Idag inleddes rättegången mot den lågstadierektor i Jakobstad som är åtalad för att ha misshandlat fjorton elever under flera års tid. Rektorn är också misstänkt för brott mot tjänsteplikt.
Processen fick sin början i februari 2010 när föräldrar tog kontakt med bildningsverket för att diskutera situationen i skolan.
Den fysiska misshandeln handlar enligt åtalet om att barnen blivit luggade, näsor har vridits om, eleverna har dragits i öronen av rektorn och liknande. De här bestraffningarna har också skett i andra elevers närvaro.
Vid rättegången idag beskrev åklagaren först barnens rättigheter till en trygg studiemiljö och vilka åtgärder som enligt lag är acceptabla som straffmetoder om eleverna inte lyder. Enligt åklagaren har rektorn gjort sig skyldig till misshandel och brott mot tjänsteplikt. Åklagaren yrkar på villkorligt fängelsestraff i minst ett år och samhällstjänst.
Bångstyrig klass
Försvaret ansåg att det varken handlar om misshandel eller brott mot tjänsteplikt. Försvaret anser också att uppsåt saknas i fallet. Försvaret ansåg att rektorn bara försökt lugna ner situationen i skolan. Det handlar om en bångstyrig klass och speciella omständigheter, ansåg försvarsadvokaten Christer Eriksson. Andra lärare har inte klarat av de här eleverna och därför har rektorn haft hand om klassen.
Försvarsadvokaten Christer Eriksson framhöll att det var rektorns uppgift att ordna en trygg studiemiljö för de andra eleverna och också att få bukt med den mobbning som förekom i skolan.
Sopat under mattan
Den förälder som har drivit den här frågan till rättegång säger att hon upplever att det var meningen att ärendet skulle sopas under mattan och att rektorn skulle få fortsätta sitt jobb utan någon extern utredning.
-Det är jätteskrämmande och hon frågar sig om det får gå till på det här sättet. Alla känner alla i Jakobstad säger hon och de som är högst uppe skyddar varann.
Hon ifrågasätter också bildningsdirektör Jan Levanders agerande i frågan utifrån det här perspektivet.
- Det här är grova anklagelser mot mig och jag hoppas att de också upprepas i rätten så får vi se på saken sen, säger bildningsdirektör Jan Levander
Dom i sommar
Åtta rättegångsdagar i maj är reserverade för fallet och enligt planerna skulle domen falla i slutet på juni. Troligen kommer domen först i augusti på grund av omändringar i datasystemen i tingsrätterna i landet och den processen fördröjer domslutet.
Den åtalade rektorn har varit omplacerad i andra uppgifter på bildningsverket och inom idrottssektorn och har inte arbetat som lärare och rektor efter att fallet polisanmälts.