Privata vårdhem i Jakobstadsregionen kan tvingas lägga ner sin verksamhet. Stödet till dem finns med på social- och hälsovårdsnämndens slaktlista för nästa år.
Genom att dra in stödet skulle kommunerna spara en halv miljon euro. Totalt måste nämnden spara 2,5 miljoner euro.
Det är inte realistiskt att ta bort stödet
Bo Kronqvist är styrelseordförande för "De gamlas hem" som upprätthåller Florahemmet i Nykarleby. Han säger att han först blev paralyserad när han hörde förslaget, men att han sedan kom fram till att det inte är realistiskt.
- Om vi skulle förlora stödet skulle vi tvingas lägga ner verksamheten. Då skulle det bli på social- och hälsovårdsverkets ansvar att omplacera de drygt 30 personerna som bor på hemmet.
Öronmärkta pengar
Bidraget som Florahemmet får från Nykarleby är kring 24 euro per dygn och person. Det är mindre än vad vårddygn i allmänhet kostar.
Kommunerna borde fråga invånarna vilken service de vill ha kvar
- Pengarna som Florahemmet får är öronmärkta för ändamålet och det är bara stadsstyrelsen som kan ta dem i från oss. Därför är det inte realistiskt att man skulle kunna ta pengarna ifrån oss så länge staden vill att vi sköter verksamheten, säger Bo Kronqvist.
Också Hedbo i Pedersöre får kommunalt stöd, men där ville man på onsdagen inte kommentera sparförslaget.
Social- och hälsovårdsdirektör Pia Vähäkangas säger att förslaget är ett försök att behandla alla privata serviceproducenter jämlikt.
- Det vore kanske bättre att stödet skulle komma direkt från kommunerna och inte via social- och hälsovårdsverket. Då kan kommunerna själva välja vad de vill satsa på.
Kommunerna borde fråga invånarna
Det finns många olika förslag på hur kommunerna i Jakobstadsregionen skulle kunna spara pengar inom vården.
Ett förslag är att stänga röntgen och begränsa jouren i Nykarleby. Ett annat att slopa fritidsverksamheten för personer med funktionsnedsättningar och minska antalet stödpersoner för dem.
- Det är svåra frågor. Man bör fråga sig vilken typ av service kommunerna ska upprätthålla och vad man ska sluta med. I kommunerna borde man diskutera med invånarna om vad man vill ha kvar, säger Vähäkangas.
Efter kommunalvalet, den 30 oktober, fattar nämnden beslut i ärendet. Fram tills dess kommer nämnden att reda ut vad sparåtgärderna betyder i praktiken.
En stor punkt på nämndens slaktlista är BB i Jakobstad. Här kan du läsa kommentarer på den nyheten.