Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all 40711 articles
Browse latest View live

Inbrottstjuvar får bekämpas med "försvarbart våld"

$
0
0

Senaste veckoslut tog sig fräcka inbrottstjuvar in i egnahemshus i Korsnäs och Malax. Inbrottsserier av det här slaget är ett årligen återkommande fenomen, säger kommissarie Mika Jylhä vid Österbottens polisinrättning.

- Så länge jag har varit polis - i snart 30 år - så har vi haft inbrottstjuvar och till sommaren blir de fler. Det är ett fenomen som samhället tydligen får tåla, säger Jylhä.

Vad ska man då göra om man upptäcker att man har påhälsning av objudna gäster? Det är väldigt svårt att ge ett riktigt allmängiltigt svar, utan det beror väldigt mycket på situationen.

- Dels på ens egen kapacitet. Är man en skör åldring, eller är man en frisk och stark 30-årig karl? Så beror det på inkräktaren. Det handlar om styrkeförhållanden, säger Jylhä.

Man har alltid laglig rätt till nödvärn, att skydda sig, slår Mika Jylhä fast. Tar någon sig olovligen in i ett hem har denna gjort sig skyldig till hemfridsbrott.

- Om man inte avlägsnar sig då ägaren uppmanar till det så har den som bor där rätt att avlägsna personen. Gör personen motstånd har man rätt att använda "försvarbart våld".

Vad är "försvarbart våld"?

Då något sånt här händer och känslorna går heta är det lätt hänt att man tar i för hårt och gör sig skyldig till "excess i nödvärn". Domstolarna tar ändå fasta på situationen som helhet och har överseende med visst övervåld.

- Det talas om att man får använda så mycket våld som inkräktaren riktar mot en. Är någon passiv så får du åtminstone ta i och fösa ut personen. Är han/hon aggressiv så får du hålla fast och se till att du inte blir slagen.

Enligt tvångsmedelslagen har man också rätt att gripa en människa och hålla fast honom/henne tills polisen anländer. Att binda eller stänga in personen kan också vara en försvarbar metod, även det här bedöms från fall till fall.

Undvik vapen

Finland är ett vapentätt land och många har till exempel jaktgevär hemma. Att ta till såna medel för att skrämma inkräktare på flykt är ändå något som Mika Jylhä avråder från.

- Pratar man om vapenhot är det risk att liv och hälsa äventyras. Dessutom, om du berättar att du har vapen i husert kan det bli intressant för tjuven eftersom vapen är eftertraktat stöldgods.

Hur stoppa tjuven?

Om man väl fått ut inkräktaren ur huset, men vill förhindra att han/hon flyr med eventuellt stöldgods - vad är tillåtet?

- Alla möjliga sätt, som inte hotar deras liv eller hälsa. Det går att blockera vägen med en bil eller traktor, eller göra flyktfordonet obrukligt.

Lås dörrarna!

Det bästa är givetvis att förebygga att inbrott sker. Att hålla dörrarna låsta och fönstren stänga är en självklarhet, säger Mika Jylhä.

- Det är också bra om man har dubbla lås, eller säkerhetskedja - allt sånt som gör att det går långsammare för tjuven att ta sig in.


Knivman i Skolparken i Jakobstad

$
0
0

En man viftade med kniv i Skolparken i Jakobstad natten till tisdag.

Det var vid tvåtiden på natten som polisen larmades. Mannen hade grälat med ett gäng ungdomar.

Härjade i polisbilen

Mannen hade också muckat gräl med två män på platsen. Han hade tagit fram kniven och försökt hugga den ena mannen. Han lyckades ändå inte och männen som attackerades kunde fly.

Polisen grep mannen med kniven och tog honom till häktet. Under transporten förstörde mannen en lampa i polisbilen. Mannen hade också droger på sig.

21 åtalade ska betala 1,5 miljoner till staten

$
0
0

Totalt 21 personer ska betala ersättning till staten för sin andel i Wincapita-målet i Karleby.

Mellersta Österbottens tingsrätt dömde de åtalade att betala sammanlagt 1,5 miljoner euro till staten.

Det handlar om vinster som personerna har fått från Wincapita. Den största enskilda ersättningen ligger på nästan 460 000 euro. De minsta ligger på 5000-8000 euro.

Lurade pengar av folk

WinCapita-härvan har lett till rättegångar över hela landet. WinCapita sysslade med placeringsbedrägeri och var verksamt åren 2005-2008.

Enligt åtalet har personerna skaffat sig ekonomisk vinning genom att lura andra att placera pengar i WinCapita.

Majoriteten av de svarande motsatte sig åklagarens krav på ersättningar.

Inget laxfiske i Österbotten efter fredag

$
0
0

Laxfisket upphör på fredag i Bottniska viken längs den österbottniska kusten. Finlands laxkvot för Östersjön och Bottniska viken har fyllts till 92 procent enligt jord-och skogsbruksministeriets beräkningar.

Antalet laxar som får fångas är cirka 29 000 stycken. Fram till 21 juli hade 26 500 laxar fångats. Fiskarna måste inom 48 timmar meddela sin fångst till NTM-centralerna.

Deltidsfiskaren Leif Semskar från Larsmo
Fiskaren Leif Semskar i Larsmo Deltidsfiskaren Leif Semskar från Larsmo Bild: Yle/ Kjell Vikman

- Det här var den nästa bästa laxfiskesäsongen för min del sedan 1998 när jag började fiska med egen båt, säger fiskaren Leif Semskar i Larsmo.

Laxarna har redan simmat förbi Österbotten

Laxfisket längs den österbottniska kusten har i praktiken upphört redan för en och halv vecka sedan, eftersom den största delen av laxarna redan hunnit simma förbi Österbotten på sin väg mot älvarna i norr.

I Larsmo har sälskadorna varit mindre i år än under tidigare år.

Fiskeförbudet på lax gäller Bottenviken, Bottenhavet, Skärgårdshavet och Ålands hav. Laxfisket i Finska viken får fortsätta.

Hermes får tränarförstärkning från Estland

$
0
0

Märt Eerme från Estland förstärker ishockeylaget Hermes träningsteam. Den 28-årige Eerme flyttar till Karleby och Hermes efter att ha ingått i det estniska ishockeylandslagets träningsteam och i det ungerska mästarlaget Miskolci Jegesmedve.

Eerme kommer förutom att ingå som tränare i teamet också att vara ansvarig tränare för ishockeylinjen inom Mellersta Österbottens idrottsakademi.

Dåliga vägar: Lotlaxvägen

$
0
0

Det är något med vägarna i Vörå. Av de drygt 60 kommentarer som vi fick till Yle Grävs Facebook-sida om dåliga vägar kom ett dussin från just Vörå. Och Lotlaxvägen samlade flest missnöjda röster av dem.

Lotlaxvägen
Lotlaxvägen Bild: Yle/Kjell Lindroos

Rosanna Libäck skrev: Lotlaxvägen in till Vörå är en riktig berg och dalbana.

Lotlaxvägen
Lotlaxvägen Bild: Yle/Kjell Lindroos

Sven Lindberg sammanfattar sina erfarenheter så här: Lotlaxvägen i Vörå vinner de flesta, man bokstavligen lättar ur sätet, ifall man missar ett gupp löns det nämligen inte att bromsa för då skrapar underredet i, bara att hålla fast och ta en flygtur.

Lotlaxvägen
Lotlaxvägen Bild: Yle/Kjell Lindroos

Christer Lundberg kom med följande kommentar: Lotlaxvägen suger verkligen. Powerpark får slå igen om folk får nys om en gratis berg och dalbana. Det är svårt att beskriva - den borde upplevas!

Lotlaxvägen
Lotlaxvägen Bild: Yle/Kjell Lindroos

Det är något som vi också upplever när vi tar oss en tur längs Lotlaxvägen som sammanbinder Palvis vid Riksväg 8 och Vörå centrum – lutningen. I ena änden av vägen finns Finlands äldsta träkyrka; Vörå kyrka uppfördes 1626…

Lotlaxvägen
Lotlaxvägen Bild: Yle/Kjell Lindroos

… och tornet är över 40 meter högt.

Vörå kyrka
Vörå kyrka Bild: Yle/Kjell Lindroos

Vi tar oss in på gravgården…

Vörå kyrkas gravgård
Vörå kyrkas gravgård Bild: Yle/Kjell Lindroos

… och hittar en man uppflugen i en liten grävskopa. Han heter Sven Paulin och jobbar som vaktmästare på området.

Sven Paulin
Sven Paulin Bild: Yle/Kjell Lindroos

Han tycker Lotlaxvägen är en av de sämsta som finns. Sven säger att vägen har lappats ett par dagar före vårt besök så de värsta hålen är borta, men om det regnar mycket så håller inte lappningen enligt honom. Vägen har redan länge varit ojämn, konstaterar Sven Paulin.

Lotlaxvägen
Lotlaxvägen Bild: Yle/Kjell Lindroos

Det svar vi får av direktör Anders Östergård på NTM-centralen i Södra Österbotten gör knappast Vöråborna gladare. Det kommer inte under överskådlig framtid att finnas medel att fixa ny beläggning på Lotlaxvägen. Den är helt enkelt alltför litet trafikerad. Prioriteringarna ligger på annat håll.

Lotlaxvägen
Lotlaxvägen Bild: Yle/Kjell Lindroos

Mats Dahlin svarade så här på vår Facebook-sida om de sämsta vägarna: Tål att upprepas, Lotlaxvägen i Vörå. För att hålla given hastighet ska nog stötdämparna vara i skick.

Lotlaxvägen
Lotlaxvägen Bild: Yle/Kjell Lindroos

Den uppmaningen tycka vara aktuell också i framtiden för den som tar sig fram längs väg 7291.

Lotlaxvägen
Lotlaxvägen Bild: Yle/Kjell Lindroos

Grannfejder i Svenskfinland - allt från stora pälsfarmer till små förråd

$
0
0

Svenska Yle har kartlagt klagomål och besvär som behandlats av bygg- och miljönämnderna i de tvåspråkiga kommunerna under 2014. Över 250 besvär har kommit så långt som till nämnden och nästan hälften av dem handlar om rättsprocesser.

Det är ändå bara en bråkdel av alla klagomål som går så långt som till nämnden eller en domstol, vilket betyder att antalet i verkligheten är mångdubbelt.

Vi har lusläst alla bygg- och miljönämnders protokoll från året 2014 i 25 kommuner i Svenskfinland för att ta reda på vad man klagar på och i vilken utsträckning. De stora städerna lämnades utanför eftersom vi ville kartlägga situationen på områden med mest egnahemshus- och fritidsboende, där invånarna ofta känner både varandra och kommunens tjänstemän.

Grannens bygglov, grannens skräpiga gård och grannens olagliga bygge stör mest

Ur grafiken kan man läsa i vilken utsträckning nämnderna har hanterat olika fall av klagomål och besvär under 2014 och vad de har handlat om i olika kommuner. Vilka ärenden som behandlas av nämnden varierar, men när någon har valt att föra en process till domstol kommer de fallen alltid till nämnden.

Av de 253 fall som vi hittade handlade 110 om rättsprocesser. Ibland kunde samma fall behandlas av flera olika instanser.

((vis:955617))

Kommunen ändrar sällan åsikt

Grannfejder -Så gjorde vi

  • Materialet är baserat ärenden i bygg och miljönämndernas protokoll i 25 två- och svenskspråkiga kommuner
  • Vi har plockat ur alla fall med besvär, klagomål och utlåtande till domstolar
  • Samma tvist förekomma i olika former många gånger under året, varje ärende räknas skilt för sig.
  • Vasa, Åbo, Esbo, Vanda och Helsingfors lämnades utanför iom att bebyggelsen till största delen är höghus och det finns få fritidsbostäder
  • Protokollen är offentliga handlingar och finns att läsa på nätet på kommunernas hemsidor
  • Den nya regeringen vill minska på besvärsprocesserna - vi ville granska hurudana klagomål som sysselsätter myndigheterna

De allra vanligaste klagomålen handlade om besvär över beslut som kommunens tjänstemän fattat. I den här kategorin finns besvär över alla sorters lov och tillstånd som kommunen beviljat eller inte beviljat åt grannen, någon annan eller en själv. För det mesta handlade det om besvär över beviljade bygglov eller miljötillstånd.

Genom att besvära sig över ett beviljat bygglov eller miljötillstånd kan man förhindra ett bygge eller ett företags verksamhet under den tid processen tar. I slutänden verkade det vara ganska sällan som kommunen ändrade åsikt utan loven beviljades till slut. Kommunerna verkar inte vara speciellt benägna att ändra åsikt eller komma emot då det gäller deras egna beslut.

Det näst vanligaste var fall där någon byggt något utan att först ansöka om bygglov. I många fall var det grannen som anmält det olovliga bygget. Vi bygger bastur och fritidshus utan lov, vi placerar våra husvagnar på en tomt utan byggrätt och börjar utvidga med terrasser, förråd och dass.

Annat som irriterar oss är grannens hus, grannens skräpiga gård och miljölov som företag i grannskapet fått.

Ett plock bland fejderna

Flugor från en pälsfarm

Grannarna till en pälsfarm i Österbotten vill hindra en utvidgning och hänvisar till lukt och lukt- och flugproblem. Då hälsoinspektören besöker grannarna konstaterar de ”förekomst av stora mängder flugor på utsidan av huset samt att flugmängden utgör en olägenhet som hindrar en normal vistelse på terrassen”. Nämnden anser att problemen kan förhindras genom att utvidgningen följer de bestämmelser som ingår i tillståndet. Besväret förkastas.

Högljudd musik från gästhamnen

Grannarna till en gästhamn i Västnyland klagar på högljudd musik som pågår till efter midnatt. Då kommunen sammanfattar klagomålet beskrivs situationen så här: ”Musiken och sångens bullernivå har varit så hög att den har hörts kilometervis över vatten och holmar in i bostäderna. En del av undertecknarna har varit tvungna att använda öronproppar för att kunna sova.”. Gästhamnen erbjuder sig att flytta musiken inomhus.

Lång process om ovårdad fastighet

Gårds- och gatusynen i en kommun i Västnyland har två år tidigare märkt att en fastighet ”var i ovårdat skick och förfulade omgivningen”. Trots en uppmaning har fastighetens ägare inte snyggat upp fastigheten. Nämnden kom då med en ny uppmaning men denna gång med hot om tvångsutförande.

Krav på kortare brygga

Efter ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen har ägarna till en fastighet i Åboland varit tvungna att förkorta sin brygga från 33 till 10 meter. I ett senare skede söker fastighetsägare som bor i närheten om åtgärdstillstånd för att få renovera sin brygga. Ägarna till den förkortade bryggan kräver då att den andra bryggan också måste förkortas i samband med renoveringen. Då ärendet går vidare till Åbo förvaltningsdomstol anser nämnden att rättelsekravet är obefogat eftersom ”fastighetsägarna som är rågrannar vid stranden och vattenområdets ägare inte motsätter sig renovering av bryggan och bryggan inte kränker allmän rätt”.

Gårdsbod på grannens tomt

En nämnd i Västnyland beviljar bygglov för en gårdsbod på fyra kvadratmeter. En granne för saken till Helsingfors förvaltningsdomstol och hänvisar bland annat till att bodens placering inte är tillräckligt specificerad.

Vems fel är det dåliga brunnsvattnet?

En fastighetsägare i Västnyland märker att kvaliteten på brunnsvattnet är dålig och misstänker sina grannar. Miljöinspektören gör bedömningen att ytvatten kommer in i brunnen och att grannarna inte är orsaken. Vattenprover tyder på samma sak.

Övernattningsstuga utan bygglov

Byggnadsnämnden i en österbottnisk kommun får tips om att en ”bastu/ övernattningsstuga på hjul” har placerats på en tomt som saknas byggrätt. Nämnden uppmanar ägaren att lämna in en förklaring.

I Österbotten stör pälsfarmer, i Åboland sommarstugor och bryggor

I materialet framkommer tydliga regionala skillnader. I de åboländska kommunerna och Raseborg förekommer en hel del klagomål på bygglov som grannen fått för sitt fritidshus eller brygga. Kimitoön är också den kommun där det klagas mest om man ser till antalet invånare.

I Östra Nyland förekommer många fall som handlar om vattenandelslag och hur de drar sina rör.

Bland de österbottniska kommuninvånarna är det vanligt att besvära sig över rävfarmernas bygg- och miljölov. I nästan alla fall får ändå farmerna de lov som de ansökt om.

I Österbotten varierar också benägenheten att klaga, eller åtminstone att föra fall till nämnderna eller rätten, mycket. Vi kan bara spekulera i vad det kan bero på; kanske är tjänstemännen i Närpes, Kaskö och Korsnäs bättre på att medla, eller så är tröskeln att klaga högre.

Sommarquiz: hjärtat

$
0
0

Fem snabba frågor om hjärtat.
((vis:949205))


Tillstånden inte i skick för Scorpions konsert i Jakobstad

$
0
0

Den tyska rockgruppen Scorpions skall spela på Centralplanen i Jakobstad den 1 augusti, men ännu är det inte klart med alla tillstånd. Anhållan om åtgärdstillstånd, godkännande av räddningsplan och liknande lämnades in först i mitten på juli.

- Jag anser att arrangören Eastway Live har lämnat in anhållan för sent, säger stadsdirektörens ersättare, Anne Ekstrand.

Det är byggnadstillsynsbyrån i Jakobstad som är i en nyckelposition när det gäller de tillstånd som krävs. För tillfället är båda byggnadsinspektörerna i Jakobstad samtidigt på semester.

Det är byggnadsinspektörerna som skall kontrollera att de utredningar som lämnats in om bland annat räddningsplan och liknade fyller alla krav. Ledande byggnadsinspektören Rolf Nilsson i Jakobstad avbryter sin semester och nu skall handlingarna granskas.

Stadsdirektörens ersättare, Anne Ekstrand
Anne Ekstrand Stadsdirektörens ersättare, Anne Ekstrand Bild: Yle/ Kjell Vikman
- Om handlingarna är i skick räcker det om byggnadsinspektören kommer in och granskar dem och ser till att de får de stämplar som behövs från andra myndigheter. Är de inte i skick måste de kompletteras, säger Anne Ekstrand.

Pappren går via tillsynsbyrån till räddningsmyndigheterna.

- Jag gör nog vad jag kan för att arrangörerna skall få de tillstånd som de behöver men det är inte riktigt lätt just nu, säger Anne Ekstrand.

Scorpions är ute på världsturné och firar 50-årsjubileum som band. Det blir två konserter i Finland, förutom konserten i Jakobstad 1.8 ordnas en konsert i Fredrikshamn dagen innan, den 31.7.

Stugpriserna i Österbotten har sjunkit rejält

$
0
0

Priset på sommarstugor i Österbotten har rasat med till och med 40 procent de senaste åren.

Toppåret 2011 fick köpare i medeltal betala 100 000 euro för en sommarstuga på oplanerat område i glesbygden, i fjol var motsvarande pris 60 000 euro.

Så mycket har priset inte sjunkit i något annat landskap, visar siffror från Lantmäteriverket.

Fastighetsförmedlare Robin Sandlin.
Robin Sandlin Fastighetsförmedlare Robin Sandlin. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist
- För stugor på holmar har priset helt klart sjunkit. Man får räkna med längre försäljningstid och kanske inte samma pris som 2011 eller 2012, säger Robin Sandlin på mäklarbyrå J. Riska i Jakobstad.

Bilväg, el och vatten säljer

Också stugor på planerade områden har sjunkit i pris i Österbotten. Men nedgången är mindre och ligger på 16 procent. För fyra år sedan låg medelpriset för en såld stuga på 105 000, i fjol på 88 000.

Sandlin säger också att årets försäljning ser bättre ut än fjolårets bottennotering. Det som fortfarande säljer är stugor med alla bekvämligheter.

- Det ska såklart vara bilväg, sydläge, gärna berg, lättskött, sommarvatten och el. Då de kriterierna uppfylls är det väldigt kort försäljningstid och ingen stor prisnedgång kan heller skönjas på de sådana här objekt.

Larsmo dyrare?

Prisnedgången är alltså mindre på områden som har general- och stranddetaljplaner.

- Till exempel i Larsmo är så gott som allt planerat, det finns bara några undantag, säger Sandlin.

Också i till exempel Nykarleby finns största delen av sommarstugorna på planlagt område, enligt Sandlin. Däremot säger han att Jakobstad har detaljplanerat rätt få strandområden, egentligen bara Fäboda/Pörkenäsområdet.

Prisnedgången på 16 procent för planerade områden är den tredje största i landet. Till exempel i Nyland ligger prisminskningen på 11 procent.

Tre stugor till salu i Vasa

Fastighetsförmedling Riska i Jakobstad har i dag ett tjugotal fritidsbostäder till salu. Annat verkar det vara i Vasa.

- Vi har tre stugor till salu just nu. Det är brist på dem, säger företagare Leif Qvisen på Kiinteistömaailma i Vasa.

Enligt Qvisen är betydligt färre stugor än normalt till salu.

- Det har varit klent en tid, så många pantar på sina stugor och skjuter upp försäljningen, väntar på bättre tider.

Det är stugorna på holmar som har gått åt den senaste tiden, enligt Qvisen. Han säger att stugorna utan bilväg är klart förmånligare.

Inget prisras i Karleby?

Siffrorna för Mellersta Österbtten visar inte på samma nedgång i prisen. Medelpriset på planerade områden har hållits kring 110 000 per objekt både 2011 och 2014.

För oplanerade områden saknas siffror för Mellersta Österbotten. I hela landet har stugpriserna sjunkit i medeltal 10-11 procent då man jämför 2011 och 2014. Uppgifterna gäller stugor med strandtomt på under två hektar.

Siffrorna kommer från Lantmäteriverket och har sammanställts av finska Yle: Kesämökkien hinnat pudonneet rajusti – katso maakuntasi hintamuutos

Explosion i kylskåp i Jakobstad

$
0
0

En lägenhet i ett våningshus förstördes i en brand på Pinnonäsgatan i Jakobstad på onsdag morgon. Lägenheten går ändå att reparera.

Den äldre kvinna som bor i lägenheten lyckades ta sig ut oskadd. Branden började i kylskåpet som mer eller mindre exploderade.

Våningshuset på Pinnonäsgatan i Jakobstad där branden skedde
Lägenhetsbranden på Pinnonäsgatan skedde i husets första våning Våningshuset på Pinnonäsgatan i Jakobstad där branden skedde Bild: Yle/ Kjell Vikman

Lägenheten ligger på första våningen. Branden spred sig inte till andra lägenheter, men rök kom ut i trapphuset.

Frågetimmen om hälsa och krämpor

$
0
0

Hälsa och krämpor var temat för denna veckas frågetimme. Avdelningsskötare Ann-Katrin Brandtberg besvarade lyssnarnas frågor och berättade om sitt arbete.

Ann-Katrin har jobbat som sjukskötare i 34 år och så gott som hela den tiden på akuten vid Vasa centralsjukhus. Hon trivs med att få arbeta självständigt och att få hjälpa andra.

- Från de första fem minuterna på utbildningen i Helsingfors så visste jag att det här är "mitt" jobb.

Sval sommar = lugnt på akuten

Sommaren har - åtminstone hittills - varit lugnare än väntat på akutmottagningen och köerna har varit rätt så korta. Då den riktiga värmen uteblir så är folk inte på lika hårt festhumör som under en "normal" sommar.

- Men allt festande tar inte sommaren bort, så speciellt under veckosluten ger alkoholen oss mycket arbete, säger Ann-Katrin.

Småskador, sår, vrickningar hör också speciellt sommaren till. Folk som för första gången testar på rullskridskor, sparkbräda eller trampolin råkar lätt ut för skador.

Insektbett kan också vara en orsak att uppsöka akuten. Rädslan för fästingar ligger bakom många besök. Man kanske tror att man har en fästing, man vågar inte ta bort den själv, eller så har man haft en fästing och fått den kännspaka röda ringen runt bettet.

- Det bästa vore om man gör så att man inte får någon fästing på sig. har man rört sig i högt gräs så duschar man efteråt och kontrollerar att man inte fått ett bett.

Hittar man en fästing tar man bort den så snabbt som möjligt. Bildas det en röd ring så kommer man och visar upp den åt en läkare.

Inga onödiga akutbesök

Man kan inte komma till akutmottagningen "i onödan", säger Ann-Katrin. Enligt lagen har varje medborgare att få ett expertutlåtande. Baserat på utlåtandet avgörs om man har rätt till vård, eller om det är något man själv kan åtgärda.

- Är man orolig, så ring. Det är det bästa systemet, så slipper man kanske köra 50 kilometer för att visa upp något som kanske inte ens är en fästing.

Jakobstad får studentpräst till Campus Allegro

$
0
0

Jakobstad får en studentpräst i höst. Jakobstads svenska församling har anställt Mia Anderssén-Löf i ett treårigt projekt. Hon kommer att verka i Campus Allegro bland studerande men också personalen kan utnyttja hennes tjänster.

Arbetsgrupp funderar på ramarna

Mia-Anderssén-Löf anställdes redan i våras för sitt uppdrag men börjar jobba på allvar som studentpräst i höst. Det finns en arbetsgrupp som funderar på arbetet och hur det skall utvecklas men Mia Anderssén har en stor frihet att lägga upp sitt arbete själv.

- Tyngdpunkten kommer åtminstone i början att ligga på att få kontakt, att finnas på plats för samtal, jag vill vandra med i vardagen här, säger Mia Anderssén-Löf.

- Det här är ett projekt som vi gick in för när vi fick en möjlighet via något utökade resurser. Barn-och ungdomar har vi varit starka på sen tidigare, nu ville vi satsa på studievärlden, här finns 700 studerande i Campus Allegro, säger kyrkoherde Bo-Göran Åstrand.

Paneldiskussion i Campus Allegro

Jakobstads svenska församling ordnar en paneldiskussion på onsdag kväll den 22 juli i Campus Allegro på temat "Är natten ännu ung? ".
Titeln syftar naturligtvis på Lars Sunds bok med ett litet annat namn. Lars Sund är själv paneldeltagare, liksom regissören Marco Luponero och musikalartisten Maria Wingren från musikalen "Natten är ännu ung" och kyrkoherden B-Göran Åstrand.

- Jag fick idén efter att själv ha sett musikalen i april och märkte hur många viktiga diskussioner som uppkom i hissen och i trappan och då tänkte jag att det här borde vi absolut ta tillvara, säger Mia Anderssén-Löf.

Brandtillbud i Vasa centrum

$
0
0

Strax efter kl 12 larmades räddningsverket till Kyrkoesplanaden och Finlands Banks hus i Vasa. I samband med en renovering i huset uppstod en brand i mellanbjälklaget mot innegården.

Enligt uppgifter från räddningsmanskapet började branden branden pyra mellan två våningar och räddningsmanskapet har branden under kontroll.

Inga personer skadades i branden.

Jaro-anhängare överraskade Serge Atakayi

$
0
0

På onsdagen ville fotbollsligaklubben Jaros supportrar visa sin uppskattning till juniorstjärnan Serge Atakayi. 16-årige Atakayi som kommer från Kongo fick ett resestipendium som han kommer att utnyttja senare.

Det är en skara Jaro-anhängare som ligger bakom gåvan. Erik Forss, som delade ut stipendiet till Atakayi, uppger till Yle Sporten att det var Mikael Johansson som kom på idén. Detta efter Atakayi avgjort derbyt mot VPS den 21 maj, en match som Jaro på bortaplan vann med 2–1. Sedan dess har ungefär 50 personer deltagit i insamlingen.

– Jag tror att det tog ett tag för det att sjunka in. Han tackades oss stort och gjorde det samma igen efter träningen, sade Forss.

Vill besöka sin mamma

Det är första gången som Jaro-supportrarna har ordnat något motsvarande. Enligt Forss kommer Atakayi när han har fått ett finskt pass att besöka sin mamma i Kongo. Det är inte heller uteslutet att hans mamma kommer till Finland för att se sin son spela ligafotboll.

– Förhoppningsvis kan vi fortsätta med likadana positiva saker i fortsättningen.

Atakayi är född 1999 i Kinshasa i Demokratiska republiken Kongo. Han kom till Finland 2010 för att spela i Helsinki Cup och stannade efter det i Finland utan sin familj. Atakayi har representerat Jaro sedan 2013 och debuterade i ligan 2015.


Vargar nära mjölkgård i Malax

$
0
0

Alexander Österbergs kor vill inte gå ut på bete i sommar. I området finns vargar som flera gånger lurpassat vid mjölkgården i Svarvar, Malax.

Förra veckan då Alexander Österberg körde ensilage på åkern hoppade två vargar fram ur skogen.

Vargarna stod ungefär 15 meter från Österbergs traktor. Det var förra veckans onsdag, på lördag såg han dem igen, två gånger.

Bara 80 meter från den åker där Österberg befann sig ligger gården där han har sina mjölkkor. Varje sommar har korna utan problem varit ute och betat.

Nu är det annorlunda, det är första sommaren som korna vägrar att gå ut på sommarbete.

- Jag har försökt få ut dem hela sommaren men de vill inte. De svälter hellre än går ut för att beta, säger Österberg.

Från jaktvårdsföreningen har Österberg fått höra att varg inte ger sig på fullvuxna kor, men han är desto mer orolig för de 30 kalvar som finns inne i ladugården. Dit kan vargen komma in.

- Klart att jag är orolig. Vargen är stressande för korna och de äter inte lika mycket, det märks på deras mjölkproduktion. Kalvarna som diar är mindre och svagare än tidigare.

Förra sommaren såg Österberg en varg vid tre olika tillfällen. I år är det troligen tre vargar som rör sig i området.

Vad vill du ska hända härnäst?

- Åtminstone borde man få skrämma dem ordentligt. Någon slags av skyddsjakt borde det vara. När vargarna kommer 15 meter från traktorn och står kvar är det ett tecken på att de inte är rädda längre. De är vana vid människor och maskiner.

Kall sommar bra för biograferna

$
0
0

Efter en lugn vår pekar besökarsiffrorna uppåt igen för biograferna i Jakobstad och Karleby. Men under Jakobs dagar håller biografen stängt.

Det kalla sommarvädret gör att biograferna kan glädjas åt fina besökarsiffror. Fler personer har besökt biograferna i Karleby och Jakobstad än förra sommaren.

I Jakobstad är det actionrullen Fast and furious 7 som lockat flest besökare hittills i år. Ungefär 3000 har sett filmen. I Karleby är det den animerade filmen Minions som är sommarens hit.

Biosommarens största besvikelse i Jakobstad och Karleby är Terminator.

I november är det premiär för den nya James Bond-filmen Spectre och den väntas bli en av årets stora filmer. I Jakobstad har flera föreställningar redan sålts till företag.

Pågående Jakobs dagar inverkar negativt på biografen i Jakobstad, säger Paavo Katajamäki på Kino city.

- Salarna står tomma när marknader och olika uppträdanden händer överallt i staden. På lördag är till exempel biografen helt stängd på grund av Jakobs dagar, säger Katajamäki.

Iina Kluukeri/Yle Keski-Pohjanmaa

3,5 sekunder ifrån – Eriksson närmar sig VM-gränsen

$
0
0

Sandra Eriksson var nära VM-gränsen och ännu närmare den finländska årsbästatiden när hon löpte 3000 meter hinder i Karlstad. Men tiden 9.47,52 räckte inte riktigt.

Eriksson slutade på femte plats i hinderloppet i den svenska GP-tävlingen. Engelskan Lennie Waite vann på 9.40,39.

9.47,52 var en rejäl förbättring av Erikssons personliga årsbästa, i säsongsdebuten i Lausanne för ett par veckor sedan löpte hon på 10.19,38.

För att löpa under VM-gränsen på 9.44,00 hade Eriksson behövt kapa 3,52 sekunder.

Richardsson fortfarande snabbare

Camilla Richardssons finländska årsbästanotering på 9.46,34 överlevde också med en dryg sekunds marginal.

Richardsson försöker nästa gång löpa under VM-gränsen i Elittävlingen i Joensuu på torsdag.

I stavtävlingen i Karlstad vann Minna Nikkanen med resultatet 436. Aino Siitonen blev fyra på nya personliga rekordet 416.

Sjukhusen bygger flitigare än någonsin

$
0
0

Efter år av hopande och roende gick social- och hälsovårdsreformen slutligen på grund i våras och nu är allt öppet om hur vården ska organiseras i Finland. Samtidigt bygger sjukhusen nu flitigare än nånsin.

- De flesta sjukhusbyggnader är från 1960- och 70-talen och har nu kommit till vägs ände, säger Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

- Byggnaderna borde ha börjat bytas ut redan för tio år sedan, men många ville vänta med tanke på reformen som aldrig kom, säger Honga.

Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt
Göran Honga Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt Bild: YLE/Filip Stén

I en artikel på kommunförbundets webbplats Kommuntorget kommenterar avdelningschef Kirsi Varhila på social- och hälsovårdsministeriet den pågående byggboomen med att sjukvårdsdistrikten på det här sättet försöker cementera vårdens struktur - dvs att bygga fast sig - investera så mycket i byggnader att sjukhusets framtid säkras i kommande reformer.

- Så kan man kanske se på saken, ur ett perspektiv, säger Honga.

Honga poängterar ändå att de nya sjukhusbyggander som byygs idag på ett helt annat sätt stöder vården än de gamla.

- Vi och alla andra också går in för att minska antalet bäddplatser på sjukhusen och i stället satsa på öppen vård och andra vårdformer.

Sommarquiz: sommarteatrar

$
0
0

Fem snabba frågor om sommarteatrar!
((vis:949211))

Viewing all 40711 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>