![]()
- Vi är medvetna nu i kommunen om att det bland högstadieelever finns användning av droger. Verkligheten har kommit ikapp oss. Det var därför jag tog upp det, för att vi inte ska vara naiva, varken föräldrarna eller vi andra vuxna, säger högstadiets rektor Annika Snickars.
Det var under en föräldraträff på Korsholms högstadium. På plats fanns föräldrar till barnen i årskurs 7 och 8.
Hasch och marijuana
Enligt den senaste undersökningen från THL, Hälsa i skolan 2013, säger fyra procent av högstadieeleverna att de använt hasch eller marijuana.
Varningstext för droger i Korsholms högstadium.
Korsholms högstadium.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist
Liselott Nyström, rusmedelsförebyggare i Korsholm, säger att siffrorna väntas öka när resultatet kommer från undersökningen år 2015.
- Alla kunniga i branschen indikerar att inställningen bara luckras upp och blir mer liberal och positiv. Så kan det hända att siffrorna från årets undersökning kommer att visa något helt annat, tyvärr
Finns de som har testat
Den nystartade drogförebyggande arbetsgruppen hade sitt första möte i december i fjol.
Vad säger då eleverna i högstadiet?
- Nog finns det säkert de som har testat, säger Fanny Kesti, elevkårens ordförande i Korsholms högstadium.
Korsholms högstadium.
Korsholms högstadium.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist
- Nog kan jag tänka mig några som har testat, säger Rebecca Häggblom, informationsansvarig vid elevkåren.
- Men i Vasa tror jag att det är ett större problem än i Korsholm, faktiskt, tillägger Fanny Kesti.
Häggblom och Kesti går i nian.
Helhetsbild
Yle Österbotten ringde runt till alla svenskspråkiga högstadier i svenska Österbotten.
De flesta rektorer är överens om att det säkert förekommer droger bland eleverna på deras fritid, men på skoltid har de inte märkt av något missbruk bland eleverna. I Borgaregans skola i Vasa säger hälsovårdaren Johanna Karls att eleverna sällan berättar för henne att de använder droger eller känner någon som gör det.
- Det har börjat ryktas lite mer om droger nu, säger Karls.
På Övningsskolan i Vasa har varken rektorn Elisabeth Backlund-Kärjenmäki eller skolhälsovårdaren Karin Ågren-Hakala märkt av någon ökning.
- Jag tycker vi har ett väldigt lugnt år just nu, men vi kan aldrig sluta med det drogförebyggande arbetet, säger Backlund-Kärjenmäki.
- Förra året pratade eleverna mera om droger än vad de gör i år, säger Ågren-Hakala.
Väntar på utredning
I många av skolorna väntar man nu på Institutet för hälsa och välfärds undersökning Hälsa2015 där eleverna i årskurs åtta och nio bland annat får svara på frågor om sin egen hälsa.
- Det finns säkert droger bland eleverna i vår skola, men vi har inte gått ut med någon varning till föräldrarna, säger Elisabeth Karp, rektor vid Tegnerskolan i Vörå.
Enligt Mona Enlund är situationen lugn i Petalax högstadium.
- Också våra hälsoundersökningar bland eleverna visar att de inte använder droger, säger Enlund.
- Jag har den uppfattningen att vi är fria från droger i vår skola. Vi ser inga tecken på droger bland eleverna, säger Margareta Rissanen, rektor vid Kristinestads högstadieskola.
Finns droger
I Närpes och Jakobstad har rektorerna en uppfattning om att det finns droger i trakten.
- Vi har inte några konkreta fall där någon av våra elever har använt droger. Men vi fortsätter med det kontinuerliga arbetet mot droger, säger Göran Småros vid Närpes högstadium.
- Eleverna brukar svara att de känner till andra som har prövat droger och de vet hur de kan få tag på droger, men de säger att de inte själv har prövat. Vi får inte vara blåögda. Det skulle förvåna mig om inte någon av våra elever skulle ha prövat på droger, säger Peter Lindqvist vid Oxhams skola.
- En del elever svarar i hälsoundersökningen att de har prövat på droger, men antalet har inte vuxit, säger Kaj Holmbäck, rektor vid Donnerska skolan i Karleby.
Vi har varken fått tag på rektorn eller skolhälsovårdaren för Kyrkostrand-Jungmans skola i Jakobstad.