Toscana`

    Fleråriga växter:

    • Rödvinbär, Ribes rubrum `Jonkheer van Tets`
    • Japansk dvärgpil, Salix integra `Hakuro-Nishki`
    • Funkia, Hosta undulata
    • Klippstånds, Ligualria dentata `Desdemona`
    • Prydnadsgräs, Blåtåtel, Molinia caerulea
    • Klöver, Trifoluim repens `Purpurascens Quadrifolium´
    • Näva, Geranium
    • Daggkåpa, Alchemilla mollis
    • Krypmalört, Artemisia schmiditana `Nana`
    • Sköldpaddeört, Chelone obliqua

    En krukodling är speciellt känslig för kyla vintertid. Owe visar hur man bereder sina krukor inför vintern.

    Fiskelagen godkändes i riksdagen

    $
    0
    0

    Fiskelagen godkändes i riksdagen idag på eftermiddagen. Arbetet med en revidering av fiskelagen har pågått i sju år.

    - Lagen är kompromiss men den ger yrkesfiskarna bättre förutsättningar att verka , säger riksdagsledamot Mats Nylund (SFP)

    En förbättring i lagen är enligt Mats Nylund att fiskarna kan få tillstånd att fiska på större områden. I första hand skall fiskarna förhandla med vattenägarna men lyckas inte det kan NTM-centralerna ge tillstånd.

    Vattenägarna är kanske mindre nöjda med lagen, vattenägarna måste också betala en fiskevårdsavgift på 39 euro för att få fiska på egna vatten.

    Fiskebåtarna rekordtidigt i sjön vid Fjärdskär

    $
    0
    0

    Sjösättning av båtar är ett säkert vårtecken. Vid Fjärdskärs fiskehamn i Korsholm satte yrkesfiskarna sina båtar i vattnet redan i dag den 13 mars - rekordtidigt, säger Harry Snygg.

    - På mina 78 år har sjösättningen inte hänt så här tidigt någon gång, säger han.

    Då båtarna väl är i vattnet är det bara att invänta mildare väder innan man åker ut för att sätta ut bragderna. Enligt Harry Snygg kan det dröja halvannan vecka.

    Vad tror han då om fickelyckan under den kommande säsongen?

    - Svårt att säga. Det har varit så mycket sälar här också. En dag låg det 30 sälar på isen här norr om hamnen, säger han.

    Kulturutbildningar hotade på Novia i Jakobstad

    $
    0
    0

    Beskedet om att Yrkeshögskolan Novia inleder samarbetsförhandlingar gör framtiden oviss också i Jakobstad. - Vi vet inte ännu var eller på vilket sätt det ska sparas. Men med den här finansieringsmodellen kan vi inte ha utbildningar som bara drar enstaka sökande, säger Sören Lillkung, enhetschef för kulturen på Novia.

    Det är ännu ovisst om några speciella utbildningslinjer är hotade eller varifrån de 20 årsverkena ska sparas. Men Sören Lillkung känner oro över kulturutbildningarnas framtid, främst över de utbildningar som bara lockar ett fåtal sökande per år. Lillkung har de senaste samarbetsförhandlingarna i färskt minne.

    - Ja, jag är orolig. Och jag är orolig för mina kollegers skull, vi har gjort den här resan förr. Det är bland det värsta man kan vara med om att tvingas välja vad och vem som ska bort. När man skär i utbildningar är det inte bara en linje man lägger ner utan det berör människor, säger Lillkung.

    Besked om framtiden i april

    Bakom sparkravet på en miljon euro under 2015 ligger statens minskade finansiering av yrkeshögskolorna. Novia har enheter i Jakobstad, Vasa, Raseborg och Åbo och runt 400 anställda som alla berörs av samarbetsförhandlingarna. Och 20 årsverken ska bort.

    - Med det nya finansieringssystemet kan vi inte hålla igång utbildningar som inte behövs. Vi måste se till hur vi rekryterar och att vi har utbildningar som folk vill söka till därför att de vet att de får arbete i framtiden. Vi har också några utbildningar inom kultursektorn som inte riktigt drar sökande, säger Lillkung.

    Lillkung vill inte specificera vilka utbildningar det handlar om men säger att den nionde april när man fått in alla ansökningar ser man vart de studerande sökt. Då måste man ta beslut om man ska omforma eller lägga ner utbildningar som inte attraherar sökande. Lillkung säger att det breda utbildningsutbudet, allt från lantbruk till bildkonst har varit något av Novias varumärke.

    - Jag är rädd för att den bredden nu är hotad. Det kommer alltid att finnas utbildningar med en oklar arbetsmarknad, men de personerna kan ge något som människorna och samhället kanske inte ens visste att de ville ha. De placerar sig trots allt på arbetsmarknaden, säger Lillkung.

    Rektorn är besviken på statsmakten

    Rektor Örjan Andersson välkomnar nya Noviastuderande
    Rektor Örjan Andersson välkomnar nya Noviastuderande Bild: Yle/Monica Slotte
    Örjan Andersson, rektor på Novia säger att yrkeshögskolan har ett samhälleligt uppdrag men när staten drar ner finansieringen med omkring en femtedel blir utmaningen konkret.

    - Vi måste på allvar diskutera hur stor bredd vi ska ha på våra utbildningar. Vår stora utmaning är att samhället behöver en stor bredd i utbildning på svenska och ungdomarna behöver kunna välja att utbilda sig på svenska i så många ämnen som möjligt. Men samtidigt finns det en gräns för hur mycket vi kan göra bra med de resurser som står till buds,säger Andersson.

    Men undervisning på svenska innebär mindre undervisningsgrupper och högre kostnader.

    - Pedagogiskt sett är små grupper bra, men jag upplever att statsmakten har mycket liten förståelse för de merkostnader utbildning på svenska medför. Vi är verkligen besvikna på staten, säger Örjan Andersson.

    Extern finansiering är räddningen

    Lillkung säger att de yrkeshögskolor som kommer att klara sig bra i framtiden är de som lyckas hitta extern finansiering.

    - Det finns resurser. Det gäller bara att hitta dem. De yrkeshögskolor som kommer att vara starka i framtiden är de som lyckas skaffa finansiering och på Novia jobbar vi hela tiden med detta. Slutligen handlar det också om vad nejden vill. Ifall befolkningen i Svenskfinland vill ha en livskraftig yrkeshögskola.

    I april klarnar också framtiden för scenkonst-utbildningen.

    Lyckad blårävförsäljning avslutade rävauktionen i Vanda

    $
    0
    0

    På fredagen avslutades skinnauktionen med försäljning av blårävsskinn. Nästan 590 000 blårävsskinn såldes till köpare från främst Hongkong i Kina.

    Medelpriset på blåräv blev 145 euro per skinn och det är en prishöjning på nästan 15 procent. Nästan alla skinn såldes vid auktionen.

    Den kalla vintern i Kina, de små lagren av skinn och pälsens ställning i modebilden gjorde att framför allt på efterfrågan på blå- och shadowrävskinn var hög. Den starka amerikanska dollarn inverkade också positivt på prisnivån. Det osäkra läget på marknaderna i Ryssland gjorde att efterfrågan på bland annat Blue Frost- och silverrävsskinn var låg. Också modeindustrin i Europa och Korea köpte rävskinn.

    Försäljningen av minkskinn inleds på lördag.

    Debattledaren som vill ställa de rätta dumma frågorna

    $
    0
    0

    – En debattledare ska våga ställa dumma frågor. Men det ska vara de rätta dumma frågorna, de som publiken inte vet svaret på, säger Rikhard Husu, som i år leder valdebatten på Yle Fem.

    Rikhard Husu är en rutinerad debattledare. Han har jobbat med radiodebatt i Slaget efter tolv i över tio år, och har sedan i höstas också varit debattledare på tv, i Obs debatt. Så man kunde tro att det bara är en vanlig dag på jobbet när han den 26 mars ska leda valdebatten på Yle Fem.

    – Fast jag blir alltid nervös inför en debatt. Den här debatten är dessutom speciell. Vi når ut till en större publik och det är den första valdebatten som Yle sänder inför riksdagsvalet, säger Husu, som trots sin erfarenhet leder en valdebatt på just tv för första gången.

    Husu är ändå lugn, för han vet vad som händer sedan. Han är nervös precis innan men när debatten drar i gång försvinner nervositeten. Dessutom har han lett tillräckligt många debatter för att veta att han inte är den enda som har fjärilar i magen.

    – Partiledarna är visserligen vana att debattera, men det är mycket som står på spel för dem. En del av dem oroar sig också för svenskan, säger Husu.

    Tvåspråkig debatt

    Yle Fems valdebatt är den viktigaste tv-satsningen för Svenska Yle inför riksdagsvalet. De åtta ledarna för riksdagspartierna samlas i en studio på Yle för att diskutera i en och en halv timme. Debatten är tvåspråkig. Det betyder att debattledarna – Husu och hans parhäst Katja Johansson – konsekvent talar svenska, medan partiordförandena själva får välja vilket språk de använder. Tvåspråkigheten finns det många åsikter om, men Husu säger att han själv anser att det är den bästa lösningen med tanke på omständigheterna.

    – Utvecklingen i samhället är sådan att det inte längre är lika självklart att alla partiledare talar svenska. Om vi hade varit stränga med att allt ska gå på svenska skulle vissa partiledare kanske inte ha medverkat, eller ha en väldigt stel output. I stället vill vi prioritera en bra debatt där så många som möjligt talar svenska.

    Läget är ändå såtillvida ovanligt gott i år att det bland partiledarna finns flera som talar en utomordentlig svenska. Naturligtvis de två som har vuxit upp med svenskan, Carl Haglund och Alexander Stubb, men också Ville Niinistö, som talar flytande svenska tack vare sin förre detta hustru, som är svensk.

    – Jag har också intervjuat Antti Rinne, Päivi Räsänen, Paavo Arhinmäki och Timo Soini på svenska tidigare. Juha Sipilä har jag däremot bara talat finska med hittills, så det blir intressant att se hur mycket svenska han kommer att tala i debatten, säger Husu.

    Debatt med känsla och sting

    Sedan en vecka är Rikhard Husu delvis frikopplad från sitt vanliga jobb på Obs debatt för att jobba med valdebatten. Som bäst tittar Husu och Katja Johansson igenom gamla valdebatter och ringar in de teman som de vill ta upp under årets debatt.

    – Mest handlar det om att välja sådana ämnen som är relevanta för just vår publik. Vi väljer medvetet bort vissa teman helt, eftersom det kommer fler debatter på Yle där dessa frågor kan tas upp.

    Så småningom konkretiseras det ytterligare, så att debattledarna börjar formulera frågor. Sedan fastställs ett schema och en struktur för sändningen, som ändå lämnar utrymme också för spontanitet.

    – Vi kommer att skriva framför allt introduktionerna till olika teman och övergångarna från ett ämne till ett annat på förhand. Men om partiledarna drabbar ihop om något vill vi ge rum för det. En bra debatt är begriplig och engagerande, det ska vara sting och känsla i diskussionen och inga långa föredrag. Men det får inte bli enbart käbbel, inget hojtande i högan sky.

    Producenten pratar i örat

    Två dagar före debatten blir det sedan generalrepetition på Yle. Då går man igenom upplägget i detalj tillsammans med regissören och den övriga studiopersonalen.

    Den riktiga debatten bandas på förmiddagen samma dag som den sänds. Debatten bandas i förväg för att man ska hinna få in textningen från svenska till finska och tvärtom.

    Under själva debatten har Husu och Johansson hjälp av en telepromter, en halvgenomskinlig glasskiva framför kameran med text som projiceras från en dator. Tack vare den kan debattledarna läsa sina anteckningar samtidigt som de tittar in i kameran.

    Ett annat stöd kommer via öronsnäckan – det är producenten Mattias Fagerholm som pratar i örat på dem under debatten.

    – Man kunde tro att det är svårt att hålla reda på allt med en röst i örat, men jag är van vid att samarbeta med Mattias, det känns tryggt. Det är lite som en djävul på axeln. Han kan säga saker som: "Hej, titta bakom dig, där viftar någon som vill ha ordet" eller "Nu har den där personen talat väldigt länge, ge ordet till någon annan".

    Se möjligheten i motsättningen

    Ibland hör man folk säga att det skulle bli en mycket bättre debatt om debattörerna bara fick prata utan att bli avbrutna av debattledaren. Det tror inte Rikhard Husu.

    – Partiledarna orkar nog debattera i en och en halv timme, men jag skulle vilja se den publik som orkar se och lyssna på en debatt utan ledare. Det skulle bli ganska monologtungt.

    Enligt Husus filosofi har debattledaren många uppgifter under debatten. Han eller hon ska hålla i gång diskussionen, lite som värden på en middag, som dessutom vill att alla ska vara på gott humör

    – Debattledaren ska bära upp stämningen, se till att den konstruktiva stämningen bibehålls trots att man inte är överens.

    Och detta tycker Husu är viktigt: en debattledare ska klara av att leva med motsättningar i studion. Det är mänskligt att sträva efter att alla ska vara överens, men attityden hos debattledaren ska vara den motsatta, man ska rentav kunna inspireras av debattörernas motsatta åsikter.

    – Det är bra om det kommer fram att debattörerna inte är av samma åsikt. En motsättning är en möjlighet!

    För att kunna ställa frågor som klargör skillnaderna mellan debattörerna måste debattledaren naturligtvis vara påläst. Målet med frågorna är att visa på skillnader i åsikter och att förtydliga partiledarnas ståndpunkter. Frågorna får vara dumma, men de ska vara dumma på rätt sätt. Man behöver inte tjata om sådant som alla i publiken redan vet svaret på.

    Avbryt på rätt sätt

    Många debattledare får kritik för att de avbryter. Rikhard Husus ståndpunkt är att en debattledare måste avbryta för att skapa en levande debatt. Han själv betonar ändå att det är viktigt att avbryta på rätt sätt.

    – Jag vill inte avbryta för att jag tycker att den som pratar säger något ointressant, utan för att den som pratar säger något intressant. Det handlar om att jag vill ta fasta på någonting, vill komplettera med någonting, "här säger du någonting intressant, det här vill jag bolla vidare till den och den".

    Med tanke på att en del debattörer gör allt för att prata sönder sina meddebattörer påminner Husu om att det inte är den som talar mest som vinner debatten i publikens ögon.

    – Det handlar om hurdana argument debattörerna har. Folk uppskattar debattörer som kan lyssna på vad de andra säger och reagera på det.

    Yle satsar på öppenhet inför riksdagsvalet

    Pratsam tenor

    Rikhard Husu kom till Yle år 2002. Till en början frilansade han vid sidan om studierna, men efter att ha slutfört sina journalistikstudier vid Svenska social- och kommunalhögskolan har han jobbat på Yle på heltid. Med några undantag har han jobbat med debatter under åren på Yle.

    – Det här är det bästa jobbet. Jag vet att det låter som en kliché men jag får betalt för sådant som jag skulle göra annars också. Jag har ett intresse och en nyfikenhet för motsättningar, och jag är inte heller privat rädd för att ta fajter.

    Det vittnar också kollegerna på Yle om. Husu uppfattas som en kunnig och påläst kollega, som sällan blir mållös, varken i studion eller utanför. På redaktionen gäller det att se till att man har vässat argumenten noga innan man ger sig in i en debatt med ett proffs.

    Och det är inte bara orden han behärskar – Husu är den som tillsammans med redaktionschefen Jonas Jungar och ekonomiredaktören Patrik Schauman ofta står för underhållningen vid avskedsfesten eller pensionärskaffet. Denna skönsjungande tenors specialgebit är smäktande serenader.


    Morris och eftis taxiskjutsar upphör i Vasa

    $
    0
    0

    Vasa stad har inte längre råd att bjuda eleverna på skolskjuts för klubbverksamhet och morgon och eftermiddagsverksamhet.

    Skolsektorn i Vasa ska spara dryga tre miljoner. Det kan betyda att skolskjutsarna från och med höstterminen börjar planeras utgående från skoldagens längd.

    - Det här är ett sätt att minska på utgifterna, säger tf undervisningschef Jyrki Jokinen.

    Hittills har Vasa stad kunnat ordna taxiskjuts för barn som valt att gå i klubbar och morgon och eftermiddagsverksamhet, utanför ordinarie skoltid.

    Nya rutter flera gånger om året

    Det här arrangemanget blev både dyrt och krångligt, dels för att klubbverksamheten inte kör igång samtidigt som terminen i övrigt och dels för att det ibland kom till nya elever i klubbarna och elevernas skolskjutsar och rutter ändrades därefter.

    - Rutterna och tidtabellerna kunde förnyas flera gånger per termin, säger rektor Jyrki Jokinen, tf undervisningschef i Vasa.

    Om nämnden för småbarnsfostran godkänner förändringen kommer det att bli mindre arbete med att anpassa skolskjutsarna.

    De elever som i höst börjar i engelskspråkig undervisning, språkbadsundervisning eller musikklass, alltså undervisning som inte faller inom ramen för närskola, får anhålla om busskort.

    Föräldrar kan också få stöd för att de själva skjutsar barnen till undervisningen.

    - Många föräldrar väljer redan nu att skjutsa sina barn till morgon och eftermiddagsverksamheten, säger Jokinen.

    "Toppenservice i Vasa"

    Och gör man en jämförelse med grannkommunerna har nog Vasas skolskjutsarrangemang bjudit service på hög nivå.

    - Vasa har nog haft toppenservice då det gäller skolskjutsarna. Också det att det erbjuds ersättning för egen skjuts och busskort är någonting utöver det vanliga, säger Jyrki Jokinen.

    De elever som sedan tidigare har fått skolskjuts till den specialiserade undervisningen får det även i fortsättningen. Förändringen berör bara de nya eleverna.

    Nämnden för småbarnsfostran ska på onsdagen besluta om skolskjutsarna.

    VM intresserar Leo Komarov

    $
    0
    0

    Leo Komarov har fört diskussioner med landslagsledningen om sitt intresse för spel i VM i Tjeckien. Just nu vill han ändå koncentrera sig på återstoden av NHL-säsongen.

    Toronto Maple Leafs-anfallaren har ändå sagt åt Kari Jalonen och Jere Lehtinen att han är intresserad.

    - Vi talade lite då de var i Toronto. Jag har kanske inte tänkt så långt ännu, men nog intresserar det. Det är ändå en månad kvar att spela här, så vi får se sedan när det här tar slut, konstaterar Komarov.

    Torontos säsong lär ta slut efter grundserien, eftersom laget ligger 20 poäng från en slutspelsplats.

    Musikalkonsert på hög nivå i Schaumansalen

    $
    0
    0

    Nick Davies är ett av de stora namnen i världen när det gäller musikteater. Idag, lördag, leder han Jakobstads Sinfonietta i en storsatsning i Schaumansalen i Jakobstad med pärlor ur musikaler och filmmusikens värld.

    Det blir en eftermiddags- och en kvällsföreställning i Schaumansalen i Jakobstad. "Movies and musicals" som föreställningen heter har skapats av duon Jayne O`Mahony och John Langley, de är etablerade, brittiska musikalartister. De har uppträtt med föreställningen på olika håll i världen och i Jakobstad medverkar också lokala förmågor.

    Nick Davies är dirigent

    Nick Davies har en gammal historia i Finland som sträcker sig nästan tjugo år tillbaka i tiden i musikalsammanhang. Han första projekt i Finland var att sätta upp Les Miserables på stadsteatern i Helsingfors.

    Musikaldirigenten Nick Davies
    Kapellmästare Nick Davies Musikaldirigenten Nick Davies Bild: Yle/ Kjell Vikman

    - Audition processen var en upplevelse i sig, ingen av sångarna kände till musiken och jag fick höra en massa finska tangon, säger Nick Davies.

    Utvecklingen har varit enorm

    Utvecklingen på musikalfronten har varit enorm under de tjugo år som Nick Davies rört sig i Finland. Han har sin bas i Malaga i Spanien men har många uppdrag också i det övriga Norden och kan jämföra situationen i de olika länderna.

    - Skillnaden mellan läget på Stadsteatern i Helsingfors då och idag är enorm liksom på annat håll i landet , kvaliteten har verkligen förbättrats, säger Nick Davies.

    Den Nya Världen - Musikfestspelen Korsholm 2015

    $
    0
    0

    Huvudtemat för Musikfestspelen Korsholm 2015 är Den Nya Världen.

    Det innebär bland annat men inte enbart musik från de amerikanska kontinenterna. Här kan nämnas namn som Edward MacDowell och Samuel Barber. Jazz och tango som är betydande musikstilar i Nord-och Sydamerika får också en viktig plats i festspelen

    Festspelens gästkompositör är den kanadensiskfödde Matthew Whittall, som för tillfället bor i Finland.

    En del av den musik som framförs härstammar från den tid när de stora geografiska upptäckterna gjordes, från Columbus och framåt.

    Jean Sibelius och danska Carl Nielsen uppmärksammas också i festspelens sidotema, det har gått 150 år sedan både Sibelius och Nielsens födelse i år.

    Inom ramen för Musikfestspelen Korsholm har det också ordnats vinterkonserter och de har haft en hyggligt stor publik.

    Monica Johnson
    Monica Johnson, verksamhetsledare för Musikfestspelen Korsholm Monica Johnson Bild: Yle/Patrick Stenbacka

    - Det var hyfsat med publik senast i Stadshuset trots att det var Sportis match samtidigt, vi har kanske inte samma publik, skrattar Monica Johnson som är verksamhetsledare för Korsholms musikfestspel.

    Nya och gamla artister

    Listan på artister är lång. Här kan nämnas bland andra Schumann och Artende kvartetten som spelar tillsammans på öppningskonserten. Mellersta Österbottens kammarorkester deltar inte i år i öppningskonserten, den är upptagen med West Coast Opera.

    Ett nytt namn för i är Charles Olivieri-Munroe, kanadensisk dirigent som är bosatt i Prag. Han leder avslutningskonserten.

    Musikfestspelen Korsholm ordnas 30.7-6.8 2015 med en tjuvstart i Lillkyro kyrka 29 juli. Musikfestspelen ordnas för 33. gången.

    Stort pådrag i Karleby efter försvunnen man

    $
    0
    0

    Räddningsenheter drog i gång ett pådrag på isarna utanför Karleby på lördag kväll, efter en anmälan om att en person möjligen hade försvunnit.

    Anmälan gjordes vid 21-tiden.

    Räddningscentralen i Åbo skickade ut räddningsenheter från Karlebys sjöbevakningsstation och Karleby räddningsverk, men inget tydde på att någon olycka hade inträffat.

    Polisen meddelade senare att den försvunne mannen befann sig hemma.

    Viewing all 39947 articles
    Browse latest View live


    <script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>