När folk frågar hur många språk Camilla Fellman talar brukar hon svara att hon kan fyra språk bra och fyra andra lite sämre, för språk är nånting hon brinner för, och hon jobbar också som språklärare.
Camilla är gift och skild två gånger, och det har hon aldrig gjort någon hemlighet av. När hon undervisade invandrare i svenska och finska så berättade hon alltid det här genast när hon presenterade sig.
- Jag ville att de skulle få höra det av mig, så att de inte skulle behöva tissla och tassla, säger Camilla, som numera jobbar som lärare i finska i årskurs 7-9 i Nykarleby.
Kämpade med finskan
Camilla Fellman växte upp i Larsmo, och säger att hon under skoltiden kämpade med finskan, som så många andra ungdomar i trakten.
När det gällde yrkesvalet hade Camilla i ett tidigt skede bestämt sig för att hon skulle bli lärare, så hon sökte till klasslärarutbildningen i Vasa genast efter studentexamen - men till sin stora besvikelse blev hon inte antagen…
Camilla hade inga alternativa planer, men hennes pappa ordnade snabbt så att hon kunde gå ett år på en folkhögskola i Haapavesi där allting gick på finska.
- Mitt mål var att lära mig finska och få finska vänner, men nog var det jobbigt i början trots att jag hade mina gymnasiekunskaper, berättar Camilla.
Följande år valde Camilla att inte ens söka till klasslärarutbildningen, för hon hade tagit så illa vid sig när hon inte kom in på första försöket. I stället började hon studera ryska vid Åbo Akademi, eftersom hon alltid hade älskat det ryska språket. Hon studerade också finska som biämne.
Förälskad
I ryskastudierna ingick en obligatorisk vistelse i ett ryskspråkigt land - vilket i slutet av åttiotalet betydde Sovjetunionen - och Camilla kom att vistas ett år i Kiev, i det som numera är Ukraina.
Efter bara några veckor i Kiev blev Camilla hejdlöst förälskad.
- Men inte i någon sovjetmedborgare, utan i en man från Nicaragua som hade bott där i fem år, han var vacker och spelade gitarr…
Redan följande sommar gifte de sig i ett sovjetiskt äktenskapspalats, och sen flyttade de till Åbo där Camilla skulle slutföra sina studier.
- Vi fick en son år 1990 och vi var jättelyckliga! Det var en härlig tid, berättar Camilla.
Sen blev hon klar med studierna och fick jobb på Finlands Röda Kors, och paret fick ännu en son år 1992 - och ganska snart efter det blev det skilsmässa.
Vad hände?
- Det var en kort passion, och sen var det bara över, säger Camilla, och tillägger att hon och ex-maken fortfarande är goda vänner, och har varit det ända sedan skilsmässan. Barnen har alltid fått mycket kärlek av sin pappa, som fortfarande bor kvar i Finland.
- Om man kan tala om en "lycklig skilsmässa", så var det här nog en sådan, säger Camilla.
Tillbaka till Jakobstad via Seinäjoki
Camilla Fellman bodde kvar en tid i Åbo, sen fick hon jobb i Seinäjoki och flyttade dit med barnen. Trots att hon trivdes med jobbet, där hon fick användning för sin ryska, kände hon sig inte riktigt hemma på en helt finskspråkig ort, och efter några år flyttade hon till Jakobstad – fastän hon aldrig hade tänkt sig att hon skulle återvända till hemtrakterna.
- Men det var ok, säger hon. Jag har inte ångrat mig!
Så småningom träffade Camilla en Jakobstadsbo som hon gifte sig med, och år 2000 fick de en dotter.
Språklärare
I samband med mammaledigheten bestämde sig Camilla för att än en gång söka till lärarutbildningen i Vasa, den här gången för att bli språklärare - och nu blev hon antagen.
När Camilla hörde sig för om orsakerna till att hon inte hade blivit antagen sexton år tidigare så fick hon veta att det var för att hon hade ”fel kön” - man ville hellre ta in manliga studerande…
Camilla Fellman blev alltså lärare till slut, och sen år 2002 har hon jobbat som språklärare på flera olika ställen i Nykarleby. I flera års tid var hon lärare i svenska och finska för invandrare vid Kristliga folkhögskolan i Nykarleby.
-Det var väldigt givande, och man fick träffa intressanta mänskor från många olika länder. I undervisningen fick jag användning för alla de språk jag kan - och när det inte räckte fick jag använda kroppen eller rita och visa för att försöka göra mig förstådd.
När man hör Camilla Fellman berätta om språkundervisning, så är det uppenbart att hon brinner för sitt yrke.
"Särbo"
Camilla Fellmans andra äktenskap slutade i skilsmässa, så hur lever hon nu?
- Jag är förlovad med en härlig man, som jag faktiskt träffade via internet. Han var nyskild, och råkade bo bara några hundra meter från där var jag bor i Jakobstad, berättar Camilla.
- Men vi bor inte tillsammans, utan vi ska vara ”särbo” tills de yngsta barnen har flyttat hemifrån - för det är inte alltid helt okomplicerat med nyfamiljer.
Det vet Camilla av egen erfarenhet.
- Dessutom trivs jag riktigt bra i mitt eget sällskap, tillägger Camilla Fellman.
I Samtal om livet berättar Camilla Fellman om sig själv och sina livsval, och vi får också veta vilka språk hon talar...
Programmet sänds den 12.6 kl 13.03, med en andra sändning lördagen den 14.6 kl. 20.03
(programmet sändes första gången i början av januari 2013)
Redaktör: Ann-Sophie Sandström
TILLÄGGSMATERIAL:
I programmet (som alltså spelades in i december 2012) berättar Camilla Fellman om ett projekt som hon hade varit med och planerat på Kristliga folkhögskolan i Nykarleby, innan hon fick tjänsten som finsklärare i årskurs 7-9.
Det gällde en ny utbildningslinje som skulle ordnas, en volontärlinje med intensivstudier i spanska samt en längre vistelse som frivilligarbetare i Nicaragua.
Den som är intresserad av vad två av de personer som gick på den linjen hade att berätta i ett "Samtal om livet" hösten 2013 ska klicka här!