Nu ska Karlebypensionärerna upp ur soffan. Flera hundra personer inbjuds att delta i ett projekt som kartlägger deras kondition.
Efter testet får deltagarna träna i tre månader och sedan testas de igen.
- Jag förväntar mig bättre styrka, jag förväntar mig att de säger att nu är de inte längre andfådda då de går i trappan, säger fysioterapeut Gerd Laxåback på universitetscentret Chydenius.
Det är universitetscentret som kommer att utföra testerna och Laxåback säger att träning två till tre gånger i veckan räcker för att man ska se en tydlig förbättring.
Ett av målen med projektet är att motivera deltagarna att fortsätta träna och må bättre. Antalet 65-åringar ökar från 600 till 1700 de närmsta fem åren i Karleby. Om befolkningen inte blir friskare räknar man med att kostnaderna för äldreomsorgen fördubblas på 20 år.
Tester innehåller flera olika delar, bland annat testas balans, styrka och syreupptagningsförmåga. Blodtryck, fetthalt och midjemått samt livsstil utreds också.
Testet en exportprodukt
Konditionstestet är resultatet av samarbete mellan universitetscentret Chydenius och några företag i Karleby. Numera exporteras testet världen över. Just nu körs testet i Sverige och Tyskland och man samarbetar med till exempel Australien och Japan.
Gunvor och Seppo Rannanpää var med om ett pilotprojekt på universitetscentret för tre år sen och sedan dess har de tränat på gym en gång i veckan.
- Det är aldrig för sent att börja träna, och nu är man smidigare på något sätt, säger de.
Paret Rannanpää tycker att målgruppen över 65-åringar är perfekt, för dagens pensionärer är inga åldringar som bara vill sitta hemma. Att träna ger också nya sociala kontakter.
Karleby stad och Mellersta Österbottens förbund finansierar projektet som kallas Profy 65+.