![](http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1600,h_900,c_fill,g_faces/w_360/v1424333520/14-svyle-21361954e4e81d98ce6.jpg)
Larsmo fick ett oförtjänt dåligt rykte när kommunen valde att inte skriva på deklarationen om jämställdhet. Färre än hälften av kommunerna i Österbotten har skrivit på.
I början av februari i fjol röstades den europeiska deklarationen om jämställdhet ned av Larsmos kommunstyrelse med siffrorna 6-3.
Det blev starten på en debatt om konservatism.
Hoppas att alla ska skriva på
Och ett antal österbottniska kommuner har inte ens tagit sig an frågan än. Det gäller Kronoby, Vörå, Kaskö och Kristinestad samt Laihela och Storkyro.
Sex österbottniska kommuner har skrivit på, enligt Ann-Sofi Backgren, medlem i landskapsstyrelsen vid Österbottens förbund som strävar till att få alla österbottniska kommuner att skriva på deklarationen.
Jag hoppas fortfarande att vi ska kunna vara det första landskapet där alla skrivit på.
De här sex är: Vasa, Korsnäs, Närpes, Jakobstad, Nykarleby och Pedersöre.
Österbotten kunde vara föregångare
Dessutom har Korsholm, enligt Ann-Sofi Backgren, en process på gång kring deklarationen.
I ett första skede hade Österbottens förbund hoppats på att alla de femton medlemskommunerna hade skrivit på under år 2014. Nu siktar Ann-Sofi Backgren inte längre lika högt.
- Jag hoppas fortfarande att vi ska kunna vara det första landskapet där alla skrivit på. Senast år 2018, hoppas jag. Men som sista mål säger jag år 2020. Jag hoppas att både Malax och Larsmo kommun ska ompröva sina beslut. Jag tycker inte att man ska behöva se så svartvitt på den här frågan.
"Inte så dåligt"
I dagsläget har alltså sex av de österbottniska kommunerna skrivit på. I hela landet har 15 kommuner skrivit på, enligt de uppgifter som Backgren har.
- Så inte kan vi vara helt missnöjda med landskapets insats, säger Ann-Sofi Backgren.
Läs också:
Larsmo säger nej till jämställdhet
Malax vill inte skriva under deklaration om jämställdhet