Ekonomstuderande och teknologer i Svenskfinland fick ett uppdrag: fråga vad ni vill om ekonomi av partiledningen i våra riksdagspartier så ser Yle till att partierna svarar. Resultatet blev ett frågebatteri som tvingade riksdagsgruppernas ordförande att tänka efter ordentligt.
"Om ni skulle tvingas välja mellan att SDP går under och långsiktig ekonomisk nytta för Finland, vad skulle ni då välja?"
Så lyder en av de frågor som Merkantila Klubben (MK) vid Åbo Akademi vill ställa till SDP. När Svenska Yle går med frågan till riksdagsgruppens ordförande Jouni Backman blir han lite fundersam – "det är som att fråga om jag har slutat slå min hustru" – men lyckas nog göra ett val mellan de två alternativen.
MK är en av de studentföreningar som deltar i Svenska Yles samarbetsprojekt inför riksdagsvalet. Eftersom ekonomin är den allra viktigaste frågan i valet kontaktade Svenska Yle fyra studentföreningar för ekonomstuderande och teknologer och bad dem ställa fem frågor om ekonomi till partiledningen i riksdagspartierna.
Partierna lottades ut bland studentföreningarna så att MK i Åbo, Svenska Handelshögskolans Studentkår (SHS) i Helsingfors, Studentföreningen vid Svenska Handelshögskolan i Vasa (SSHV) och Teknologföreningen (TF) vid Aaltouniversitetet fick två partier per man.
Frågorna och partiernas svar publiceras under Väljaren i fokus-dagarna, som börjar på onsdag. Under tre veckor i mars och början av april får riksdagspartierna varsin dag på Yle då deras program och kampanjer synas ur olika synvinklar. I granskningen ingår också studerandenas frågor.
Läste skuggbudgetar och partiprogram
I studentföreningarna har man jobbat hårt med hitta på relevanta frågor till partierna. På SHS i Helsingfors förberedde sig Antonia Bäckman, som är ansvarig för högskole- och socialpolitik, och Stina Wahlsten, ansvarig för kommunikation och internationella ärenden, genom att gå igenom "sina" partiers valprogram. De hade fått Kristdemokraterna och Samlingspartiet på sin lott.
– Vi plockade ut det som var relevant för ekonomer och det som var viktigt för oss som studerar vid ett universitet ur valprogrammen. Sedan försökte vi hitta deras svaga punkter och ställa frågor om dem. Först tänkte vi att oj nej, det här blir svårt, men det var faktiskt underhållande och roligt att jobba med det här, säger Bäckman.
På TF inleddes arbetet på liknande sätt. Där var det studiechefen Jimmy Nylund, som är högskolepolitiskt ansvarig, som jobbade fram frågorna tillsammans med Christian Arrhenius och Patrik Carlson. Frågorna skulle riktas till Vänsterförbundet och Sannfinländarna.
– Vi kollade till exempel Sannfinländarnas skuggbudget, där de skrev om kostnaderna för den obligatoriska svenskan. Sedan kollade vi Tullstyrelsens statistik där vi såg att Sverige är vårt största exportland. Och så gjorde vi en fråga på det, säger Nylund.
Frågan som riktades till ordföranden för Sannfinländarnas riksdagsgrupp Jari Lindström formulerades till slut så här:
"Enligt Sannfinländarnas skuggbudget orsakar “pakkoruotsilainsäädäntö” (lagstiftningen om den obligatoriska svenskan) onödiga kostnader för Finland. Uppgifter från tullen visar dock att Sverige är Finlands största exportland. Borde det svenska språket på så sätt ses som ett medel för att generera inkomster i stället?"
– Det var svårt att hitta på frågorna, ekonomi är ett så brett område, det handlar om allt från arbetslöshet till beskattning. Vi måste verkligen sätta oss in i det här för att kunna ställa bra frågor. Samtidigt var det jättegivande och intressant när vi sedan gjorde det, säger Nylund.
Låt oss jobba vid sidan av studierna!
I Åbo och i Vasa började man i en annan ända: man efterlyste först frågor av alla studerande. Styrelserna lade ut både fysiska och virtuella frågelådor där studenterna fick lämna in frågor som sedan bearbetades i mindre arbetsgrupper.
– Det kom in bra frågor, många av våra medlemmar är intresserade av politik, eftersom de har börjat inse att det som politikerna gör påverkar också oss. Många frågor handlade om studierna, men det fanns också med flera frågor om beskattning och svenskans ställning, säger Sanni Peltonen, ordförande för MK.
– När vi valde ut frågorna tittade vi lite på vad som var aktuellt inom politiken, funderade på vilka frågor som är viktiga för oss som studerar och vilka frågor som partierna tagit upp, säger Victoria Karlsson, ordförande för SSHV.
Den mest populära frågan i Åbo och Vasa var densamma: Varför måste studerande betala tillbaka studiestödet om inkomsterna överstiger en viss gräns, trots att de studerar aktivt och uppfyller kravet på studiepoäng?
Det här är en fråga som upprör många studerande i hela Svenskfinland.
– Varför ska det över huvud taget finnas inkomstgränser bundna till studiestödet? Varför straffas man om man klarar av att både studera och jobba samtidigt? säger Sanni Peltonen vid MK.
– Skolan vill att vi ska komma ut från högskolan till arbetsmarknaden så snabbt som möjligt, samtidigt som de betonar att man måste ha en CV. Men att jobba är svårt på grund av de låga inkomstgränserna i studiestödssystemet, säger Antonia Bäckman vid SHS.
Fyrtio frågor till åtta partier
Den viktigaste frågan i riksdagsvalet 2015 är ekonomin. Därför vill Svenska Yle ta upp speciellt ekonomiska frågor i samband med valet.
Under Väljaren i fokus-dagarna på Svenska Yle publiceras frågor om ekonomin som fyra studentföreningar för ekonomstuderande och teknologer hittat på.
Frågorna besvaras av riksdagsgruppernas ordförande i de åtta riksdagspartierna.
Tidtabell för artiklarna:
Merkantila klubben, Handelshögskolan vid Åbo Akademi:
- Socialdemokraterna 25.3. 2015
- Svenska folkpartiet 2.4. 2015
Svenska Handelshögskolans Studentkår:
- Kristdemokraterna 27.3. 2015
- Samlingspartiet 8.4. 2015
Studentföreningen vid Svenska Handelshögskolan i Vasa:
- De gröna 30.3. 2015
- Centern 9.4. 2015
Teknologföreningen, Aaltouniversitetet:
- Vänsterförbundet 1.4. 2015
- Sannfinländarna 10.4. 2015
Ingen panik inför framtiden
Med tanke på det ekonomiska läget kunde man tro att många ekonomstuderande och teknologer är oroliga eftersom de snart ska ut på arbetsmarknaden. Stämningen är ändå inte så pessimistisk som man kunde tro, snarare tvärtom.
– Många har väldigt positiv inställning till sina egna möjligheter på arbetsmarknaden. Flera jobbar redan nu vid sidan av studierna. Men man måste som studerande själv se till att man är uppdaterad. Man kan inte vänta sig att någon annan hjälper en, säger Antonia Bäckman.
– Kanske man är lite orolig, men för dem som har långt kvar till sin examen så kan problemet kännas ganska avlägset, säger Victoria Karlsson.
– Det finns en viss oro, men den är inte jätteöverhängande, det är ingen panik. Många har redan haft sommarjobb och har foten inne på någon firma. De flesta är nog hoppfulla ändå, säger Jimmy Nylund.
Också Sanni Peltonen tror att kontakterna till arbetsmarknaden gör att det är lättare att få jobb. Dessutom kan bredden i ekonomutbildningen vara till hjälp.
– Vi som studerar till ekonomer studerar ju inte till ett visst yrke som till exempel läkare. Vi har mera att välja mellan och vi kan också själva påverka och jobba för att få en arbetsplats mer än många andra, säger Peltonen.
Och om man inte får jobb i Finland, då är det inte så farligt det heller, som Antonia Bäckman påpekar.
– Då kan man alltid söka sig utomlands.