Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all 40745 articles
Browse latest View live

Företag i Malax dömt för arbetarskyddsbrott

$
0
0

Företaget Procons i Malax har dömts för arbetarskyddsbrott.

En arbetstagare fastnade med fingarna i en stansmaskin i maj 2012. Arbetarskyddet ansåg att maskinen var bristfälligt skyddad.

Österbottens tingsrätt dömde Procons till samfundsbot på 3 000 euro.

Tingsrätten konstaterade att det saknades skriftliga instruktioner för hur man skulle använda maskinen. Tingsrätten tog ändå i beaktande att det inte fanns något som tydde på en uppenbar likgiltig inställning till arbetarskyddet inom
företaget.


Skolorna i Korsholm kostar skjortan

$
0
0

Oavsett vilken modell Korsholm väljer för skolnätet kommer det att kosta miljontals euro. Det varnar samhällsbyggnadsnämnden för.

En arbetsgrupp har tagit fram tre alternativ för hur skolnätet ska se ut år 2020. Samhällsbyggnadsnämnden fick i uppdrag att se över vad det betyder för investeringar och fastigheter.

- Alla tre alternativ innebär en kostnad på 25-32 miljoner euro. Och den summan har inte beaktats i kommunens investeringsprogram, säger nämndens ordförande Kenth Nedergård (SFP).

Enligt Nedergård vill Korsholm slå av investeringstakten, men det blir svårt om kommunen går in för något av alternativen.

- Går vi vidare enligt detta så innebär det investeringar på ytterligare 4-8 miljoner per år.

Också alternativ ett, som rätt långt innebär att kommunens skolor och daghem fortsätter som nu, kommer att kräva investeringar.

- Alla skolor måste byggas om för att motsvara kraven i nya läroplanen, säger Nedergård.

De andra alternativen innebär större skolor och större förändringar i skolnätet.

- Vi är också lite fundersamma kring att relativt nya modulhus skulle ersättas av nybyggen. Varför ersätta fastigheter som fungerar? Man behöver inte bygga nytt överallt.

Lekparker och personal försvinner?

Samhällsbyggnadsnämnden tar inte ställning till skolrapporten som sådan, utan tar upp vad de olika alternativen innebär för tekniska sektorn.

I beredningen konstaterar vägmästare Per-Håkan Österåker att förändringar i skolnätet innebär att flera barn ska transporteras långa vägar. Enligt Österåker kräver det att bussarna får tillräckligt med utrymme och att hållplatserna är trygga.

Enligt fastighetschef Peder Pedersen blir det flera tomma fastigheter om kommunen stänger skolor. Enligt honom leder det i sin tur till drastiska minskningar av personalen. Det gäller både anställda inom städning, matlagning och fastighetsskötsel.

Eventuella skolstängningar kan också påverka lekparkerna och rinkarna i kommunen. Enligt beredningen kommer lekparker att försvinna, och kommunen kan inte längre ta på sig skötsel och drift av så många rinkar och sportplaner.

Rapporten om skolnätet i Korsholm är på utlåtanderunda hos kommunens olika sektorer. Rapporten ska sedan behandlas i kommunstyrelsen.

Läs också:
Livlig debatt om skolorna i Korsholm

Korsholm går mot lärcentra - byskolor hotade

Korsholms högstadium pratar om droger

$
0
0

- Vi är medvetna nu i kommunen om att det bland högstadieelever finns användning av droger. Verkligheten har kommit ikapp oss. Det var därför jag tog upp det, för att vi inte ska vara naiva, varken föräldrarna eller vi andra vuxna, säger högstadiets rektor Annika Snickars.

Det var under en föräldraträff på Korsholms högstadium. På plats fanns föräldrar till barnen i årskurs 7 och 8.

Hasch och marijuana

Enligt den senaste undersökningen från THL, Hälsa i skolan 2013, säger fyra procent av högstadieeleverna att de använt hasch eller marijuana.

Korsholms högstadium.
Varningstext för droger i Korsholms högstadium. Korsholms högstadium. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Liselott Nyström, rusmedelsförebyggare i Korsholm, säger att siffrorna väntas öka när resultatet kommer från undersökningen år 2015.

- Alla kunniga i branschen indikerar att inställningen bara luckras upp och blir mer liberal och positiv. Så kan det hända att siffrorna från årets undersökning kommer att visa något helt annat, tyvärr

Finns de som har testat

Den nystartade drogförebyggande arbetsgruppen hade sitt första möte i december i fjol.

Vad säger då eleverna i högstadiet?

- Nog finns det säkert de som har testat, säger Fanny Kesti, elevkårens ordförande i Korsholms högstadium.

Korsholms högstadium.
Korsholms högstadium. Korsholms högstadium. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

- Nog kan jag tänka mig några som har testat, säger Rebecca Häggblom, informationsansvarig vid elevkåren.

- Men i Vasa tror jag att det är ett större problem än i Korsholm, faktiskt, tillägger Fanny Kesti.

Häggblom och Kesti går i nian.

Helhetsbild

Yle Österbotten ringde runt till alla svenskspråkiga högstadier i svenska Österbotten.

De flesta rektorer är överens om att det säkert förekommer droger bland eleverna på deras fritid, men på skoltid har de inte märkt av något missbruk bland eleverna. I Borgaregans skola i Vasa säger hälsovårdaren Johanna Karls att eleverna sällan berättar för henne att de använder droger eller känner någon som gör det.

- Det har börjat ryktas lite mer om droger nu, säger Karls.

På Övningsskolan i Vasa har varken rektorn Elisabeth Backlund-Kärjenmäki eller skolhälsovårdaren Karin Ågren-Hakala märkt av någon ökning.

- Jag tycker vi har ett väldigt lugnt år just nu, men vi kan aldrig sluta med det drogförebyggande arbetet, säger Backlund-Kärjenmäki.

- Förra året pratade eleverna mera om droger än vad de gör i år, säger Ågren-Hakala.

Väntar på utredning

I många av skolorna väntar man nu på Institutet för hälsa och välfärds undersökning Hälsa2015 där eleverna i årskurs åtta och nio bland annat får svara på frågor om sin egen hälsa.

- Det finns säkert droger bland eleverna i vår skola, men vi har inte gått ut med någon varning till föräldrarna, säger Elisabeth Karp, rektor vid Tegnerskolan i Vörå.

Enligt Mona Enlund är situationen lugn i Petalax högstadium.

- Också våra hälsoundersökningar bland eleverna visar att de inte använder droger, säger Enlund.

- Jag har den uppfattningen att vi är fria från droger i vår skola. Vi ser inga tecken på droger bland eleverna, säger Margareta Rissanen, rektor vid Kristinestads högstadieskola.

Finns droger

I Närpes och Jakobstad har rektorerna en uppfattning om att det finns droger i trakten.

- Vi har inte några konkreta fall där någon av våra elever har använt droger. Men vi fortsätter med det kontinuerliga arbetet mot droger, säger Göran Småros vid Närpes högstadium.

- Eleverna brukar svara att de känner till andra som har prövat droger och de vet hur de kan få tag på droger, men de säger att de inte själv har prövat. Vi får inte vara blåögda. Det skulle förvåna mig om inte någon av våra elever skulle ha prövat på droger, säger Peter Lindqvist vid Oxhams skola.

- En del elever svarar i hälsoundersökningen att de har prövat på droger, men antalet har inte vuxit, säger Kaj Holmbäck, rektor vid Donnerska skolan i Karleby.

Vi har varken fått tag på rektorn eller skolhälsovårdaren för Kyrkostrand-Jungmans skola i Jakobstad.

Centralsjukhuset i Karleby satsar på svenska

$
0
0

Allt fler anställda på centralsjukhuset i Karleby (MÖCS) får lönetillägg för att de pratar både finska och svenska. I dag har mer än var tredje anställd språktillägg.

Totalt 450 av 1200 anställda får någon form av språktillägg. Sjukskötare Johanna Björkskog tycker att svenskan mår rätt bra på centralsjukhusest i dag.

- Då jag började som inhoppare för sex år sedan var det sämre än i dag. Det finns ännu sådana som inte vill veta av oss svenskspråkiga, men det har helt klart blivit bättre, säger Björkskog.

Sjukhuset behöver svenska patienter

Ett sextiotal anställda pendlar till sjukhuset från Jakobstadsregionen varje dag. Men statistiken visar också MÖCS används allt mer av invånare i Jakobstadsregionen.

- Kanske sjukhuset förstår att det behöver marknadsföra sig både norrut och söderut. Därför behövs också de svenska kunderna, säger Mikaela Dahlbacka (SDP) som sitter i sjukhusets svenska nämnd.

Alla skyltar i sjukhuset finns numera på två språk. De anställda får gå gratis kurser i svenska, halva kursen kan dessutom göras på arbetstid. Sjukhuset har också medvetet rekryterat tvåspråkig personal.

- Sjukhuset har satsat mycket på översättningar av epikriser och dylikt. Det satsas mycket på det svenska språket, attityden ändras absolut, säger Dahlbacka.

Den svenska nämnden övervakar hur servicen fungerar på minoritetsspråket. Nämnden tar upp varje klagomål som kommer och går igenom vad som hänt och vilka förbättringar som har gjorts.

Måste kräva svenska

Enligt några patienter är det lite si och så med kunskaperna i svenska bland personalen.

- De försöker och det är bra. Men man måste lite kräva det. Till exempel att man inte svarar på finska, säger en kvinna.

- Åtminstone på förlossningsavdelningen pratar de mycket bra. Där pratar nästan alla svenska, säger en annan.

- Jag vet att de pratar mer finska än svenska i Karleby. Så jag inleder på finska, men pratar de svenska så byter jag, säger en man.

En svensk dag

Den här veckan besökte Folktingets social- och hälsopolitiska utskott sjukhuset.

- Utskottet går igenom på vilket sätt den svenska service tryggas. Uppfattningen var att det funkar rätt bra på MÖCS, säger Bernt Storbacka (SFP) i utskottet.

Storbacka nämner som exempel att det inte alls är en självklarhet att skyltning och information finns på båda språken.

Nu ordnar sjukhuset också en svensk temadag. En arbetsgrupp går igenom centralsjukhuset och granskar att samma information finns till förfogande både på finska och svenska.

Det blir också föreläsningar för personalen på svenska. Dagen "Svenska på MÖCS" kom till efter på förslag av svenska nämnden.

Lappfjärds å kan få muddringstillstånd

$
0
0

Prognoserna för vattenflödet visar att det finns risker för översvämningar i Lappfjärds å i vår.

Det kan hända att ett muddringstillstånd hinner beviljas ännu i vår. Tillståndsprocessen är inne på slutrakan.

Tillståndet handlar bland annat om att gräva bort några holmar som vuxit av slam från de tidigare översvämningarna i ån.

Något officiellt kan inte naturmiljöchef Esa Koskenniemi på närings trafik och miljöcentralen inte säga ännu, annat än att det ser ganska ljust ut.

- Det brukar gå till så att det innehåller direktiv och bestämmelser om hur och när muddringen bör göras för att ställa till med så liten skada på miljön som möjligt, säger Koslenniemi.

Dryg tillståndsprocess

Kristinestad fick EU-stöd för att iståndsätta Lappfjärds å och göra förbyggande åtgärder för eventuella översvämningar. I projektet har man hittills kunnat förverkliga den första etappen. Ungefär 90 procent av skyddsvallarna är på plats.

Följande steg är att göra pumpstationer och om möjligt muddring.

- Tillståndsprocessen har varit dryg, konstaterar vägmästare Niklas Brandt.

Det som kanske förbryllar Brandt mest med tanke på muddringstillstånden är att det ska falla inom bestämmelserna för Natura.

Det här är fråga om jordmassor som har drivit ner i ån, och fastnat kring träd och mindre holmar. Det är inte fråga om några naturliga holmar längre, utan endast problematiska jordansamlingar, som snabbt borde fås bort, enligt Niklas Brandt.

I februari i fjol lämnade Niklas Brandt in den första muddringsanmälningen in muddringsansökningar, ännu har inga tillstånd beviljats.

Papper skickas av och an

Eftersom åfåran hör till Natura 2000 ska en naturabedömning göras. Den lämnades in i oktober, men myndigheterna var inte helt nöjda och krävde kompletteringar i januari.

Vägmästare Niklas Brandt tycker att det är konstigt att olika myndigheter inom samma central bollar samma papper hit och dit innan man kommer till skott med ett beslut.

- Eftersom Lappfjärds å har svämmat över två gånger på kort tid borde det inte vara så svårt att ta snabba beslut. Då hade vi varit mera torrskodda i dag, säger Brandt

Hanteringstiden påverkas bland annat av tidsfristerna för eventuella överklaganden förklarar Esa Koskenniemi. Koskenniemi säger att han har full förståelse för att det är bråttom med tanke på projekttiden.

På fredagen ska Närings-, Trafik- och miljöcentralen säga sitt om naturakonsekvenserna och sedan är det upp till regionförvaltningsverket att bevilja tillstånd. Det ska inte ta så länge, enligt Esa Koskenniemi.

ÖT:s chefredaktör avgår

$
0
0

Margareta Björklund avgår som chefredaktör för Österbottens Tidning utan uppsägningstid. På måndag är hon inte längre i tjänst.

Det här skriver Österbottens Tidning i dag.

- Det finns ingen dramatik i det skedda och beslutet har mognat under en längre tid, säger Margareta Björklund i en kommentar.

Det pågår samarbetsförhandlingar vid HSS Media för tillfället men de förhandlingarna är inte slutförda. Margareta Björklund säger att hon vill sluta innan den nya organisationen slås fast.

- Nya tider kräver andra ledare och jag har gjort de förändringar jag ville genomföra på Österbottens tidning, säger Björklund.

De egna planerna för framtiden säger Margareta Björklund inget om i det här skedet.

Slut på skadehelvetet för Holmgren?

$
0
0

Högerbacken Hampus Holmgren flyttade till Sverige vid påsk 2013, men tiden i Sverige har inte blivit som Vasa IFK-produkten tänkte sig. Efter en ändlös skadespiral på två år hägrar nu en Allsvensk debut och etablering inom den svenska fotbollen.

Det var i mars 2013 som Hampus Holmgren skrev på för Åtvidaberg och flyttade till Sverige med ett fyraårigt avtal i bakfickan (3+1 år). Väl framme i Sverige började problemen omedelbart.


– Jag fick en spricka i foten på min första träning här och då var redan den första säsongen över. Det tog runt sex månader att komma tillbaka och jag var på bänken någon match, men någon form kom jag aldrig upp i, berättar Holmgren för Yle Sporten.

Den andra säsongen bjöd inte heller på några framsteg på den fronten och senast i augusti var också fotbollsåret 2014 i paket.

– Mitt baklår gick åt helsike och då fattade vi beslut om att göra en lång försäsong. Jag kanske hade hunnit tillbaka till någon enstaka match, men vi lät bli för det kändes onödigt och dumt att riskera, minns Holmgren.

Beslutet har visat sig vara klokt. Den idag 19-åriga Holmgren har fått träna utan problem och startat Åtvidabergs alla träningsmatcher i vinter (mot Örebro, Djurgården och Norrköping).

– Nu har jag byggt upp konditionen under en lång tid och känner mig stark. Vi hade fysiska tester i förrgår och resultaten visade att jag kommit ganska långt, berättar Holmgren.

Dags för debut?

När Holmgren flyttade till Sverige var han 17 år gammal och i november går han in på sitt tredje decennium. Han ångrar ingenting och ser väldigt mycket fram emot sommaren.

– Jag är på helt rätt ställe och nu när jag börjar bli i form igen har jag startat våra tre försäsongsmatcher. Det är klart att det har varit tungt, men två år har ingalunda gått till spillo. Jag har lärt mig massor och fått bra träning mellan skadevarven då jag kunnat vara med en månad här och där.

Holmgrens chanser att göra Allsvensk debut har också förbättrats då klubben genomgår en tuff period just nu. Åtvidaberg går också in för säsongen med en tunnare trupp, vilket öppnar för talanger som Holmgren.

– Jag tror att vi hade fyra-fem högerbackar ifjol och nu är vi i princip två och den andra killen är skadad och skall opereras. Vi har egentligen bara en tunnare trupp än ifjol. Vi åker nog utomlands på försäsongsläger men sen deltar vi inte i Svenska cupen i år.

När Yle Sporten ber Holmgren räkna upp hur många matcher det blivit i Sverige på två år, vet han inte riktigt själv heller. Den viktigaste matchen är ändå fortfarande ospelad, även om han suttit på bänken i Allsvenskan med A-laget.

– Debuten är ingenting jag har hängt upp mig på. Klart att jag vill spela, men jag har nog högre målsättningar än att bara debutera. Visst kommer det att vara roligt då den dagen kommer.

– Truppen är så tunn att även om jag inte spelar från start då säsongen börjar, kommer det att bli ansvar och inhopp. Målet är naturligtvis att jag står på plan då serien kör igång borta mot Göteborg på ett fullsatt Ullevi, drömmer Holmgren.

Vasa IFK bygger vidare för etablering

$
0
0

Vasa IFK bygger sakta men säkert laget för en tillvaro i landets nästhögsta serie. Trots ökade kostnader och en tuff sportslig utmaning räknar IFK-folket med att etablera sig i Ettan.

torsdagen presenterade föreningen sina tre senaste kontrakt för sommaren när Kevin Peth (ny), Males Lombo och Travis Cantrell blev IFK:are för 2015. Trots att beskedet om avancemang kom i slutet av januari har man skyndat långsamt.

– Processen har ändå varit ganska normal. Vi hade i åtanke att bygga ett bra lag för division två, så vi visste i stora drag vad vi behövde till en trupp som skulle klara sig i den tuffa norra zonen i division två. Vi var åtminstone mentalt förberedda, säger ordförande Henrik Skytte till Yle Sporten.

Tränaren Tomi Kärkkäinen gör sin tionde säsong vid rodret för Vasa IFK och tycker inte att byggandet av laget inför en tillvaro i Ettan varit speciellt problematisk.

– Laget bygger vi nu som bäst och någon brådska har det inte blivit. Vi hade ett bra lag i division två ifjol, så vi har inte behövt skaffa många spelare, menar Kärkkäinen som ännu är på jakt efter en målvakt till spelartruppen.

Trettio procent mer pengar och dubbelt mer folk

På kostnadssidan kommer det att ske en ökning för Vasa IFK:s del, men också här handlar det om att ha is i magen.

– Trettio procent ungefär har vi räknat med på totalbudgeten, så vi pratar om ett antal tiotal tusen. När det gäller penninginsamlingen borde vi ha några resurser med att jobba fram de pengarna, säger Skytte.

IFK:s organisation har under några veckors tid fått vänja sig vid de nya verksamhetsförutsättningarna, men någon större aktivitet i riktning näringslivet har man inte hunnit med. Ännu.

– Det har varit väldigt bråttom, så vi har inte hunnit väcka våra IFK-vänner inom näringslivet. Å andra sidan har vårt avancemang fått väldigt bra publicitet, så de flesta vet nog om vad som är på gång och kanske väntar att vi skall komma knackande på dörren, menar Skytte.

Vad beträffar målsättning har man inom klubben en gemensam syn på vad som gäller.

– Laget och tränaren har alltid höga mål, men det är väldigt viktigt att Vasa IFK är i division ett också 2016. Det kommer att handla om en överlevnadskamp i en hård serie där vi möter halvprofessionella eller professionella lag, säger tränare Tomi Kärkkäinen.

– Nog blir det väldans tufft. Det är givet. Flera före detta ligalag är med i serien och de har en professionell verksamhet medan vi på vår höjd är halvproffs. Det krävs en hög nivå på vår verksamhet för att vi skall klara oss ens till mitten av tabellen.

På lite längre sikt kommer fotbollsvännerna i Vasa att få chansen att följa sina lag på det nya Sandviken, men redan i sommar hoppas Skytte på att fotbollsfolket hittar till sidan av planen för att följa IFK i Ettan.

– Den här gången känns det faktiskt att vi borde få mer folk. Förra gången vi steg till ettan fortsatte allt i samma spår, men vi hyser nog en förhoppning om att få dubbelt upp på läktarplats i sommar, hoppas Skytte.

När Vasa IFK inleder seriespelet är ännu oklart. Matchprogrammet dröjer ännu.


Stora Enso permitterar i Tjöck

$
0
0

Stora Enso måste permittera sin personal i fabriken i Tjöck. På måndag inleds samarbetsförhandlingar.

Målet med samarbetsförhandlingarna är att permittera personalen i 30 dagar under året. Permitteringarna genomförs så att de anställda jobbar fyra dagar i veckan.

All personal förutom ekonomiavdelningen, kundbetjäningen och försäljning berörs av samarbetsförhandlingarna.

Snabbaste sättet att minska kostnaderna

- Permittering är det snabbaste sättet att få ner kostnaderna, säger resultatchef Håkan Blomqvist på Stora Enso Packaging i Tjöck.

Resultatet har blivit sämre på grund av att efterfrågan har sjunkit och konkurrensen har skärpts, förklarar Håkan Blomqvist.

Användningen av wellpapp har minskat kontinuerligt sedan 2008. Industrin har en mindre volym i dag än år 2008.

Det i sin tur har påverkats av det rådande marknadsläget, då många av Stora Ensos kunder har blivit tvungna att minska sin produktion.

Volymen har minskat med 15 procent

Kapaciteten på fabriken i Tjöck har blivit för hög och måste anpassas till rådande situation. Volymen har sjunkit med ungefär femton procent för Stora Ensos fabrik i Tjöck.

Samarbetsförhandlingarna berör endast Stora Ensos fabrik i Tjöck. Fabriken i Tjöck har närmare 50 anställda.

Sommartid är högsäsong för fabriken. Därför kommer de inte att kunna dra ner på produktionen just då, utan kommer att anställa sommarjobbare i vanlig ordning.

Vargjakten i Perho får en fortsättning i hovrätten

$
0
0

Mellersta Österbottens tingsrätt har gett de jägare som i tingsrätten dömdes för grovt jaktbrott en månads tilläggstid att besvära sig till hovrätten. Besvärstiden skulle egentligen ha gått ut på fredagen. I omfattande mål som i det här fallet är det vanligt att tilläggstid beviljas.

Jens Brännkärr, en av de dömda jägarna, vill inte uttala sig i det här skedet utan säger att han inväntar hovrättens dom.

- Det har varit en jobbig tid och det är tungt att inte få ägna sig åt jakten som är mitt stora intresse, säger Brännkärr som dömdes till fyra års jaktförbud, säger Brännkärr.

Tolv personer dömdes för vargjakten i Perho

Berndt Arell är "Årets Gunnar"

$
0
0

Konstvetare Berndt Arell tog på fredagen emot hedersutmärkelsen "Årets Gunnar". Arell får utmärkelsen för sitt arbete som präglas av samma visionära anda som Gunnar Rosenholm, grundaren av museet Stundars.

Gunnar Rosenholm var lärare i Solf i många år. Under den tiden gjorde han en stor kulturgärning. Bland annat samlade han konst till skolan och byggde museet Stundars.

- Han var en visionär, en som kunde se framåt och utveckla saker och ting, säger Olle Victorzon, Stundars ordförande.

Berndt Arell är för närvarande överintendent för Nationalmuseum i Stockholm. Arell blev erbjuden jobbet då han arbetade som direktör för Svenska Kulturfonden. Han tackade ja eftersom arbetet skulle gå ut på att modernisera museet.

- Vi ska skapa nånting nytt som är närmare människors vardag än tidigare. Ett museum som ska vara framgångsrikt och betyda något för människor måste leva i sin egen tid och tala till människorna, säger Arell.

Under sin tid på Kulturfonden initierade Berndt Arell projektet "Museala vardagsrum". Stundars initierade ett samarbete med Sagalunds museer och har utvecklat museets visningsprogram.

- Det är med stor glädje som vi bland annat för detta kan dela ut "Årets Gunnar" till Berndt Arell, som med sin framsynthet och sin förmåga att visionera och entusiasmera är väl värd utmärkelsen, säger Olle Victorzon.

Priset "Årets Gunnar" instiftades i samband med Stundars 40-årsjubileum. Det har delats ut två gånger tidigare: år 2012 till Annina Ylikoski, koordinator inom barnkultur och år 2013 till hembygdsaktivisten Bengt Brors.

Roller i fokus i Teemu Mäkis fotoutställning på Kuntsi

$
0
0

Identitet och roller är det centrala i konstnär Teemu Mäkis fotoutställning som öppnas för allmänheten på lördagen på Kuntsis museum för modern konst i Vasa. Utställningen består av två fotografiserier, Var din fiende och Hur vara en kvinna eller man?. Teemu Mäki själv är fascinerad av könsrollerna eftersom de är en så central del av en människas liv.

- Då en människa tänker på sig själv tänker de flesta på sig via sitt kön. En hurudan man eller kvinna är jag. Samhället snurrar också genom könsrollerna. En stor del av det som säljs till oss säljs via könsroller, via de sinnesbilder av en man eller kvinna som vi har, säger Mäki.

I fotografiserien Hur vara en kvinna eller man? undersöks framförallt individens kamp mot de kulturellt konstruerade könsrollerna. I serien har Mäkis sedan 2003 fram till i dag porträtterat omkring 60 män och kvinnor, både äldre och yngre för projektet.

- Själv har jag ett lekfullt och ironiskt förhållande till könsroller. Jag är en heterosexuell man men jag behöver inte nöja mig med det. Mer korrekt skulle det vara att tänka på sexuell identitet som ett flytande begrepp. Fast det kan kännas stressande är det en befriande insikt, säger Mäki.

Självporträtt i tre delar

Den andra fotografiserien, Var din fiende, började med en fotografiverkstad som museet Kiasma ordnade för barn och unga i Helsingfors. Tanken med verkstaden var att deltagarna gjorde självporträtt under bland annat Teemu Mäkis ledning.

Självporträtten är alla i tre delar och består av en bild på deltagarnas idealjag till vänster, en bild på vardagsjaget i mitten och en bild av mardrömsjaget till höger.

Eftersom den första fotografiverkstaden var en succé har Mäki efter det lett fyra verkstäder både i Finland och Ryssland mellan åren 2003-2005. De självporträtt som visas på Kuntsi är ett urval från samtliga verkstäder. Av verken framgår olika uppfattningar om moral, politik och om vad som kan ses som ett gott liv.

Också konstnären själv gjorde ett eget tredelat självporträtt. På vänster sida föreställer han den arabiska popsångerskan Natacha Atlas. Den förföriska magdanserskans diametrala motsats är en George Bush liknande varelse som alltså representerar konstnärens mardrömsjag.

- Vardagsjaget i de här bilderna är för det mesta lite diffus. Det är den gestalt där ingen roll är speciellt framme. Här är människan hel utan den trygghet som en viss roll ger, säger Mäki.

Också i Vasa ordnas det en verkstad med temat. Be your Enemy och resultatet ställs ut i Vasa konsthall 21.3-12.4. 2015.

Hoppas väcka empati

Teemu Mäki är född 1967 i Lappo och disputerade för doktorsgraden i bildkonst 2005. Förutom konstnär fungerar han också som regissör, författare och forskare.

Sedan 1990 har han varit verksam som fri konstnär. Mellan åren 2008-2013 jobbade han som professor i bildkonst vid Aalto-universitetet.

När det gäller fotokonst tycker han att det är en konstform som människor i dag förstår rätt väl jämfört med bildkonst. Fotografiets styrka ligger bland annat i fotografiets dokumenterande sida.

- I fotokonst kan man fängsla någon sida av verkligheten. Och beroende på hur man beskär och belyser bilden kan man kommentera verkligheten, säger Mäki.

Teemu Mäkis privatutställning Vem är du? kan ses på Kuntsis museum för modern konst i Vasa från den 14. februari till den 24. maj.

Själv hoppas konstnären att den som besöker utställningen blir inspirerad att tänka på könsrollerna och på hurudana de själva är. En gnutta empati hoppas han också locka fram hos besökaren.

- Då man ser bilder av andra människor som uppträder som sina idoler och visar oss vem som är deras mardrömsjag och öppnar sig så här via fotografierna hoppas jag att det uppmuntrar till empati. Fotografierna kan man se som en spegel. Där är en annan människa, på vilket sätt är den lika och olika mig. säger Mäki.

Attraktivare tåg ett mål när Vasa och Seinäjoki samarbetar

$
0
0

Arbetspendlingen mellan Vasa och Seinäjoki är en sak som de två städernas ledningsgrupper kommer att diskutera framöver. Nu har de enats om ett utökat samarbete.

Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa, befann sig i Seinäjoki i fredags för att träffa grannstadens representanter.

Rent konkret ledde besöket till ett pressmeddelande där de två städerna beskriver hur de tillsammans kan utvecklas till något ännu starkare.

Stadsdirektör Tomas Häyry
Tomas Häyry Stadsdirektör Tomas Häyry Bild: Yle/ Malin Hulkki
- Som utvecklingen ser ut i Finland i dag behövs ett utökat samarbet på strategisk nivå, säger Tomas Häyry och nämner infrastrukturen och logistiken som ett exempel.

Tågförbindelsen

Städerna samarbetar redan kring Kvarkenfärjan och Vasa flygplats, men kommer att göra det ännu tätare efter fredagens möte. En annan sak är tågförbindelsen mellan städerna. I dagsläget är vagnarna som används gamla och slitna.

- Tågförbindelsen kan säkert göras mer attraktiv och den kommer säkert att diskuteras ytterligare. Vi får återkomma till den, säger Häyry och tar upp frågan om näringslivssamarbete.

Vasas specialitet, energibranschen, konkurrerar inte med jordbruksnäringarna som är Seinäjokis styrka.

- Vi har helt olika profiler och konkurrerar inte alls inom näringslivet. Därför har vi stora möjligheter att stärka varandra genom att jobba ihop.

Gemensam professur

Vi har verkligen hittat varandra
Städerna samarbetar på yrkeshögskolenivå, men också inom universitetsvärlden. Ett exempel är Vasa universitets professur i träbyggande som tillsätts för fem år och finns placerad i Seinäjoki.

- Målsättningen nu är att vi ska få fram ett mer systematiskt samarbete. Vi kommer att träffas minst två gånger per år med städernas politiska ledning och tjänstemannaledning.

Något samarbetsavtal eller liknande har städerna inte skrivit på. Men, säger Häyry, samsynen har aldrig varit större mellan städerna.

- Vi har verkligen hittat varandra och för första gången enats så här kraftigt kring hur vi ska gå vidare.

Formellt kallar städerna sitt nya samarbete för en "utvecklingszon" som de ska bygga upp tillsammans.

Sandell och Torsti höll hisnande fart – en stund

$
0
0

Både Marcus Sandell och Samu Torsti var snabbare än ledande Marcel Hirscher vid den andra mellantiden i Beaver Creeks VM-storslaloms första åk. Men sedan gick det sämre.

Sandell ledde vid de två första mellantiderna men tappade sedan mark och åkte in som sjua med startnumret 10. Efter den första omgången ligger Grankullaåkaren på en elfte plats.

– Det övre partiet for helt normalt, jag kände att jag kunde pressa på bra. Synd att jag åkte lite för rakt och tappade rytmen mot slutet, konstaterade Sandell i Yles direktsändning efter sitt åk.

Samu Torsti, december 2014.
Misstag kostade Samu Torsti placeringar. Samu Torsti, december 2014. Bild: EPA / All Over Press

"Jag tappade greppet"

Också Samu Torsti höll ypperlig fart fram till den andra mellantiden. I den ledde han över ledande Hirscher med hela fyra tiondelar, men sedan gjorde Vasakillen ett stort misstag och tappade tid.

– Det kändes överlag helt bra och inledningen var lyckad. Men sedan hände något. Jag visste på förhand att det var ett svårt ställe där jag hade problem, men jag tappade helt enkelt lite greppet, sade Torsti.

Trots missen ligger Torsti på en fullt godkänd 20:e plats efter det första åket. Tävlingens tredje finländare Eemeli Pirinen avbröt sitt första åk.

Hirscher i täten

Leder efter det första åket gör Marcel Hirscher, som toppar storslalomcupen i världscupen. Österrikaren jagar redan sitt tredje guld i Beaver Creek och leder med 18 hundradelar före Roberto Nani från Italien.

Tredjeplatsen delas av tysken Felix Neureuther och fransmannen Alexis Pinturault. Hemmafavoriten Ted Ligety ligger femma. Av topptippade åkare körde Benjamin Raich, Thomas Fanara och Lars Kristian Haugen ur under det första åket.

Det andra åket kör igång klockan 23.15. Direktsändningen på TV2 och Arenan med svenskt referat av Kristian Karlsson börjar 25 minuter tidigare.

Ställning efter det första åket:

1. Marcel Hirscher AUT 1.15,18
2. Roberto Nani ITA + 0,18
3. Felix Neureuther GER + 0,23
4. Alexis Pinturault FRA + 0,23
5. Ted Ligety USA + 0,24
6. Matts Olsson SWE + 0,48
7. Tim Jitloff USA + 0,61
8. Philipp Schöerghoffer AUT + 0,67
9. Henrik Kristoffersen NOR + 0,80
10. Victor Muffat-Jeander FRA + 0,82
-------------------------------------------
11. Marcus Sandell FIN + 1,00
20. Samu Torsti FIN + 2,22

Carl Haglund medlade i Vöråkonflikt

$
0
0

Efter den stormiga hösten och vintern i Vörå hoppas SFP-ledaren Carl Haglund att de lokala SFP-politikerna ska kunna enas igen. I fredags var han själv på plats i Vörå.

- Det är allmänt känt att det har varit en jättesvår höst i Vörå när det gäller kommunalpolitiken. Men det finns också många saker som är bra i Vörå, och det finns framför allt en fin kommun att ta hand om. Nu är det viktigt att man kan försöka få fokus på att sköta de vardagliga frågorna, säger Haglund till Yle Österbotten.

Problemets kärna är att en del SFP:are i Vörå har varit missnöjda med sin kommundirektör Christina Båssar medan andra har varit nöjda med henne. Hon avgick för några veckor sedan, men det verkar inte ha förbättrat relationerna inom partiet.

Carl Haglund på besök på Norrvalla i Vörå.
Carl Haglund. Carl Haglund på besök på Norrvalla i Vörå. Bild: YLE/Marcus Lillkvist
Det finns fortfarande en minoritet inom Vörå SFP som ser det hela som en kupp. Frågan är hur partiet ska kunna gå vidare.

- Det är uppenbart att det ännu finns mycket som kräver diskussion och dialog. Just därför är det så viktigt att man kan träffas, diskutera och blicka framåt, säger Haglund.

En del av de personer som jag pratat med tycker inte att det finns någon konflikt. Vad tyder det här på?

- Det faktum att vissa tycker att det finns en konflikt medan andra inte tycker det säger ganska mycket om den situation vi har här.

Vad tycker du att det skickar för signaler till befolkningen när den person som fick flest röster i senaste val, Rainer Bystedt, har blivit bortskuffad från den tyngsta posten som kommunstyrelsens ordförande?

- Det är allmänt känt att det finns en del så kallade personval som har delat meningarna här. Jag är inte den som ska avgöra vem som ska sitta på vilka poster i Vörå, men jag har uppmanat mina partikolleger att försöka hitta lösningar där man jobbar tillsammans och där man försöker ha alla med. Jag hoppas och tror att man kan lyckas med det.

Carl Haglund är på plats i Österbotten för att delta i ett par kampanjöppningar. Dessutom ska partiet åka på kryssning till Umeå i dag.


Ligety hittade storformen i sista stund

$
0
0

Ted Ligety låg först på en femte plats efter första åket men kom igen och vann klart före Marcel Hirscher och Alexis Pinturault. Marcus Sandell var som bästa finländare 14:e i storslalomtävlingen i Beaver Creek.

Ted Ligety kom till hemma-VM med fyra raka segrar i bagaget just från Beaver Creek, men fick nöja sig med den femte snabbaste tiden i det första åket. I det andra plockade han fram den forna storformen och bjöd publiken på ett åk som endast Ligety kan visa upp.

Den 30-åriga amerikanen hade den i särklass snabbaste tiden i den andra omgången och slog Hirscher som ledde efter det första åket med 0,45 sekunder. Alexis Pinturault tog brons, precis som i OS i Sotji

Ligety tog sitt tredje raka VM-guld i storslalom, en bedrift som ingen klarat av tidigare. Han är nu uppe i sju VM-medaljer av vilka fem är guld.

- Det här var min absolut svettigaste VM-seger och ett väldigt emotionellt ögonblick att kunna vinna inför dessa fantastiska mänskor, berättar en klart tagen Ligety i FIS:s intervju efter tävlingen.

För finländarna bjöd tävlingen på flera goda och mindre goda stunder. Positivast var Marcus Sandells och Samu Torstis insatser i början av det första åket då duon var till och med snabbare än Hirscher.

Sandell som låg elva efter det första åket föll ner till en 14:e plats efter en miss i början av det andra åket.

- Inte skulle jag säga att jag var övertänd. Det är ett VM och då kör man för medaljerna, säger Sandell till Yle Sporten direkt efter tävlingen.

- Det fanns mycket positivt, men även en hel del missar. Varför jag var långsam i slutet av banan måste vi analysera och ta lärdom av, avslutar Sandell som åker redan på lördagen till Europa för att inleda förberedelserna inför världscuptävlingen i Garmisch-Partenkirchen den första mars.

Torsti kände sig tom efter 21:a platsen.

Samu Torsti fick till stånd karriärens bästa VM-placering då han slutade på en 21:a plats. Även Torsti hade en lyckad inledning på tävlingen, men en miss före flacken i det första åket kostade tid. Torsti låg 20:e halvvägs in i tävlingen.

- Jag är varken nöjd eller missnöjd, det känns bara ganska tomt just nu, säger Torsti som tog karriärens första världscuppoäng i Beaver Creek för två månader sedan.

- Det blev små misstag som kostade tid, men i det stora hela kändes det helt okej.

Du slutade 21:a i OS och nu blev det samma placering i VM. Är du en bättre åkare än för ett år sedan?

- Det skulle jag nog våga påstå. Då man ser på resultatlistan så tycker jag att den här tävlingen höll en högre nivå.

Och vad blir det för ett skolvitsord för dig i dagens tävling?

-Jag ger mig en sjua. Ett betyg som man vågar visa åt mamma, men jag ska inte förvänta mig något stipendium, avslutar Torsti före han måste rusa till iväg dopningstestet.

Herrarnas storslalom:

1. Ted Ligety USA 2.34,16
2. Marcel Hirscher AUT +0,45
3. Alexis Pinturault FRA +0,88
4. Felix Neureuther GER +1,10
5. Matts Olsson SWE +1,23
6. Roberto Nani ITA +1,41
--------
13. Henrik Kristoffersen NOR +2,43
14. Marcus Sandell FIN +2,73
21. Samu Torsti FIN +3,73
Eemeli Pirinen FIN DNF1

Ligety hittade storformen i sista stund – Sandell på 14:e plats

$
0
0

Ted Ligety låg bara på en femte plats efter första åket men kom igen och vann klart före Marcel Hirscher och Alexis Pinturault. Marcus Sandell var som bästa finländare 14:e man i storslalomtävlingen i Beaver Creek.

Ted Ligety kom till hemma-VM med fyra raka segrar i bagaget just från Beaver Creek, men fick nöja sig med den femte snabbaste tiden i det första åket. I det andra plockade han fram den forna storformen och bjöd publiken på ett åk som endast Ligety kan visa upp.

Den 30-åriga amerikanen hade den i särklass snabbaste tiden i den andra omgången och slog Hirscher som ledde efter det första åket med 0,45 sekunder. Alexis Pinturault tog brons, precis som i OS i Sotji

Ligety tog sitt tredje raka VM-guld i storslalom, en bedrift som ingen klarat av tidigare. Han är nu uppe i sju VM-medaljer av vilka fem är guld

- Det här var min absolut svettigaste VM-seger och ett väldigt emotionellt ögonblick att kunna vinna inför dessa fantastiska mänskor, berättar en klart tagen Ligety efter tävlingen.

För finländarna bjöd tävlingen på flera goda och mindre goda stunder. Positivast var Marcus Sandells och Samu Torstis insatser i början av det första åket då duon var till och med snabbare än Hirscher.

Sandell som låg elva efter det första åket föll ner till en 14:e plats efter en miss i början av det andra åket.

- Inte skulle jag säga att jag var övertänd. Det är ett VM och då kör man för medaljerna, säger Sandell till Yle Sporten direkt efter tävlingen.

- Det fanns mycket positivt, men även en hel del missar. Varför jag var långsam i slutet av banan måste vi analysera och ta lärdom av, avslutar Sandell som åker redan på lördagen till Europa för att inleda förberedelserna inför världscuptävlingen i Garmisch-Partenkirchen den första mars.

Torsti kände sig tom efter 21:a platsen.

Samu Torsti fick till stånd karriärens bästa VM-placering då han slutade på en 21:a plats. Även Torsti hade en lyckad inledning på tävlingen, men en miss före flacken i det första åket kostade tid. Torsti låg 20:e halvvägs in i tävlingen.

- Jag är varken nöjd eller missnöjd, det känns bara ganska tomt just nu, säger Torsti som tog karriärens första världscuppoäng i Beaver Creek för två månader sedan.

- Det blev små misstag som kostade tid, men i det stora hela kändes det helt okej.

Du slutade 21:a i OS och nu blev det samma placering i VM. Är du en bättre åkare än för ett år sedan?

- Det skulle jag våga påstå. Då man ser på resultatlistan så tycker jag att den här tävlingen höll en högre nivå.

Och vad blir det för ett skolvitsord för dig i dagens tävling?

- Jag ger mig en sjua. Ett betyg som man vågar visa åt mamma, men jag ska inte förvänta mig något stipendium, avslutar Torsti före han måste rusa till iväg dopningstestet.

Herrarnas storslalom:

1. Ted Ligety USA 2.34,16
2. Marcel Hirscher AUT +0,45
3. Alexis Pinturault FRA +0,88
4. Felix Neureuther GER +1,10
5. Matts Olsson SWE +1,23
6. Roberto Nani ITA +1,41
--------
14. Marcus Sandell FIN +2,73
21. Samu Torsti FIN +3,73
Eemeli Pirinen FIN DNF1

FSS-mästerskapen i Sportnytt och Vegasporten

$
0
0

Lördagen bjuder på individuella starter i fri stil och på söndag tävlas det i stafett. Rapporter från helgens FSS-mästerskap i Malax blir det i Yle Sportens helgsändningar.

FSSM-veckoslutet i Malax inleddes på fredagen med sprinttävlingarna. På damsidan gick guldet till Andrea Julin då Minken tog en trippelseger med Emma Sjölund som tvåa och Julia Häger på tredje plats. Också på herrsidan dominerade Minken då Christoffer Lindvall vann före Oskar Sjölund. Bronset togs av Länkens Rikhard Mäki-Heikkilä.

Kompletta resultat från sprinten hittas här på arrangörernas webbplats.

Tävlingarna fortsätter under lördag och söndag och bägge dagarna kan du se bilder från Malaxspåren i Sportnytt på Yle Fem klockan 19.40, samt intervjuer via Yle Sportens webbplats.

Också Vegasportens sändningar bjuder på stämningar från Malax. Lördagens långa sändning startar i Radio Vega klockan 17.10, då också med liverapportering från handbollsmötet i herrligan mellan HIFK och Dicken.

Succé i kvalet för Ketelä och Strandvall

$
0
0

De finländska förväntningarna är skyhöga efter kvalet i världscuptävlingen i sprint i Östersund. Toni Ketelä var näst snabbast med Matias Strandvall på femte plats. På damsidan var Mona-Lisa Malvalehto fyra.

Den enda som var snabbare än Toni Ketelä i sprintkvalet i klassisk stil var norrmannen Timo Andre Bakken.

Den finländska helhetsinsatsen var utmärkt i kvalet i Östersund. Matias Strandvall var femma, Anssi Pentsinen elva och Ristomatti Hakola trettonde man. Också Martti Jylhä (25:e) och Sami Jauhojärvi (27:e) tog sig vidare.

Bland damerna var norskan Kari Vikhagen Gjeitnes klar etta i kvalet. Mona-Lisa Malvalehto glänste genom att notera den fjärde snabbaste tiden.

I finalpasset som börjar klockan 13.30 får Malvalehto sällskap av Anne Kyllönen (17:e) och Aino-Kaisa Saarinen som blev 30:e och knep den sista avancemangsplatsen.

Vilket VM-genrep! Strandvall knep säsongens första finalplats

$
0
0

Matias Strandvall har hittat VM-formen – och det med besked. Strandvall var bästa finländare i världscupsprinten i Östersund och slutade femma.

De tre senaste världscuptävlingarna har för Strandvalls del gett placeringarna 42, 31 och 40. Men med vinterns höjdpunkt runt hörnet visar Strandvall att han är på gång.

Finländaren tog sig ända till final i sprinten i klassisk stil i Östersund. Där var de bästa krafterna slut och Strandvall får vänta på karriärens andra pallplats i världscupen.

Strandvalls femte plats var ändå en mycket välkommen framgång inför VM i Falun som startar redan på torsdag, men just sprinttävlingen i klassisk stil som första gren.

Finn Hågen Krogh från Norge vann före kanadensaren Alex Harvey. Timo André Bakken såg med sin tredje plats till att det blev två norrmän på pallen.

Också Toni Ketelä gjorde väl ifrån sig i Östersund. Ketelä åkte ut i semifinal efter att ha varit näst snabbast i kvalet.

Anssi Pentsinen, Ristomatti Hakola, Martti Jylhä och Sami Jauhojärvi gick i sin tur vidare från kvaltävlingen. En ryggskadad Pentsinen valde att inte ställa upp i kvartsfinalskedet där Hakola, Jylhä och Jauhojärvi blev utslagna.

Björgen dametta

På damsidan gjorde Mona-Lisa Malvalehto ett utmärkt kval och var där fjärde snabbast, men direkt i kvartsfinalen blev Malvalehto utslagen, precis som Anne Kyllönen och Aino-Kaisa Saarinen.

I finalen blev det dubbelt norskt då Marit Björgen vann i stor stil närmast före Maiken Caspensen Falla. Stina Nilsson från Sverige slutade trea.

Viewing all 40745 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>