Den nionde mars är det exakt 130 år sedan Röda Korset ordnade sin första första hjälpen kurs. I dag ordar Röda Korset hundratals kurser i första hjälpen för både arbetsplatser, föreningar, skolor och privatpersoner. Och mycket har hänt när det gäller första hjälpen på 130 år konstaterar sjukskötare Isabella Olli som drar kurser.
- Direktiven har ändrats en hel del bland annat när det gäller återupplivning tack vare forskningen. För 130 år sedan hade man den återupplivade på mage och stod på ryggen, säger Olli.
Första hjälpen kan vara allt från att ta hand om småsår och skavsår till direkt livsuppehållande åtgärder i väntan på ambulans. Och alla kan åtminstone ringa 112.
Hittar man en livlös person skall man börja med att försöka väcka personen genom att skaka om den och tala högt till den. Om inga livstecken kan skönjas skall man genast ringa efter ambulans. Viktigt är också att med en gång kolla andningen och öppna luftvägarna.
- Man kan se om bröstkorgen höjs och sänks och om man känner andningen. Om ingen andning känns skall man genast påbörja hjärt- lung- räddningen, säger Olli.
I hjärt- lung- räddningen trycker man 30 gånger på bröstbenet och blåser två gånger in i munnen. Enligt Olli behöver man inte vara speciellt rädd för att man ska skada den man försöker rädda även om man inte är en van livräddare.
Efter att ha gått en första hjälpen kurs på 16 timmar borde man åtminstone behärska de mest grundläggande när det gäller att hjälpa en medmänniska i nöd.
- Just den livräddande första hjälpen är det vi brukar poängtera med hjärt– lung- räddningen, framstupa sidoläge om personen är medvetslös, att öppna luftvägar, ringa 112 och stilla blödningar, säger Olli.
Första hjälpen kommer speciellt att uppmärksammas i Vasa i samband med antirasismveckan, vecka 12. Då ordnar Röda Korset i Vasa första hjälpen demonstrationer på olika håll i centrum.