Kan en 63-årig brandman ha rökdykaruppdrag? Kravet på brandmännen idag är att de svarar ja på den frågan och dessutom klarar de årliga test som krävs i sammanhanget för att kompetensen ska godkännas.
Vad ska de göra med oss? De pratar om omplaceringar men var ska de placera oss?
Ifall brandmännen inom Jakobstad-Karleby räddningsområde inte klarar av testen är det första skedet att konditionen måste höjas. Lyckas inte det blir det diskussioner om eventuella omplaceringar.
Brandmannen Tom Bredbacka säger att de borde ha gjort något åt saken för länge sedan.
- Nu blir de tagna på sängen. Vad ska de göra med oss? De pratar om omplaceringar men var ska de placera oss?
- Mera pengar behövs. Jag har svårt att tro att Jakobstad skulle godkänna att jag börjar arbeta som tjänsteman i Karleby när jag blir äldre men att Jakobstad ändå ska betala min lön, säger Bredbacka.
- De borde väl ordna så att vi kan fortsätta arbeta inom den egna sektorn men med lättare uppgifter. Vi kan fortsätta köra brandbilarna när vi inte kan göra något annat, säger Bredbacka.
Räddningsnämnden för Karleby-Jakobstad vill nu veta hur medlemskommunerna ställer sig till olika lösningar. Brevet har skickats till kommunerna Karleby, Jakobstad och Toholampi där räddningsverket har fastanställd personal.
Frågan är om kommunerna är beredda på att betala för att ordna ett lättare arbete åt äldre personal inom utryckningsgruppen och anställa yngre personer som kan fungera som rökdykare.
Brandmännens pensionsålder höjdes i mitten på 1990-talet från 55 år till 63 år. Höjningen slog inte direkt igenom med full kraft men småningom ställs kommunpolitiker inför frågan om placeringen av äldre brandmän som inte kan uppfylla kraven för operativ tjänst.
Läs också: Svårt att hitta jobb åt äldre brandmän