Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all 40824 articles
Browse latest View live

Musicerande traktor på show i Bennäs

$
0
0

En gammal Zetor-traktor spelar en av huvudrollerna i lördagens X-tractorshow på Sursikområdet i Bennäs. Traktorn ska puttra på tomgång medan ett band spelar, trummorna består av oljefat, mjölkhinkar och räfsor och en smed smider samtidigt på scen.

- Det kommer att bli en spektakulär show, säger Dennis Rönngård är projektledare för X-tractor.

Artister, dansare och en stor portion humor bakas samman i showen som är en samling av flera tidigare projekt som gjorts i Pedersöre.

- Det finns musik och program för alla i showen, säger Rönngård.

Cirka sextio personer kommer att finnas på scenen under showen.


Småkryp i fokus då Yvonne Sandström fotar

$
0
0

Sommarserien Veckans vykorts sista bidrag kommer från Karleby. Det är läraren Yvonne Sandström som arbetar i Villa skola som skickat in det bidraget.

Yvonne gillar att fota småkryp i närbild med makroobjektiv och det syns.

Veckans vykort- Yvonne Sandström

Listen18 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Veckans vykort- Yvonne Sandström

- Jag tycker speciellt mycket om att fota småkryp på sommaren, det är så intressant när man tittar närmare på bilderna så kommer man så mycket närmare dem när man använder makroobjektiv. Då ser man sådana detaljer som man annars inte ser med blotta ögat, säger Yvonne Sandström.

Läraren Yvonne Sandström och hennes elever i åk 1 i Villa skola
Läraren Yvonne Sandström och hennes elever i åk 1 i Villa skola Bild: Yle/Kjell Vikman

Yvonne har alltid tyckt om att fotografera men på allvar började hon när hon gick en treårig utbildning i Nordiska konstskolan på vuxenutbildningen som är en grundläggande utbildning i bildkonst 2007. Hon valde att göra sitt slutarbete inom fotografi.

Läraren Yvonne Sandström och hennes elever i åk 1 i Villa skola
Läraren Yvonne Sandström och hennes elever i åk 1 i Villa skola Bild: Yle/Kjell Vikman

- Jag har bildkonst i min egen klass i åk 1 och i år har jag också bildkonst i åk 5 men också på annat sätt försöker jag införa bildkonst och formgivning i undervisningen , säger Yvonne Sandström.

Bisamråttor förorenade Molpevattnet

$
0
0

Bisamråttor som byggt bo i en vägtrumma nära vattenbrunnen har förorsakat E-colibakterieproblemen i Molpevattnet. Boet har gjort att dräneringen i området inte har fungerat som det skall. De störtskurar som kom i början av augusti har gjort att ytvatten kommit in i vattenbrunnen.

Nu skall vägtrumman åtgärdas och dessutom måste jordmassorna mellan vägtrumman och brunnen bytas. Kloreringen av vattnet fortsätter också.

Vattenverksskötare Sam Björkholm uppskattar att invånarna Molpe, Korsbäck och Råbackaområdet måste fortsätta koka sitt dricksvatten ända till slutet av nästa vecka. Problemet med dricksvattnet berör omkring 500 hushåll.

Bakterierna i vattnet upptäcktes vid en rutinkontroll i början av veckan. Enligt Björkholm skall allt kranvatten kokas fem-tio minuter innan man dricker det.

Läs också

Svavelsyraläckage kostade miljoner

$
0
0

Boliden Kokkolas svavelsyra läckage i Karleby i slutet av juli kostade bolaget uppskattningsvis sju miljoner euro. Företagets zinkproduktion har minskat med 15 procent på grund av reparationer och vidare undersökningar.

Till full produktion kommer Boliden Kokkola i september då alla reparationer är gjorda.

Den tank på 400 kubik som började läcka i juli var en av fem relativt nya svavelsyratankar. Läckaget förorsakade inga skador på miljön.

Radions morgonnyheter blir längre i höst

$
0
0

Sommaren börjar vara på slutrakan och de annalkande höstvindarna bär med sig förändringar också till Svenska Yle. Från och med måndag kommer Yle Nyheters morgonsändning i Radio Vega klockan åtta att förlängas. Det här för att ge lyssnarna mer innehåll under bästa sändningstid.

Nyhetssändningen klockan åtta kommer att förlängas med fem minuter för att ge rum åt mera fördjupning och kommentarer till morgonens och nattens händelser. Den förnyade sändningen blir 20 minuter lång, inklusive sport och väder.

Att det är just åttans sändning som blir längre beror på att det är då som flest människor lyssnar på radion.

- Vi vill erbjuda lite mera, på det här sättet får publiken mera innehåll på bästa sändningstid, säger Yle Nyheters innehållschef Kerstin Häggblom.

Konkret kan det exempelvis handla om att ta in utomstående röster i studion för att kommentera eller analysera en aktuell händelse. Svenskfinland kommer att prioriteras högt. Under sändningen ska lyssnaren också få en inblick i vad som väntas hända under dagen och debatten som pågår på Svenska Yles webb.

- Allt utgår från vad vi tror att publiken vill ha, säger Häggblom.

I och med den längre morgonsändningen kommer andaktsprogrammet Andrum att flyttas till efter nians nyheter, det vill säga till klockan 9.10.

På måndagen återgår också Aktuellt 17 och TV-nytt till normalschema efter sommaren. Morgonens TV-nytt-sändning kommer från och med den 1 september att flytta till TV1 och blir en del av Aamu-tv:s nyhetspaket klockan 7.30 och 9.00.

Svenska.yle.fi som har haft full rulle hela sommaren kommer fortsätta på samma sätt också under de mörkare månaderna. Webbsidan ökade under sommaren sin trafik med 46 procent jämfört med i fjol.

Läs också: Min Morgon går i graven - svenskan gör comeback i TV1

Rattfull i Kronoby

$
0
0

En man misstänks för grovt rattfylleri i Kronoby. Mannen misstänks också för att ha kört utan behörighet.

Dessutom misstänker polisen mannen för skadegörelse i Toholampi centrum där han söndrat en bil som stått parkerad.

Flera cykelolyckor i Vasa

$
0
0

På fredagen skedde två cykelolyckor i Vasa. På fredag morgon kolliderade en cyklist med en personbil i korsningen av Korsholmsesplanaden och Tegelbruksgatan. Bilisten körde från olycksplatsen utan att stanna. Cyklisten klarade sig utan skador.

På fredag eftermiddag krockade en cyklist med en personbil i korsningen av Kretsgatan och Spisgatan. Cyklisten som hade väjningsplikt körde av cykelvägen ut på körbanan och krockade med bilen som kom längs Spisgatan. Cyklisten fick lindriga skador.

Natten till lördag stals en mopedskoter av märket Keeway från Tjuvskyttegatan 18 i Korsnäståget. Skotern är röd/svart och har registernummer ID-493.

HBL: Minister Orpo redo begränsa skarvbeståndet

$
0
0

Jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo (Saml) anser att skarvarna i skärgården blivit för många.

Orpo säger till Hufvudstadsbladet att hans personliga åsikt är att skarvstammen nu är för stor.

Ministern vill att det görs upp en så kallad förvaltningsplan för skarvarna, liksom det har gjorts för lodjur och säl.

Enligt Orpo är det Miljöministeriet som borde göra upp förvaltningsplanen för skarvarna.


Envisa Sandras resa

$
0
0

Hösten 2010. Sandra Eriksson är nedstämd. Träningen smakar trä, motivationen är på noll. Knappa fyra år senare är hon kanske Europas främsta hinderlöpare. Det här är en berättelse om Sandra Erikssons envisa väg mot toppen.

Trots trippelgulden i Kalevaspelen sommaren innan har Sandra Eriksson svårt att finna gnistan. Säsongen var som helhet en besvikelse och den då 21-åriga Nykarlebybon för hon en dyster tillvaro i hemtrakterna.

– Hela hösten var jag ganska omotiverad. Jag fick träningarna gjorda men det var jobbigt att ta sig ut. Efter terräng-EM fanns det nog ingen motivation kvar överhuvudtaget. Men för tillfället känns det åtminstone inte helt omöjligt att jag ska orka fortsätta, säger Eriksson till Sportpressen.

Träningssäsongen var än en gång problemfylld. Hon blev långt från sitt hinderrekord och EM-tävlingarna i Barcelona tog slut genast i försöken. Men hon orkade trots de tunga tankarna tro på en ljusare morgondag.

– Nu förstår man kanske bättre att man inte ska ge upp, att det inte alltid går hur lätt som helst. Nog vet jag att det förr eller senare börjar gå bättre igen, för jag vet hur mycket jag tycker om det här egentligen. Inte är det ju nån som tvingar mig, jag gör det för att jag vill.

Hon har alltid gjort precis som hon vill, Sandra Eriksson. Hon har gjort sina egna val och gått sin egen väg. Trots att hon ifrågasatts för sina val av träningsställen, kritiserats för den bristfälliga hindertekniken och bland anonyma kommentarer på nätet häcklats för beslutet att envist tala svenska i Yles tv-intervjuer.

För envis är hon. Goda kompisen Karin Storbacka beskriver i Sportmagasinet att hon känner få lika envisa personer, och menar att Eriksson är gjord av annat skrot och korn än resten. Systern Heidi Eriksson tillägger att Sandra om någon vet vad hon vill och gör allt för att nå sina mål.

– Folk kanske tycker att jag inte tar min idrott tillräckligt seriöst men om dom tycker på det viset får dom väl göra det. Jag vet vad jag vill ha och vet på vilket sätt jag ska nå det – och folk får tycka vad dom tycker, säger Eriksson själv.

I samma intervju av Leif Lampenius i Sportmagasinet våren 2012 får Sandra Eriksson en klump i halsen när hon beskriver tränaren Guy Storbackas betydelse för henne. Inte skulle det ju liksom gå utan Guy inte, får hon sagt.

Guy Storbacka har stått vid Sandras sida i vått och torrt. När det varit som svårast har Nykarlebymuraren alltid funnits där. Och nu har de äntligen hittat rätt upplägg. Ett upplägg som passar just Sandra och ett upplägg som Sandra ordentligt omfattade förra sommaren.

– Hon mognade till och började bli den jag ville att hon skulle vara. Hon började tänka på idrott som man ska göra. Man kan ju inte ändra på någon som person, men då såg man att det börjar bli lite mera allvar, säger Storbacka på EM-försökens afton i Zürich.

Mogen är ordet som beskriver Sandra Eriksson 2014 allra bäst. Det finns en helt annan trygghet i allt hon gör idag. Hon har hittat kärleken och balansen i livet i Stockholm – och det utstrålar sig på idrotten. Hon har blivit vuxen.

Nu behöver man inte längre oroa sig över motivationen. Nu har hon nått Europatoppen och närmar sig drömmen hon haft hela tiden, att bli världens bästa hinderlöpare. Och hon gör det fortfarande precis hur hon själv vill.

Maraton i meteoritkrater ordandes i Solf

$
0
0

Världens första Meteoritmaraton löptes på lördagen i Solf i Korsholm. Och intresset var stort, långt över 300 både motionärer och mera proffsiga löpare hade anmält sig. Det stora intresset för loppet som korsade den gamla meteoritkratern Söderfjärden och delvis löptes inne i Solf by överraskade Jens Heinonen som är en av arrangörerna.

Jens Heinonen är en av arrangörerna bakom Meteoritmaraton
Jens Heinonen har varit med och arrangerat maratonloppet Jens Heinonen är en av arrangörerna bakom Meteoritmaraton Bild: Yle/ Malin Hulkki

- Intresset har varit större än vi trodde. Vanliga motionärer vågar komma ut och springa, det är inte bara elitlöpare som kommer, säger Heinonen.

Meteoritmaraton ordnades i Solf

Listen5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Meteoritmaraton ordnades i Solf

Största delen av loppet löptes på grusvägar och i lantlig miljö. Enligt arrangörerna borde banorna vara rätt lättlöpta utan allt för mycket backar eftersom Söderfjärden är känd för att vara platt. Rent estetiskt hoppades arrangörerna på att loppet skulle vara en upplevelse.

Ines Tuohimaa efter Meteoritmaraton
Ines Tuohimaa sprang juniorloppet Ines Tuohimaa efter Meteoritmaraton Bild: Yle/ Malin Hulkki

- Det borde vara vackert. Hela idén började egentligen med att vår ordförande sprang över Söderfjärden i fjol höstas genom böljande sädesfält och tänkte att här skulle de vara fint att göra någonting. Så började vi spåna på från det och så blev det ett maraton så småningom.

Eddi Nyback och Gigi Smeds med medaljer kring halsen
Eddi Nyback och Gigi Smeds sprang i juniorloppet Eddi Nyback och Gigi Smeds med medaljer kring halsen Bild: Yle/ Malin Hulkki

Hyllningsmaraton

Meteoritmaraton ordnades egentligen för att hylla att Solf Idrottsklubb i år fyller 80 år. Tanken var också att loppet skall kunna erbjuda någonting för alla och därför hade man också flera olika klasser.
Förutom hel och halv maraton kunde man också springa tio kilometer eller som junior antingen tre eller en kilometer beroende på ålder. Och intresset bland juniorerna var stort.

Tony Närvä efter Meteoritmaratonloppet
Tony Närvä sprang 10 kilometer Tony Närvä efter Meteoritmaratonloppet Bild: Yle/ Malin Hulkki

- Det var roligt. Allt är lika roligt, jag tycker om att skida och springa och jag orienterar. Det gick nog riktigt bra. Uppförsbacken nära mål gjorde att jag måste gå lite i slutet, säger Ines Tuohimaa som kom på tredje plats i tre kilometers loppet.

- Jag spurtade för att få en bra tid. Jag har hållit på i ett och ett halvt år med springande. Jag har ett träningsprogram med tre lenckar i veckan fyra kilometer så jag har varit med i en del tävlingar. Maraton skall jag springa ännu, säger Eddi Nyback.

- Tre kilometer är nog ingenting att bråka om. Jag trodde tre kilometer var typ passligt, men i slutet tyckte jag att det nästan var för långt, säger Gigi Smeds. Han är ändå nöjd med sitt lopp och tyckte att det kändes bra.

Ny tradition

Ungefär en tredjedel av deltagarna var juniorer och resten var mer eller mindre vana löpare. De populäraste sträckorna var tio kilometer och halvmaraton. Tony Närvä från Vasa valde att springa tio kilometers loppet.

- Det kändes bra till fem kilometer ungefär, sedan blev det motvind och backar så det tog på lite. Jag hade ingen känsla för hur hårt jag skulle springa. Jag öppnade kanske lite för hårt, säger Närvä.

Eftersom intresset visade sig vara så stort för Meteoritmaraton kommer loppet sannolikt att arrangeras också nästa år. En liten förhoppning bland arrangörerna är att loppet kunde bli en ny tradition i Solf.

Maraton i meteoritkrater ordnades i Solf

$
0
0

Världens första Meteoritmaraton löptes på lördagen i Solf i Korsholm. Och intresset var stort, långt över 300 både motionärer och mera proffsiga löpare hade anmält sig. Det stora intresset för loppet som korsade den gamla meteoritkratern Söderfjärden och delvis löptes inne i Solf by överraskade Jens Heinonen som är en av arrangörerna.

Jens Heinonen är en av arrangörerna bakom Meteoritmaraton
Jens Heinonen har varit med och arrangerat maratonloppet Jens Heinonen är en av arrangörerna bakom Meteoritmaraton Bild: Yle/ Malin Hulkki

- Intresset har varit större än vi trodde. Vanliga motionärer vågar komma ut och springa, det är inte bara elitlöpare som kommer, säger Heinonen.

Meteoritmaraton ordnades i Solf

Listen5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Meteoritmaraton ordnades i Solf

Största delen av loppet löptes på grusvägar och i lantlig miljö. Enligt arrangörerna borde banorna vara rätt lättlöpta utan allt för mycket backar eftersom Söderfjärden är känd för att vara platt. Rent estetiskt hoppades arrangörerna på att loppet skulle vara en upplevelse.

Ines Tuohimaa efter Meteoritmaraton
Ines Tuohimaa sprang juniorloppet Ines Tuohimaa efter Meteoritmaraton Bild: Yle/ Malin Hulkki

- Det borde vara vackert. Hela idén började egentligen med att vår ordförande sprang över Söderfjärden i fjol höstas genom böljande sädesfält och tänkte att här skulle de vara fint att göra någonting. Så började vi spåna på från det och så blev det ett maraton så småningom.

Eddi Nyback och Gigi Smeds med medaljer kring halsen
Eddi Nyback och Gigi Smeds sprang i juniorloppet Eddi Nyback och Gigi Smeds med medaljer kring halsen Bild: Yle/ Malin Hulkki

Hyllningsmaraton

Meteoritmaraton ordnades egentligen för att hylla att Solf Idrottsklubb i år fyller 80 år. Tanken var också att loppet skall kunna erbjuda någonting för alla och därför hade man också flera olika klasser.
Förutom hel och halv maraton kunde man också springa tio kilometer eller som junior antingen tre eller en kilometer beroende på ålder. Och intresset bland juniorerna var stort.

Tony Närvä efter Meteoritmaratonloppet
Tony Närvä sprang 10 kilometer Tony Närvä efter Meteoritmaratonloppet Bild: Yle/ Malin Hulkki

- Det var roligt. Allt är lika roligt, jag tycker om att skida och springa och jag orienterar. Det gick nog riktigt bra. Uppförsbacken nära mål gjorde att jag måste gå lite i slutet, säger Ines Tuohimaa som kom på tredje plats i tre kilometers loppet.

- Jag spurtade för att få en bra tid. Jag har hållit på i ett och ett halvt år med springande. Jag har ett träningsprogram med tre lenckar i veckan fyra kilometer så jag har varit med i en del tävlingar. Maraton skall jag springa ännu, säger Eddi Nyback.

- Tre kilometer är nog ingenting att bråka om. Jag trodde tre kilometer var typ passligt, men i slutet tyckte jag att det nästan var för långt, säger Gigi Smeds. Han är ändå nöjd med sitt lopp och tyckte att det kändes bra.

Ny tradition

Ungefär en tredjedel av deltagarna var juniorer och resten var mer eller mindre vana löpare. De populäraste sträckorna var tio kilometer och halvmaraton. Tony Närvä från Vasa valde att springa tio kilometers loppet.

- Det kändes bra till fem kilometer ungefär, sedan blev det motvind och backar så det tog på lite. Jag hade ingen känsla för hur hårt jag skulle springa. Jag öppnade kanske lite för hårt, säger Närvä.

Eftersom intresset visade sig vara så stort för Meteoritmaraton kommer loppet sannolikt att arrangeras också nästa år. En liten förhoppning bland arrangörerna är att loppet kunde bli en ny tradition i Solf.

Resultaten från Metoritmaraton:

Maraton, herrar
1. Patrik Rabb, Lillkyro, 3.18.46
2. Tommy Forsman, 3.25.19
3. Jens Jern, IF Femman, 3.39.48

Maraton, herrar 40 år
1. Timo Marjomäki, 100mc fi, 3.51.49
2. Leif Hjort, Kvevlax, 3.57.11
3. Tapani Schöning, Häjyt, 4.05.30

Maraton, herrar 50 år
1. Mikko Perttula 3.50.05
2. Alpo Vornanen, Kiuruveden urheilijat, 4.19.58

Maraton, herrar 60 år
1. Sune Träskelin Solf ik, 3.43.18

Maraton, damer
1. Minna Huhta, Vasa, 3.54.55
2. Hanna-Leena Raja-aho, Vasa, 3.58.04

Halvmaraton, herrar
1. Joakim Träskelin, Vasa Idrottssällskap/Solf, 1.16.48
2. Andreas Hall, IF Femman, 1.17.57
3. Veli-Pekka Kurunmäki, Vasa, 1.22.23

Halvmaraton, herrar 40 år
1. Kari Palomaa, ABB Runners, 1.23.06
2. Joost Bos, 1.26.11
3. Matts Nickull, Vörå IF, 1.29.52

Halvmaraton, herrar 50 år
1. Christian Fremling, IF Femman, 1.26.14
2. Markku Luhtajärvi, Vaasan Hiihtäjät, 1.35.05
3. Johan Mattfolk, IF Kraft, 1.35.17

Halvmaraton, herrar 60 år
1. Göte Granholm, Maxmo SK, 1.40.55
2. Torsten Wikman, Vörå, 1.46.08
3. Rune Paro, Kvevlax idrottsväner, 1.46.39

Halvmaraton, damer
1. Annete Rokala, Vörå IF, 1.29.18
2. Annukka Nikkari, Toby, 1.41.31
3. Nathalie Brännkärr, Vasa, 1.47.37

Halvmaraton, damer 40 år
1. Marie-Louise Carp, Vörå IF, 1.40.20
2. Minna Husa, Vasa, 1.41.29
3. Johanna Back, Mirka Jogging Dogs, 1.45.57

Halvmaraton, damer 50 år
1. Anna-Maria Lae, Häjyt Storkyro, 1.53.58
2. Stella Nelson, My Run, 2.00.12
3. Maria Nygård, Sundom if, 2.00.35

10 kilometer herrar
1. Jussi Simula, Jämsänkosken Ilves, 34.10
2. Antti Ranta-aho, Vasa, 34.24
3. Jonas Lindell, MyMax/ IF Länken, 36.28

10 kilometer herrar 16 år
1. William Back, Jeppo, 46.30
2. Gabriel Smeds, Solf IK, 49.50
3. Jesse Ilveskoski, Korsholm, 58.40

10 kilometer damer
1. Anni Ruostekoski, Vaasan Hiihtäjät, 40.44
2. Nina Korpisaari, Solf Ik, 43.33
3. Milla Köynnös, Vasa, 46.06
3. Jessica Strandholm, Vörå IF, 46.06

10 kilometer damer 16 år
1. Cecilia Back, Jeppo, 53.28
2. Ellinor Höstman, Solf IK, 1.07.46
3. Anna Härmälä, Solf IK, 1.22.41
3. Julia Martin, Solf IK, 1.22.41

3 kilometer herrar 12 år
1. Willy Wulff, Sundom IF, 17.09
2. Felix Hahn, Solf IK, 17.10
3. Guilherme Smeds, Solf IK, 17.17

3 kilometer damer 12 år
1. Isabel karlsson, Solf IK, 17.59
2. Emma Haglund, Sundom IF, 18.19
3. Ines Tuohimaa, Solf IK, 18.21

Söderberg åtta - storfavoriten knep guldet

$
0
0

David Söderberg slutade på en åttonde plats i herrarnas släggfinal. Söderbergs längsta kast i finalen mätte 76.55. Guldet gick till storfavoriten Kristian Pars.

David Söderberg stod för en helt godkänd insats i sin första mästerskapsfinal. Söderberg inledde finalen med ett kast på 75.01. I andra omgången bättrade han på med en och en halv meter till 76.55 vilket också blev det längsta kastet i finalen.

David Söderberg blev åtta i släggfinalen

David Söderberg blev åtta i släggfinalen

3 min 2 s
Spela upp klipp på Arenan: David Söderberg blev åtta i släggfinalen

- Nog är jag riktigt nöjd. Jag visste att jag är i bra form. Jag fick ett helt hyfsat kast i den andra omgången och det räckte till en åttonde plats. Lite förvånad över standarden är jag då jag tänkte att 76 och en halv meter skulle räcka lite längre men två riktiga idrottsmän var i en egen klass, säger David Söderberg till Yle Sporten.

Söderberg var jämn i finalen med endast ett underkänt kast och resten över 70 meter.

Den andra finländaren i finalen, Tuomas Seppänen slutade tolva. Seppänens bästa kast i finalen mätte 73.70.

Guldet gick till storfavoriten Kristian Pars från Ungern. Pars hade redan säkrat EM-guldet innan det sista kastet men trots det klämde han till med sitt längsta kast som mätte 82,69. Resultatet är det längsta i världen i år. Silvermedaljören Pawel Fajdek kastade också över 82 meter.

Bronset gick till Sergey Litvinov från Ryssland.

Resultat, slägga herrar:

1. Kristian Pars 82.69
2. Pawel Fajdek 82.05
3. Sergey Litvinov 79.35
4. Pavel Kryvitski 78.50
5. Szymon Ziolkowski 78.41
6. Primoz Kozmus 77.46
7. Marcel Lomnicky 76.89
8. David Söderberg 76.55
9. Serghei Marghiev 75.18
10. Pavel Bareisha 74.73
11. Nicola Vizzoni 73.94
12. Tuomas Seppänen 73.70

Dag 6: Eriksson och spjutherrar

$
0
0

Den sista tävlingsdagen i EM bjuder på stora blåvita medaljförhoppningar. Sandra Eriksson tillhör favoriterna på 3000 meter hinder och Tero Pitkämäki samt Antti Ruuskanen är favoriter i spjut efter den fina kvaltävlingen.

Finländare: Tero Pitkämäki och Antti Ruuskanen visade mycket fin form i spjutkvalet och nu gäller det att leverera även i finalen. Tero Pitkämäki som får ses som den största medaljfavoriten har sedan tidigare två EM-medaljer, ett brons och ett silver. Nu skulle det gälla att också ta hem den ädlaste valören. Antti Ruuskanen får också ses som en medaljkandidat och man vet aldrig vad OS-bronsmedaljören från 2012 kan ställa till med. Även Lassi Etelätalo finns med i finalen och får han till ett lika fint kast som då han slog till med personligt rekord i Joensuu så kan allt hända. Sandra Eriksson jagar också en medalj på 3000 meter hinder. På startlinjen i den finalen står också Johanna Lehtinen som om hon har en riktigt bra dag också kan vara med och kämpa om en framskjuten placering.

Tero Pitkämäki
Tero Pitkämäki Bild: EPA/CorneliusPoppe/AllOverPress

SFI-idrottare: Sandra Eriksson bär hela Svenskfinlands förhoppningar på sina axlar då hon ställer sig på startlinjen på 3000 meter hinder. Eriksson har gått från klarhet till klarhet det senaste året och efter det fantastiska loppet i Glasgow i juli är hon Europatvåa. Erikssons största konkurrent till guldet är Sveriges Charlotta Fougberg så räkna med en riktig Sverigekamp.

Henrik Ingebrigtsen.
Henrik Ingebrigtsen. Bild: EPA/STEFFEN SCHMIDT

Nordiskt intresse: Charlotta Fougberg tog sig lika enkelt till final på 3000 meter hinder som Sandra Eriksson. Svenskan som också löpte nytt personligt rekord i samma tävling som Eriksson i Glasgow är kanske det största hindret mellan Eriksson och guldmedaljen. Sverige ställer också sina förhoppningar till Emma Green och Michel Tornéus under den sista tävlingsdagen. Green har haft problem med skador under säsongen men i Anna Tjitjerovas och Blanka Vlasics frånvaro har hon chans på en medalj. Michel Tornéus jagar också en medalj men kvalet var svårt för Stockholmaren som också drog på sig en lättare fotskada. Hela Norge hoppas att Henrik Ingebrigtsen ska kunna försvara sitt guld på 1500 meter. Han har sett bra ut så här långt i EM och får nog gälla som en av förhandsfavoriterna.

Visste du att: Senast det blev ett finländskt spjutguld på herrsidan i ett EM var i Rom 1974. Då vann Hannu Siitonen med ett kast på 89.58. Efter det har det endast blivit silver och bronsmedaljer för de blåvita spjutherrarna.

Program

10.00 H maraton, final
-----
16.00 D Kula, final
16.05 H 1 500 m, final
16.16 D Höjd, final
16.22 D 4x400 m, final
16.42 H 4x400 m, final
16.56 H Längd, final
17.08 D 3 000 m hinder, final (Sandra Eriksson, Johanna Lehtinen)
17.11 H Spjut, final (Tero Pitkämäki, Antti Ruuskanen, Lassi Etelätalo)
17.30 H 5 000 m, final
18.05 H 4x100 m, final
18.22 D 4x100 m, final

TV-sändningar:

Kl 10.00-12.30 (TV2 / Arenan)
Kl 15.35-19.00 (TV2 / Arenan)

Tävlingarna refereras på svenska av Leif Lampenius och Danny Lindqvist.

Rattfyllon och knytnävar i farten i Karleby

$
0
0

Misshandel och rattfylleri sysselsatte polisen i Mellersta Österbotten under lördagen och söndagen. I Karleby misshandlades en man lindrigt på en restaurangs terrass tidigt på söndag morgon. En annan man i Karleby blev misshandlad vid samma tidpunkt i en taxikö. Gärningsmannen avlägsnade sig från platsen, men hans identitet är i polisens kännedom.

Tidigt på söndag morgon påträffade polisen i Karleby centrum en bilist som blåste 1.47 promille. Den manliga chauffören misstänks för rattfylleri. En annan misstänkt rattfyllerist träffade polisen i Lohteå på söndag morgon. Mannen blåste 1.13 promille. Också i Jakobstad blåste en bilist 1.08 promille på lördag kväll och misstänks för rattfylleri.

På lördag kväll vid 18-tiden skedde en trafikolycka mellan en cyklist och moped på Prismavägen i Karleby. Cyklisten skadade handen.

Nordman utslagen i ungdoms-OS

$
0
0

Jakobstadssimmaren Jakob Nordman inledde sitt ungdoms-OS i Nanjing med försöksheat på 100 meter bröstsim, men kunde inte ta sig vidare till semifinal.

Nordman blev tvåa i sitt heat, men tiden 1.04,86 räckte inte till en semifinalplats. Nordman simmar ännu i OS på 50 meter bröstsim på torsdag.

Silja Känsäkoski lyckades däremot ta sig vidare från försöken på 50 meter bröstsim, men i semifinalen tog det stopp. Känsäkoski slutade femma i sitt heat med tiden 32,43.


Losvik föll i resultatlistan under sista dagen

$
0
0

Eirin Losvik och hästen Faith lyckades inte nå någon topplacering i junior-EM i fälttävlan i Storbritannien.

Losvik låg på en 23:e plats efter dressyr- och terrängmomenten, men tappade många placeringar i banhoppningen. Den 16-åriga Nykarlebytjejen blev slutligen 35:a i sammandraget.

Bästa finländare var Aino Lavonen med hästen Escorial Blue på en 20:e plats. EM-guldet gick till hemmanationens Anna Wilks med hästen Touch of Pleasure.

Finlandssvenska folksånger blir jazziga

$
0
0

Allt som allt sju gamla Finlandssvenska folksånger i nya arrangemang och tre nya visor baserade på texter av Claes Andersson spelas som bäst in i Vasa. Folkvisorna har fått nya jazziga arrangemang av tonsättarna Jan Hellberg och Ralf Nyqvist. Att nyarrangera och spela in gammal folkmusik är ett sätt att dokumentera folkvisor för eftervärlden säger Niklas Nyqvist som leder projektet.

- Tanken bakom det är att ännu en gång visa att folkmusiken lever och att den kan finnas där som inspiration för att göra ny musik, som det har gjort i alla tider egentligen, säger Nyqvist.

Folksånger får jazziga nyarrangemang

Listen4 min 15 s
Spela upp klipp på Arenan: Folksånger får jazziga nyarrangemang

De sju visor som fått nytt liv är hämtade ut arkiv och sångböcker. Visorna På riddarsalens golv, Var är vägens mål och Kvällen vid myren är visor ur Bragevissamlingen Sånger från stugor och gårdar. Också Modersmålets sång får ett nytt arrangemang liksom visorna Jungfrun, Fackeldansen och Kväll vid myren. Dessutom har man med den nordiska folkvisan Jag vet en dejlig ros. Helt ny musik blir det också i och med att tonsättare Jan Hellberg har gett några av Claes Anderssons texter musik. Samtliga visor har ett jazzigt arrangemang.

Niklas Nyqvist leder projektet med att spela in gamla Finlandssvenska folksånger
Niklas Nyqvist leder musikprojektet Niklas Nyqvist leder projektet med att spela in gamla Finlandssvenska folksånger Bild: Yle/ Malin Hulkki

- Jazz och folkmusik är väldigt nära varandra också från början. Det handlar väldigt mycket om improvisatorisk musik. Och jazz och folkmusik har gått hand i hand väldigt tydligt också ända sedan 1960-talet. Det var egentligen i Sverige det började en tanke om att kombinera jazz och folkmusik. Det är en väldigt naturlig kombination, säger Niklas Nyqvist.

Henrik Lillhannus sjunger gamla Finlandssvenska folksånger
Henrik Lillhannus är en av sångarna Henrik Lillhannus sjunger gamla Finlandssvenska folksånger Bild: Yle/ Malin Hulkki

Modersmålets sång i ny version

Att också välja att göra ett nyarrangemang på en så gammal klassiker som Modersmålets sång tycker Niklas Nyqvist är intressant.

- Det är väldigt mycket jazztrio och sedan kommer sångarna in och sjunger oftast unisont den här sången som alla känner till. Egentligen är det inte ett så konstigt arrangemang, utan det är mera sammanhanget som sången är i som är ovant. Det blir intressant att se hur det funkar, säger Nyqvist.

Ingen svensktoppen

Inspelningarna av folksångerna har påbörjats redan i våras och med ojämna mellanrum träffas de sex sångare som Niklas Nyqvist handplockat för inspelningarna. En av sångarna är Henrik Lillhannus som är mycket inspirerad av nyarrangemangen.

- Man får lite liv i de här gamla slingorna och det är kul att göra det tillsammans i en sådanhär grupp. Jag tycker det är roligt och låter intressant, säger Lillhannus.

Ur sångarens synpunkt är arrangemangen inte helt lätta. Harmonierna är rätt krävande och att hålla tempot med jazztrion är inte heller alltid det lättaste. För publiken hoppas Lillhannus att inspelningen i framtiden skall ge lite nytänk när det gäller folkmusiken.

- Det blir svängiga varianter av gamla traditionella och ibland också kända melodislingor. Inte är det ju svensktoppen, men kanske man kan se det ur folkbildar synvinkel också. Efter det här kanske fler känner igen dem, säger Lillhannus.

Fiskgjuse sköts ihjäl i Jakobstad

$
0
0

En fiskgjuse har skjutits i hjäl i Jakobstad, rapporterar polisen.

Rovfågeln är fridlyst.

En fågelskådare i stadsdelen Björnviken kontaktade polisen på lördag morgon, och meddelade att han hade sett när fiskgjusen sköts och att han sedan påträffat fyra beväpnade män på den plats där fågeln föll.

Polisen vet vilka männen är.

Fallet utreds som naturskyddsbrott och jaktbrott.

Skyddad fiskgjuse skjuten i Jakobstad

$
0
0

En fiskgjuse sköts på lördag morgon i Björnviken i Jakobstad. Fiskgjusen är skyddad enligt Naturskyddslagen och EU:s fågeldirektiv.

Det var en anmälare som ringde in tipset till polisen. Anmälaren som hade varit ute för att titta på fåglar hade börjat följa fiskgjusen. En stund senare hörde han några skott och efter det föll fågeln.

Anmälaren letade upp fågeln och såg fyra män med vapen. Männens identitet är i polisens kännedom. Polisen undersöker fallet som naturskyddsbrott och jaktförseelse.

Rysk media: Eremenko till CSKA Moskva

$
0
0

Enligt den ryska tidningen Championati kommer Roman Eremenko att flytta från Rubin Kazan till CSKA Moskva. Flytten kommer att bekräftas på måndag.

Rykten har fört den finska landslagsmittfältaren Eremenko även till Serie A och bland annat AC Milan. Nu verkar det som om Eremenko ändå stannar i den ryska ligan.

Enligt tidningen har lagen redan kommit överens om detaljerna gällande flytten och transfern kommer att bekräftas på måndag.

Viewing all 40824 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>