
Nu skapas valhistoria. Inför riksdagsvalet i april gör Yle omkring 2 000 videointervjuer för ett kandidatgalleri på webben. Svenska Yle frågar ut kandidater i Vasa, Åbo, Nyland och Helsingfors.
Valgalleriet är ett massivt demokratiprojekt. Samtliga kandidater i riksdagsvalet har inbjudits till intervjuer i åtta studior runt om i landet.
De utfrågas i fyra minuter om sin syn på allt från vårdreform och kärnkraft till problem som borde lösas i den egna regionen. Svenska Yle deltar med sex reportrar i fyra valkretsar. Också de åländska kandidaterna intervjuas.
- Vi är först i världen med att erbjuda valutfrågningar i den här omfattningen på webben, säger Juho Salminen, som är producent för Valgalleriet.
Utmanande pussel
Februariveckorna blir hetsiga för dem som jobbar med galleriet. Alla videointervjuer ska publiceras i mars och de läggs också in i Yles kandidattest Valkompassen. Den öppnas samtidigt som valgalleriet.
Pusslet, att boka in alla kandidater för intervjuerna, har varit minst sagt utmanande. Dessutom är kandidatnomineringen inte helt klar i alla partier då utfrågningarna börjar. Antalet intervjuer kan alltså bli ännu fler än de som finns i pusslet just nu.
Galleriet betyder att väljarna kan bekanta sig med kandidaterna på ett helt nytt sätt. Intervjuerna ger inte bara sakinnehåll utan reportrarna försöker också få fram kandidaternas personlighet.
Svenska på finska och tvärtom
Yle gjorde sitt första kandidatgalleri inför EU-valet i fjol våras. Men jämfört med det är volymen nu enorm. För att allt ska gå ihop får svenskspråkiga reportrar ibland också intervjua på finska och finskspråkiga på svenska.
Finska Yles journalister Susanna Turunen och Olli Lindqvist har till exempel gjort tv- och webbpuffar för galleriet på båda språken.
- Utan träning skulle det här aldrig ha gått, min skolsvenska är nog väldigt rostig, säger Olli Lindqvist.
Men Solsidan hör till hans favoritprogram. Alltid fastnar det någonting och efter lite övning löper svenskan riktigt bra.
Susanna Turunen är taggad till tusen.
- Yle är ett tvåspråkigt bolag och alla i det här landet borde kunna svenska, det ger så mycket. Jag förstår faktiskt inte debatten om skolsvenskan, det handlar faktiskt om vårt andra nationalspråk!
Lindqvist ser ändå lite orolig ut mellan tagningarna. Den finlandssvenska publiken kan ju vara kräsen.
- Jag hoppas att allt gick bra, det var ganska tufft men samtidigt riktigt utmanande och roligt.
Europeisk mediechef: Oerhörd valsatsning
En liknande valsatsning har aldrig förut skådats i Europa. Det säger Mike Mullane, digitalchef vid det Europeiska rundradioförbundet EBU, som är mäkta imponerad av Yles valgalleri.
- Projektet är oerhört ambitiöst. Det här är public service-journalistik när den är som bäst. Det är en enorm kraftansträngning att genomföra 2 000 kandidatintevjuer, berömmer Mullane, och önskar att andra länder skulle följa Finlands exempel.
- En liknande valsatsning har jag inte ännu sett i något europeiskt land. Det här är ett fantastiskt projekt, som andra länders rundradiobolag skulle ha skäl att härma, säger Mullane.
Erkka Railo, specialforskare vid centret för riksdagsforskning vid Åbo universitet, ser kandidatintervjuerna som en viktig möjlighet speciellt för kandidater med mindre valbudget.
- Det här är ett sätt att få synlighet, som annars är väldigt svår att få, säger Railo. Någon som inte är känd sedan tidigare eller inte har pengar, men som annars är begåvad och har fräscha idéer, kan på detta sätt få sin röst hörd och samla många röster.
En videointervju visar också skoningslöst bland annat om en kandidat är skicklig på att uppträda eller inte.
- Televisionen visar på ett ganska rått sätt om en kandidat inte är skicklig på att uppträda eller om hen har felaktiga uppfattningar av något slag.