Polisen vill se fler övervakningskameror i Österbotten. Bakgrunden är de stora skillnaderna mellan kommunerna. Till exempel har Pedersöre satt upp 20 kameror medan Närpes inte äger en enda övervakningskamera.
I Jakobstad och Vasa finns hundratals kameror. Samtidigt har till exempel Kronoby kommun en enda kamera, och den är inte ikopplad.
I ett brev till alla kommuner pejlar polisen därför intresset för att rigga upp kameror. Tanken är att kommunerna köper kamerorna och polisen sköter övervakningen.
- Nu har vi en central i Seinäjoki som är bemannad dygnet runt. Vi kan lätt få en hel del trådar dit. Inte så att vi följer allt hela tiden, men enligt behov för att utreda brott, säger överkommissarie Erkki Kerola vid Österbottens polisinrättning.
Attrapper i Karleby
Redan nu kan polisen rätt enkelt få information från kamerorna i till exempel Pedersöre.
- Det krävs bara att vi skapar ett användarkonto och lösenord så kan de komma åt det via internet, säger it-tekniker Jigor Nykvist.
I Vasa och Karleby finns redan kameror som är kopplade till polisen. I Vasa handlar det om 20 kameror som filmar kring torget, resecentret och en del gator. Karleby har enligt polisen färre än tio kameror. En del av dem är dessutom attrapper som alltså inte filmar något alls.
Jakobstad har kamera-anläggningar vid ungefär tio fastigheter. Men där finns många, mellan 5 och 15 kameror per anläggning så totala antalet kameror ligger kring 150-200.
Fräck stöld i Pedersöre
Varför har då Pedersöre så många fler kameror än till exempel Kronoby och Närpes? Det hela började då rektorer tog kontakt och ville få slut på ofog och skadegörelse på skolgårdarna på helgerna.
Sedan 2011 har Pedersöre kommun lagt upp 20 övervakningskameror på olika håll i kommunen, och fler är på kommande.
Pedersöre har också riggat upp fyra kameror i kommungården. Kommunen valde det i stället för att låsa dörrarna. Upptakten var en stöld där en person gick in i kommungården, skruvade lös en dator och tog den under armen.
- Och gick förbi infon. Ut på gatan bara mitt på ljusa dan, säger Nykvist.
"Fota mig bäst de vill"
Invånarna i Pedersöre verkar inte ha något emot kamerorna, även om en del överraskas av att de är så pass många.
- Jag har funderat på det någon gång, att blev jag filmad nu? Men så brukar jag tänka att vem orkar se på bandet, det är så långt. Bara om det händer något tittar de på det. Men klart, bilderna får inte ges vidare, säger en kvinna i Esse.
- Det är bra. Om det kommer obehöriga och förstör något så ser de ju vem det är, säger en annan dam.
Men är det inte otrevligt att du kan bli filmad lite här och där?
- Nä, jag har inget att dölja. Jag gör inga hyss. De får fota mej bäst de vill, spelar ingen roll.
Klistermärke eller skylt?
Enligt Kerola är det ingen risk att materialet från kamerorna skulle hamna i fel händer. Filmerna sparas i ungefär två veckor.
Kerola påpekar också att kommunerna måste sätta upp information om att det finns övervakning på området.
Det här tolkas lite olika av kommunerna. I Pedersöre har kommunen skyltar vid alla kameror.
- Inte så att vi har en pil att där är kameran. Men medelande om att det finns övervakning på området.
Vasa nöjer sig däremot med ett litet klistermärke nära kameran. Enligt Klaus Koivula är Vasa stads kameror också rätt små och undangömda.
- Men man ser dem om man vet var man ska leta, säger Koivula.
Enligt Kerola kan det till och med vara bra att marknadsföra att det finns kameror.
- Det har en förebyggande effekt, i synnerhet om man marknadsför att det finns en polis i andra ändan.
Anföll äldre på öppen gata
Enligt Kerola är övervakningen i de österbottniska städerna allra sämst i Seinäjoki centrum. Polisen märkte det i samband med att flera äldre rånades i vinter.
- Det var unga män som ganska våldsamt anföll dem och tog pengar och handväskor. Mitt på dagen på öppen gata i centrum, säger Kerola.
Till slut lyckades polisen få bildmaterial från en händelse och kom rånarna på spåren.
- Men hade vi fått det materialet förr kunde vi ha rett ut brotten mycket snabbare.
Enligt Kerola kunde kamerorna också bidra till att lugna trafiken i glesbygden. Och så kunde man kolla upp hur misstänkta bilar har rört sig.
Inom mars vill polisen ha svar på om kommunerna är med på att rigga upp flera kameror. I maj kan de första kamerorna dyka upp enligt överkommissarie Erkki Kerola.