
I kandidatgalleriet som öppnar i mitten av mars på Yle arenan kan du se riksdagskandidaterna svara på frågor som är relevanta för Finlands framtid. Det blir fyra minuter långa, raka, tv-intervjuer med omkring 2000 kandidater. Omkring 150 av dem är österbottniska kandidater.
- Vi har redan torrövat intervjuandet med statister för att få en realistisk uppfattning om hur det hela kommer att gå till, säger Joni Kyheröinen som är en av två på Svenska Yle i Österbotten som har hand om kandidatgalleriet.
Förutom Joni Kyheröinen kommer kandidaterna i Österbotten också att intervjuas av tre finska kolleger från Yle Pohjanmaa och Filip Stén från Svenska Yle i Österbotten.
- Intresset bland kandidaterna är stort. Det är en gratis chans till synlighet. Fast det är viktigt att påpeka att vi inte gör valvideon för kandidaterna utan det är snarare frågan om en fyra minuters valtent, säger Filip Stén.
Strikta intervjuer
Kandidatintervjuerna är exakt fyra minuter långa. De editeras inte.
- Intervjuerna tas i en tagning och de klipps inte överhuvudtaget. Alla pinsamma pauser och långa tystnader, om sådana uppstår, är kvar. Klockan börjar räkna ner genast då man sätter i gång och vid fyra minuter bryts det oavsett om kandidaten i fråga är mitt i en mening, säger Stén.
På fyra minuter ryms det ändå förvånansvärt många frågor med. Mellan fyra och fem helheter hinner man avverka bedömer Sten.
Allt som allt finns det ett 100-tal frågor inom temahelheterna. Dessutom finns det ett antal frågor med regional anknytning.
- Jag tycker frågorna ger en bra möjlighet att se kandidaten ur många synvinklar. För den som intervjuar ger de rätt fria händer att välja frågor som inte nödvändigtvis hör till kandidatens bekvämlighetszon, säger Kyheröinen.
Hårt arbete
Själva intervjuarbetet med riksdagskandidaterna börjar torsdagen den 12. februari. Då är intervjutakten rätt hård. På fyra till fem dagar skall alla kandidater vara intervjuade. Enligt schema skall man hinna med fyra kandidater i timmen.
- Det som tar tid är den tid man får lov att reservera för tekniken både före och efter intervjun eftersom intervjuerna görs färdiga med en gång, säger Stén.
Det som både Joni och Filip ägnar sig åt ännu innan intervjuerna kör igång är att läsa in sig på kandidaterna.
- Vissa är betydligt enklare att hitta bakgrundsinformation om, andra är det värre med. Sittande riksdagsledamöter hittar man naturligtvis mer om, säger Kyheröinen.
- Nu är det ännu viktigare än vanligt att hålla sig uppdaterad med dagspolitiken, säger Stén.
Stor satsning
Från Yles sida är kandidatgalleriet inför riksdagsvalet en stor satsning. Vid EU-valet i fjol prövade Yle kandidatgallerikonceptet för första gången och det blev en succé.
För den som konkret jobbar med kandidatgalleriet blir det otaliga arbetstimmar innan 2000 kandidater finns på arenan att klicka på. Filip Stén tycker att det är ett roligt arbete.
- Jag är glad att få vara med i det här. Det är ett unikt projekt. Ingen har gjort det här i den här omfattningen förut. Jag älskar val. Det är det roligaste som finns i politiken och samhälleligt är det jätte viktigt. Det känns att man kanske gör en insats, säger Stén.
Kollegan Joni Kyheröinen håller med.
- Val är spännande. Tidigare har det varit mest intressant under själva valvakan. Men nu blir det minst lika intressant att göra intervjuerna, säger Kyheröinen.