![](http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1600,h_900,c_crop,x_0,y_148/w_360/v1425568597/14-svyle-21641854f8731eb7895.jpg)
Akutvårdare i Karlebyregionen åker på halkbanan vid Kemora i Vetil den här veckan. Där lär de sig att köra ambulans snabbt och säkert.
Bakgrunden är att det finns ambulansförare som helt saknar utbildning i att köra utryckningsfordon.
- Det finns akutvårdare, närvårdare och sjukskötare som kör ambulans, och vi arbetsgivare har ingen garanti för att de har övningskört i skolan. Så det är något vi måste ta itu med, säger förstavårdschef Oskar Hagström på Mellersta Österbottens centralsjukhus (MÖCS).
Pingisbollar som patient
Då vårdarna övningskör har de fått ett fat med pingisbollar på båren bak i bilen. Bollarna ska helst inte flyga iväg.
- De hålls där om man kör som folk. Men genast då man plötsligt ska väja eller bromsa så flyger de iväg. Det visar lite hur det känns för patienten att åka med oss, säger fältchef Pekka Kainu.
Ambulansföraren måste tänka på säkerheten både för patienten och medtrafikanterna. Enligt Kainu händer det ofta att övriga bilister gör något oväntat då de ser en ambulans.
- Det händer dagligen då man kör utryckningsfordon. Man tvingas väja plötsligt och förutse olika situationer.
På Kemora övar vårdarna bland annat att väja, tvärbromsa och köra i isiga kurvor.
Steget före med 3 ton
Alla 80 anställda ska få teori och praktik. Målet är att inga ambulanser från Mellersta Österbotten ska hamna i olyckor.
- Vi behöver vara steget före, kunna läsa trafiken och visa åt medtrafikanterna vart vi är på väg, säger Hagström.
En ambulans väger ungefär 3-3,5 ton.
- Det är bra att vi får testa hur bilen uppför sig i extrema situationer, säger Kainu.
Lagstiftningen säger inget om hur hårt en ambulans får köra. Akutvården i Mellersta Österbotten har en intern regel, man får köra max 30 över hastighetsbegränsningen.
Läs också: Aktuvårdare ska ut på racerbanan