Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all 40824 articles
Browse latest View live

Algläget har lugnat sig

$
0
0

Algläget har lugnat sig i Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Österbotten. Den här veckan har algobservationer endast gjorts i Jalsjärvi och Kurikka, samt längs kusten i Bergö. Där har små mängder blågröna alger observerats.

I den konstgjorda sjön Pitkämö fortsätter den rikliga algblomningen och badförbudet gäller fortfarande vid sjöns badstrand.

Som regel gäller att undvika att använda vatten som innehåller rikligt med blågröna alger. Det kan vara giftigt och orsaka hudsymptom, ögonirritation och illamående. Barn och husdjur bör hållas borta från algblomningen. Vatten med blågröna alger kan inte heller användas som bevattningsvatten, bastubad eller matlagning.


Stadsorkestern leds åter av Jin Wang

$
0
0

Vasa stadsorkester behöver inte sakna konstnärlig ledare för någon längre period. Efter många turer står det klart att Jin Wang får förnyat kontrakt.

Jin Wang, Vasa stadsorkesters dirigent.
Jin Wang Jin Wang, Vasa stadsorkesters dirigent. Bild: YLE/Sonja Rundt

Orkestern kommer att arbeta med gästande kapellmästare enligt det program som har ställts upp för hösten, men redan i januari nästa år återvänder Jin Wang till Vasa. Jin Wang kommer att arbeta som kapellmästare i Vasa under hela 2015. Det framgår ur föredragningslistan för Teater- och orkesternämndens möte den 20 augusti.

Det var under vårvintern som Teater- och orkesternämnden beslutade att inte förnya kontraktet med Wang, eftersom han inte i tid meddelat om han ville fortsätta på de villkor som staden ställt upp.

Wang lämnade in ett rättelseyrkande och efter en granskning har det visat sig att han har rätt att jobba ett år till. Wang har meddelat att han är nöjd med den här lösningen.

Läs även Stadsorkestern redo för höst utan konstnärlig ledare

Lyckat Nordjobb i Stockholm

$
0
0

Julia Bäck kom för en vecka sen hem från Stockholm i Sverige där hon under nio veckor jobbat inom hemtjänsten. Jobbet fick hon genom Nordjobb, som förmedlar arbeten i de nordiska länderna till ungdomar mellan 18 och 29 år.

- Jag trivdes jättebra på arbetsplatsen och där fanns också många andra nordjobbare, säger Julia Bäck.

Lyckat Nordjobb i Stockholm

Listen5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Lyckat Nordjobb i Stockholm

De flesta nordjobbare jobbar under sommarmånaderna, men man kan jobba inom Nordjobb också under vintern. Förutom arbete och bostad ordnar Nordjobb också fritidsaktiviteter för nordjobbarna.

- Här i Österbotten har vi haft flera läkare som har arbetat här inom Nordjobb den här sommaren, säger Malin Wälitalo-Palo på Pohjola-Norden.

Många Nordjobb finns inom hemtjänsten i Sverige och fiskeribranschen i Norge. Enligt Wälitalo-Palo kom det ungefär 60 nordjobbare till Finland den här sommaren.

- Det finns fler sökanden än arbetsplatser och Nordjobb jobbar aktivt för att få arbetsgivare att ta emot nordjobbare, säger Wälitalo-Palo.

Bäck skulle gärna delta i Nordjobb igen nästa sommar men kanske väljer en annan stad än Stockholm.

Åstrand ut direkt – problemen satte stopp

$
0
0

Närpeslöparen Jonathan Åstrand räckte inte till i försöken på 200 meter. Åstrand med sitt ömmande baklår blev sexa i sitt heat på tiden 21,03 och var 27 hundradelar för långsam för att ta sig till semifinal.

Åstrand: Svårt komma över negativa tankar | Sportinslag

Listen6 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Åstrand: Svårt komma över negativa tankar | Sportinslag
Trots att tiden 21,03 endast var elva hundradelar från Åstrands säsongsbästa kunde han inte le alltför brett. Å andra sidan var förklaringen klar: det skadade baklåret satte stopp.

– Utan problemen hade jag säkert utan större bekymmer löpt runt 20,80, men när jag sprungit 70-80 meter och skulle sätta in stöten hände det ingenting. När jag försökte kände jag hur det spände till i vänstra baklåret, berättar Åstrand till Yle Sporten.

– Det blev bara spänd löpning och dålig hållning. Kändes inte alls bra. Och då ger kroppen redan nästan upp, men ändå försöker och därför mår man som man mår när man kommer i mål. Det blir för krampaktigt och tajt i kroppen.

Problemen störde uppladdningen

Åstrand har löpt semifinal på 200 meter i de två senaste EM-tävlingarna men det blir alltså inte tredje gången gillt i Zürich.

– Klart man måste vara lite besviken, inför säsongen var final målsättningen men problemen har satt käppar i hjulet på de tankegångarna. Det har varit för mycket helt enkelt, säger Åstrand som plågades av skadebekymren också mentalt.

– Inte hoppar man och trallar runt och är sådär hemskt självsäker inte. På den fronten var det kanske mitt sämsta mästerskap någonsin, det blir för mycket negativa tankar att ”fan, inte blir det något om det känns såhär dåligt”. Kommer man in i sådana tankebanor är det ganska svårt att komma ur dem.

Motgång efter motgång

Å andra sidan påminner Åstrand att ens en prickfritt positiv inställning knappast hade räckt för att pressa den pinade kroppen till en semifinaltid denna gång. Säsongen blev inte som han väntat sig.

– Klart det harmar. Mitt första lopp på 100 meter var den bästa öppningen någonsin – 10,30 från ingenstans – men sedan har det varit motgångar med förkylning, antibiotikakur, akillessenor, baklår… Hela träningsupplägget har lidit för mycket.

– Det blir tävling, sedan två veckors paus, kanske någon enstaka träning och sedan igen tävling, sedan igen problem och samma på nytt. Man kan inte tänka sig att det ska gå att springa bra efter det, menar Åstrand.

Åstrand ingår även i Finlands stafettlag på 4 x 100 meter och deltar ifall baklåret tillåter. I dagsläget tror han på start men Finland har också en reserv på plats som vid behov kan hoppa in. Förutsatt att Eetu Rantala, som hade små skadekänningar efter semifinalen på 100 meter, kan ställa upp.

Till semifinal på 200 meter gick de tre bästa i varje av de fyra försöksheaten plus de fyra snabbaste tiderna. Allra snabbast var vinnaren i Åstrands heat, Adam Gemili från Storbritannien. Han sprang in på fina 20.39.

Resultat 200 meter försök:

Serhi Smelik UKR 20,49 Q
Ramil Guliyev TUR 20,59 Q
Ben Bassaw FRA 20,68 Q
Robin Erewa GER 20,72 q
Sergio Ruiz ESP 20,73 q
Enrico Demnonte ITA 20,90
Petar Kremenski BUL 21,75
Riste Pandev MKD 21,96

Christophe Lemaitre FRA 20,43 Q
James Ellington GBR 20,55 Q
Alex Wilson SUI 20,61 Q
Johan Wissman SWE 20,82
Izzet Safer TUR 21,06
David Lima POR 21,25
Fabian Haldner LIE 23,06
Julian Reus GER dns

Danny Talbot GBR 20,63 Q
Likourgos-Stef. Tsakonas GRE 20,64 Q
Diego Marani ITA 20,65 Q
Karol Zalewski POL 20,76 q
Nil de Oliveira SWE 20,93
Kevin Moore MLT 21,03
Marek Niit EST 21,04
Jan Zumer SLO 21,47

Adam Gemili GBR 20,39 Q
Eseosa Desalu ITA 20,55 Q
Churandy Martina NED 20,60 Q
Alex-Platini Menga GER 20,71 q
Jaysuma Saidy Ndure NOR 20,78
Jonathan Åstrand FIN 21,03
Joel Burgunder SUI 21,24
Mikel de Sa AND 22,54

Bakterier i Molpevatten

$
0
0

Invånarna i Molpe i Korsnäs, i Korsbäck by och i Råbackaområdet måste koka sitt dricksvatten. Orsaken är att man hittat små mängder E-coli bakterier i vattenprover från ledningsvattnet.

- Det handlar om uppemot 500 hushåll i vårt distributionsnät som drabbats, säger Sam Björkholm på Molpe Vatten Ab.

Enligt Björkholm ska allt kranvatten kokas fem-tio minuter innan man dricker det eller använder det i matlagning.

- Det är ändå fråga om väldigt små mängder bakterier, så man behöver inte vara särskilt orolig för att bli sjuk, säger Björkholm.

Bakterierna upptäcktes vid en rutinkontroll och ingen har blivit sjuk av att dricka vattnet. För säkerhets skull har bolaget ändå meddelat livsmedelstillverkare i trakten direkt.

- Privata hushåll har vi ändå inte haft möjlighet att kontakta direkt, det är via kommunens hemsida och media som vi försöker nå ut till alla, säger Björkholm.

Björkholm menar ändå att djungeltelegrafen fungerat extremt snabbt.

- Jo, jag är helt nerringd och bra så, säger Björkholm.

Uppmaningen att koka hushållsvattnet är i kraft tills vidare, men vattenbolaget har under eftermiddagen påbörjat en klorering av ledningsvattnet. Kloreringen dödar de skadliga bakterierna.

Det är än så länge oklart vad källan till bakterierna är.

-Senast på måndag ska bakteriekällan vara identifierad, lovar Sam Björkholm.

Förlossningar bara vid stora sjukhus redan nästa år

$
0
0

Enligt Social- och hälsovårdministeriet är säkra förlossningar och en tillräcklig kompetens bland personalen tryggade endast vid förlossningssjukhus som har kapacitet att ta hand om över tusen förlossningar per år.

I fortsättningen måste sjukhusen också ha beredskap att utföra kejsarsnitt dygnet runt.

De här punkterna finns med i en lagändring som Social- och hälsovårdsministeriet föreslår att ska träda i kraft redan i juni nästa år. Ursprungligen skulle den nya jourlagen träda i kraft först år 2017 för förlossningarnas del.

I Finland finns i dag ett trettiotal förlossningssjukhus. Av dem är åtta sådana som har hand om under tusen förlossningar per år. Minst är Nyslott där det föds runt 300 barn per år. De övriga förlossningsenheterna som anses vara för små finns i Kemi, Kajana, Salo, S:t Michel, Borgå, Lojo och Oulais i Norra Österbotten.

I Nyslott planerar man att stänga förlossningsenheten redan vid årsskiftet. Enligt Social- och hälsovårdsministeriet klarar sig enheten i Kajana sannolikt undan stängning, eftersom den ligger så långt från de andra förlossningssjukhusen. Också i Lojo kommer man sannolikt att kunna föda även i framtiden, eftersom folkmängden i området växer.

Barnmorskorna tror inte på inbesparingar

Centraliseringen av förlossningarna är en del av statens strukturpolitiska sparprogram. Genom att lägga ner fem förlossningsenheter sparar staten 25 miljoner euro, har Social- och hälsovårdministeriet räknat ut. Vid Barnmorskeförbundet tror man inte på det här.

- Nog kostar förlossningar vid stora enheter också för kommunerna, säger ordförande Terhi Virtanen.

Virtanen påpekar också att resekostnaderna stiger och att allt fler förlossningar sannolikt kommer att ske på vägen till sjukhuset, då förlossningssjukhusen ligger längre bort.

Läs också: Katarina Lind: Den egna sjukvården i vågskålen

Veckans vykort kommer från Karleby

$
0
0

Yvonne Sandström heter fotografen som tagit veckans vackraste vykort. Radio Vega Österbotten träffar vinnarfotografen på fredag morgon mellan klockan 9 och 10.

Sandström vann veckans vykort med sin närbild på en nyckelpiga, fotograferat med ett av fotografens favoritredskap - ett makroobjektiv.

Vi träffar Sandström i Villa skola i Karleby där hon arbetar som lärare.

Fortsätt skicka in bilder till vår tävling på adressen radiovega.osterbotten@yle.fi eller på Facebook. Där hittar ni oss som "Yle Österbotten".

Bra badvatten vid stränderna i Vasa

$
0
0

Den sällsynt långvariga värmeböljan kom av sig och därmed backade även de blågröna algerna. Badvattnet vid stränderna i Vasa fyller nu alla kvalitetskrav.

Vattenkvaliteten vid alla badstränder utom Paradisön fyllde kvalitetskraven då miljöavdelningen vid Vasa stad tog prover i måndags. Inga blågröna alger alls fanns i vattnet och även de andra typer av bakterier som vattnet kontrolleras för höll sig långt under gränsvärdet.

Extra prover togs på onsdagen vid Paradisön för att kontrollera om de något förhöjda värdena av koliforma bakterier kvarstår. Provresultatet klarnar på fredag.

Den sista augusti avslutar staden provtagningen för säsongen, men fram tills dess kontrolleras vattenkvaliteten regelbundet.

Yttemperaturen i vattnet är på de flesta stränder fortfarande högre än normalt för årstiden, mellan 20 och 22 grader.


Eriksson i blickfånget – ”Jag är redo”

$
0
0

En hop med svenska journalister hade sökt sig till Finlands laghotell på torsdagens presstillfälle. Orsaken? Sandra Eriksson fanns på plats.

Sandra Eriksson är Europatvåa och hör till storfavoriterna på damernas 3000 meter hinder i friidrotts-EM i Zürich. Anledningen till att det svenska inslaget är så märkbart är att den kanske största konkurrenten är Charlotta Fougberg, statistikettan från Sverige.

– Jag har försökt hålla mig undan media. Fokus är inte på vad som skrivs om mig, det får vara helt enkelt. Jag har ju hunnit bekanta mig med situationen som favorit ganska länge – och vill man bli bäst måste man ju klara av den situationen förr eller senare, säger Eriksson till Yle Sporten.

Sandra Eriksson, EM 2014
Intresset för Sandra Eriksson är stort. Sandra Eriksson, EM 2014 Bild: Yle/Janne Isaksson
Eriksson har hunnit bekanta sig med EM-staden i några dagar och bland annat följt med en del av onsdagens finalpass på Letzigrundstadion. Hon hann bland annat se Oskari Mörös rekordlopp på 400 meter häck.

– Stämningen i truppen har varit jättebra, det har ju gått så otroligt bra för alla. Klart man blir taggad av att det går bra för alla runtomkring, men jag är nog hur som helst fokuserad på mig själv och går lite runt i en egen värld hela tiden, säger Eriksson som nu gör sitt sjunde mästerskap.

– Det är inga speciella eller konkreta lärdomar jag tar med mig därifrån, men det att man varit med många gånger hjälper på det sättet att man vet hur allting ser ut och är ganska trygg med allting, behöver inte fundera på hur någonting funkar.

”Jag är beredd på allting”

Eriksson löpte det finska rekordet 9.24,70 i Glasgow den 12 juli och den formen har inte försvunnit någonstans, betygar Falkendamen, som sänkt sitt personbästa med nästan 14 sekunder denna säsong.

– Egentligen har formen bara blivit bättre och bättre för varje pass jag gjort. Det har gått riktigt bra. Jag tror inte formen är sämre än tidigare i alla fall. Jag känner mig helt lugn än så länge, det borde gå hyfsat enkelt i försöken, men man vet aldrig. Jag känner mig redo.

– Jag har gjort upp taktiken i god tid och vet precis hur jag ska göra, det känns ganska lugnt. Det finns egentligen ingen taktik som inte funkar för mig, oavsett om det blir loppet går hårt eller sakta, jag är beredd på allting, intygar Eriksson.

Försöksheaten på 3000 meter hinder löps på fredag förmiddag och trots att Eriksson är noga med att inflika obligatoriska ”om” inför alla finalspekulationer verkar hon väldigt säker på avancemang till söndagens final.

– Målet måste ju vara medalj om man är statistiktvåa. Finalen lär bli ett taktiklopp med minst fem damer som slåss om medaljerna och det kan gå precis hur som helst. Man kan bli instängd, någon kan falla – men jag siktar högt och allting är möjligt.

Läs också: Tränaren: Sandra har mognat till

Tränaren: Sandra har mognat till

$
0
0

Guy Storbacka och hans adept Sandra Eriksson står inför en helt ny situation i Zürich. Redan förra sommaren märkte tränaren att Eriksson har mognat till och hon åker till EM-tävlingarna som en av favoriterna.

Guy Storbacka: Medalj ska det bli | Sportinslag

Listen5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Guy Storbacka: Medalj ska det bli | Sportinslag
Det sitter en nervös Pedersöretränare på Letzigrunds läktare när det är dags för försöksheat. Den långvarige lotsen Guy Storbacka har tidigare endast funnits på plats på två av de sex mästerskap Eriksson medverkat i, men det är inte bara det som skiljer Zürich 2014 från tidigare stortävlingar.

– Det är en lite ny situation i och med att Sandra finns i Europatoppen, tidigare har hon just och just klarat gränsen, men i år kan man faktiskt ha förhoppningar om en god placering. Hur jag tippar det går personligen vill jag inte säga, det är som att spela lotto, men målsättningar är ju klar, det är medalj, säger Storbacka.

Storbacka och Eriksson har redan spikat taktiken inför försöksheaten, Eriksson går upp i täten och bestämmer tempot ifall ingen annan väljer att tokdra. Detta för att minimera risken av olyckor och annat onödigt trubbel. Finalen är sedan en annan femma.

– Som det varit i Europa hittills i år ska man nog vara bra om man ska lämna Sandra under loppet. Och det ger ju en viss trygghet när man känner till hennes spurt. Jag ser ingen fara att hon tappar på slutet, utan faran är nog att någon skulle springa så hårt att Sandra tappar kontakten. Men det hoppas inte jag åtminstone, skrattar Storbacka till.

– Vi vet ju hur bra Charlotta Fougberg varit i sommar och vi inbillar oss med Sandra att hon kommer att rycka ganska tidigt, och Sandra har sedan bara ett alternativ att välja – det är bara att hänga med.

Guy Storbacka får spänna sig på läktaren när adepten löper. Bild: Yle
Och om Eriksson är med när klockan klämtar för sista varvet?
– Säkert finns det de som kan slå henne, men det är lätträknade, säger Storbacka.

”Hon mognade till”

Vad beror då den här säsongens enorma rekordförbättring på nästan 14 sekunder på? Guy Storbacka menar att den största orsaken är att Eriksson, 25, fått träna frisk hela året.

– Det är egentligen första gången det händer, hon hade problem med knäet före jul men gjorde ändå alternativ träning, och sedan hon kunnat börja springa har hon kunnat springa varje dag. Mängden är betydligt större än tidigare.

Storbacka hade väntat sig en tid omkring 9.25 redan före säsongsstart. Allt hade sett så positivt ut. Och Erikssons finska rekord lyder nuförtiden mycket riktigt 9.24,70. Egentligen märkte Storbacka en ändring till det bättre redan förra sommaren.

– Hon mognade till och började bli den jag ville att hon skulle vara. Hon började tänka på idrott som man ska göra. Man kan ju inte ändra på någon som person, men då såg man att det börjar bli lite mera allvar, berättar Storbacka.

– Tidigare hade jag tagit det lite med glimten i ögat när hon berättade om sina målsättningar, men nu börjar det finnas verklighet bakom det hon säger. Klart det är mycket roligare att göra jobbet när man når resultat och märker att hon vill göra som jag tycker hon skulle ha gjort hela tiden. Men det var inte hennes fel tidigare heller, utan skador var största orsaken.

De sista förberedelserna inför EM-tävlingarna har fungerat mer eller mindre som väntat och steget rullade på helt som normalt på tisdagens träningspass i Zürich trots lite reströtthet. Men situationen är annan då det nalkas tävling.

– I tisdags sade hon att hon inte är ett dugg nervös, men hon tillade att ”oj, nog ska jag bli så nervös på fredag”. På det sättet är det bra att det finns försök, då går man ner i varv och det blir mycket lättare på söndag. Den värsta pressen är förbi.

”Jag litar på Sandra”

Lehtinen: Jag litar på Sandra | Sportinslag

Listen3 min 35 s
Spela upp klipp på Arenan: Lehtinen: Jag litar på Sandra | Sportinslag
Med i försöken är också Johanna Lehtinen, 35, som i sommar endast genomfört ett hinderlopp – och i det sprang hon snabbare (9.48,50) än hon gjort på distansen på sju år. I Kalevaspelen ramlade hon omkull och avbröt.

– Min uthållighet är kanske den bästa sedan 2006. Jag har haft lite problem med benen hela sommaren men efter Kalevaspelen har allt gått som planerat. Det kan vara svårt att ta sig in bland de fem bästa i mitt försöksheat men jag hoppas det går fort undan så har jag bättre möjlighet att komma vidare på tid.

Några större framgångsförhoppningar på sig själv har med andra ord inte rutinerade Lehtinen, men desto starkare är tilltron på rumskamraten Sandra Eriksson.

– Hennes chanser är väldigt bra, jag litar på henne. Jag tycker hon verkar ganska rofylld, hon tar det lugnt och är i bra form. Det går nog bra, tror Lehtinen.

Upp till bevis då försöksheaten på damernas 3000 meter hinder avgörs på fredag med start klockan 12.00. Eriksson löper i det första heatet, medan Lehtinen och Fougberg återfinns i heat nummer två.

Läs också: Eriksson i blickfånget – ”Jag är redo”

Priset på spannmål väcker vrede

$
0
0

Spannmålsskörden ser ut att bli hyfsad. Värmeböljan har ställvis naggat skörden i kanterna ordentligt. För spannmålsbönderna är vädrets inverkan inget i jämförelse till det mycket låga priset på spannmål.

I sin näve håller David Köping i Sundom korn som han nyligen har skördat. Kännetecknade för i år verkar vara att kornets ax är kortare och inte så grov. Det leder till mindre mjöl.

David Köping.
David Köping David Köping. Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Orsaken till den kortare axen är den ihållande värmen. Om åkern lider av torka när kornet går till ax får det sina konsekvenser, alltså kortare ax.

Priset på spannmål väcker vrede

Listen5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Priset på spannmål väcker vrede

En varm vår gav bönderna möjlighet att så tidigt. Och säsongen började väldigt lovande för att sedan bromsa upp helt vid midsommar när temperaturen sjönk.

- Något vann vi väl på att så tidigt. Tittar jag på vad vi har för datum så skördar vi en till två veckor tidigare än normalt. Vissa har redan skördat vete. Men det känns som om det har varit väldigt intensiv säsong, säger Köping.

Köping kastar ibland ett öga på väderprognosen på sin smarttelefon för att hålla koll på hur regnmolnen rör sig.

- Börjar det regna är det bara att ge upp. Spannmålen är på tok för billig för att det ska löna sig att torka den länge. Det blir dyrare att torka än att låta den ligga kvar oskördad på fältet.

"Oacceptabelt pris"

Priset på spannmål är mycket lågt och någon lönsamhet är det inte att tala om, menar David Köping i Sundom. Nuvarande priset ligger på cirka 120 euro per ton. För att nå ens en liten lönsamhet borde priset vara 160, säger Köping.

- Priset är helt oacceptabelt. Nu odlar vi nästan för självkostnadspris. Som det är nu är det verkligen ohållbart.

Jan-Erik Back på ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap vet orsaken till det låga priset.

- Det är det allmänna goda läget ute i Europa och världen. Man väntar stora skördar och det sätter tryck på lägre pris i Finland, säger Back.

Priset påverkar bönderna som inte kan göra några investeringar på jordbruket och de tvingas tära på kapitalet och använda den utrustning de redan har.

Inget rekordår att vänta

Bortsett från det låga spannmålspriset ser årets skörd ut att bli hyfsad, men något rekordår är inget att vänta. Värmeböljan förde också något positivt med sig.

- Vi får vara glada över att vi får skörda rätt så torr säd att vi inte behöver torka den så väldigt länge. Ju mindre vi tvingas torka desto mer lönsammare blir det, säger David Köping.

Jan-Erik Back på Proagria i Österbotten säger att torr säd betyder inbesparingar för bönderna. Men tillägger att den långa och intensiva hettan har naggat skörden i kanterna, riktigt ordentligt på vissa ställen.

Däremot har spannmålen klarat sig undan sjukdomar som en följd av av sommarens varma och torra väder.

Helsingin Sanomat delas inte ut på helger i Jakobstad

$
0
0

Ett digert läspaket väntar Helsingin Sanomats prenumeranter i Jakobstadstrakten på måndagar efter den första september. Helgtidningarna delas ut först på måndag tillsammans med måndagens tidning.

Tidningsdistribution i omdaning

Listen1 min 20 s
Spela upp klipp på Arenan: Tidningsdistribution i omdaning

Itella meddelade tidigare i år om chockhöjningar av kostnaderna för tidningsdistribution och det ledde till problem på många håll. I Jakobstadstrakten har Helsingin Sanomat inte kunnat hitta någon samarbetspartner som delar ut tidningen när avtalet med Itella upphör.
Diskussioner har förts med HSS Media om samarbete med den distributionsapparat som byggts upp i samarbete med KSS Media, I-Mediat och Keskipohjanmaa koncernen.

- Inte är det väl omöjligt med ett samarbete men tillsvidare kommer vi att koncentrera starten den 1 september på våra befintliga samarbetspartners, säger marknadschef Jens Lillsunde vid HSS Media.

Problemet för HSS Media i förhållande till Helsingin Sanomat är att tidningen inte hinner med i den tidiga utdelningen av de övriga tidningarna som ingår i samarbetet. Helsingin Sanomat anländer 2,5 -3 timmar senare än de andra tidningarna på vardagar enligt Jens Lillsunde och under helger kommer Helsingin Sanomat också senare.

- Vi har tidigare inte haft planer för en andra distributionsrunda för Helsingin Sanomat eller för några andra tidningar heller. Våra övriga samarbetspartners tidningar trycks regionalt och vi hade inte för avsikt att ta en andra runda. Vi har erbjudit möjligheten åt Hesari men det beror på hur kostnadsbilden och strukturen ser ut, säger Jens Lillsunde.

Museiverket viker sig inte

$
0
0

Museiverket ändrar sig inte beträffande torghusplaneringen i Jakobstad. Verkets besvär till Vasa förvaltningsdomstol står fast, säger avdelningschef Mikko Härö.

Museiverket anser att tyngpunkten i huset borde förskjutas mot gågatan och två, maximalt tre våningar kan tillåtas närmast mot torget i Jakobstad.

Stadsdirektör Mikael Jakobsson skall diskutera torghuset med Byggnadsbyrå Mäenpää idag för att hitta en framkomlig väg i frågan.

Måsproblemet måste åtgärdas kräver invånare

$
0
0

Över 600 Jakobstadsbor kräver att myndigheterna åtgärdar måsproblemet vid Fäbodaviken.

Vattenkvaliteten i den låga viken har snabbt försämrats och invånarna kräver att Närings- trafik- och miljöcentralen ger tillstånd att jaga måsarna eller pricka deras ägg.

Den överinspektör från centralen som besökte området igår lovade endast att problemet ska utredas och att man i första hand borde se till att måsarna inte lyckas skaffa föda vid det intilliggande pälsfarmningsområdet.

Försvunnen hittad död i Ilmajoki

$
0
0

Den man som försvann från sitt hem i Ilmajoki i början av juli har hittats död.

Polisen i Seinäjoki bedömer att den 50-årige mannen har blivit mördad, men berättar inga detaljer ur förundersökningen.

Polisen grep under torsdagen flera personer som misstänks för inblandning i brottet.

Offret ska genomgå en rättsmedicinsk undersökning idag och på måndag informerar polisen ytterligare om fallet.


Historier om Öjberget på Sundom sommarfest

$
0
0

På söndag blir det troll och sägner vid Sundom IF:s stuga vid Öjberget. Sommarfesten är ett sätt att föra samman infödda och inflyttade Sundombor säger Kristina Stenros och Bjarne Blomfeldt.

Det här blir den sjätte sommarfesten och i år går den alltså av staplen vid Öjberget. Traditionen startade vid Södersunds väderkvarn år 2009.

Historier om Öjberget på Sundom sommarfest

Listen3 min 39 s
Spela upp klipp på Arenan: Historier om Öjberget på Sundom sommarfest

Lokalhistorien och lokala historier brukar lyftas upp i de pjäser som framförs under sommarfesterna. Så också i år. Pjäsförfattaren Lasse Hjelt tar fasta på de olika tävlingarna som genom åren ordnats på Öjberget, sägner om trolldom och den så kallade Öjbergsringen.

Kristina Stenros från Sundom kapellförsamling och Bjarne Blomfeldt från Sundom bygdeförening är två av de många arrangörerna. Allt görs på talko.

Stenros berättar lite om Öjbergsringen.

- Det sägs att det finns en Öjbergsring där skeppen ankrade förr. Den är ungefär en och en halv tum grov och sex tum i diameter. Sägnen säger att om man en gång hittar den så går det inte att hitta den igen.

Såväl barn som vuxna kommer att spela i pjäsen Öjbergsolympiaden-Trollspelen.

- Merparten är barn från Sundom lågstadium, säger Stenros.

Tanken är att man i år ska rikta sig främst till barnfamiljer.

- Vi har många inflyttade till Sundom och många av dem har småbarn. För att de ska känna sig hemma i Sundom riktar vi oss speciellt till dem. Jag hoppas att alla ska kunna träffas och att gemenskapen ska växa, säger Stenros.

Det här betyder givetvis inte att endast barnfamiljer är välkomna. Alla åldrar är välkomna. Bland annat har Kårkullas boende i Sundom fått en inbjudan att komma och delta i sommarfesten.

Stenros själv kommer att spela rollen som ordförande för den internationella olympiska kommittén i Sundom. Bjarne Blomfeldt koncentrerar sig på annat.

- Jag ska filma och fotografera för framtida bruk, säger Blomfeldt.

Han har varit med i arrangemangen alla sex år. 2009 var det alltså fest vid Södersunds väderkvarn, 2010 var platsen Västeröver och 2011 ordnades festen vid Näset.

För ett par år sedan befann man sig på Kronvik och ifjol var det storsatsning med Österbottniskt bondbröllop vid Prästgården.

Förutom bygdeföreningen och kapellförsamlingen deltar också till exempel Sundom UF, Sundom IF och Sundom spelmän i arrangemangen. Årets fest börjar på söndag klockan 16.

Eriksson gjorde det som krävdes

$
0
0

Sandra Eriksson stod för en balanserad insats i sitt försöksheat på 3000 meter hinder i Zürich. Hon tog sig enkelt till final, liksom även största konkurrenten Charlotta Fougberg. Också Finlands andra representant Johanna Lehtinen löper final på söndag.

Eriksson: Nu släppte största stressen | Sportinslag

Listen2 min 29 s
Spela upp klipp på Arenan: Eriksson: Nu släppte största stressen | Sportinslag
Eriksson sprang kontrollerat loppet igenom och under det sista varvet var hon ensam bakom en tättrio. Falkenlöparen korsade mållinjen som fyra på tiden 9.50,00 och knep precis som planerat en direkt finalplats.

– Jag sprang som de flesta vill springa försök, man vill vara i topp-5 och anstränga sig så lite som möjligt, så det gick precis enligt planerna. Det här bekräftade att formen är där den borde vara, säger Eriksson till Yle Sporten.

– Jag kunde försökt hänga på de där framme men jag tyckte jag ligger trygg som fyra. Jag visste att slovenskan bakom är spurtsnabb men jag visste också att schweiziskan inte kommer att spurtslå mig, så jag var väldigt trygg och vågade släppa.

Eriksson gillade den väldigt hårda banan på Letzigrund, ”det var lite som att springa på asfalt”, som hon uttryckte det. Hon hade väntat sig att nervositeten skulle slå in före försöksheatet men det hände egentligen inte.

– Igår hade jag en period på eftermiddagen då jag var väldigt nervös, men efter det har jag varit ganska lugn. Det är oftast inför försöken man är som mest nervös, då vet man att man har nånting man måste klara av. Även om det inte är så svårt, vet man att det finns ett måste, resonerar Eriksson.

– Nu släpper stressen, nu har jag ingenting att förlora. I finalen är det bara att köra på, jag har fått mitt genrep och vet hur allting går till. På försöken har man fått vänta så himla länge och fundera så mycket, men nu är det bara skönt.

Fougberg tänker bara på guldet

Fougberg: Jag går bara för guld | Sportinslag

Listen31 seconds
Spela upp klipp på Arenan: Fougberg: Jag går bara för guld | Sportinslag
Sandra Eriksson är statistiktvåa i Europa bakom Charlotta Fougberg och också svenskan tog sig planenligt till final. Hon kom trea i det andra försöksheatet med tiden 9.54,04 utan att egentligen ha dragit en enda meter.

Men i finalen väntar sig åtminstone Eriksson och hennes tränare Guy Storbacka att Fougberg kommer att försöka knäcka finländskan genom att skruva upp tempot relativt tidigt in i loppet.

– Jag antar att hon gör det för hon vet att jag är spurtsnabb. Men det kan gå hur som helst och för mig spelar det ingen roll hur hon gör. Jag lär inte släppa henne innan jag måste i alla fall, säger Eriksson.

– Det är väldigt svårt att säga hur det bli, säger Fougberg till Yle Sporten. Vi får se om jag går upp eller om någon annan går upp, jag har inte lagt upp min taktik ännu. Jag har verkligen inget annat mål än guld, men jag har inte guldet ännu och kommer att göra allt för att få det.

Lehtinen nöjd om hon undviker sistaplatsen

Lehtinen: Det här var mitt stora mål | Sportinslag

Listen2 min 9 s
Spela upp klipp på Arenan: Lehtinen: Det här var mitt stora mål | Sportinslag
Också Johanna Lehtinen springer final på söndag efter att ha blivit sjua i sitt heat på tiden 9.53,86. Hon höll en ispåse på höger hälsena efter loppet men intygar att allt är okej inför finalen.

– Det är bara gamla skador som gör sig påminda. Jag är 35 år så hälsenorna är inte så unga längre. Det är inget allvarligt, ler Lehtinen som tävlat sparsamt i sommar, vilket orsakade en del bekymmer.

– Jag måste säga att jag tyvärr hade problem med att springa i grupp, men hoppas det här nu hjälpte med tanke på finalen. Jag är mycket nöjd, det här var mitt stora mål. I finalen gläder jag mig för alla platser jag kan ta, bättre än 15:e plats är målet.

Från varje heat gick de fem bästa löparna vidare till final. Utöver dessa gick också de fem bästa tiderna vidare. Statistikfemman Jekaterina Sokolenko som har sprungit 9.34,12 i år blev bara tia i heatet och ryskan missar därmed finalen som avgörs på söndag klockan 17.08.

Resultat heat 1:

Sviatlana Kudzelitsh BLR 9.46,89 Q
Natalija Vlasova RUS 9.47,31 Q
Gesa-Felicitas Krause GER 9.47,36 Q
Sandra Eriksson FIN 9.50,00 Q
Fabienne Schlumpf SUI 9.51,45 Q
Marusa Mismas SLO 9.51,51 q
Özlem Kaya TUR 9.56,49 q
Cristina Casandra ROU 10.00,48 q
Jekaterina Patjuk EST 10.03,60
Ingeborg Lövnes NOR 10.18,11
Teresa Urbina ESP dnf

Resultat heat 2:

Silvia Danekova BUL 9.51,67 Q
Antje Möldner-Schmidt GER 9.52,02 Q
Charlotta Fougberg SWE 9.52,04 Q
Polina Jelizarova LAT 9.52,58 Q
Diana Martin ESP 9.52,63 Q
Katarzyna Kowalska POL 9.52,66 q
Johanna Lehtinen FIN 9.53,86 q
Valeria Roffino ITA 10.07,58
Jana Sussmann GER 10.07,99
Jekaterina Sokolenko RUS 10.08,76
Astrid Leutert SUI 10.15,29

Sannfinländarna i Vasa bytte ordförande

$
0
0

Sannfinländarna i Vasa har fått ny ordförande.

Gruppens styrelse har valt Ville Jussila från Lillkyro till posten. Samtidigt gav man sparken åt Raija Koivisto, skriver Pohjalainen idag.

Enligt Jussila fick han ta över eftersom Koivisto inte hade tillräckligt med tid för uppdraget. Att Koivisto tidigare i somras aktivt tog ställning för samkönade äktenskap var inte den huvudsakliga orsaken, menar den nya ordföranden.

Koivisto har även kritiserat Sannfinländarnas ordförande Timo Soini.

Färre havsörnsungar i Kvarken

$
0
0

Havsörnen har i år lyckats bra med sin häckning. Stora regionala skillnader finns dock och Kvarken hör till de områden där det fötts färre ungar än normalt.

I Kvarkenområdet har det fötts 74 ungar, då antalet ifjol låg på 86.

Även på Åland och i Egentliga Finland föddes något färre ungar än under föregående häckningsperiod. Däremot lyckades häckningen ovanligt väl i det lappländska häckningsområdet.

Totalt har man i år kunnat räkna till 450 ungar. Även ifjol ökade havsörnsstammen mer än genomsnittligt, då föddes 449 ungar.

Statistiken kommer från Världsnaturfonden WWF i Finland.

Polisen håller koll på hastigheterna

$
0
0

Nästa vecka håller polisen extra noggrann kontroll på körhastigheterna runtom i landet.

Polisen är bekymrad över att fallen av grov fortkörning under årets början har ökat märkbart.

I och med att skolorna har börjat rör sig också unga skolelever i trafiken. Bilister ska alltid iaktta särskild varsamhet när de ser ett litet barn i trafiken, påpekar polisen i ett pressmeddelande.

Viewing all 40824 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>