
Många nyblivna skogsägare har ingen kunskap om hur man sköter en skog. I värsta fall kan skogen stå och förfalla i årtionden om skogsägaren inte tar sig för att skaffa hjälp. För hjälp finns att få av de lokala skogsvårdsföreningarna.
Den tidigare skogsvårdsavgiften har ersatts av medlemsavgift, och den sakkunskap och hjälp man kan få för pengarna är omfattande. I princip behöver man bara slå en signal. Det är i dag vanligt att man får skog genom generationsskifte och arv. Så var det för Helena Hemming i Malax. En dag stod hon där med skog som hon inte visste hur hon skulle sköta.
- Jag vet noll och ingenting, medger Helena Hemming. Dels kan jag fråga min pappa, men jag kontaktade ändå skogsvårdsföreningen, eller Skogsägarna i Österbotten som de numera kallas. Skogsvårdsinstruktören värderade skogen och skötte om att den gamla skogen avverkades. Troligtvis kommer han att sköta om planterandet också.
Helena Hemmings far skötte väl om skogen, och dottern har ambitionen att sköta om den lika bra. Och då behövs sakkunskap.
Skogsvårdsföreningen hjälper till
Kim Back är skogsvårdsinstruktör vid skogsägarna Österbotten , och han säger att det här blir allt vanligare. Skogsägarna idag är inte längre bondpojkar som har gått i skogen och lärt sig skogsbruket av sina pappor. Ofta är de både stadsbor och kvinnor med helt andra yrken.
- Varje vecka kommer det samtal från nån skogsägare som vill veta var deras skogsskifte finns och börja sköta det, säger Kim Back. Då tar jag reda på det och så går vi ut och kollar och så ger jag förslag.
Besvärligt är det om skogägaren ser sitt skogsägande som en belastning och drar sig för att ta kontakt. Då står skogen där och förfaller i onödan. Den ger heller ingen avkastning.
- Det är ingenting farligt med att äga skog, säger Kim. En släktskog som man förvaltar vidare kan man riktigt bra äga själv, fast man inte vet hur man ska sköta den. Det finns alltid de som kan ge råd.
Skogsarbete- ett sätt att ladda batterierna
Mårten Malm bor och jobbar i stan, men växte upp i Malax där han lärde skogsbruk av sin far. I dag sköter han sin skog själv men ser det mest som rekreation och ett sätt att ladda batterierna. Han menar att man nåste ha ett intresse för att vara skogsägare.
- Har du inte det så tänker du att du varken orkar eller kan. Då förfaller skogen och massor av värden går förlogade. Det är jättesynd, säger Mårten.
Men det vanliga är ändå att folk till slut tar i tu med saken.
Lisbeth Bäck tog hjälp av Kim Back.
- Skogsvårdsföreningarna är en trygg samarbetspartner utan vinstintressen. Men skogsägarnas intressen är de noga med att bevaka.