Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all 39953 articles
Browse latest View live

Radhuslägenhet eldhärjades i Jakobstad

$
0
0

En radhuslägenhet brandskadades på Borgarmalmsvägen i Jakobstad. Larmet kom kvart före fyra i eftermiddag. Tjock rök vällde ur lägenheten ännu efter klockan fyra. Rökdykare var inne i lägenheten men ingen verkar ha varit hemma.

Skadorna är ännu svåra att uppskatta, men allt är svart därinne sade brandmän på platsen. Enligt mycket preliminära uppgifter tror man eldsvådan började i köket.


Kronoby granskar skolnätet

$
0
0

Kronoby kommun utreder skolnätet i vår. Fullmäktige väntas tillsätta en arbetsgrupp nästa vecka.

Gruppen ska dels se på siffrorna, elevantal och kostnader. Men enligt kommundirektör Michael Djupsjöbacka ska fullmäktige också föra en värdediskussion.

- Vilken service ska vi ha och vilken service har vi råd med, säger Djupsjöbacka.

En rapport om skolnätet ska vara klar till budgetbehandlingen i höst. Arbetsgruppen får rätt att kalla in experter och intressenter under processen.

Karleby ser också över finska skolnätet

$
0
0

Alla beslut om nybyggen och renoveringar av skolor i Karleby görs först i höst.

Innan staden besluter om framtiden för Chydenius, Kyrkbackens och Yxpila skolor ska det göras en utredning över skolnätet.

Staden beslöt redan i december att det svenska skolnätet ska utredas, nu har bildningsnämnden beslutit att en liknande utredning ska göras för det finska skolnätet.

Det var Marlén Timonen (SFP) som föreslog att utredningen ska göras också för de finska skolorna och beslutet fick understöd i nämnden.

Läs också:

Sparkravet för andra stadiet finns kvar

$
0
0

Sparkravet på gymnasierna och yrkesutbildningarna inom andra stadiets utbildning finns kvar trots att oppositionen fällde regeringens utbildningsreform som skulle ha lett till färre gymnasier och yrkesskolor.

Ulrica Karp direktör för svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur hoppas att man inte ska behöva spara på undervisningen.

- Vår grej är ju utbildningen och strukturerna ska finnas till för att stöda kärnverksamheten, säger Karp.

Ulrica Karp, direktör för Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur.
Ulrica Karp. Ulrica Karp, direktör för Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur. Bild: YLE/Agneta Glad

Enligt Karp visar sammanslagningen av Svenska yrkesinstitutet, Korsnäs Kurscenter och Vocana år 2009 att fusioner kan spara pengar inom förvaltningen.

- Inom personalårsverken har vi sparat 27 procent och i kostnader har vi sparat drygt 20 procent. Så man kan spara, säger Karp.

Nya lösningar

Inom andra stadiets utbildning ska det fortfarande sparas 260 miljoner euro och enligt Karp måste alla upprätthållare av utbildning inom andra stadiet fortsätta att effektivera verksamheten och öka samarbetet med näringslivet och varandra.

- Euron är en effektiv konsult. Då pengarna tryter brukar man hitta lösningar, säger Karp.

En av dem som utrett framtiden för andrastadiets utbildning är Vasa vuxenutbildningscenters rektor Pirjo Kauhanen.

- Vi är ungefär 30 personer som har träffats en gång i månaden. Jag tycker att vi har jobbat hårt och haft bra diskussioner, säger Kauhanen.

Rapporten i papperskorgen

Enligt Kauhanen har ett års arbete nu varit förgäves.

- Vår rapport kan man kasta i papperskorgen eftersom man inte bara kan använda en del av den. Nu måste vi hitta nya åtgärder för att spara, säger Kauhanen.

Minst tio anställda ska bort från Katternökoncernen

$
0
0

Inga personalminskningar skulle ske i samband med fusionen av Jakobstads Energiverk och Herrfors Ab. Men nu pågår förhandlingar och pejlingar om minskningar i personalstyrkan.

Katternö Groups vd, Stefan Storholm, sade i samband med fusionen i höstas att det finns plats för alla i den nya organisationen som blev verklighet från årsskiftet.

Verkligheten blev en annan, de första diskussionerna med facket om personalminskningar fördes redan den 3 februari och har fortsatt sedan dess. Målet är att minska personalen med 10-15 personer i det här skedet men det skall uppenbarligen ske med frivilliga arrangemang. Följande datum för diskussioner är den 23 mars.

VD Stefan Storholm kommenterar i princip inte de pågående diskussionerna men säger att i alla fall att han inte hade all detaljkunskap i höstas när han kom med sitt uttalande.

"Personalen är indelad i a- och b-lag"

Personalen på gamla Jakobstads Energiverk vågar inte och vill inte kommentera läget offentligt. En anställd talar ändå om att de blir behandlade som ett b-lag i jämförelse med den övriga personalen inom koncernen. Många på energiverket är också rädda för att personalminskningarna i första hand skall drabba dem och inte koncernens övriga personal i lika hög grad.

Hittills har diskussionerna bara förts med förtroendemännen. Mikael Peldan som representerar de som jobbar ute på fältet med elnätet är också fåordig om läget. Det är känsligt för tillfället och han vill inte störa förhandlingssituationen.

- Nu pejlas intresset för pensionsröret bland de anställda, säger Peldan.

De som kommer i fråga för eventuella pensionsarrangerang skall vara fyllda minst 59 år och en månad. Den här gränsen gäller två år framåt, vilket betyder att de som uppnår den här åldern fram till år 2017 kunde bli delaktiga av systemet.

Frågan är om det här bara är början eller om det blir också andra diskussioner.

- Vi måste se nu, det här är det inledande nu till att börja med, säger Mikael Peldan.

Vad säger politikerna?

Hela konceptet med en försäljning och inte enbart en bolagisering av Jakobstads Energiverk såldes till politikerna i Jakobstad med löften om att arbetsplatserna inte försvinner på energiverket. Det återstår att se var diskussionerna om personalminskningar landar inom koncernen och i vilken grad de drabbar energiverket. Personalen på energiverket var mycket misstänksam genast från början när planerna om en fusionering kom ut i offentligheten i höstas.

Socialdemokraten Alf Stenvik är styrelseordförande för Jakobstads Energi Ab, det bolag som sköter den del av verksamheten vid energiverket som inte såldes till Herrfors Ab. Alf Stenvik är också mångårig styrelsemedlem i Herrfors Ab.

Vad händer ifall personalen på energiverket drabbas mer än andra grupper?

- Om samarbetsförhandlingarna går ut på att personal från energiverket skall bort så blir det garanterat liv i fullmäktigegrupperna, säger Alf Stenvik.

Alf Stenvik kan i sig tänka sig personalminskningar inom koncernen men då skall de ordnas på ett frivilligt sätt och att arbetsuppgifter hittas åt dem som inte vill ha pensionsarrangemang.

Hitta din kandidat på fem minuter

$
0
0

För den effektiva tar det ungefär fem minuter att svara på de 38 frågorna i Valkompassen. Yles kandidattest inför riksdagsvalet har öppnat!

Ja, nej eller blankt? Vad skulle du rösta ifall du tvingades ta ställning till påståendet: "Den obligatoriska skolsvenskan bör slopas"?

Och vad är din åsikt i frågan: "Den förra riksdagens beslut att tillåta könsneutrala äktenskap rivs upp"?

Bland annat dessa frågor finns i Valkompassen inför riksdagsvalet 2015. Av de 38 frågorna ska en del frågor besvaras med ja, nej eller blankt. Andra kräver svar på en glidande skala, från "Helt av annan åsikt" till "Helt av samma åsikt".

Det lönar sig att börja med att välja valkrets, eftersom de sex sista frågorna är regionala.

Du erbjuds också möjligheten att skriva in övriga kriterier för din kandidat. Till exempel kan du fastslå hemort, parti, kön och ålder.

Det är riksdagsval den 19 april 2015. Förhandsröstningen är den 8–14 april.

Läs också:

Valgalleriet har öppnat – här kan du titta på videoklippen!

Bakom kulisserna: Valkompassveteranen med många bollar i luften

Väljarens guide till riksdagsvalet

Valgalleriet 2015

Valgalleriet har öppnat – här kan du titta på videoklippen!

$
0
0

Fyra minuter – eller fem dygn. Här kan du titta på ett eller alla videoklipp med kandidaterna i riksdagsvalet.

Yles storsatsning inför riksdagsvalet finns nu på webben. Yle har inför riksdagsvalet 2015 erbjudit alla kandidater i riksdagsvalet möjligheten att ställa upp på en videointervju i fyra minuter. Nu är intervjuerna med ungefär 2000 kandidater klara.

Varje intervju är fyra minuter lång. Vill man titta igenom dem alla tar det fem och ett halvt dygn, utan paus. Men det går också bra att göra nedslag här och där för att få en bild av det som finns.

Du kan bekanta dig med Valgalleriet på många olika sätt:

- Du kan göra Yles kandidattest Valkompassen. När du slutfört det föreslår Valkompassen kandidater och där kan du också välja att titta på videoklippen.

- Du kan också välja att gå rakt till videointervjuerna och leta fram kandidater till exempel enligt valkrets, parti, kön, ålder eller mest tittade klipp. Är du till exempel enbart intresserad av unga kandidater? Då kan du välja att titta på kandidatintervjuerna i åldersspannet 18–20 år.

Det är riksdagsval den 19 april 2015. Förhandsröstningen är den 8–14 april.


Robert Eklund, Emma Mustala och Robin Tiivola studerar statskunskap på Svenska social- och kommunalhögskolan och röstar för andra gången i riksdagsvalet. Titta på deras kommentarer angående riksdagsvalet och Valkompassen.


Robin Tiivola berättar om de ungas kommentarer angående Valkompassen och riksdagsvalet.

LÄS OCKSÅ:

Hitta din kandidat på fem minuter

Bakom kulisserna: Lokalreportern som gillar att analysera

Bakom kulisserna: Valkompassveteranen med många bollar i luften

Väljarens guide till riksdagsvalet

Bergöbor kommer varken hem eller bort

$
0
0

Tjock is stoppar Bergöfärjan också i dag. Färjan har stått sedan tisdag förmiddag och ingen lösning är i sikte.

Färjförare Kjell Högback har väntat vid Bredskär på Molpesidan i ungefär ett dygn.

- Det ser dåligt ut, men vi måste fundera ut något, vi måste kom iväg på nåt vis, säger Högback.

Men färjan kan inte ta sig igenom isen som är ungefär 20 cm tjock.

- Det finns inga alternativ. Nå, det är i så fall vädrets makter då. Vi kommer inte fram innan isen är borta igen.

Det är sydvästlig vind som har fört med sig stora mängder is.

När börjar det bli kritiskt? När måste folk komma hem eller bort från Bergö?
- Det är klart det går inte länge det heller. Det måste ju hända något i dag.

Läs också:
Bergöfärjan stoppad av ismassor


Bergöfärjan kör igen!

$
0
0

Bergöfärjan avgick vid sjutiden i morse efter ett stopp på nästan ett dygn. Tjock is stoppade färjan på tisdag förmiddag.

Vinden vände sent på tisdag kväll och isen rör sig nu söderut igen.

- Färjföraren hittade en råk där han kom emellan och han kämpade sig över till Bergösidan, säger trafikchef Håkan Forsman.

Forsman säger man knappast kunde ha gjort något mer.

- Det är fråga om väderlek. Sedan finns det visserligen riskplaner för vissa organisationer.

Sjöbevakarnas båt för liten

Det är Närings- trafik och miljöcentralen som ansvarar för färjtrafiken. Områdesansvariga Kaj Mattsson var i kontakt med sjöbevakningen på tisdag kväll.

- De har en båt vid Vallgrund men den är ganska liten och det var i alla fall 25 cm packis där. Vi räknade i stället med att det ordnar sig då vinden vände sent i går kväll, säger Mattsson.

Tanken var att sjöbevakarna kunde ha använt båten för att få upp en farled i isen.

- Men det skulle ha tagit så länge så vi skulle egentligen inte ha vunnit något på det. Om avbrottet skulle ha blivit mer långvarigt hade vi ha kontaktat en hamnisbrytare och vad jag vet har vi den närmaste i Kaskö.

Mattsson kom överens med sjöbevakarna på Vallgrund att de hjälper om det till exempel blir något sjukdomsfall på Bergö.

Någon klar gräns för hur länge färjan ska stå innan NTM-centralen kallar på isbrytare finns inte. Det avgörs från fall till fall.


Läs också!

Bergöbor kommer varken hem eller bort

För mycket damm i luften i Jakobstad

$
0
0

Luftkvaliteten är tidvis dålig i Jakobstad. På tisdagen var mängden småpartiklar i luften för stor, det är tredje gången på ett par veckor.

Mängden inandningsbara partiklar överskred gränsvärdet vid Bottenviksvägens station på tisdagen.

De höga dammhalterna beror på gatudamm som virvlar upp i trafiken. Det kalla och torra vädret bidrar också till att mängden partiklar blir för hög.

Nya överskridningar av gränsvärdet är möjliga inom de närmaste dagarna ifall det torra vädret fortsätter, skriver miljövårdschef Elinor Slotte i ett pressmeddelande.

Också i Vasa

Gränsvärdena överskreds i Vasa på måndagen. Personer med astma, barn eller åldringar är speciellt känsliga för höga värden inandningsbara partiklar.

Man kan följa med luftkvaliteten via den nationella luftportalen:

Här kan du kolla luften

Hockeyprofil om Sport: De har spelat över förväntan

$
0
0

En match återstår av Vasa Sports säsong i ishockeyligan. En säsong som gått över förväntningarna, trots att laget slutar på en jumboplats.

Inför säsongen var många skeptiska för Vasalagets chanser i ligan och trodde att laget skulle bli en slagpåse. Sport har ändå visat att laget kan kämpa om seger mot varje lag i ligan. Sport har lyckats vinna åtminstone en match mot alla lag förutom tabellettan Kärpät och Saipa.

Sports säsong

Publiksnitt: 3361
Ligaplacering: 14
Vinster (3p): 15
Vinster (2p): 4
Största förlusten: 1-7 (HIFK, 16.9)
Största segern: 6-2 (Blues, 23.9)
Bästa poängplockaren: Charles Bertrand 16+30=46 p
Bästa målskytt: Bertrand, 16 mål

- Jag tycker att de har spelat över förväntan. De har klarat sig riktigt bra och har absolut inget att skämmas över. De hade ett ungt lag med en tämligen orutinerad tränare, men de har gjort ett bra jobb och får fullt godkänt, säger ishockeyprofilen Göran Stubb till Yle Sporten.

Vad tycker du om Sports säsong?

Tränaren får beröm

Tomek Valtonen fundersam.
Chefstränaren Tomek Valtonen. Tomek Valtonen fundersam. Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Chefstränaren Tomek Valtonen var ett oskrivet kort inför säsongen med endast några månaders erfarenhet som ligatränare. Enligt Stubb var Valtonen den rätta personen för Vasa Sport.

- Några gånger har det slagit lite över med disciplinära åtgärder som följd, men så farligt är det inte. Vasa behövde en eldsjäl som Tomek Valtonen och han har bra kontakter inom den finska ishockeyn, så framtiden ser bra ut för Sport.

I ett skede av säsongen såg det ut som om Sport mot alla odds skulle kunna utmana om en plats i trösteslutspelen. Så längt räckte ändå inte Sports material, men att Sport hör hemma i ligan har laget ändå bevisat.

- De har ju definitivt visat att de passar i ligan och har kvalitet att spela i ligan. Det är ingen fråga om den saken.

Trösteslutspelet målet nästa säsong

Förra gången laget spelade i ligan (1975-76) var laget den slagpåse många hade förväntat sig att se även i år. Med endast fem segrar under säsongen föll man ner till division ett. Nu kan klubben däremot med ro börja bygga för nästa säsong med mycket mer erfarenhet i bagaget.

- Det ser bra ut med laget. Vi har en mycket bättre situation än året tidigare. Vi har ganska liten spelarbudget, så vi måste se till att vi får de unga spelarna att slå igenom i Sport och på den vägen få bra resultat, säger verksamhetsledaren Jyrki Niemi.

Enligt Stubb har laget alla chanser att ta ytterligare ett steg framåt i ligan nästa säsong.

- Jag antar att de får sätta upp som målsättning att gå till playoffs. Sedan beror det ju mycket på vad de får för förstärkningar under säsongen och hur nästa säsong kommer att sparka igång. Ofta är det ju så att andra året är svårare än det första, men varför skulle det inte kunna gå bättre nästa år.

- Ja, absolut. Vi måste kämpa vidare så att vi är med i trösteslutspelet och sedan lite längre till. Det är minimimålet, konstaterar Niemi.

Sport avslutar säsongen med en hemmamatch mot Ilves på torsdag.

Höggravida Nina satt fast på Bergö

$
0
0

I nästan ett dygn kunde ingen ta sig till eller från Bergö. Tjock is stoppade färjan. Höggravida Nina Westman-Enroth satt fast på ön och väntade på att maken och sonen skulle komma hem.

Nina Westman Enroth missade sin sista läkarkontroll för graviditeten på på grund av färjstoppet på tisdagen. Hennes man och son satt fast på andra sidan.

- Det kändes lite hemskt i går att inte kunna åka till doktorn, men i dag känns det mycket bättre.

Westman-Enroth kände sig ändå inte speciellt orolig trots att ingen kunde ta sig till eller från ön.

- Jag har nog klarat mig fint. Värst tyckte jag att det var för dem som inte fick komma hem.

Det fanns en plan b

Westman-Enroth kommer inte ihåg att färjan skulle ha stått så här länge förut.

- Jag tror inte vi kan göra något åt vädrets makter. Men hade det varit lite lättare så brukar de använda grävmaskiner för att ta bort massorna. Men nu var det väl så mycket att det var omöjligt.

Westman-Enroth hade en reservplan ifall något skulle hända. Hennes pappa hade sökt reda på information.

- Han sa att sjöbevakarna är beredda att komma ut och hjälpa från Södra Vallgrund och så fanns det visst en helikopter i beredskap i Åbo också. Så kanske vi skulle ha klarat det också, säger Westman-Enroth.

Äventyrssaga på Wasa Teater

$
0
0

Äventyrssagan Farbror Fedja, katten och hunden visas i vår på Wasa Teater. Samtidigt sänker teatern priset för familjer som vill gå på teater.

Pjäsen är Eduard Uspenskis saga om Farbror Fedja som rymmer hemifrån. På svenska heter boken Fjodor på rymmen.

Pjäsen handlar om Fedja som inte får behålla sin katt för sina föräldrar. Fedja och katten rymmer till landet och träffar nya vänner. I pjäsen ingår både sjungande tanter och dansande väderlekar.

Billigare för familjer

Wasa Teater inför samtidigt billigare biljetter för familjer. När vuxna och barn ser föreställningen tillsammans betalar de endast tio euro per person. För vuxna brukar priset ligga på 20 euro.

Wasa Teater ordnar också familjedagar tre lördagar i april. Då blir det skattjakt med olika uppgifter som ska lösas för att deltagarna skall nå målet.

- Familjelördag är ett tillfälle för barn och vuxna att ha roligt tillsammans innan föreställningen tar vid, säger publikarbetare Nina Dahl-Tallgren i ett pressmeddelande.

En familjedag kostar 5 euro per barn och i priset ingår ett mellanmål.

Skolklasser ser pjäsen

Föreställningen regisseras av Marcus Groth och i rollerna ses Susanne Marins, Agneta Lindroos, Markus Lytts, Alfons Röblom, Carola Sarén och Maria Udd.

Föreställningen har premiär den 20.3 på Studioscenen och kommer i huvudsak att spela för skolklasser, även om alla föreställningar är öppna för allmänheten.

Uspenski är på finlandssvenskt håll i första hand känd för karaktärerna Drutten och Gena. Pjäsen om farbror Fedja spelas till mitten av maj.

Konsert och utställning till Sibelius ära

$
0
0

Jean Sibelius 150 år firas hela året på många håll i landet. Så även i Maxmo, som har en naturlig koppling till nationalkompositören.

Den tionde juni 1892 sa Aino Järnefelt ja till sin Jean Sibelius på Tottesunds Herrgård i Maxmo.

Bröllopsdagen till ära arrangeras en jubileumskonsert i Maxmo kyrka samt en bröllopsutställning på Tottesunds Herrgård.

Mikael Österberg och Håkan Nylund
Mikael Österberg och Håkan Nylund Mikael Österberg och Håkan Nylund Bild: Yle/Pia Lagus

-Samtliga musiker har någon form av anknytning till Vörå kommun. Det blir en blandning av sång, violin, piano och orgelmusik, säger Mikael Österberg, kultur- och fritidschef i Vörå.

-Jubileumsutställningen på herrgården är öppen samma dag, den tionde juni, samt åtminstone under veckoslutet därpå. Eventuellt resten av sommaren också, säger Håkan Nylund som är ordförande för Maxmo Hembygdsförening r.f

-Vi kommer att se brudklänningen och andra föremål samt filmer och foton med anknytning till bröllopet, säger Nylund.

-Mellan utställningen och konserten ordnas servering i församlingshemmet. Där serveras laxsoppa, precis som vid bröllopet. Förhoppningsvis skall vi också hitta receptet till Sibelius-bakelsen till efterrätt, säger Österberg.

Förväntansfulla artister

Margaretha Nordqvist gestaltade Aino Järnefelt när hundraårsjubiléet av bröllopet uppmärksammades i Maxmo år 1992.

-Jag har ju ett personligt förhållande till Jean Sibelius när jag på låtsas gifte mig med honom vid sju tillfällen för tjugotvå år sedan, småskrattar hon.

-Och jag tycker om hans musik, den hör ju dessutom till en finländsk sångares repertoar, säger Nordqvist.

-Det känns högtidligt att få framföra Sibelius musik. I synnerhet när jag får göra det på hans huvudinstrument violinen, säger Erik Nygård.

-Trots att han inte var pianist är han landets viktigaste pianokompositören i alla fall, säger pianosten Hans Seppelin.

-Konserten kommer naturligtvis att avslutas med "Finlandiahymnen", så får alla sjunga med, säger sångaren och kantorn Kristoffer Streng.

Ingen konst i rondellen i Jakobstad

$
0
0

Det blir inget konstverk i den rondell som byggs vid östra infarten till Jakobstad i samband med Jakobstads hamnväg. Tekniska nämnden sade nej till ett förslag till konstverk med murar och torn och tinnar som gjorts av konstnären Jari Hangassalo.

Konstnären hade på eget bevåg gjort ett förslag till alternativ utsmyckning av rondellen. Hangassalo är glaskonstnär och stadens vapen skulle ha gjorts i glas och varit belyst bakifrån.

Prislappen på konstverket var 150 000 euro och den summan var inte nämnden beredd att acceptera. Rondellen kommer att prydas av pelaraspar som det ursprungligen var tänkt och en båtsilhuett i polerad stålplåt.


Alholmens såg investerar i Jakobstad

$
0
0

Alholmens såg investerade stort i Jakobstad och kör för fullt även om det är sämre tider. Strategin har lagts om och permitteringar hör till historien.

Sammanlagt investerade UPM Kymmene sex miljoner euro i Alholmens såg i fjol. Det tryggar jobben för 100 personer, 60 egna anställda och 40 köptjänster.

Inom några år ska produktionen öka med 20-25 procent.

Det känns bra, säger Mika Vähäkangas. Han sköter den nya ströläggningsmaskinen och har koll på en lång linje via tv-monitorer. Också paketeringsmaskinen har förnyats.

- Det känns bra att få jobba i varma utrymmen och produktionstakten har blivit lugnare, säger Vähäkangas. Det var också ett av skälen till investeringen, att arbetsförhållandena blev bättre och tryggare. Man fick bort de tunga fysiska momenten.

Mika Vähäkangas sköter ströläggningsmaskinen
Mika Vähäkangas Mika Vähäkangas sköter ströläggningsmaskinen Bild: YLE/Patrik Enlund

Slut på permitteringar

Tidigare var sågen den första att permittera vid en lågkonjunktur. Nu har vi lagt om strategin, säger direktör Mika Åby. Härefter kör sågen för fullt också i sämre tider.

- Försäljarna får hitta nya marknader och sälja till bästa möjliga pris.

Det är bättre för helheten att sågen går för fullt, säger Åby. Det hänger samman med att sågen är integrerad med UPM Kymmene och levererar flis och spån till cellulosafabriken.

Direktör Mika Åby vid nya ströläggningsmaskinen
direktör Mika Åby Direktör Mika Åby vid nya ströläggningsmaskinen Bild: YLE/Patrik Enlund

Hamnen bekymrar direktörer

Varje dag anländer cirka 50 billass eller järnvägsvagnar med stockar till sågen. På ett år kommer det ut 250 000 kubikmeter sågade varor som till största delen går på export.

Med Jakobstads hamn invid sågen kunde man tro att allt fungerar på bästa sätt, men så visar det sig inte vara fallet.

lastning av cellulosa i Jakobstad hamn.
Cellulosa på export lastning av cellulosa i Jakobstad hamn. Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén

- Hamnen borde försöka sälja sina tjänster också till andra industrier och inte enbart förlita sig på UPM Kymmene, säger Åby.

Samma tongångar hörs av cellulosafabrikens direktör Veikko Petäjistö. Hamnen borde vara aktivare och satsa också på annat än cellulosa och virke. Potential finns, säger direktörerna Åby och Petäjistö.

Deras bekymmer bottnar i den glesa fartygstrafiken till Jakobstads hamn. Hamnen behöver större volym, säger Åby och Petäjistö. Det skulle ge fler fartygsbesök och fler destinationer för exportindustrin.

Mika Åby säger att det fanns år när sågen exporterade tre gånger mer över Jakobstads hamn, men mängderna har gått ner i brist på fartygstrafik. I dag tvingas man frakta sågvaror till andra hamnar för att nå ut till kunderna.

Studerande utvecklar segelbåtbranschen

$
0
0

I framtiden ska segelbåtarna gå tystare när motorn är igång. En grupp studerande vid Yrkeshögskolan Novia håller på och tar fram en vibrationsisolator som minskar bullernivåerna.

Vibrationsisolatorn ska användas i ett generatoraggregat som hör ihop med en dieselmotor.

Vibrationsisolator i ett generatoraggregat som studerande vid Yrkeshögskolan Novia utvecklat för att användas i Baltic Yachts segelbåtar. Det ska minska buller och vibration.
Nu testas vibrationsisolatorn i en generator. Vibrationsisolator i ett generatoraggregat som studerande vid Yrkeshögskolan Novia utvecklat för att användas i Baltic Yachts segelbåtar. Det ska minska buller och vibration. Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Rent konkret försöker studerande lösa bullret från aggregatet så att segelbåtens besättning också ska kunna sova ombord trots att motorn är igång.

De gör det inte bara för studiernas skull utan också för båtbyggaren Baltic Yachts skull.

- Det har varit intressant men inte så lätt som jag trodde det skulle vara. Först har vi fått ta fram teori som vi testat i pratkiken och lärt oss vartefter, säger Jim Backull som studerar maskinkonstruktion för tredje året på Novia.

Jim Backull
Studerande Jim Backull Jim Backull Bild: Yle/Antti Kuusiniemi

Halvvägs har bullret sänkts

Projektet inleddes i höstas och de har ännu fem veckor på sig att komma till ett resultat.

Testkörningar har visat att bullernivån redan sänkts.

- Nu gör vi olika tester där vi simulerar vågor och spända segel för att se att bullernivån hålls låg trots det, säger lektor Kaj Rantanen på Novia.

Kaj Rintanen
Lektor Kaj Rantanen Kaj Rintanen Bild: Yle/Antti Kuusiniemi

Resultatet kommer att finnas i en 130 fot lång segelbåt som byggs i Jakobstad och Larsmo.

- Tanken med generatorn är alltså att den ska kunna köras även nattetid. Något liknande med så låg bullernivå finns inte på marknaden, säger Mikael Nyberg på Baltic Yachts.

Nio av tio Finlands strålande saldo i Drammen

$
0
0

Ingen hisnande topp, men en fin bredd. Samtliga finländska damer tog sig vidare från kvalet i längdåkningsvärldscupens sista sprintlopp i norska Drammen, medan Martti Jylhä förstörde Finlands prickfria saldo.

Mona-Liisa Malvalehto bokfördes för den bästa finländska placeringen i sprintkvalet med klassisk teknik. Malvalehto var åtta bland damerna, medan IF Minkens Matias Strandvall var blåvit etta i herrklassen med en tolfte placering.

Samtliga finländska damer, förutom Malvalehto också Aino-Kaisa Saarinen (13), Kerttu Niskanen (15) och Anne Kyllönen (24), tog sig in bland de 30 främsta.

Däremot hamnade Martti Jylhä utanför bland herrarna. Jylhä åkte in på en 40:e plats. De övriga gjorde Strandvall sällskap i följden Juho Mikkonen (21), Toni Ketelä (25), Ristomatti Hakola (27) och Anssi Pentsinen (29).

Kvickast av alla på damsidan var norskan Ingvild Flugstad Östberg, medan hennes landsman Ola Vigen Hattestad höll bästa fart bland herrarna. Såväl Norges damer som herrar hade sex åkare bland de sju främsta.

Finalpasset kör igång klockan 16.30.

Fyra personer vill bli ekonomidirektör i Vasa

$
0
0

Fyra personer har sökt jobbet som ekonomidirektör i Vasa. Ansökningstiden gick ut vid middagstid idag.

De fyra sökande är, Jan Finne från Vasa som för tillfället jobbar som t.f. ekonomidirektör i Vasa stad, Jukka Kervinen från Helsingfors som arbetar vid företaget Nord Mekanik Service OY, Minna Myllyperkiö från Vasa, hon jobbar för Vasa stad och Emilia Wahlbeck från Replot i Korsholm som jobbar vid Wärtsilä Finland OY.

Blåvit besvikelse efter inledande optimism

$
0
0

Trots att nio av tio finländare avancerade vidare från kvalet i världscupssäsongens sista skidsprinter i norska Drammen blev de slutliga placeringarna blygsamma.

Alla fyra finländska damer tog sig till kvartsfinalskedet i sprinten med klassisk teknik och hälften skidade även semifinal. Kvalets snabbaste finländare Mona-Liisa Malvalehto fick liksom Kerttu Niskanen ge sig, men Aino-Kaisa Saarinen och Anne Kyllönen avancerade.

Men i semifinalerna var sedan det roliga över. Bägge finländskor placerade sig sist i sina respektive heat och missade finalen. Redan semifinalplatserna var dock goda sett till denna säsong, då endast tre blåvita damer skidat semifinal tidigare i vinter.

Matias Strandvall, Lahtis 2015.
Matias Strandvall ut i kvarten liksom de övriga finländska herrarna. Matias Strandvall, Lahtis 2015. Bild: Lehtikuva

Sämre gick det för herrarna, där fem av sex blåvita deltagare klarade kvalet. Bäst där av finländarna var IF Minkens Matias Strandvall, men i sitt kvartsfinalheat korsade han mållinjen som jumbo. Utslagen blev även klubbkamraten Toni Ketelä samt Juho Mikkonen, Anssi Pentsinen och Ristomatti Hakola.

Norge, som ställde upp med hela 44 åkare, dominerade i vanlig ordning. Bland damerna tog norskorna en fyrdubbelseger då Maiken Casperen Falla vann före Heidi Weng, Marit Björgen och kvalets etta Ingvild Flugstad Östberg.

I herrfinalen fick hemmanationen likaså en kvadrupelseger då Eirik Brandsdal åkte in som etta närmast före Finn Hågen Krogh, kvalettan Ola Vigen Hattestad och Sondre Turvoll Fossli. Petter Northug slogs ut i semifinalskedet.

Världscupen avslutas med damernas 30 kilometer och herrarnas 50 kilometer på Holmenkollen under veckoslutet.

Resultat:

Damer:
1. Maiken Caspersen Falla NOR
2. Heidi Weng NOR
3. Marit Björgen NOR
4. Ingvild Flugstad Östberg NOR
5. Stina Nilsson SWE
6. Katja Visnar SLO
------------------------------------
11. Aino-Kaisa Saarinen FIN
12. Anne Kyllönen FIN
17. Kerttu Niskanen FIN
21. Mona-Liisa Malvalehto FIN

Herrar:
1. Eirik Brandsdal NOR
2. Finn Hågen Krogh NOR
3. Ola Vigen Hattestad NOR
4. Sondre Turvoll Fossli NOR
5. Sergej Ustjugov RUS
6. Nikita Krjukov RUS
------------------------------------
18. Juho Mikkonen FIN
20. Toni Ketelä FIN
25. Anssi Pentsinen FIN
27. Matias Strandvall FIN
30. Ristomatti Hakola FIN
40. Martti Jylhä FIN

Viewing all 39953 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>