Näringslivet i Vasaregionen behöver fler språkkunniga arbetstagare. Men språksamarbetet mellan yrkeshögskolorna brister och därför föreslår fullmäktigeledamot Sture Erickson, SFP, i Vasa en tvåspråkig yrkeshögskola i Vasa.
Men eftersom yrkeshögskolekoncessionerna minskar måste vi ha en gemensam finlandssvensk yrkeshösskola. För alternativet är att gå ihop med det finskspråkiga Österbotten och då kommer finskan att ta över som majoritetsspråk. Det påstår riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos, SFP.
- Vi har också bland fullmäktigeledamöten människor som jobbar inom yrkeshögskolorna och de säger i dag att samarbetet över språkgränserna inte fungerar i praktiken även om det finns uttalanden om att man har ett fungerande samarbete, säger Erickson.
Men han vill ännu inte prata om en tvåspråkig skola.
- Nu är det ganska viktigt tycker jag att man inte blandar ihop och säger tvåspråkig när man inte riktigt vet vad det är, utan vi talar fortfarande om en svenskspråkig yrkeshögskola och en yrkeshögskola på finskt håll. Sedan är det en annan diskussion hur det blir i framtiden - är det på det sättet då att för att vi ska kunna behålla det här inflytandet i Österbotten att vi behöver någon form av gemensam upprätthållare, men det är framtiden, säger Erickson.
Det här har många förnekat och sagt att det inte handlar om att upprätthålla en tvåspråkig högskola, men nu har vi i alla fall svart på vitt. Alternativet till en finlandssvensk yrkeshögskola är en tvåspråkig yrkeshögskola eftersom koncessionerna kommer att minska.
Riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos, SFP.
Men hur har de beaktat yrkeshögskolan Novia?
- Det är en process som de jobbar jättehårt med och vi får se hur det slutar. Jag tror att alla har enormt fina ambitioner där också, men resultaten tycks lysa med sin frånvaro åtminstone ännu i det här skedet, säger Erickson.
Inte möjligt med två högskolekoncessioner
Wideroos tycker att det är bra att det nu står klart vad fullmäktigemotionen egentligen handlar om.
- Det här har många förnekat och sagt att det inte handlar om att upprätthålla en tvåspråkig högskola, men nu har vi i alla fall svart på vitt. Alternativet till en finlandssvensk yrkeshögskola är en tvåspråkig yrkeshögskola eftersom koncessionerna kommer att minska.
Hon ser tre problem med fullmäktigemotionen. Det första är att man inte kan diskutera en tvåspråkig yrkeshögskola när det inte finns någon definition på hur den skulle se ut. Det andra problemet är att majoriteten i beslutsfattandet skulle bestå av finskspråkiga i en tvåspråkig skola.
Och det tredje problemet är att hon inte tycker att man kan anklaga yrkeshöskolorna för elevernas bristande språk.
- Vi vet att ska du kunna finska eller svenska så måste du börja betydligt tidigare. Det är för sent att komma och säga för de som går i yrkeshögskolan att de ska börja lära sig finska.
Erickson säger att det viktigaste i diskussionen om yrkeshögskolorna är att man fokuserar på utbildningens innehåll, att det motsvarar regionens behov och att regionen har inflytande på utbildningens form i framtiden.
- När det gäller språket så är det klart att grundskoleutbildningen ska vara klart och entydigt svenska i alla undervisningstimmar. Men när det gäller sista steget inför arbetsmarknaden så måste man ta på allvar när de som tar emot arbetskraften säger det inte finns tillräckligt med kunskaper i båda språken. Det är vår uppgift att kunna svara på det.
Wideroos håller med om att man måste se över språkundervisningen men frågar sig om det behövs en tvåspråkig yrkeshögskola för det här.
- Jag är något konfunderad över att yrkeshögskolan tydligen är det enda stadium där man då skulle ha en tvåspråkig lösning när vi på alla andra stadier, också på univeristetsnivå, arbetar för enspråkiga lösningar.