En del jordbrukare i Karleby har tröttnat på att åkermark görs om till bostadsområden i takt med att staden växer. De vill nu ha en diskussion om hur och vartåt Karleby ska växa.
- Vi skövlar åkerjorden och när man ska bygga bostadsområden är det ingen som ifrågasätter det, säger ekobonden Mats Holmqvist.
Just nu överväger Karleby stad att placera 40 egnahemstomter på åkrar som Pauliina och Mats Holmqvist arrenderar i Linnusperä. På sikt kan det bli 200 tomter.
Många hektar under asfalt
De senaste 30 åren har Mats Holmqvists familj sett hur 40 hektar åkermark som de har odlat har lagts under asfalt. De börjar tröttna på det.
- Och nu handlar det inte bara om det område som vi råkar odla. Det handlar om en bredare diskussion om man måste bygga just på bördig åkerjord, säger Pauliina Holmqvist.
- Även om det är en växande stad kunde det vara en fördel om staden kunde marknadsföra sig som en stad där det finns närodlad mat, säger hon.
- Hur vill vi att strukturen ska se ut i framtiden? Har vi till och med glädje och nytta av grönområden som sträcker sig intill stadscentrum, frågar sig Mats Holmqvist.
Tuff diskussion väntas
Inom några veckor ska politikerna i Karleby avgöra om åkrarna ska bli bostadsområde eller inte. Men åsikterna i stadsstyrelsen går isär och diskussionen väntas bli tuff.
Kajsa Kouvo (SFP) vill behålla åkrarna som de är.
- Vi har hur mycket mark som helst, och behöver inte bygga så tätt, säger hon.
Stadsstyrelsens ordförande Veikko Laitila tycker att Karleby ska planera hustomter på området.
- Allmänintresset går före en enskild jordbrukares intressen här, säger Laitila.
60 tomter behövs varje år
Staden behöver minst 60 egnahemstomter varje år. Om staden planerar det aktuella området kan man enligt Laitila samtidigt bygga en ny cykelväg som invånarna har efterlyst, och så kan man dessutom planera för avloppsnät till Linnusperä.
- Avloppet har de pratat om i 20 år, det kan de börja bygga när som helst, säger Kajsa Kouvo.
Hon tillägger att det är bra att det blir en principdiskussion om hur man ska ha det i Karleby.
- Ska vi bygga väldigt tätt eller ha små grönområden också?
- Det kommer nog att finnas landsbygdsmiljö nära Karleby centrum också i framtiden, även om det förstås är tråkigt för odlaren att de här åkrarna bebyggs, säger Laitila.
Österbottens svenska producentförbund (ÖSP) håller som bäst på med en kommunrunda där de besöker tjänstemän i hela regionen. I samband med det uppmanar man beslutsfattarna att inte använda jordbruksmark som en råmarksreserv för byggtomter.