Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all 39953 articles
Browse latest View live

Fortfarande trögt för HIFK

$
0
0

Helsingfors IFK ligger i en formsvacka just nu. På lördag förlorade laget sin tredje raka match i ligan, då tabellettan Kärpät knep poängen i Uleåborg.

Kärpät tog tag i taktpinnen redan i första perioden och gav inte ifrån sig den i den andra heller. I början av tredje perioden ledde laget redan med 5-1. Då hemmalaget sedan slog av på takten kunde IFK reducera i två repriser.

Närmare än så kom ändå laget inte och matchen slutade 5-3 till hemmalaget. På sina åtta senaste matcher har HIFK endast plockat sex poäng och laget ligger just nu på en åttonde plats i ligan, då två omgångar återstår av grundserien.

Sport kommer att sluta som sist

Vasa Sport skulle ha behövt minst ett poäng från matchen mot Ässät på lördag, för att laget skulle ha haft en chans att ännu ta sig förbi Åbolaget TPS. Men i och med att hemmamatchen slutade i bortaseger, så är det klart att Sport kommer att bli 14:e i ligan.

Tappara och Lukko gör upp om andra platsen i grundserien. Båda lagen vann sina respektive matcher på lördag, vilket betyder att skillnaden mellan är fortfarande två poäng till Tapparas fördel.

Ishockeyligan, lördagens omgång:

Blues - KalPa 5-1 (1-0,0-0,4-1)
Ilves - Pelicans 6-2 (0-2,2-0,4-0)
Kärpät - HIFK 5-3 (3-0,1-1,1-2)
Lukko - HPK 3-0 (0-0,1-0,2-0)
SaiPa - JYP 2-0 (1-0,0-0,1-0)
Sport - Ässät 1-3 (0-0,0-1,1-2)
TPS - Tappara 0-2 (0-0,0-0,0-2)


Eriksson femma i EM med nytt finskt rekord

$
0
0

Sandra Eriksson gjorde ett fint lopp på 3000 meter i inomhus-EM i friidrott i Prag. Till medalj räckte inte farten, men en femte plats med nytt finskt rekord blev det för Eriksson.

Eriksson blev inte långt från en EM-medalj, men då tätkvartetten drog ifrån några varv före mål orkade inte Eriksson följa med. Eriksson fick nöja sig med en femte plats med den nya rekordtiden 8.54,06.

Segern gick till Jelena Korobkina från Ryssland med tiden 8.47,62. Silvret gick till Vitryssland och Sviatlana Kudzelich, medan Maureen Koster från Holland knep bronset.

Resultat, 3000 meter:

1 Jelena Korobkina RUS 8:47.62
2 Sviatlana Kudzelich BLR 8:48.02 PB
3 Maureen Koster NED 8:51.64
4 Laura Muir GBR 8:52.44
5 Sandra Eriksson FIN 8:54.06 NR

”Jag hade hoppats på en bättre placering”

$
0
0

Trots en femte plats och nytt finskt rekord var inte Sandra Eriksson riktigt nöjd efter finalen på 3000 meter i inomhus-EM i Prag.

- Det var ett helt okej lopp. Det gick förvånansvärt fort från början och jag försökte hänga med täten så länge jag kunde, men det räckte inte riktigt hela vägen. Jag hade hoppats på en bättre placering, säger Eriksson då Yle Sporten ringer upp henne i Prag.

Det att det gick fort syntes även på klockan, då Eriksson korsade mållinjen som femte dam med det nya finska rekordet 8.54,06. Men nöjd är hon ändå inte.

- Just nu är jag inte det, men jag blir väl det om en stund. Jag sprang för medalj idag och det är svårt att vara nöjd med en femte plats.

- Men jag har ju aldrig förr varit så här nära medalj och aldrig förr haft en så här bra placering i ett mästerskap, så det är klart att jag tycker att det är en bra prestation, men jag ville mer.

Eriksson är ändå nöjd med sin taktik i loppet, trots att hon känner att hon kanske borde ha vågat mera, då tätkvartetten ryckte iväg.

- Jag tog de positioner jag ville ha och försökte hålla mig framme och ligga med täten hela tiden, så det är jag nog väldigt nöjd med.

Nu är inomhussäsongen över för Erikssons del och med tanke på hur bra det gått kan man hoppas på en framgångsrik sommar, då det är dags att löpa hinder igen.

- Det är klart att det ser väldigt bra ut inför sommaren med tanke på att jag knappt har kunnat springa förr den här tiden på året. Det här var ju ändå bättre tid än vad jag sprungit utomhus på 3000 meter, så det lovar gott inför sommaren.

Larsmo fick oförtjänt dåligt rykte

$
0
0

Larsmo fick ett oförtjänt dåligt rykte när kommunen valde att inte skriva på deklarationen om jämställdhet. Färre än hälften av kommunerna i Österbotten har skrivit på.

I början av februari i fjol röstades den europeiska deklarationen om jämställdhet ned av Larsmos kommunstyrelse med siffrorna 6-3.

Det blev starten på en debatt om konservatism.

Ann-Sofi Backgren
Ann-Sofi Backgren Ann-Sofi Backgren Bild: Yle/Roger Källman
Men nu visar det sig att Larsmo inte alls är den enda kommun som har synpunkter på jämställdhetsdeklarationen. Inför måndagens möte med kommunstyrelsen i Malax föreslår tjänstemännen att man inte ska skriva under.

Hoppas att alla ska skriva på

Och ett antal österbottniska kommuner har inte ens tagit sig an frågan än. Det gäller Kronoby, Vörå, Kaskö och Kristinestad samt Laihela och Storkyro.

Sex österbottniska kommuner har skrivit på, enligt Ann-Sofi Backgren, medlem i landskapsstyrelsen vid Österbottens förbund som strävar till att få alla österbottniska kommuner att skriva på deklarationen.

Jag hoppas fortfarande att vi ska kunna vara det första landskapet där alla skrivit på.

De här sex är: Vasa, Korsnäs, Närpes, Jakobstad, Nykarleby och Pedersöre.

Österbotten kunde vara föregångare

Dessutom har Korsholm, enligt Ann-Sofi Backgren, en process på gång kring deklarationen.

I ett första skede hade Österbottens förbund hoppats på att alla de femton medlemskommunerna hade skrivit på under år 2014. Nu siktar Ann-Sofi Backgren inte längre lika högt.

- Jag hoppas fortfarande att vi ska kunna vara det första landskapet där alla skrivit på. Senast år 2018, hoppas jag. Men som sista mål säger jag år 2020. Jag hoppas att både Malax och Larsmo kommun ska ompröva sina beslut. Jag tycker inte att man ska behöva se så svartvitt på den här frågan.

"Inte så dåligt"

I dagsläget har alltså sex av de österbottniska kommunerna skrivit på. I hela landet har 15 kommuner skrivit på, enligt de uppgifter som Backgren har.

- Så inte kan vi vara helt missnöjda med landskapets insats, säger Ann-Sofi Backgren.

Läs också:
Larsmo säger nej till jämställdhet
Malax vill inte skriva under deklaration om jämställdhet

Nytt guld för Kronan - Svenlin etta på 5 km

$
0
0

På lördagen vann Eveliina Piippo guld vid junior-FM i Karleby och på söndagen var det klubbkamraten Emelie Svenlins tur att fira. Svenlin vann guld i klassen D17 på 5 kilometer med klassisk skidteknik.

Svenlin åkte i mål 7,1 sekunder före tvåan Sonja Eskelinen från Pakilan Veto. Piippo blev inte långt från en pallplats på söndagen heller, när hon var femma i tävlingen och även Heidi Kuuttinen från Närpes Kraft rymdes in bland de tio främsta i loppet.

Resultat, D17 5 km klassiskt

IF Femmans Alexandra Enlund vann FM-guld på lördagen och förlängde sin medaljsvit på söndagen när hon var trea på 5 kilometer. Enlund kunde inte rå på Anni Alakoski från Reisjärven Pilke eller Sanni Alatalo från Reisjärven Kisa, men var trea i mål med en marginal på 36,1 sekunder upp till Alakoski.

Resultat, D18 5 km klassiskt

Julia Häger från IF Minken kom på en fin sjätte plats i klassen D20 och 5 kilometer. Medaljtrion var i en klass för sig på den korta, våta banan i Karleby och Häger förlorade i mål med 50 sekunder åt vinnaren Nea Katajala från Kymin Koskenpojat. Femmans Amanda Backman (12), Elin Lövdahl (16) och Saana Kankaanpää från Pargas IF (18) rymdes alla in bland de 20 främsta i loppet.

Resultat, D20 5 km klassiskt

I klassen D23 gick segern till Tavastehus och Anni Kainulainen i överlägsen stil. Hon distanserade konkurrenterna på 5 kilometer med mer än 20 sekunder. Bästa FSS-åkare i klassen var Jennifer Antell från IF Femman på en elfte plats medan Emma Storvall från IK Kronan var 19:e dam i tävlingen.

Resultat, D23 5 km klassiskt

Läs också: Guld till Länken och Rikhard Mäki-Heikkilä

IF Länkens Mäki-Heikkilä etta på 10 km

$
0
0

IF Länkens Rikhard Mäki-Heikkilä lyckades ta hem guldet på 10 kilometer i klassen H23 vid junior-FM i Karleby på söndagen.

Mäki-Heikkilä vann tävlingen med 9,6 sekunders marginal till tvåan Antti Honkimaa från Espoon Hiihtoseura medan Joonas Sarkkinen från Ounasvaaran Hiihtoseura var trea.

Mäki-Heikkilä kopplade greppet om guldet direkt och ledde vid varje mellantid på den 2,5 kilometer långa banan som idrottarna rundade fyra gånger vid Köukar i Karleby.

Resultat, H23, 10 km klassiskt

I klassen H20 gick segern till Vasa och Joni Mäki, som åker för Vaasan Hiihtäjät. Endast Lauri Vuorinen lyckades hålla jämna steg med Mäki i Karlebyterrängen. Juuso Haarala lyckades inte ta medalj på hemmaplan - Gamlakarleby IF-åkaren kom i mål som femte man.

Resultat, H20, 10 km klassiskt

Aleksi Parttimaa åkte hem guldet i klassen H18 i Karleby före Turo Sipilä och Frans Vainikka. Bästa FSS-placering stod Jonas Nordström för - Akillesåkaren var elfte man i resultaten, slagen med drygt två minuter. Bra åkte också SibboVargarnas Benjamin Holmgren som var 14:e man, två snäpp före Minkens Kasper Lönnbäck.

Resultat, H18, 10 km klassiskt

Bland de yngsta herrjuniorerna gick segern till Lassi Vuorinen. Bästa FSS-åkare var Minkens Benjamin Sundqvist på 18:e plats, tätt följd av IF Femmans Niklas Sundström på 20:e plats.

Resultat, H17, 10 km klassiskt

Berusad körde in i elskåp i Vasa

$
0
0

En bilist åkte av vägen vid Höstvesvägen i Vasa under natten till söndagen. Föraren tappade kontrollen över bilen i halkan, men var också berusad.

Olyckan inträffade i en kurva där den 24-årige mannen tappade kontrollen över fordonet på grund av halkan.

Ringde själv in

Han ringde själv till nödcentralen och berättade om olyckan.

När polisen kom till platsen visade det sig att bilen först hade hamnat i diket och därefter åkt in i ett elskåp.

Erkände

Chauffören erkände att han var berusad och blåste därefter för 1,80 promille. Han är misstänkt för grovt rattfylleri samt äventyrande av trafiksäkerheten.

Ytterligare en misstänkt rattfylla

En polispatrull stoppade också en annan bilist i Vasa som framförde sitt fordon på ett misstänkt sätt längs Handelsesplanaden. Den 21-årige föraren blåste för 1,87 promille och är misstänkt för grovt rattfylleri.

Slog ordningsvakt i ansiktet i Karleby

$
0
0

Det gick vilt till i Karleby under natten till söndagen. Polisen rapporterar om två fall av misshandel. I Jakobstad rök två män också ihop.

I det ena fallet i Karleby fick en ordningsvakt ta emot fler slag i ansiktet. Mannen som misshandlade ordningsvakten fick tillbringa natten hos polisen.

I det andra fallet var det två män i Karleby som misshandlade varandra. Även där fick ordningsvakterna ett hårt arbete och männen är dessutom misstänkta för motstånd mot tjänsteman.

Lindrig misshandel i Jakobstad

I Jakobstad rök två män ihop på en restaurang under lördagskvällen. Där handlade det, enligt polisen, om lindrig misshandel.

Dessutom rapporterar polisen om ett fall av misstänkt grov rattfylla i Karleby. En man i en personbil blåste för 1,88 promille.

Och på väg 28 i Kannus körde en bil i diket på grund av hård vind och halt väglag. Samtliga personer i bilen skadades. Polisen rapporterar inte om hur många de var. Alkohol hade ingen del i olyckan.


Mäki-Heikkilä fick sin revansch

$
0
0

På lördagen missade IF Länkens Rikhard Mäki-Heikkilä medalj med en halv sekund men på söndagen var han i en klass för sig och vann guldet i klassen herrar 23 år vid junior-FM i Karleby.

Rikhard Mäki-Heikkilä har visat fin form under slutet av säsongen. Förra helgen tog han en bronsmedalj vid FM i Keminmaa och på söndagen fylldes prisskåpet på ytterligare med ett i guld i Karleby. Mäki-Heikkilä var på söndagen väldigt revanschsugen eftersom han missade en medalj i lördagens lopp i fristil.

- Det här är mitt första guld så det känns bra. Efter lördagens tävling var jag väldigt arg då jag förlorat flera medaljer tidigare med liten marginal. Nu var jag över tio sekunder före tvåan så det är bra, säger han till Yle Sporten.

Mäki-Heikkilä tog kommandot i loppet tidigt och redan efter det första varvet var avståndet till de andra nästan tio sekunder. En ledning som sedan höll hela vägen in i mål.

- Det gäller att gå ut hårt då det är en tung bana. Det har varit bra resultat här men överlag så har det varit många besvikelser den här säsongen. Det finns mycket som kan förbättras till nästa säsong men det är alltid bra att få medalj, säger han.

Ingen medalj för Haarala på hemmabanan

Juuso Haarala från Gamlakarleby IF tävlade på sina hemmabanor under FM men trots det blev han utan medalj i 20-årsklassen. Haarala har dragits med sjukdomar de senaste veckorna och söndagens femteplats är han ändå nöjd med.

- Formen är inte så bra som jag ville. Jag kände mig väldigt trött inför tävlingen men jag är nog nöjd med min placering idag. Det är speciellt att tävla på hemmaplan, säger han.

Läs mer om tävlingarna här.

Svenlin reste sig och tog guld

$
0
0

IK Kronans Emelie Svenlin fick kröna en fin säsong med att vinna guld i klassen damer 17 år vid FM i Karleby på söndagen. Och det här trots ett fall i början av loppet.

Emelie Svenlins två tävlingar i Karleby hade en gemensam nämnare. I lördagens lopp föll hon och det samma hände också på söndagen. Men skillnaden var att i söndagens lopp kunde inget hindra henne från att ta guldet, inte ens ett fall.

- Jag fick min revansch idag. Jag gjorde ett bra lopp trots ett fall. Jag gick in med den inställningen att om jag faller så ska jag upp snabbt och fortsätta. Det känns bra att vinna guld, säger hon till Yle Sporten.

Emelie Svenlins säsong har varit mycket bra med bland annat tävlingar i ungdomens olympiafestival och nu guld vid junior-FM.

- Det har varit helt perfekt, speciellt att få tävla utomlands. Jag lärde mig väldigt mycket och jag blev många erfarenheter rikare, säger hon.

Medalj igen för Enlund

IF Femmans Alexandra Enlund följde upp lördagens guld med att vinna brons på söndagen i klassen damer 18 år.

- Jag är nog nöjd med medaljen. Jag har haft en riktigt bra helg och kroppen har fungerat bra, säger hon.

Tävlingarna i Karleby skulle egentligen ha gått av stapeln i början av januari men på grund av snöbrist sköts tävlingarna fram till nu. Och det passade Enlund utmärkt.

- Jag blev glad när det blev framflyttat. Jag var inte alls i bra form i början av januari, säger hon.

Läs mer om tävlingarna här.

Korsholmare rapporterar från Vasaloppet

$
0
0

På söndagen åkte Jessica Strandholm från Karperö i Korsholm Vasaloppet för tredje gången. Hon hade hoppats på bättre före än i fjol - och snabbare tid. Så blev det inte.

Men Strandholm var ändå inte helt missnöjd när vi nådde henne per telefon efter loppet på söndag kväll.

- Det var nog tungt idag. Föret var så krävande. Det var om möjligt ännu värre än i fjol. Då försvann ju spåren. Nu var det mer spår. Men i stället kom det mycket vatten på vissa ställen. Man tvingades skida genom diken. Och så var spåren mer sugande än i fjol.

Det var nog kallt där uppe på myarna, vi hade med- och motvind om vartannat. Jag såg ändå en man som skidade med short och t-shirt.
På söndag morgon var det fyra grader vid starten. Mot slutet av loppet var det åtta till nio grader varmt.

Skidade i shorts

Jessica Strandholm och Hannu Riiki diskuterar med en annan Vasaloppsdeltagare.
Inför avfärden. Jessica Strandholm och Hannu Riiki diskuterar med en annan Vasaloppsdeltagare. Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund
- Men det var nog kallt där uppe på myarna, vi hade med- och motvind om vartannat. Jag såg ändå en man som skidade med short och t-shirt.

Hur fungerade skidorna?

- De fungerade nog hela vägen, men de blev tunga mot slutet. Det började samlas så mycket skräp från spåret. Klistret samlar ju på sig allt möjligt.

Hur var stämningen?

- Stämningen var bra i år. Många var ute och hejade. men skidåkarna var nog väldigt fokuserade.

Och hur var vädret i Dalarna? Hade ni sol som vi i Österbotten?

Jessica Strandholm vid starten i Vasaloppet år 2015
Jessica Strandholm vid starten. Fint i fredags.. Jessica Strandholm vid starten i Vasaloppet år 2015 Bild: Privat
- Det var mulet i början. Sedan kom en del solglimtar och så kom solen igen mot slutet.

Det var lite problem med ett startnät som inte for upp i tid. Märkte du den här incidenten?

Det var löst ett bra tag så att stavarna bara sjönk ned. Stakningen är ju min starkaste sida, så det kändes inte så roligt
- Nej, det såg jag inget av.

Har du något annat intressant att rapportera om från de nio milen?

Startspåret vid Vasaloppet.
Blöta spår vid starten på söndagen. Startspåret vid Vasaloppet. Bild: Jessica Strandholm
- Nej, inget särskilt. Men det var löst ett bra tag så att stavarna bara sjönk ned. Stakningen är ju min starkaste sida, så det kändes inte så roligt.

Vad fick du för tid?

- Jag hade 6:40 i tid. Det var några minuter sämre än ifjol.

Är du missnöjd?

- Nog är det helt okej. Jag klarade ju tiden för dammedalj med större marginal än ifjol.

Betyder det att alla skidade långsammare?

- Ja.

Du skidade Vasaloppet år 2011 och 2014, och så nu i år. Blir det fler Vasalopp?

- Nog tror jag det. Inte är det något fel med det här arrangemanget.

Men bättre före vill du gärna ha nästa år?

- Ja tack, det skulle jag verkligen vilja ha. Det skulle gärna få vara minusgrader.

Läs också:

Österbottningar siktar mot 90 kilometer i spåret

Pedersörebor får nöja sig med sämre träningstider

$
0
0

Det är knökfullt i Tellushallen i Jakobstad inför fotbollssäsongen. Pedersöre FF får nöja sig med de tider som finns; tidiga söndagar och sena vardagar. Det finns önskemål på en egen hall i Pedersöre.

Robin och Rebecka Nyman i Tellushallen.
Robin och Rebecka Nyman. Robin och Rebecka Nyman i Tellushallen. Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Robin Nyman är en av föräldrarna som är på plats i Tellushallen en tidig söndagsmorgon. Han har skjutsat dottern Rebecka och kom redan klockan tjugo före åtta på morgonen.

- Visst är det tuffa tider. Men när man har barn som stiger upp och vill göra något i stället för att sitta vid sina datorskärmar så är jag nog med, säger han.

Ännu tuffare kan det vara på vardagskvällarna.

Sena kvällar ett problem

Gun Forsén i Tellushallen
Gun Forsén i Tellushallen. Gun Forsén i Tellushallen Bild: YLE/Marcus Lillkvist

- Jag har en äldre son som har fotbollsträningar mellan klockan nio och tio på vardagskvällar, säger fotbollsmamman Gun Forsén.

- Sådana kvällar är man inte hemma förrän klockan halv elva. Han är fjorton år och är alltså inte så liten längre. Men det är ju skoldag dagen efter, så inte är det helt lyckat.

Tove Jansson, idrottsdirektör i Jakobstad, berättar varför Pedersöres klubbar får nöja sig med de tider som står till buds.

Jakobstadsbornas hall

Tellushallen i Jakobstad
Tellushallen i Jakobstad. Tellushallen i Jakobstad Bild: YLE/Marcus Lillkvist

- Det är ju Jakobstadsföreningarnas hall och de betalar ju skatt för det här. De andra är ju utomstående, säger Jansson.

För ett och ett halvt år sedan tog idrottsföreningarna i Pedersöre upp frågan om en egen hall. Men planerna har inte avancerat, berättar Stefan Svenfors, kommundirektör i Pedersöre.

- För att veta vad man pratar om borde man undersöka saken lite närmare och ta fram någon typ av kostnadskalkyl. Man borde också göra beräkningar på driften för att se om det finns någon realism i den här idén, säger Svenfors.

- Sedan borde man förstås fundera på var hallen i så fall skulle placeras.

Finskan är en favorit i Övermark

$
0
0

I Övermark i Närpes tillämpar de redan nu det som man ska gå in för i läroplanen 2016, alltså mera kommunikation i finskundervisningen. Eleverna gör ofta drama, sketcher och sånger kring olika teman på finsktimmarna. Det gör att finska är ett av favoritämnena.

- Allt vi har lärt oss är Victorias förtjänst, säger eleverna i kör.

Finsktimme i Övermark skola
Finsktimme i Övermark skola. Finsktimme i Övermark skola Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

För finskläraren Victoria Rajasalo är det viktigare att barnen lär för livet, än för skolsystemet. De följer läroplanen på sitt eget sätt. Lärobok har de inte, utan de gör egna pärmar, finskpärmar, där de samlar sitt material.

- Här har vi nu mumin och här har vi ett drama som vi har gjort själva, säger sjätteklassaren Oscar Eklund.

Vilka teman de jobbar med beror mycket på vad barnen själva vill. På hösten hade de mumintema. Efter skolans resa till Hemavan funderade de på upplevelserna från den på finsktimmarna.

Lär för livet

Den metod som Victoria Rajasalo tillämpar i undervisningen baserar sig inte på grammatik. De satsar i första hand på att klara sig i livet. Sekundär betydelse har det här med att lära sig för skolsystemet.

- Men de måste ju känna till vad ett verb är och när man använder missä och så vidare. Jag ser grammatiken mera som ett stöd, säger Rajasalo.

Drama har visat sig vara ett ypperligt sätt att lära in språk.

- Det man lär med kroppen lär man också med knoppen, säger Rajasalo.

Eleverna vågar tala finska

Elin Eklund stekre köttbullar i en sktech
Elin Eklund steker köttbullar i en sketch. Elin Eklund stekre köttbullar i en sktech Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Att framföra sketcherna på finska inför publik gör eleverna frimodigare att använda språket också i vardagen.

- Om man vågar tala inför publik kanske man också vågar tala i en affär, funderar sjätteklassaren Moa Rönnqvist.

Sketcherna som de hittar på under terminen utmynnar i en show på avlustningsfesten. Då får även föräldrarna se vad de har lärt sig på finsktimmarna.

Stöd från hemmet är också viktigt för barnens språkinlärning. Victoria Rajasalo hoppas att vårdnadshavarna uppmuntrar barnen att beställa själva då de är på restaurang på en fiskspråkig ort, till exempel.

I Närpes satsar de mycket på just finskundervisningen i skolan. Redan från årskurs ett börjar barnen läsa finska.


Nostalgiträff i Terazzohörnet

$
0
0

En träffpunkt som använts under fem decennier av ungdomar i Jakobstad försvinner snart när Bankgården och Terazzohörnet i nuvarande form rivs. Med anledning av det ordnas en nostalgisk storsamling i Terazzohörnet på onsdag.

Initiativet kommer från några privatpersoner som ville minnas sin ungdom och sitt 80-tal. De har skapat ett evenmang på Facebook och närmare 500 personer har meddelat att de kommer.

Ingången till gamla Terrazzo är nedsliten och stängd
Ingången till gamla krogen. Ingången till gamla Terrazzo är nedsliten och stängd Bild: Yle/ Kjell Vikman

- Det hela började ursprungligen med att Ann-Charlotte Hästö funderade på att ordna en stor fest inne i den gamla källarkrogen. Sen kom vi fram till att det blir ganska mycket jobb och det är svårt att begränsa vem som kan vara med och vem som inte kan vara med, säger Camilla Lillkaas som är en av personerna bakom initiativet.

Det blev alltså ingen fest nere i källarkrogen, där för övrigt all inredning har rivits. Vad sker i stället?

- Få se, ingen vet egentligen. Vi samlas på onsdag kväll klockan 20 i Terazzohörnet. Vi ska bara gå några varv här och umgås, säger Camilla Lillkaas.

Hörnet var en samlingspunkt för ungdomar

Det är många ungdomar som har stått och hängt i Terazzohörnet under decenniernas lopp och många minnen är förknippade med platsen. Camilla Lillkaas skrattar när frågan ställs om vilka personliga minnen hon har av platsen.

- Det var en intressant tid och man träffade mycket människor här, säger hon diplomatiskt.

- Jag kommer ihåg att jag spanade in henne här när jag gick runt kvarteret och då såg jag henne för första gången, säger Rolf Lillkaas som är gift med Camilla.

Huset ändrades under årens lopp, terrassen byggdes in
Terassen. Huset ändrades under årens lopp, terrassen byggdes in Bild: Yle/ Kjell Vikman

Gaturallyt har varit en central del av ungdomskulturen i Jakobstad under många år, men det är kanske inte längre på samma sätt. På 80-talet levde gaturallyt ännu och mådde bra.

- Jag kommer bra ihåg gaturallyt och 80-talet var mitt decennium, det var då jag fick körkort och man körde massor, det var kaos men kul, säger Rolf Lillkaas.

Dörrvakten var ett nålsöga

Vuxenlivet började på sätt och vis när man hade åldern inne att gå på Källarkrogen och många minns den första gången man gick ner för trapporna och kom ner i källaren. Köerna kunde vara långa redan vid 18-tiden på fredag och lördagkväll.

Först gällde det att passera ett nålsöga i form av dörrportieren innan man kunde gå in.

- Jag tror nog att jag kommer ganska bra ihåg det, jag tror till och med att det var legendariska Schappe som stod i dörren, säger Kristian Forsman.

Pedersöreaffärsmän startade krogen

Det var affärsmän från Pedersöre eller med rötter i Pedersöre som startade krogverksamheten i Bankgården. Det var Rolf Wärn, Gösta Rak och Per-Ole Kjellman. I markplanet drev de ett konditori, i den andra våningen matbar med grill och i källarvåningen fanns krogen med scen och plats för dansband att uppträda.

Per-Ole Kjellman (77) jobbar fortfarande för fullt
Per-Ole Kjellman. Per-Ole Kjellman (77) jobbar fortfarande för fullt Bild: Yle/ Kjell Vikman

Det som många kanske inte minns är att den åtminstone i Jakobstad legendariska krogen inte fanns med i bilden från första början när huset byggdes. I källaren fanns bara lagerutrymme med låg ståhöjd när huset stod klart.

- Vi kom på att vi skulle göra en krog i källaren och vi grävde ut den för att få ståhöjd i källaren, det var poliser som för hand grävde ut den på sin lediga tid, säger Per-Ole Kjellman.

Kan Terazzohörnet någonsin få samma betydelse igen?

Utvecklingen går vidare och det som i mitten av 60-talet var ett fint hus, en sorts galleria före sin tid i ett läge när mycket svenska turister rörde sig i stan, är nu ett ruffigt hus som ska rivas. Nya tider väntar och ett nytt hus ska byggas med butiker i markplanet och lägenheter i våningarna ovanför.

Kan det bli samma stämning kring det nya som det har varit kring Terazzohörnet? Ett gatuhörn som kommande ungdomsgenerationer kommer att minnas, ett hörn som också fått sin plats i litteraturen.

- Jag har lite svårt att tänka mig att ett hörn skulle få en lika stor betydelse som det här har haft, tiderna ändras, allt har sin tid, säger Rolf Lillkaas.

Facebookevenemanget heter Nu eller aldrig! Nyt tai ei koskaan! - Terrazzo hörnet/kulma 11.3.2015. Samlingen sker på onsdag kväll 11 mars klockan 20-22 i Terazzohörnet.

Läs också: Mommos pruppo ska leva vidare


Ywe Jalanders film från 60-talet om gaturallyt i Jakobstad:

Läkarbrist i Vasa belastar akuten

$
0
0

Inom primärvården i Vasa stad är läkarbristen just nu över 20 procent. Sju läkarjobb är helt oskötta. Kön till läkare varierar vid de olika hälsocentralerna, men den längsta kön är upp till tio veckor.

Det blir en ond cirkel så att också specialsjukvården blir lidande.

- Folk vänder sig dit där det finns öppna dörrar. Centralsjukhuset sköter väldigt många patienter som kunde skötas på hvc bara det fanns tillräckligt med läkare där, säger sjukvårdsdistriktets direktör Göran Honga.

Dagtid sköts akut sjuka vid den egna hälsocentralen. I medeltal har hälsocentralerna tio akuttider per dag. Efter det skickas patienterna till akutmottagningen vid Vasa centralsjukhus, där de sköts av inhyrda hälsocentralläkare.

- De börjar droppa in redan vid 16-tiden, säger Peter Nieminen som är klinikgruppchef för akutverksamheten vid centralsjukhuset.

- När primärvården inte har tider till patienterna och besvären blir värre så kommer de hit som akutpatienter. Egentligen hade de inte alls behövt höra hemma här, säger Nieminen.

Läkarna orkar inte

Primärvårdens läkarbrist föder sig själv. För få läkare gör att allt färre vill stanna på hälsocentralerna.

- Arbetet har blivit för tungt och svårt för unga läkare, säger ledande överläkare Markku Sirviö i Vasa stad.

- Om man hela tiden har bråttom och känner att man inte hinner göra det man borde så känner man sig inte nöjd med sitt arbete. I stället specialiserar man sig i en smalare specialitet där det är mindre bråttom, säger Sirviö.

I den bästa av världar har äldre seniorläkare tid att handleda och stöda de yngre så de blir kvar. För att bli specialist i allmän medicin krävs mångårigt arbete vid hälsocentral och få orkar med det här.

För att få fason på läkarsituationen satsar Vasa på att bygga en undervisningscentral i samarbete med läkarutbildningen vid Åbo universitet. Man hoppas att det här ska locka unga läkare och framför allt få dem att stanna kvar.

Aktualitetsprogrammet Närbild tar upp läkarsituationen inom den kommunala sektorn i Svenskfinland i kväll klockan 20 i Yle Fem.


Märaskärs sjöbevakningsstation har sålts

$
0
0

Fastighetsbolaget Märaskär har köpt sjöbevakningsstationen på Märaskär i Karleby. Priset blev 550 000 euro.

I affären ingår fyra hektar markområden och flera fastigheter som finns på tomten. Sjöbevakningen har radhusliknande övernattningsutrymmen, en byggnad i fyra våningar och en båthall på området.

Det är muddringsfirman Wasa Dredging i Vasa och byggföretaget Kronqvist i Nykarleby som står bakom det här köpet och fastighetsbolaget Märaskär.

Cay Kronqvist gör om konstskolan till restaurang och företagsutrymmen
VD Caj Kronqvist vid Ingenjörsbyrå Kronqvist Cay Kronqvist gör om konstskolan till restaurang och företagsutrymmen Bild: YLE/Patrik Enlund

- Vi ser möjligheter med det här stället och att göra nånting bra av det så att det får en fin framtid också efter att sjöbevakningen har flytttat bort, säger Caj Kronqvist, vd för Ingenjörsbyrå Kronqvist i Nykarleby.

Området kommer att utvecklas med tanke på fritid och turism. De existerande byggnaderna kommer att byggas om och nya skall tillkomma.

- Vi söker en mix där det skall fungera som normalt fritidsboende till vissa delar och kanske till andra delar att man skall kunna hyra in sig för kortare tid, säger Caj Kronqvist.

130 år av livräddning

$
0
0

Den nionde mars är det exakt 130 år sedan Röda Korset ordnade sin första första hjälpen kurs. I dag ordar Röda Korset hundratals kurser i första hjälpen för både arbetsplatser, föreningar, skolor och privatpersoner. Och mycket har hänt när det gäller första hjälpen på 130 år konstaterar sjukskötare Isabella Olli som drar kurser.

- Direktiven har ändrats en hel del bland annat när det gäller återupplivning tack vare forskningen. För 130 år sedan hade man den återupplivade på mage och stod på ryggen, säger Olli.

Första hjälpen kan vara allt från att ta hand om småsår och skavsår till direkt livsuppehållande åtgärder i väntan på ambulans. Och alla kan åtminstone ringa 112.

Hittar man en livlös person skall man börja med att försöka väcka personen genom att skaka om den och tala högt till den. Om inga livstecken kan skönjas skall man genast ringa efter ambulans. Viktigt är också att med en gång kolla andningen och öppna luftvägarna.

- Man kan se om bröstkorgen höjs och sänks och om man känner andningen. Om ingen andning känns skall man genast påbörja hjärt- lung- räddningen, säger Olli.

I hjärt- lung- räddningen trycker man 30 gånger på bröstbenet och blåser två gånger in i munnen. Enligt Olli behöver man inte vara speciellt rädd för att man ska skada den man försöker rädda även om man inte är en van livräddare.

Efter att ha gått en första hjälpen kurs på 16 timmar borde man åtminstone behärska de mest grundläggande när det gäller att hjälpa en medmänniska i nöd.

- Just den livräddande första hjälpen är det vi brukar poängtera med hjärt– lung- räddningen, framstupa sidoläge om personen är medvetslös, att öppna luftvägar, ringa 112 och stilla blödningar, säger Olli.

Första hjälpen kommer speciellt att uppmärksammas i Vasa i samband med antirasismveckan, vecka 12. Då ordnar Röda Korset i Vasa första hjälpen demonstrationer på olika håll i centrum.

Risto Helin kan bli avstängd från möte

$
0
0

Fullmäktigeledamot Risto Helin kan komma att stängas av från sitt förtroendeuppdrag. Orsaken är att Helin för tillfället står åtalad för grovt koppleri och rättegången pågår.

Åtalet blev offentligt först i fredags, därför har stadsstyrelsen inte hunnit behandla saken. Gruppordförandena i Vasafullmäktige har hållit möte om saken och enligt fullmäktigeordförande Joakim Strand (sfp) har man beredskap att fatta ett snabbt beslut.

Kommunallagen ger fullmäktige möjlighet att avhålla en ledamot från fötroendeuppdrag under den tid rättegången pågår om brottet är grovt. Helin har meddelat att han tänker delta i måndagens möte.

Nekar till brott

Helin blev invald i fullmäktige på sannfinländarnas lista. Han uteslöts ändå ur sannfinländarnas grupp redan för två år sedan och har nu en enmansgrupp i fullmäktige.

Helin hördes i rätten i fredags och han nekar till alla brott. Åklagaren kräver ovillkorligt fängelse för Helin.

Läs också: Risto Helin hyrde ut lägenhet för sexhandel
Yle Pohjanmaas nyhet om Helin

Bilder från Jakobstad i italienskt modemagasin

$
0
0

Bilder från Jakobstad slås upp i en italiensk modetidning. Det är päls- och fotostuderande som har lyckats få en rad bilder publicerade i den italienska modetidningen Pellicce Moda. Temat är "Alice in Furland" och anspelar på Alice i Underlandet.

Tidningen är en av de viktigaste inom pälsvärlden enligt Pia Blomström på Yrkeshögskolan Centria. Ett lösnummer kostar kring 70 euro.

- Alla inom pälsbranschen, och alla som följer med vad som händer inom mode kommer att se det här, säger Blomström.

Pellicce Moda betyder "Pälsmode" och upplagan ligger kring 10 000 exemplar.

- Det är den bästa marknadsföring man kan få. Efter det här känner alla till oss.

The white rabbit, den vita kaninen, ur Alice in Furland.
Nicklas Mattsson som den Vita Kaninen The white rabbit, den vita kaninen, ur Alice in Furland. Bild: Kasper Gustavsson, Johanna Överfors och Stephanie Blomqvist

Pälsar och modeller från Österbotten

Idén till Alice in Furland kom från chefredaktören Carlotta Pellizzari på Pellicce Moda. Hon tog kontakt med Yrkeshögskolan Centria och undrade om de kan göra en bildserie med sina pälskreationer.

Kasper Gustavsson på Novias fotolinje nappade på idén och tog med sig Johanna Överfors och Stephanie Blomqvist.

- Vi började fundera hur man får Alice i Underlandet med pälskläder. Vi tittade i böckerna, såg filmen och fick inspiration från det, säger Överfors.

Modellerna kommer från regionen.

- Vi funderade vem vi känner som passar till kläderna och karaktärerna. Och så frågade vi via Facebook, berättar Gustavsson.

Johanna Överfors, Stephanie Blomqvist och Kasper Gustavsson fotograferade Alice in Furland för italienska Pellicce Moda.
Fotograferna Johanna Överfors, Stephanie Blomqvist och Kasper Gustavsson. Johanna Överfors, Stephanie Blomqvist och Kasper Gustavsson fotograferade Alice in Furland för italienska Pellicce Moda.

Rembrandt, tyckte italienarna

Tebjudningen med både Alice, Hattmakaren och den Vita Kaninen fotograferades i ett rum i Lindskogska huset som också hör till Campus Allegro.

Rummet är inrett i 1700-talsstil och det verkar gå hem hos den italienska publiken. Blomström har precis kommit hem efter en resa till Italien och årets pälsmässa Mifur.

- Jag har visat bilderna åt alla möjliga. Alla älskar dem, de har sagt att det är lite Rembrandt-stil.

Lilian Dada som the Caterpillar, Larven, i Alice in Furland.
Lilian Dada som the Caterpillar eller "Larven". Lilian Dada som the Caterpillar, Larven, i Alice in Furland. Bild: Kasper Gustavsson, Johanna Överfors och Stephanie Blomqvist

Bilderna visas på en utställning i Campus Allegro i Jakobstad från onsdag 11.3 till 1.4. Blomström har förhoppningar om att bilderna kunde visas på nästa års Mifur-modemässa i Milano.

Reklam för skolorna

Totalt 10 sidor i Pellicce Moda ägnas åt Alice in Furland. Det handlar om åtta stora bilder och en text om yrkeshögskolorna Centria och Novia.

Pia Blomström säger att det bästa med Campus Allegro är att det ger möjlighet till samarbete mellan skolorna.

- Då det kommer en sådan här beställning behöver man inte gå utanför huset. Man hittar bra människor att jobba med.

Lektor Emma Westerlund på Yrkeshögskolan Novia beskriver projektet som ett imponerande arbete.

- Alice in Furland är ett utmärkt exempel på de studerandes skicklighet och förmåga till samarbete mellan utbildningsenheter, säger Westerlund i ett pressmeddelande.

Alice in Furland i italienska modetidningen Pellicce Moda (Pälsmode)
Reportaget från skolorna i Jakobstad är 10 sidor långt. Alice in Furland i italienska modetidningen Pellicce Moda (Pälsmode) Bild: Kasper Gustavsson

Både Westerlund och Blomström tror att det här är ett projekt som kommer att leva vidare. Reportaget har gett upphov till nya kontaktnät och skapat PR för utbildningarna i Jakobstad.

- Vi vet inte vad det blir av det här efter att folk läser det. Det kan bli vadsomhelst, säger Blomström.

Estenomstuderande Niina Rahko och Hanna Paajanen från Vasa (YH Novia) och hårsalong Catvon Jay - La Magnifique Hair har också varit med och gjort modereportaget till Pellicce Moda.

Potatislager brann i Dagsmark

$
0
0

Ett potatislager i Dagsmark började brinna på måndag eftermiddag. Branden bröt ut i mellantaket i den 600 kvadratmeter stora lagerhallen. Cirka tio kvadratmeter av taket blev brandskadat.

- Vi har vår matpotatis och sättpotatisen där inne, men det är svårt att säga hur mycket av dem som har blivit förstörda, säger den drabbade potatisodlaren Susan Englund i Dagsmark.

Englund berättar att det var en av sönerna som lade märke till branden när han kom hem på eftermiddagen. Brandkåren var snabbt på plats och släckte branden.

Viewing all 39953 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>