Quantcast
Channel: Österbotten - Nyheter, sport och aktuellt | Svenska Yle
Viewing all 41171 articles
Browse latest View live

Ny lag kan försvåra kandidatjakt

$
0
0

Nu börjar det gå upp för kommunala beslutsfattare vad som väntar i och med den nya kommunallagen, och alla förändringar är inte till det positiva.

Bland annat väntar en större utsatthet för de förtroendevalda, tror beslutsfattare i Korsholm.

- Tyvärr verkar det som om man till en del har klippt och klistrat ur den lag som gäller landets riksdag och regering, nu ska privatekonomin för kommunernas förtroendevalda och tjänstemän synas lika noggrant i sömmarna som för våra nationella beslutsfattare, säger Marcus Beijar.

Beijar är numera anställd som fritidschef i Korsholms kommun men har en bakgrund som en av kommunens yngsta förtroendevalda genom tiderna. Han är bekymrad över att den nya lagen kan skrämma bort andra unga som vore intresserade av att ställa upp som kandidater i kommunalval. Detta anser han går stick i stäv med ett av de mål som uttalats med den nya lagen, nämligen att det ska bli mer lockande med kommunala förtroendeuppdrag.

- Jag tror att det blir väldigt viktigt att upplysa alla kandidater om de nya kraven, annars kan det komma som en shock om man blir invald att så mycket ska ut i offentligheten, säger Beijar.

Detaljerna klarnar först nu

Marcus Beijar får medhåll av Carola Lithén, ordförande i Korsholms kommunfullmäktige och med en mångårig bakgrund som förtroendevald i kommunen.

Carola Lithén och Marcus Beijar i Korsholm.
Carola Lithén och Marcus Beijar. Carola Lithén och Marcus Beijar i Korsholm. Bild: Yle/Moa Mattfolk

- Kandidatjakten har aldrig varit lätt och det här kommer att försvåra den ytterligare, fastslår Lithén.

Den nya kommunallagen trädde i kraft redan 2015, men stora delar av den börjar tillämpas först 2017 då resultatet av nästa kommunalval är klart och de förtroendevalda inleder sitt arbete. Därför är det inte så märkligt att en del detaljer i lagen börjar klarna för beslutsfattarna först nu.

Bland annat ska de förtroendevalda och tjänstemännen framöver meddela om eventuella betydande förmögenhet, skulder, bindningar och intressen. Jurist Ida Sulin från kommunförbundet reser runt i kommunerna för att informera om lagändringen och besökte nyligen Korsholm.

- Tanken med den här paragrafen om bindningar är naturligtvis att öka öppenheten i beslutsfattandet och göra det möjligt för framför allt kommuninvånarna att se på vilka pallar olika personer sitter och vilka påverkningsmöjligheter det finns mellan olika strukturer i samhället, säger Ida Sulin.

Lägga sten på börda

Sulin vill inte se begreppet bindning som något negativt, tvärtom.

- En bindning är ofast något positivt. Det betyder att man har en kunskap från samhället, till exempel från en position inom näringslivet, som man hämtar med sig in i det kommunala beslutsfattandet. Nu vill vi bara att den här kopplingen ska bli synlig för alla, det behövs mera genomskinlighet i beslutsfattandet, säger Sulin.

Men riktigt så enkelt tycker inte beslutsfattarna i Korsholm att det ser ut.

- Självklart har det betydelse om man exempelvis äger flera hektar skog på ett område som planeras bli vindkraftspark, det förstår var och en, men då kunde det väl räcka med att man jävar sig som brukligt hittills, säger Beijar.

Enligt Beijar är kraven på såväl de förtroendevalda som på tjänstemännen redan högt ställda och med den nya lagen till kan det i värsta fall bli för mycket.

- Man får lägga ner oerhört mycket tid enbart för att vara så påläst som det förväntas idag, förtroendevalda och tjänstemän blir lätt väldigt utsatta och jag anser att vi egentligen inte har råd att lägga sten på börda, säger Beijar.

Jurist Ida Sulin medger att de nya kraven kan påverka kandidatrekryteringen inför val och vem som söker jobb inom den kommunala förvaltningen.

- Det är klart att det kan finnas någon som inte vill gå ut offentligt med att man har vissa bindningar och då kan det göra att man inte ställer upp i val eller söker en viss tjänstemannaposition, men samtidigt är det nog så att det här med öppenhet är en ledstjärna som nu genomsyrar allt politiskt beslutsfattande och det får man bereda sig på. Man får helt enkelt finna sig i att bli skärskådad om går med i politiken idag, säger Sulin.

Mindre byråkrati blev mer

Carola Lithén ser även en risk att den nya kommunallagen leder till dubbelarbete för kommunerna, då ett av de krav som ställs är att samtliga mötesprotokoll ska finnas tillgängliga elektroniskt för kommuninvånarna att ta del av så snabbt som möjligt.

- Tanken är god, men i praktiken leder detta till att vi måste skriva två helt skilda protokoll eftersom man under kommunala möten ofta har hand om ärenden där det framkommer uppgifter om privatpersoner som inte ska ut i det offentliga, allt från personsignum till kontonummer, säger Lithén.

Korsholm är en av många kommuner som är på sparkur för tillfället och det lockar inte att lägga pengar på mer byråkrati.

- Vi kommer ofrånkomligt att tvingas anställa fler som har hand om det här, både att sammanställa alla uppgifter som ska ges ut om de förtroendevaldas och tjänstemännens bindningar och det löpande arbetet med mötesprotokoll, säger Carola Lithén.

Såväl Carola Lithén som Marcus Beijar konstaterar att man hade hoppats att den nya kommunallagen skulle leda till färre uppgifter för kommunerna och mindre byråkrati.

- Tyvärr ser det ut som om det gick tvärtom, säger Beijar.


Vi flyttar från norr till söder, men sällan tvärtom

$
0
0

Paola Fraboni flyttade från Italien och blev finlandssvensk. Jan Kraufvelin flyttade från Hangö. De träffades på Åbo Akademi och har skapat en gemensam framtid i Pargas. Flyttningsrörelsen i Svenskfinland går mot tätorten.

Paola och Jan är ganska typiska för hur flyttningsrörelsen går i Svenskfinland. Även om alla inte flyttar från utlandet som Paola gjorde, samlas finlandssvenskarna i allt högre grad kring studiestäderna Vasa, Helsingfors och Åbo.

För Jan och Paola var det helt naturligt att stanna kvar i Åbotrakten när studierna var avklarade.

- Helsingfor var för stort och Hangö var för litet, säger Paola. Åbo kändes som ett hem.

När det sedan var dags att bilda familj började paret leta efter en större bostad. Valet stod mellan S:t Karins och Pargas. Pargas vann.

- Pargas stad gjorde mycket till för att vi skulle känna oss välkomna. Man ville ha nyinflyttare och speciellt barnfamiljer. Dessutom var prisnivån sådan att vi bra klarade av den, säger Jan.

Det goda livet i väst

En stor del av finlandssvenskarnas rörlighet handlar om emigrationen till Sverige.

Av årskullarna som föddes på 40- och 50-talen försvann minst en tredjedel till vårt västra grannland. Störts var utflyttningen från Sydösterbotten och Åboland. Efter det har flyttrörelsen gått i båda riktningarna och många har återvänt.

Fjalar Finnäs forskar i demografi vid Åbo Akademi i Vasa.
Demografen Fjalar Finnäs har följt med flyttningsrörelserna i Svenskfinland under många årtionden. Fjalar Finnäs forskar i demografi vid Åbo Akademi i Vasa. Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

Jämfört med 1970-talet har utvandringen minskat kraftigt i Svenskfinland. Numera är det i medeltal 1500 personer som årligen antigen flyttar till eller från Svenskfinland.

- Flyttningsutbytet har varit nästan plus minus noll de senaste årtiondena, säger demografen Fjalar Finnäs.

Liten ort krymper, stor ort växer

Vi flyttar också en hel del inom Svenskfinland. Här är det de stora studiestäderna som är vinnarna.

- I Nyland flyttar man till huvudstadsregionen, men det är ytterst liten flyttning mellan östra och västra Nyland, säger Finnäs. I Österbotten gäller motsvarande. Där är Vasa centralort. Man flyttar från norra svenska Österbotten och från södra Österbotten till Vasa, men man flyttar väldigt lite över Vasa.

Norr förser söder med arbetskraft

Främst är det unga som rör på sig. 15-29 åringar och unga kvinnor är rörligast. Orsaken till det ligger enligt Finnäs i traditionella värderingar och det faktum att privatföretagsamhet och jordbruk fortfarande utgör en stor del av Svenskfinland.

Fortfarande förväntas sonen stanna på hemorten och ta över jordbruket.

I synnerhet när det gäller landsbygdsbefolkningen förväntas sönerna ta över och i och med det är de mera bundna till orten. Flickorna är friare att röra på sig.

- Det visar också det faktum att flickor har bättre utbildning än män, summerar Finnäs.

Från Norra svenska Österbotten flyttar många till Södra Finland. Möjligheterna till god utbildning finns i Österbotten, men inte en motsvarande arbetsmarknad.

- Under senare decennier har vi sett att norra Österbotten har försett resten av Svenskfinland med unga välutbildade personer, säger Fjalar Finnäs. De är villiga att flytta på sig.

Helsingforsaren stannar på mammas gata

Folk i helsingforsregionen flyttar mera sällan till andra delar av Svenskfinland än man gör från andra orter. Det beror på tillgången på arbete. I huvudstadsregionen behövs både de med högre och lägre utbildning. Man behöver alltså inte flytta från hemregionen för att få jobb.

Det är en sinnesstämning att vara stadibo.

Lasse Liemola är en så kallad barfota helsingforsare. Han är född i Gammelstaden, som är det område där Helsingfors grundades och har bott hela sitt liv i huvudstaden.

Lasse Liemola tänker vara Helsingfors trogen så länge han lever. Bild: Nina Sederlöf/YLE

Liemola har hunnit vara tonårsidol, företagare och kommunalpolitiker. Dessutom är han en aktiv förespråkare av Helsingforsslangen.

- Det är en sinnestämning att vara stadibo, säger han. Man är avslappnad och öppen för andra. Vi är ju alla mera eller mindre inflyttade. När staden grundades 1550 tvångsförflyttades folk hit från bland annat Borgå, Ekenäs och Ulvila.

Under Liemolas livstid har Helsingfors vuxit kraftigt. Invånarantalet har fördubblats samtidigt som svenskarnas andel har minskat.

- Det både syns och känns, men vi klarar oss ganska bra ändå, säger han. Alla vill ju bo här. Hesa är ju Hesa.

Liemola har inga planer på att lämna staden. Tankar om Borgå och Ekenäs har kommit upp, men vid närmare eftertanke har resultatet ändå blivit det samma varje gång.

- Nej. Jag flyttar nog inte härifrån.

Drömmen om ett bättre liv i väst lockar fortfarande

Kjell Herberts
Kjell Hertberts forskar i moderna flyttrörelser. Kjell Herberts Bild: Yle/Maud Stolpe

Hur vi i Svenskfinland förhåller oss till flyttande håller på att ändra karaktär. Ny forskning visar att unga fortfarande gärna flyttar både inom Svenskfinland och utomlands, men flyttandet är ändå inte alltid permanent.

- Man stannar på den nya orten en tid. Sedan flyttar man tillbaka till hemlandet eller hemorten en tid för att sedan dra iväg på nytt, säger Kjell Herberts.

När sysselsättningsläget är som det är ligger Sverige nära.

På samma sätt som förr är det tillgången på arbete och avancemang som avgör. Det handlar inte längre enbart om Sverige. Norge, Danmark och Londonområdet är också populära.

- När sysselsättningsläget är som det är ligger Sverige nära, speciellt för finlandssvenskarna, säger Herberts. Nu är det inte bara åländska och österbottniska unga som far utan också många från huvudstadsregionen och övriga Nyland.

Herberts är ändå lugn inför framtiden. Pendlingsrörelsen gör att Svenskfinland inte dräneras. Det är ändå viktigt att ha företeelsen under lupp.

Svenskfinland måste bevaras som en attraktiv boendemiljö med arbete och fungerande tvåspråkighet.

- Det måste gå att bevara Svenskfinland som en attraktiv boendemiljö med arbete och fungerande tvåspråkighet. Då urholkas den inte av att unga personer flyttar. Jag tror framtiden ser annorlunda ut. Vi får vänta oss att många emigranter är beredda att komma tillbaka.

Se hela programmet här:

Nya jobb tack vare Finnvera-krediter

$
0
0

Den finansiering som Finnvera kunnat bidra med till företag har gett goda resultat.

I fjol beviljade Finnvera krediter värda 110 miljoner euro till företag med mindre än 250 anställda i Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten.

Med hjälp av Finnveras finansiering startades 215 företag och närmare 700 arbetsplatser skapades. Mer än hälften av krediterna gick till metallbranschen.

I ett pressmeddelande konstaterar regionchef Kari Hytönen att investeringarna ökade under den senare delen av fjolåret och han önskar att den trenden skulle hålla i sig.

- Vi har som mål att identifiera fler tillväxtföretag och uppmuntra dem till att även växa internationellt, säger Hytönen.

Efterfrågan på krediter väntas växa i år men för investeringarnas del ser det ännu svagt ut.

- Men beträffande övriga tillväxt- och utvecklingsplaner och även för ägobytenas del kan tillväxtprospektet eventuellt förverkligas, säger Kari Hytönen.

Finnvera är ett statsägt bolag.

Kent uppträder i Finland en sista gång

$
0
0

2016 blir Kents sista år. Som en del av sin avskedsturné i höst kommer det hyllade svenska rockbandet att uppträda också i Finland. Finlandsspelningarna äger rum den 28.10 i Helsingfors och 29.10 i Vasa.

Kent ristar in "17 december 2016" på sin gravsten! Efter 26 år tillsammans ger bandet ut sin sista skiva som kommer att heta Då som nu för alltid och släpps den 20.5. Det utlovas också en samlingsskiva med deras största hitar. Skivan kommer dessutom att innehålla två nyskrivna låtar. Bandet kommer att åka ut på en spektakulär avskedsturné runt Norden under hösten 2016 som omfattar också Finland: 28.10 på Helsingforsarenan och 29.10 på Vasa Arenan. Turnén sparkar igång den 23.9 i Linköping och avslutas med dunder och dån i Stockholm den 17.12.

Så här skriver Kent på sin Facebook-sida om sitt sista år tillsammans:

kent går i graven.Efter 26 år tillsammans meddelar idag kent att 2016 blir deras sista år tillsammans.Bandet bjuder...

Posted by Kent.nu on Monday, March 14, 2016

Det var med den här videon som Kent antydde i helgen att de inte kommer att fortsätta.

Hör singeln Egoist från det kommande sista albumet här.

Läs mer och kolla in turnéschemat på Kents hemsida.

Bekanta namn i Hasse Backes trupp – RoPS-spelare i tufft sällskap

$
0
0

Finlands färska förbundskapten Hasse Backe har tagit ut herrfotbollslandslaget som ska spela träningsmatcher mot Polen och Norge. Med undantag av RoPS-spelaren Janne Saksela består truppen av bekanta namn.

I januari spelade fotbollslandslaget två träningsmatcher i Abu Dhabi. Abu Dhabi-truppen var ändå klart reservbetonad, mot Polen och Norge har Backe möjlighet att ta ut de bästa spelarna.

RoPS-spelaren Janne Saksela som var med i Abu Dhabi är det stora överraskningsnamnet i Backes andra trupp. Från fotbollsligan finns två spelare med, Ville Jalasto från HJK är den andra.

Av spelarna som spelade fler än en match i EM-kvalet saknas Jarkko Hurme (3 EM-kvalmatcher), Eero Markkanen (3), Sakari Mattila (5), Riku Riski (6) och Berat Sadik (3) i truppen.

Finland möter Polen i Wroclaw den 26 mars. Tre dagar senare, den 29 mars, står Norge för motståndet i Oslo.

Truppen

Målvakter

Lukas Hradecky, Eintracht Frankfurt
Niki Mäenpää, Brighton&Hove Albion FC
Jesse Joronen, Fulham FC

Backar

Kari Arkivuo, BK Häcken
Joona Toivio, Molde FK
Paulus Arajuuri, Lech Poznan
Markus Halsti, D.C. United
Niklas Moisander, U.C. Sampdoria
Jere Uronen, KRC Genk
Ville Jalasto, HJK
Valtteri Moren, Waasland-Beveren

Mittfältare

Alexander Ring, 1.FC Kaiserslautern
Rasmus Schüller, BK Häcken
Roman Eremenko, TsSKA Moskova
Tim Sparv, FC Midtjylland
Thomas Lam, PEC Zwolle
Robin Lod, Panathinaikos FC
Perparim Hetemaj, AC Chievo Verona
Janne Saksela, RoPS

Anfallsspelare

Joel Pohjanpalo, Fortuna Düsseldorf
Kasper Hämäläinen, Legia Warszawa
Teemu Pukki, Brøndby IF

Uppemot 70 årsverken bort på Anvia

$
0
0

Teleoperatören Anvia inleder samarbetsförhandlingar med sin personal. Uppemot en femtedel av personalen riskerar förlora sina jobb.

Sammanlagt berör samarbetsförhandlingarna 350 anställda och målsättningen är en nedskärning med högst 70 årsverken. Utanför förhandlingarna står bland annat företagets kundtjänstpersonal.

Anvia dras med sjunkande lönsamhet och skriver i ett pressmeddelande att det bland annat är den offentliga sektorns sparåtgärder som syns i försäljningen.

- Eftersom någon snabb vändning av det ekonomiska läget inte är att vänta är vi tvungna att söka besparingar, säger Anvias verkställande direktör Mika Vihervuori.

Vid samarbetsförhandlingarna kommer man även att diskutera överförandet av installationsverksamheten till Anvia Telecom Ab:s dotterbolag Viria Ab och dess organisering med representanter för personalen. Televerksamhetens expansion till övriga Finland beaktas även vid förhandlingarna.

Wasaline öppnar ny terminal och slår rekord

$
0
0

Wasalines nya terminal i Vasa invigdes på måndag.

På plats för att klippa av bandet fanns europarlamentariker Miapetra Kumpula-Natri (SDP), Wasalines vd Peter Ståhlberg och Kvarken Ports vd Matti Esko.

Terminalen öppnades visserligen redan i slutet av januari.

- Men det har varit lite målande och annat fram tills idag, säger Peter Ståhlberg.

Kvarken Ports flyttar nu in i samma byggnad som Wasaline.

- Vi hoppas att det ska bli något av ett logistikcenter av det här. Förhoppningen är att vi ska få hyresgäster inom fraktbranschen, säger Ståhlberg.

Rekordsiffror

Framtidstron är stark. Och varför inte, Wasaline uppvisar rekordsiffror.

- Vi hade 15 200 passagerare under januari-februari. Det är de bästa siffrorna hittills för just januari och februari, säger Ståhlberg.

Det kommer att bli rekord också i mars. Det tidigare rekordet är från 2013. Då hade man 9000 passagerare.

Wasalines nya terminal invigdes den 14 mars 2016.
Såhär ser det ut inne i den nya terminalen. Wasalines nya terminal invigdes den 14 mars 2016. Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa

Nu har man över 10 000 bokningar och det finns ännu ett par veckor kvar av månaden.

År 2015 var ett rekordår för Wasaline. Då reste 168 557 passagerare med Wasa Express. Det var en ökning med 6 847 jämfört med år 2014.

- Vi har anledning att vara stolta. De här siffrorna visar att folk litar på oss, säger Ståhlberg.

Eriksson, Holmgren, Lassas och Skrabb möter Polen

$
0
0

Chefstränaren för herrarnas U21-landslag i fotboll Tommi Kautonen har tagit ut en tjugomannatrupp till matchen mot Polen.

Truppen har stark finlandssvensk representation i form av Carljohan Eriksson (HIFK), Simon Skrabb (Gefle IF), Hampus Holmgren (Åtvidabergs FF) och Fredrik Lassas (1. FC Köln).

Lagen drabbar samman i polska Bydgoszcz den 23 mars.

Truppen

Otso Virtanen, Hibernian FC
Carljohan Eriksson, HIFK

Dani Hatakka, SK Brann
Nnaemeka Anyamele, HIFK
Daniel O'Shaughnessy, FC Midtjylland
Sauli Väisänen, AIK
Armend Kabashi, Eintracht Braunschweig
Joona Veteli, PS Kemi
Glen Kamara, Southend United FC
Jasse Tuominen, FC Lahti
Simon Skrabb, Gefle IF
Pyry Soiri, VPS
Hampus Holmgren, Åtvidabergs FF
Mikko Viitikko, VPS
Juho Pirttijoki, HIFK
Matej Hradecky, SJK
Fredrik Lassas, 1.FC Köln
Nicholas Hämäläinen, Queen's Park Rangers FC
Roni Peiponen, Molde FK
Youness Rahimi, SJK


Energy Week lockar fler varje år

$
0
0

Flera tusen energiintresserade människor väntas till Vasa på. Seminarieveckan för energibranschen ordnas för femte gången.

Under fem dagar fylls Vasa av energibranschfolk som möts på Energy Week.

Vaseks VD Pekka Haapanen framhåller ändå att det inte enbart är energibranschen som möts.

- Energy Week intresserar också bland annat byggbranschen, säger Haapanen.

Många energibolag i Vasa tar under veckan chansen att bjuda in sina egna kunder och ta med dem på seminarier.

Under veckan fokuserar på alla aspekter av energibranschen, bland annat träffas man för att prata om det senaste. Nätverkande är också en viktig del av seminarieveckan.

- Vasas energikluster är det största i Norden, så det är naturligt att människor kommer hit, säger Haapanen.

Växer i världen

För två år sedan bestod temaveckan av sex seminarier på fyra dagar, då lockades 2500 deltagare till Vasa. Förra året kom dryga 3000 och i år hoppas man på 4000 besökare.

Pekka Haapanen, vd för VASEK.
Pekka Haapanen, vd Vasek. Pekka Haapanen, vd för VASEK. Bild: Yle/Kati Enkvist.

- Var femte som du möter på stan i Vasa jobbar inom energibranschen, men nu blir det dubbelt så många, säger Haapanen.

Mer än en fjärdedel av besökarna kommer från utlandet.

I år fördelas nio seminarietillfällen på fem dagar. Det är femte gången Energy Week ordnas, men redan för tio år sedan började man ordna ett energiseminarium.

Energy Week behöver inte växa, säger Haapanen, det viktiga är kvaliteten och innehållet. Dessutom går det att växa på andra sätt.

- Vi har haft Energy Days i Tunisien två gånger, och nu har vi haft kontakt med Kina om att ha något liknande i Peking nästa år.

Skarvarbetsgruppen behöver mer tid

$
0
0

Arbetsgruppen som ska ta fram åtgärdsförslag för att minska skadorna som skarven orsakar är inte klar med sitt arbete. Enligt den ursprungliga planen skulle man vara klar i mitten av mars men nu begär gruppen mer tid.

Riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (SFP) som leder arbetsgruppen vill inte säga något konkret vad man kommit fram till hittills.

- Jag kan inte säga något mer än att vi är inne i en mycket intensiv fas med arbetet just nu. Därför vill jag inte säga något mer före vi fått det här i hamn., säger Henriksson.

Råder det enighet i gruppen?

- Vi är eniga om att få arbetet klart men det är klart det finns olika åsikter.

Henriksson säger att gruppen hade två möten förra veckan och att man kommer ha ett den här veckan. Men på grund av annat arbete i riksdagen och att påsken kommer emellan har man begärt tilläggstid.

- Vårt preliminära mål är att lämna över rapporten till ministier Tiilikainen den sjätte april.

Gruppen är tillsatt av miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) och man inledde arbetet i november. Arbetsgruppen består av 16 medlemmar och man har också hört sakkunniga.

Österbottniskt derby i cupen – ”finalrepris” för IFK Mariehamn

$
0
0

Den femte omgången av herrarnas finska cup i fotboll har lottats.

I september erövrade IFK Mariehamn finska cupen genom en finalseger över FC Inter. I den femte omgången av årets upplaga ställs ålänningarna igen mot Inter – men den här gången inte ligalaget från Åbo.

IFK möter nämligen FC Legirus Inter, ett division 4-lag som spelar sina hemmamatcher i Vanda där även cupmatchen kommer att gå av stapeln.

I de matcher där ett ligalag medverkar avgörs nämligen drabbningen automatiskt på motståndarens hemmaplan.

Detta gäller även för det österbottniska derbyt mellan FF Jaro och VPS som spelas i Jakobstad i och med Jaros degradering efter den förra säsongen.

Den femte omgången ska spelas klart senast den 2 april.

Herrar, finska cupen, femte omgången
FC KTP / PK-35 Vantaa – HIFK
FC Legirus Inter – IFK Mariehamn
FC Honka Akatemia – HJK
FC Honka – TPS
KäPa – FC Inter
MPS/Atletico Malmi – FC Lahti
FC Haka – Ilves
MP / KuPS – TPV / EIF *
JJK – JIPPO
FC Lahti Akatemia – JäPS
PS Kemi – SJK
AC Kajaani – P-Iirot
FC Kiisto / Hercules – RoPS
FF Jaro – VPS
MuSa – TP-47 / KPV
FC Jazz – Närpes Kraft
*Hemmalaget kan ändra

HJK och PK-35 mot varandra

Även den andra omgången i damernas cup lottades i Helsingfors i dag.

Det regerande mästarlaget FC Honka gästar TPV, medan finalmotståndaren HJK ställs mot de regerande ligamästarna PK-35 från Vanda.

Den andra omgången spelas mellan den 26 mars och 10 april.

Damer, finska cupen, andra omgången
JyPK – Ilves *
I-JBK – VIFK *
TPV – FC Honka
FC Espoo – IK Myran
FC Hertta – TPS
FC Kuusysi – TiPS
PK-35 – Pallokissat
HJK – PK-35 Vantaa
*Lottades inte, möter varandra i.o.m. farmavtal

Inbrott i restaurang i Jakobstad

$
0
0

Under natten till söndag bröt sig tjuvar in i den asiatiska restaurangen Mango House på Storgatan 8 i Jakobstad. Tjuvarna stal både dagskassan och växelkassan.

Inbrottstjuvarna bröt upp bakdörren med kofot och stal pengar ur restaurangens kassa. Tjuvarna stal både dagskassan och växelkassan.

- En anställd märkte att vi haft inbrott när han kom på jobb tidigt i morse, säger restaurangägaren.

Också förra året hade restaurangen påhälsning av tjuvar. Enligt ägaren rörde det sig då om en större inbrottsvåg.

Polisen tar emot tips på telefonnummer 0295415809.

Ett ode till potatisskalerskan, kaffekokerskan och kallskänkan

$
0
0

Otaliga timmar framför en osande dieselspis och fysiska bestraffningar: Det var vardag för kvinnor i restaurangköken. Utställningen "Rinta rinnan", sida vid sida, är en hyllning till kvinnorna inom hotell- och restaurangbranschen och deras historia.

Min mormor var kokerska vid folkhögskolan i Kronoby. Hon jobbade där tills hon gick i pension, och efter det lagade hon världens bästa köttbullar då hennes barnbarn kom på besök.

Jag är absolut inte unik i den bemärkelsen. Tusentals kvinnor har jobbat som kokerska och kallskänka, kaffekokerska och potatisskalerska, diskare och spritkassa (en arbetsuppgift som gick ut på att mäta upp exakta mängder sprit, och hålla ordning på spritkvittona, eftersom det var noga med att rapportera all spritförsäljning till Alko). Många har eller har haft en mommo som varit kokerska.

Kvinnlig personal i hotell Kalevas kök i St Michel, 1953
I Hotell Kalevas kök i St Michel, 1953. Kvinnlig personal i hotell Kalevas kök i St Michel, 1953 Bild: Hotell- och restaurangmuseet

Mommo fanns i mina tankar när jag besökte Hotell- och restaurangmuseets utställning “Rinta rinnan”, Sida vid sida.

Viktigt eftermäle

Utställningen består till största delen av fotografier av kvinnor i arbete, men också berättelser i form av ljudupptagningar och en möjlighet att prova på både kockens och servitrisens utstyrsel.

Maria Ollila har sammanställt utställningen. Det viktigaste för henne var att visa på den bredd av kvinnlig arbetskraft och kunskap som alltid funnits där, men som vi inte sett då vi bländats av (manliga) stjärnkockar. En hyllning till kvinnligt arbete, och en uppmuntran till nya generationer av restaurangarbetare.

Maria Ollila har sammanställt utställningen om kvinnor i restaurangbranschen på Hotell- och restaurangmuseet. Här tittar hon in i en spegel som finns på en kollagevägg.
Maria Ollila är historiker och utställningens koordinator. Maria Ollila har sammanställt utställningen om kvinnor i restaurangbranschen på Hotell- och restaurangmuseet. Här tittar hon in i en spegel som finns på en kollagevägg. Bild: Yle/Eva Pursiainen

Manlig förkörsrätt

Det finns otaliga exempel på ojämlikhet inom den här världen. Kokerska och kock hade exakt samma innehåll i sin utbildning, men kvinnorna blev kokerskor och männen blev kockar. De senare fick sedan både ära, berömmelse, en högre position i samhället och en högre lön.

Köksmästaren kunde till och med drämma till kokerskorna, kallskänkorna och hjälpredorna, till exempel med en trasa eller en djupfryst kyckling― Maria Ollila, forskare och utställningskoordinator

I köket var rollfördelningarna tydliga: Köksmästaren bestämde och kokerskorna skulle hålla sig till sina ansvarsområden. Fysiska bestraffningar delades ut ännu på 1970-talet.
Köksmästare Hanzig med personal i restaurang Königs kök, Helsingfors, 1936.
Köksmästare Hanzig och hans personal i restaurang Königs kök år 1936. Köksmästare Hanzig med personal i restaurang Königs kök, Helsingfors, 1936. Bild: Hotell- och restaurangmuseet

- Köksmästaren kunde till och med drämma till kokerskorna, kallskänkorna och hjälpredorna, till exempel med en trasa eller en djupfryst kyckling, berättar Maria Ollila.
Fem kvinnor poserar på sin arbetsplats i restaurang Kappelis kök år 1955.
Fastän kvinnorna hamnat i skymundan i historieberättelsen, har de själva haft en stor yrkesstolthet. Och många trivdes bra på sitt jobb, som till exempel kallskänkan Sirkka Gustafsson (i mitten) som arbetade i Restaurang Kappelis kök (1955). Fem kvinnor poserar på sin arbetsplats i restaurang Kappelis kök år 1955. Bild: Hotell- och restaurangmuseet

Den hemska naftaspisen

Dåliga arbetsförhållanden var vanliga ännu på 1970-talet. Särskilt drabbande är en berättelse om den dieseldrivna spisen:

Den var som helvetet på jorden. --dieseloljan skulle pumpas in i en stor behållare med handpump. Därifrån sprutade motorn den vidare med enorm kraft in i det enorma, rödbrinnande spisåbäket. Cementgolvet brände i fotsulorna, det osade från ögonfransarna. Då stekerskan ännu hade ugnen att göra med, var det en riktig prövning. Ibland läckte det diesel och det osade, det var som att vara i fyllan, spisen gungade i ögonen och huvudet värkte. Blodtrycket steg och hjärtat bultade. Den spisen skadade mångens hälsa.― Ester Autio (f.1916) jobbade som kokerska bland annat på Hotell Aulanko och Ravintola Hälläpyörä

Jag kan inte minnas att mommo någonsin klagade - på nånting. Men jag tror inte heller någon kom på tanken att fråga henne om arbetet. Själv förstod jag inte värdet i att prata om mommos erfarenheter innan det var för sent och hon gick bort.

Oförtjänt dåligt rykte

Servitrisen fick dras med en stämpel som var svår att bli av med: Servitrisjobbet förknippades länge med prostitution. På 1800-talet florerade restaurangprostitutionen. Det dröjde ändå länge innan gemene man hade möjlighet att besöka restauranger och därför satt stämpeln envist kvar.

- Kvinnorna fick börja gå på restaurang utan manligt sällskap på 1960-talet. Det blev inte vanligt att ta med sig familjen, med barn och allt, på restaurang förrän på 1970-80-talet. Då restaurangbesök var få förunnade, fanns det grogrund för fördomar mot kvinnor i restaurangbranschen. Att studera på restaurangskola har varit orsak nog att inte få ett hyreskontrakt för en lägenhet, berättar Maria Ollila.

Massvis med jobb

Tusentals kvinnor har arbetat inom hotell- och restaurangnäringen. Arbetskraft behövdes eftersom allt gjordes själv.

Två kvinnor i vita förkläden och vita huvuddukar sitter och skalar potatis i restaurangköket till Kuopio station.
Före halvfabrikatens och frysboxarnas tid fanns det otaliga arbetsuppgifter i ett restaurangkök. De här kvinnorna arbetade i restaurangköket på Kuopio station på 1950-talet. Två kvinnor i vita förkläden och vita huvuddukar sitter och skalar potatis i restaurangköket till Kuopio station. Bild: Hotell- och restaurangmuseet

- Exempelvis på Hotell Palaces restaurang jobbade på 1960-talet åtta kallskänkor med att sylta lökar och lägga in gurkor, vid sidan om det vanliga arbetet. Varje höst var det otroligt bråttom då massvis med råvaror skulle konserveras inför vintersäsongen, berättar Maria Ollila.

Jag minns hur glad mommo var över sin enorma frysbox. Det måste ha varit en lyx.

Fina ögonblick

Det finaste med utställningen är ögonblicksbilderna från kaffepauser och annan bakom kulisserna- dokumentation. Stunder av glädje där i köket, av förtrolighet över en hink med potatisskal.

Tre kvinnor på rad, den mittersta häller upp kaffe ur en enorm kopparpanna.
Kökshjälpen Amalia Tiltti häller upp en skvätt kaffe åt kassörskan Kerttu Liukkonen (t.v.) och servitrisen Aune Nieminen (t.h.). Bilden är från Lahtis stationsrestaurang, 1952. Tre kvinnor på rad, den mittersta häller upp kaffe ur en enorm kopparpanna. Bild: Hotell- och restaurangmuseet

Många av de arbetsuppgifter som utställningen “Rinta rinnan” beskriver finns inte längre idag. Diskmaskinen diskar, potatisskalarmaskinen sköter det som kvinnorna på bilden gjorde förr.

Visst är det mer jämställt inom restaurangbranschen idag.. Men många ingrodda sedvänjor lever fortfarande kvar, som Yle Huvudstadsregionens granskning från december visar.

Museet fortsätter med nutidsdokumentation. Man har exempelvis filmat en hel dag på restaurangskolan Perho och i år kommer museet att dokumentera fenomenet Food trucks, restaurangskåpbilar. Sån’t som är härligt retro att gotta sig i på en utställning om 50 år.

Kockar på restaurangen Chef et Sommelier bakar bröd. Bilden är tagen år 2015.
Brödbakarturen på restaurang Chef et Sommelier i Helsingfors, 2015. Kockar på restaurangen Chef et Sommelier bakar bröd. Bilden är tagen år 2015. Bild: Matti Ahlgren / Hotell- och restaurangmuseet

"Rinta rinnan" på Hotell- och restaurangmuseet i Kabelfabriken, Helsingfors, 8.3.2016-8.1.2017.

ÅA får kvalitetsstämpel till år 2022

$
0
0

Åbo Akademi får en kvalitetsstämpel som gäller till och med mars år 2022. Det är resultatet efter att nationella centret för utbildningsutvärdering har synat ÅA.

Åbo Akademi har enligt auditeringsgruppen tagit itu med många av rekommendationerna från den föregående auditeringen 2009 och har genomfört systematiska utvecklingsinsatser. Insatser som haft en mycket stor inverkan på universitetet de senaste åren.

Exempelvis har ÅA etablerat väldigt goda kontakter till samhället via alumnerna.

Auditeringar av högskolors kvalitetssystem inleddes i Finland år 2005 och samtliga universitet och högskolor deltar i auditeringarna.

Auditeringsrapporten finns tillgänglig på webbplatsen för Nationella centret för utbildningsutvärdering www.karvi.fi.

NHL-tränare arg på Leo Komarov: ”Billigt trick”

$
0
0

Leo Komarovs beteende på veckoslutet väcker ont blod hos Detroit Red Wings, vars tränare kallar Toronto Maple Leafs-anfallarens tilltag för ett ”billigt trick”.

Det var i slutet av den första perioden som Detroits stjärnspelare Pavel Datsiuk föll i en närkamp med Torontos Nazem Kadri.

Leo Komarov föll över duon och enligt Detroits tränare tryckte Komarov därefter avsiktligt ner Datsiuks huvud mot isen. Se situationen här (extern länk).

– Ja, jag tycker det var ett billigt trick, säger Jeff Blashill till Detroit Free Press.

Datsiuk lämnade rinken efter situationen men återvände till spel i den andra perioden. När reportrarna efter matchen – som Toronto vann med 1-0 – besökte Detroits omklädningsrum var ryssen dock inte på plats.

Försökte Komarov medvetet skada Datsiuk?


Innopower river vindkraftverk i Kristinestad

$
0
0

Företaget Innopower har inlett arbetet med att montera ner sina vindmöllor på Björnön i Kristinestad. Rivningsarbetet pågår som bäst.

Det är fråga om tre vindkraftverk som ska rivas på grund av att Innopower avvecklas.

Innopowers vindkraftverk monteras ned i Kristinestad
Innopowers vindkraftverk monteras ned i Kristinestad Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Även i Karleby ska Innopower riva två möllor. De kraftverken ska vara rivna till sommaren.

De vindkraftverk som nu rivs hör till de allra första som byggdes i Finland. Möllorna är närmare femton år gamla och en stor del av tekniken i dem har gett upp.

Innopowers vindkraftverk monteras ned i Kristinestad
Innopowers vindkraftverk monteras ned i Kristinestad Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

I Kristinestad äger Innopower ett projekt med syfte att bygga sex stycken nya vindkraftverk. Nu söker man en ny aktör som kunde förverkliga projektet. Vilket ödet blir för ett pågående projekt med EPV i Karleby är ännu öppet.

Läs också: http://svenska.yle.fi/artikel/2015/10/11/vindmollor-i-karleby-blev-olonsam-affar

Jakobstad gav grönt ljus för gymnasienämnd

$
0
0

I ett skede såg det dystert ut, men efter att SFP fick stöd av ledamöter i Vänsterförbundet, Kristdemokraterna och Samlingspartiet fick gymnasienämnden en majoritet bakom sig.

Tidigare sade Kristdemokraternas Kurt Hellstrand att gruppen röstar nej, men de ändrade sig till kvällens möte. Endast Markus Karlsson (KD) röstade mot.

Mot röstade också Pro Jakobstad, Socialdemokraterna, Vuokko Piippolainen (Vf) liksom De Grönas Anna-Maja Lyyra samt Centerns Pentti Silvennoinen.

I den regionala gymnasienämnden ska kommunerna samarbeta om bland annat kursutbud, lärarresurser och profilering. Nämnden har ingen beslutanderätt utan är endast rådgivande.

Till beslutet i stadsfullmäktige fogades en kläm att nämnden ska ha minst en finskspråkig ledamot från Jakobstad. Och nämndens verksamhet ska utvärderas efter perioden 2016-2017.

Klämmen fördes fram av Kurt Hellstrand (Kd).

Larsmobor får yttra sig om vindkraftverk

$
0
0

Kommundirektör Gun Kapténs förslag var att vindkraftverk inte är lämpligt så nära Holm centrum eftersom det påverkar planeringen av Holm och Gertruds. Området är också nära fridlysta fåglars häckningsplatser.

Men kommunstyrelsen valde att man vill höra invånarnas åsikt innan styrelsen fattar ett beslut. Förslaget om vindkraftverkens placering ska utannonseras och invånarna får komma med sina åsikter.

I miljönämnden blev det avslag. Nämnden hänvisar till att det i delgeneralplanen finns ett bostadsområde reserverat på 950 meters avstånd från vindkraftverket närmast Holm.

Och i Gertruds, på cirka 900 meters avstånd från det andra vindkraftverket, har kommunen köpt mark för bostadsändamål.

Nämnden tillägger även att Ramboll inte har tillräckliga uppgifter om havsörnens och fiskgjusens flygrutter.

Också NTM-centralen är kritisk eftersom placeringen är i havsörnens och fiskgjusens revir. Från ett vindkraftverk är det 1,2 kilometer till närmaste fast bosättning, från det andra 1,2 kilometer till närmaste fritidsbostad.

Inte heller NTM-centralen förordar att kommunen uppgör en delegeralplan som tillåter vindkraftverken.

Vörå ångrade försäljning av brandstation

$
0
0

För 30 000 euro sålde kommunstyrelsen brandstationen i Oravais för en tid sedan. Företaget RAMA-invest hade kommit med budet efter att man hört att brandstationen låg på kommunens försäljningslista.

Helt okontroversiellt var det inte. Tekniska nämnden föreslog att anbudet ska förkastas med rösterna 5-4, men styrelsen nappade på anbudet.

Det dröjde inte länge innan ett rättelseyrkande låg på styrelsens bord. Mårten Strand ansåg att anbudet ska förkastas eftersom det inte motsvarar det verkliga värdet.

Enligt Strand bör försäljningen föregås av ett öppet anbudsförfarande. Frångår man detta bör en oberoende värderare bedöma marknadsvärdet. Ingendera kraven uppfylldes ifråga om brandstationen.

Rättelseyrkandet godkändes och kommunstyrelsen förkastade RAMA-invests anbud. Nu går ärendet till tekniska nämnden med en uppmaning att om att öppet anbudsgivande ska tillämpas.

Wasa Group satsar på idrottshall i Smedsby

$
0
0

Wasa Group får reservera en tomt i Smedsby skolcentrum i Korsholm för en idrottshall. Men arrendeavgiftens storlek vill samhällsbyggnadsnämnden återkomma till senare.

Det är en cirka 2 300 kvadratmeter stor idrottshall Wasa Group planerar i Smedsby skolcentrum.

Samhällsbyggnadsnämnden gav grönt ljus för tomtreserveringen, men före pris och arrendenivå slås fast ska en värdering göras.

Idrottshallen ska täcka skolornas behov dagtid. Kvällstid och helger kan den hyras ut till privata idrottsutövare.

Utrymmena behövs, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Kenth Nedergård. Tillsvidare finns inget avtal med kommunen, men förhandlingar pågår om hur mycket tid kommunen kan tänkas köpa i idrottshallen.

Viewing all 41171 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>