Trafikminister Merja Kyllönen (VF) stöder planerna på att bygga ett nytt fartyg som börjar trafikera mellan Vasa och Umeå. Fartyget ska vara miljövänligt och klara sig i svåra isförhållanden. Fartyget beräknas kosta 85 miljoner euro.
En arbetsgrupp som har funderat på Kvarkentrafikens framtid överräckte sin rapport till minister Kyllönen i dag, och fick alltså direkt positiv respons.
Ministern berömde planerna särskilt för att de utgår från användarnas behov, och för att fartyget ska uppfylla de strängaste miljökraven inom sjöfarten. Bränslet vore av allt att döma flytande naturgas.
Minister Kyllönen lovar driva på de övriga ministrarna så att Finlands andel av investeringen tryggas. Regeringensprogrammet säger att trafiken ska tryggas. Hon utgår ifrån att ett beslut om Kvarkentrafiken tas inom sex månader. En möjlig tidpunkt är regeringens förhandlingar om budgetramarna för de följande fyra åren, någon gång i mars.
Sverige har de senaste åren inte gett pengar för Kvarkentrafiken. Ministern är hoppfull att det nu sker en ändring då trafiken inte längre ska drivas av ett privat företag. Mikael Öhlund, stadsdirektör i Umeå, pekar på en attitydförändring på den svenska sidan.
- Vi har haft en lite längre process, men nu börjar det lossna. Det är mer positiva tongångar på svenska sidan, man förstår betydelsen. Nu tycker jag att vi är på rätt bana, säger Öhlund.
Nybygge lösning på lång sikt
Finland stöder nu Kvarkentrafiken med 250 000 euro årligen. Men det nuvarande fartyget är långsamt och klarar sig dåligt i svåra isar, vilket gör trafiken osäker. Också kostnaderna till isbrytarna är betydande.
Ett nytt fartyg beräknas kosta omkring 85 miljoner euro. Tanken är att fartyget skulle ägas och drivas av det rederi som städerna Vasa och Umeå har grundat och att statens bidragsgivande ska upphöra.
Fartygsanskaffningen måste i praktiken handla om ett nybygge, eftersom det annars är svårt att få till exempel EU-stöd. Enligt beräkningarna ska olika EU-stöd täcka cirka 40 procent, 35 miljoner av nyinvesteringen, Finland och Sverige vardera skjuta in 20 procent, omkring 17 miljoner, och Vasa- och Umeåregionen tillsammans resterande 20 procent.
Arbetsgruppen betonar Kvarkentrafikens betydelse regionalt, den är viktig för regionens näringsliv. De understryker också den internationella betydelsen, bland annat är förbindelsen en del av Europaväg 12. Färjförbindelsen erbjuder en 800 km kortare rutt än landsvägen runt Bottenviken.
En bilfärja har trafikerat över Kvarken i närmare 50 år. När den skattefria försäljningen slopades år 1999, rasade passagerarmängden från cirka en miljon till kring femtiotusen årligen. RG-Line som har skött Kvarkentrafiken gick i konkurs år 2011. RG Line förväntas lägga ner trafiken under hösten. Efter det tar rederiet som Vasa och Umeå stad har grundat över verksamheten.