Quantcast
Channel: Österbotten | svenska.yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 40098

Egen örtagård är mödan värd

$
0
0

Solen skiner från en klarblå himmel och luften dallrar av värme. Insekterna surrar och luften är mättad av dofter. Jag går från planta till planta, doftar, krossar blad mellan fingrarna och doftar igen, drar med handen över växtligheten. Den ena plantan doftar starkare än den andra. Det är något magiskt över örtagården. Jag känner historiens vingslag, mättas med syn- och doftintryck och själen vilar – det här är min örtagård!

Att odla örter både som läkemedel och kryddor har mycket långa anor. Vi kan gå tillbaka till klosterträdgården, som kan anses som trädgårdsodlingens ursprung. I klosterträdgårdarna odlades örter i läkemedelssyfte och som kryddor men man odlade även växter i dekorationssyfte. Klostren har haft en mycket viktig roll i spridandet av kunskap och utbildning. Munkarna och nunnorna odlade för eget behov men de spred även kunskapen till samhället runtomkring. Från Norden reste man för att hämta kunskap från kända kloster ute i Europa och tog med sig både odlingskunskap och växter tillbaka. Kunskapen spreds sedan bland befolkningen, först till prästboställen och högreståndshemman men småningom också till gemene man.

Örter älskar sol och värme

Då du väljer ut en plats för din örtagård skall du komma ihåg att örter älskar värme och skydd, så platsen får gärna vara varm, solig och i lä. Det gillar också insekterna som örterna dra till sig. Placera alltså gärna örtagården nära en vägg eller en häck. Du kan också bygga en stenmur eller ett staket till skydd för örtagården.

Jorden får gärna vara varm och ha en god dräneringsförmåga. Morän- och sandblandade jordar lämpar sig väl. Lerjordar är tunga, kalla och dåligt dränerade och bör blandas upp med t. ex sand för att bl. a få bättre dränering. Organiska mulljordar torkar lätt ut och innehåller ofta mycket näring. För att örterna skall trivas i sådana jordar kan man tillföra både lera och sand. Upphöjda odlingsbäddar är varmare än markbäddar. Odla därför gärna dina örter i olika typer av odlingslådor, upphöjda bäddar, krukor och liknande.

Vi valde vide

Vi valde att anlägga vår örtagård i en videkonstruktion, en form av fyra båtstävar – en för varje väderstreck. Vide är ett gammalt traditionellt material som har använts genom århundradena för olika konstruktioner i trädgården. Vide används t. ex i England, både som vindskydd, växtstöd och odlingslådor ännu i dag.

Det du behöver om du vill anlägga en örtträdgård i en videkonstruktion som liknar den på Strömsö är rundstav med en diameter på 30 mm ( ju grövre vide desto tjockare rundstavar behövs) , brun eller svart markduk, ett järnspett och vide. Du kan välja mellan färskt och torkat vide.

Vi flätade vår konstruktion i färskt odlat vide. Det odlade videt är längre än det vide som växer vilt ute i naturen. Ju längre videt är desto lättare går flätandet. Odlat vide finns att köpa i olika färger och grovlek. Om du inte har tillgång till odlat vide så kan du använda vilt vide. Välj då årsskott och sök så långa oförgrenade skott (så kallade piskor) som möjligt. Skörda det färska videt på våren innan bladknopparna börjar svälla (mars-april) och lagra videt inlindat i plast för att förhindra att det torkar. En snödriva på norrsidan av huset eller en jordkällare är en bra förvaringsplats.

Gör så här:

  • Jämna ut marken på platsen du valt för din örtagård.
  • Mät ut och rita formen på din örtagård.
  • Såga till rundstavarna i lämplig längd. Räkna med att slå ned rundstaven ca 30-50 cm i jorden + höjden på den tilltänkta konstruktionen + någon centimeter extra. Spetsa ena ändan på rundstaven med yxa eller kniv.
  • Slå ner rundstavarna med ca 30-40 cm mellanrum, 3-4 stycken per meter. Tätheten varierar beroende på videts tjocklek - ju tjockare och längre vide desto längre mellan rundstavarna.
  • Om du väljer att göra en liknande form på din videkonstruktion som vi gjorde, börja då med att slå ned rundstav ut i spetsarna på "båtstäven" och i den tänkta inre cirkeln för att få konturerna på formen, fyll sen ut mellanrummen.
  • Börja fläta från stävens spets, inåt ( en båtstäv i gången), hela varvet runt, varv efter varv.
  • Lägg alltid den tjockare ändan av videt i stäven för att få konstruktionen att bli högre i utkanterna än i mitten.
  • Fortsätt att fläta till önskad höjd. Om videt är mycket tunt kan du fläta med dubbla videpiskor.
  • Om du har problem med att få videt att hållas i stäven kan du fästa det med små spikar i rundstaven.
  • När du har uppnått önskad höjd, knipsar du bort alla ändor som sticker ut och jämnar till videändorna i båtstävarna.
  • Täck konstruktionen invändigt med markduk.
  • Fyll konstruktionen med mylla och klipp bort eventuell markduk som sticker upp.

Dags för odling

Vi använde samma matjord som i potageren ( länk här till I en potagere möter nyttan skönheten) men vi gödslade mycket försiktigt för att inte få en för kraftig mylla. De mera stillsamma och örterna med en inte alltför stark tillväxt och ”ivriga” rötter planterade vi i videkonstruktionen och de mera ”vildsinta” örterna, med stark drift till spridning och ”ivriga” rötter, planterade vi i gamla bildäck som vi skurit till och vänt ut och in.

Det man skall tänka på när man odlar örter, förutom att platsen är varm och skyddad, är hur höga och vida örterna blir. Det kan vara bra att plantera de högsta i mitten eller längst bak. Plantera gärna ettåriga örter i grupper så att det går lätt att ersätta dem följande säsong. Och så skall man ju naturligtvis välja örter utgående från eget intresse och behov. Odla de kryddor du tycker om att använda i matlagningen och de örter du använder för att upprätthålla och stärka din hälsa. Följ med tillväxten och skörda örterna kontinuerligt, de som odlas för bladens skull har mest smak och arom just innan de går i blom. Många fleråriga örter är rätt känsliga för kyla så täck dem gärna till vintern med granris eller fiberduk. Ett tjockt snötäcke är den bästa naturliga isolering som finns.

Owes växtval, örter:

  • Åbrodd, Artemisia abrotnum
  • Trädgårdstimjan, Thymus vulgaris
  • Mejram, Origanum majorana
  • Kyndel, Satureja hortensis
  • Isop, Hyssopus officinalis
  • Krypmalört,Artemisia schmiditana `Nana`
  • Oregano, Origanum vulgare
  • Fransk dragon, Artemisia dracunculus
  • Kryddsalvia, Salvia officinalis
  • Sibirisk hjärtstilla, Leonurus sibiricus
  • Läkevänderot, Valeriana officinalis
  • Pepparmynta, Mentha x piperita
  • Libsticka, Levisticum officinale
  • Johannesört, Hypericum perforatum L.
  • Kamomill, Matricaria recutita L.

Egna örter är mödan värd

Våra långa, ljusa sommarnätter och vårt relativt svala klimat gör att örterna vi odlar på våra breddgrader blir mycket aromatiska och smakrika. Jag vill gärna ha mina örter i nära anslutning till köket. Den största njutningen är när jag mitt i matlagningen kan sticka mig ut och plocka de örter jag behöver just då - det är någonting magiskt med en egen örtagård!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 40098

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>