![](http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1600,h_899,c_crop,x_0,y_27/w_360/v1412090243/14-svyle-193094542ac91ad43ba.jpg)
Det var i november ifjol som Christine Nygård lämnade in en motion om att kommunen skulle underteckna den europeiska deklarationen om jämställdhet. Samarbetskommissionen och huvudförtroendemännen har också fått uttala sig.
Slutsatsen i beredningen blev att ett undertecknande kräver ett resurskrävande arbete gällande analyser, statistikföring, konsekvensbedömningar. Det klarar en liten organisation inte av heter det i beredningen.Hellre prioriterar man finländsk lagstiftning som berör eller tangerar jämställdhetsfrågor framom nya frivilliga åtaganden. Med andra ord det är för arbetsdrygt att implementera den europeiska deklarationen om jämställdhet inom ramen för kommunens organisation.
Kommunstyrelsen beslöt att i dagsläget omfatta de allmänna målsättningarna och principerna i den europeiska deklarationen, men att inte underteckna deklarationen med dess förbindelser. Kommunstyrelsen beslöt att i tillämpliga delar beakta deklarationen vid uppdateringen av kommunens jämställdhetsplan.
Kommunstyrelsen beslöt att behandlingen av motionen fortsätter och återkommer till ärendet år 2016. Beslutet tillkom efter omröstning där rösterna föll 8-3. Minoriteten ville att kommunen skulle underteckna deklarationen.
Ett antal österbottniska kommuner har inte ens tagit sig an frågan än. Det gäller Kronoby, Vörå, Kaskö och Kristinestad samt Laihela och Storkyro.
Sex österbottniska kommuner har skrivit på. De här sex är: Vasa, Korsnäs, Närpes, Jakobstad, Nykarleby och Pedersöre.