![]()
Finlands vägnät är i kris. Vi har oreparerade vägar till ett värde av över en miljard euro. Spotlights granskning visar att bilisterna börjar få nog av gropar och sprickor.
Moottoritie on kuuma. Motorvägen är het. Pelle Miljoonas klassikerlåt känns så sann när vi rullar fram längs motorvägen mellan Åbo och Helsingfors. Lufttemperaturen visar på 16 grader, men asfalten är stekhet, hela 41 grader.
Stekhet är också debatten om våra vägars skick. Om våra förfallande vägars skick. För det är ett faktum att vägnätet i Finland skulle behöva mera asfalt. Mycket mera ny asfalt. Asfalt och andra ingrepp till ett värde av 1,2 miljarder euro.
Reparationsskuld
Vägarbeten på motorvägen mellan Åbo och Helsingfors.
vägarbeten
Bild: Yle/Kjell Lindroos
Det är den siffran som en parlamentarisk arbetsgrupp presenterade för några månader sedan i sin slutrapport om våra trafikleder. Gruppen som leddes av dåvarande trafikministern Paula Risikko (Saml) kallar det en reparationsskuld. Det betyder att vi borde satsa den summan – 1,2 miljarder euro – för att det nuvarande vägnätet skulle kunna repareras till fullgott skick. Om vi tar i beaktande hela trafiknätet (rälstrafik, vattenleder) är reparationsskulden dubbelt så stor, 2,4 miljarder.
Alla vet att det inte är aktuellt med dylika summor. Men den nya regeringen har låtit förstå att det ändå ska satsas på infrastruktur. I viss mån.
– Regeringsprogrammet lovar litet mera pengar från och med år 2017, konstaterar Anders Östergård, vid NTM-centralen i Södra Österbotten.
Ovisshet
Seinäjoki järnvägsstation.
Seinäjoki järnvägsstation
Bild: Yle/Kjell Lindroos
Men hur mycket som satsas på landsvägsnätet vet ingen ännu, tillägger han. Också järnvägarna behöver mera pengar.
På NTM-centralen i Nyland är ovissheten likaså stor beträffande de utlovade satsningarna.
– Det är oklart vilka åtgärder som regeringen planerar, säger områdesansvariga Jarmo Puharinen.
Katastrofalt skick
Det är middagstid vid en av Sydösterbottens stora samlingspunkter. Macken och restaurangen vid riksväg 8 litet utanför Närpes centrum drar till sig både lokalbefolkningen och förbipasserande. Långtradare och personbilar dominerar. Men det märks att sommaren är här. Motorcyklarna blir allt fler.
Harri Vuorenmaa och Lasse Kakkuri ger tummen ner för våra vägar.
harri vuorenmaa (till vänster) och lasse kakkuri (till höger)
Bild: Yle/Kjell Lindroos
Harri Vuorenmaa och Lasse Kakkuri från Vasa står vid varsin 1200 kubikmeters klassiker. De kör båda HD, alltså Harley Davidson. De är på väg till en MC-träff i grannlandet Sverige, närmare bestämt till Norrtälje.
Men det är ett tvivelaktigt nöje nuförtiden att ratta hojen längs vägarna i hemlandet.
– De är i katastrofalt dåligt skick, säger Harri.
– De är rent ut sagt skit, tillägger Lasse.
Vägarbeten på "riksåttan" i Malax
vägarbeten på riksväg 8 i malax
Bild: Yle/Kjell Lindroos
Många av vägarna är spåriga, menar de båda knuttarna. Dessutom finns det mer och mer sprickor i asfalten. Även om ”riksåttan” är i hyfsat bra skick tycker de att den har blivit sämre.
– Vi undviker däremot de mindre vägarna, säger de. Så dåliga har de blivit runt Vasa med omnejd.
Det är kanske inte så förvånande efter de här kommentarerna att vitsordet för vägnätet i Finland blir en femma. Nästan underkänt med andra ord.
Realism, tack
Tapio Mäkinen efterlyser realism i vägdiskussionen.
Tapio Mäkinen
Bild: Yle/Kjell Lindroos
Några kilometer utanför Kristinestad möter vi Tapio Mäkinen. Han är uppflugen på en cykel – modell sportig – och är klädd på ett sätt som får en att tro att han tar cyklandet på allvar.
– När jag var yngre cyklade jag från Nuorgam i norr till Hangö i söder. Det tog ett par veckor.
Nu blir det närmast turer kring hemstaden. Också i bil. Tapio är till skillnad från många andra ganska nöjd med underlaget.
– Man får vara litet realistisk. Visst finns det saker att fixa, men jag ger ändå en åtta i vitsord åt våra vägar.
Varierande kvalitet
När vi korsar landskapsgränsen till Egentliga Finland blir asfalten omedelbart blekare till färgen och sämre. Ännu i Sydösterbotten var långa sträckor nyasfalterade.
Nu blir det något sämre vägkvalitet. I vilket fall som helst är det dags för en kaffe. Vi väljer att vika av i Niittymaa, söder om Björneborg.
Tuula Heinonens café nära Björneborg.
cafe i Niittymaa nära Björneborg
Bild: Yle/Kjell Lindroos
Där hittar vi ett litet café som kunde vara taget direkt ur en ”roadmovie” från den amerikanska södern. Om man riktigt skärper blicken går det att urskilja konturerna av namnet på den gamla bensinstationen. Där stod det en gång Union.
– En gång i tiden var det min bror som tankade kundernas bilar, berättar Tuula Heinonen när hon har serverat kaffe och en traditionell smörbulle.
Tuula som är kameraskygg har däremot ingenting emot att berätta om själva platsen. Hon startade caféverksamheten 1965 när vägen var ny och hon själv var bara 22 år. Vägen har under åren varit bättre och sämre.
– Kunderna klagar nog en del i dag, säger Tuula.
Bättre huvudvägar
Motorvägsbygge utanför Åbo
vägarbeten nära åbo
Bild: Yle/Kjell Lindroos
Riksväg 8 sträcker sig från Limingo nära Uleåborg i norr till Åbo i söder. Strax utanför Åbo pågår omfattande vägarbeten. Vägsträckan mellan Masku och Reso görs om till motorväg, ett projekt som går lös på nästan 50 miljoner. Flera broar byggs och trafiken är stundtals trög.
Det är helt i linje med den policy som går ut på att de mest trafikerade vägarna i landet tilldelas de klart största anslagen.
– Ja, huvudvägarna är i bra skick, intygar Jarmo Puharinen på Nylands NTM-central. Så kommer det att vara också i framtiden, tror han.
Bilskatt till vägnätet
Mia Peussa och Kjell Isaksson, som vi träffar i Pargas håller med om att särskilt de mindre vägarna tar rejält med stryk i dag. De kör båda taxi och har således bra koll åtminstone på vägarna i sydvästra Finland.
– Det blir sämre, menar Kjell. Vart tar bilskatten vägen? Mera skattemedel borde gå direkt till vägunderhållet.
Han berättar att vissa vägar har klassats ner efterhand i takt med att vägunderhållet minskat. Rent konkret innebär det att maxhastigheterna på de här vägarna har sänkts från 80 till 70.
Taxichaufförerna Kjell Isaksson och Mia Peussa i Pargas.
mia peussa och kjell isaksson
Bild: Yle/Kjell Lindroos
Mera grusvägar
Spotlights koll med NTM-centralerna som ansvarar för vägarna i Svenskfinland bekräftar att allt fler vägar blir nerklassade. Anders Östergård som är direktör för vägfrågor i Österbotten hymlar inte.
– För fyra år sedan talade vi om dåliga grusvägar som vi inte hade råd att hålla i skick. Nu har detta spritt sig också till det belagda vägnätet.
Skillnaderna är stora beroende på var man rör sig. Det kan förekomma rejäla kast inom bara några kilometer.
– Vägarna i Finland är nog ganska bra, tycker taxichauffören Mia Peussa.
Men hon tillägger snabbt:
– De sämsta vägarna finns här. Skärgårdsfärjan tar pengar av vägarna, tror hon.
En broförbindelse till Nagu står högt på önskelistan i Åbolands skärgård.
nagu färjfäste
Bild: Yle/Kjell Lindroos
Hon skickar en hälsning till nya trafikministern Anne Berner: vi vill ha bättre vägar och gärna en broförbindelse till Nagu.
Nöjd est
Den nöjdaste trafikanten – en långtradarchaufför – hittar vi på en rastplats längs väg 25, Hangövägen. Marko Villand från Estland har nu i drygt tre års tid kört för en finländsk firma.
– Vägarna i Finland är bra, menar Marko uppflugen i förarhytten. Hangövägen är i och för sig litet ojämn. Men vägnätet i stort är bra, ungefär som i Sverige.
Marko har kört överallt i Europa och vet var man hittar de bästa och sämsta vägarna.
– De bästa vägarna finns i Tyskland och Österrike. De allra sämsta i Rumänien. Vägarna i Polen brukade vara riktigt dåliga, men de har förbättrats.
Marko Villand från Estland har kört långtradare i hela Europa.
marko villand
Bild: Yle/Kjell Lindroos
Avgasrör på flykt
När vi tar en paus i Sjundeå vid stamväg 51 hörs plötsligt ett skramlande ljud. En Audi kommer framkrypande längs den lilla uppförsbacken, som leder till en bilverkstad. Och det är precis en bilverkstad som Thomas Ehrnrooth behöver.
– Avgasröret föll ner, säger Thomas skrattande.
Det skulle kanske vara lockande att skylla olyckan på det dåliga vägnätet, men så långt går han inte i detta konkreta fall. Däremot har Thomas Ehrnrooth kritiska synpunkter.
– Vägarna är dåliga, slår han fast.
Thomas Ehrnrooth söker efter ett avgasrör.
Thomas Ehrnrooth
Bild: Yle/Kjell Lindroos
De vägar han mest kör på är Ring 1 och Ring 3, Västerleden och Åbo motorväg. Inte ens motorvägen får helt godkänt.
– Den inre filen har en hel del spår; det är fara för vattenplaning, säger Thomas som blir kvar på verkstaden med sitt lösa avgasrör och ett par väntande hundar i bilen.
Tufft vägår
motorcykel
Bild: Yle/Kjell Lindroos
Ja, sammantaget är omdömena om vårt vägnät ganska hårda. Och om man får tro expertisen på NTM-centralerna blir det inte bättre i brådrasket.
– År 2016 kommer att bli ett tufft år för väghållningen, fastslår Anders Östergård i Österbotten.
Jarmo Puharinen på NTM-centralen i Nyland håller med den bedömningen.
Vägdebatten under överskådlig framtid lär bli tuff den också.
Trafikministern svarar
Spotlight bad nya trafikministern Anne Berner (C) kommentera kritiken och dessutom dra upp riktlinjerna för framtiden.
Vilket är ert omdöme om Finlands vägnät? Ett vägnät i förfall?
Reparationsskulden för trafiknätet har vuxit i rask takt. För närvarande är den ca 2,4 miljarder euro. Reparationsskulden växer främst på lågtrafikerade avsnitt i väg- och bannätet. På huvudvägarna fungerar resor och transporter smidigt också i framtiden, men i övrigt försämras situationen.
Svåra väderförhållanden och tunna beläggningar hör till våra största utmaningar. På vägar som är i dåligt skick har man infört vikt- och hastighetsbegränsningar och vägar med ytbeläggning har vid behov ändrats till grusvägar. Värst utsatta är vägar med ytbeläggning i de lägre underhållsklasserna.
Broar måste repareras både på vägar och på banor. På järnvägarna behöver säkerhetsanordningar förnyas. Också bangårdar och råvirkesterminaler som är i dåligt skick måste iståndsättas. Däremot har vattenvägarna inte någon signifikant reparationsskuld.
Bilden tagen ute i april 2014
Bild: YLE/ Antti Lempiäinen
Hur och när kommer regeringens utlovade infrapaket att märkas på våra vägar? Har ni något konkret mål uppställt gällande vägnätet?
Vårt mål är att dela ut 600 miljoner euro i sammanlagt tre års tid för att minska reparationsskulden för trafiknätet. Under sommaren preciseras fördelningen av finansieringen och den detaljerade tidsplanen.
När arbetet i vägnätet väl kommer igång borde resultaten komma till synes ganska snabbt.
Hur vill ni som minister prioritera? Kommer de mindre/medelstora vägarna att få mera anslag i framtiden? Eller satsar man på de stora vägarna?
Jag vill prioritera åtgärder som utgår från kundernas behov. Med kunder avser jag både invånarna och näringslivet (t.ex. bioekonomin). Vi satsar på trafikförbindelser och väghållning på de vägar som är viktigast med tanke på invånarna och näringslivet och strävar efter att hålla alla andra delar av vägnätet i så gott skick som möjligt.
Hur ser ni på den framtida finansieringen av våra vägar? Behövs det nya finansieringsmodeller? I så fall: hurudana?
Vi behöver nya modeller för finansieringen i framtiden. Vi måste undersöka alla tänkbara alternativ i ett brett perspektiv och beakta alla faktorer långt in i framtiden. Detta är mycket viktigt. Än så länge har arbetet bara börjat och vi måste vara öppna för nya tankar och idéer.
Fem vägar under fem dagar
Spotlight kommer under nästa vecka att med hjälp av video, text och bild göra några stickprov längs vägnätet i Svenskfinland. Vi har gjort valen på basis av den respons som redaktionen har fått via vår Facebook-sida – Yle Gräv:
20.7 Väg 7274 – Monäsvägen, Nykarleby
21.7 Väg 1102 – Huskvarnsvägen, Raseborg
22.7 Väg 7291 – Lotlaxvägen, Vörå
23.7 Väg 180 – Skärgårdsvägen, Pargas-Nagu-Korpo
24.7 Väg 17063 – Skrattnäsvägen, Närpes-Kristinestad