För hockeyspelarna Erik Riska och Tim Ekman samt tränaren Kaj Ekman är finskan inget stort problem. De har lärt sig att våga prata utan att vara rädd för att säga fel tack vare idrotten.
- Nu för tiden pratar jag helt okej finska. Grammtiken jag lärde mig i skolan är visserligen en grund men det är tack vare militärtiden på finska och ishockeyn som jag idag pratar nästan bara finska, säger Riska.
#fattafinskan
Yle Österbotten granskar skolfinskan.
Har du åsikter? Dela med dig i vårt webbformulär.
Det här har vi gjort hittills:
Lärde sig finska tack vare idrotten
Skolan kunde ta modell av finskundervisningen för invandrare
Finskan är en favorit i Övermark
Finska också i andra skolämnen
"Språkkunskap är en lätt börda att bära"
"Mindre grammatik, mer praktik!"
Handdockor hjälper barn att lära sig finska
Skolfinskan var långt från vardagen
Tyck till om skolfinskan!
I Vasa ishall går en stor del av träningarna på finska. Det gäller också för juniorerna.
- Många av juniortränarna är tvåspråkiga och vi kan ta det skilt på svenska om det är någon som inte hänger med, säger tränaren Kaj Ekman som lärt sig den praktiska finska han kan tack vare idrotten och arbetet.
Gemensamt mål blir gemensamt språk
- Jag möter många människor via ishockeyn, när vi spelar i samma lag har vi ett gemensamt mål och då gäller det att kunna kommunicera för att uppnå målet, säger Riska.
Junioren Tim Ekman har spelat ishockey i tre år.
- Jag har lärt mig mycket finska genom att spela ishockey. Det jag kan prata om på finska är sport.
Tim Ekman tycker inte att det är något fel på den finskundervsining han lär sig i skolan.
- Det pratas mer finska än svenska på träningarna och det är bra så att jag kan lära mig finska.
- Det är lägre tröskel att våga prata finska när juniorerna känner varandra och har roligt tillsammans. Sonen Tim pratar kanske inte så mycket finska än men han har många i samma lag som pratar finska. De skämtar och har roligt och det gör inget att det inte är ordentlig finska. Det är det viktigaste, säger Kaj Ekman.
Efterlyser språkutbyte
Erik Riska säger att han i den finskundervisning han fick i skolan lärde sig mest grammatik.
- I en diskussion kan du inte börja fundera på grammatiken. Du måste våga prata om du möter någon som inte pratar svenska.
Han säger att han i skolan nog var med om praktiska diskussionsövningar men det var med en annan elev som han visste hade svenska som modersmål. Han menar att det då var för lätt att gå tillbaka till finskan trots att det var finska de skulle prata.
- Jag skulle vilja se mer utbyten mellan skolor över språkgränserna att du kan få öva på finskan med någon som inte kan svenska.
Riska säger att det är individuellt vad du vågar prata.
- Jag lever med inställningen att inte ge pikar om någon säger fel. Det sätter spår, vilket det har gjort för mig. Det är bra för våra juniorer som Tim att de har inställningen att det inte gör något om de säger fel.
- Jag har inte hört någon pika någon om att säga fel här i ishallen. Skulle det ske ingriper vi tränare, säger Kaj Ekman.