I Österbotten är energibolagen villiga att satsa på kärnkraft. Vasa elektriska, Karleby energi samt Katternö som samlar elbolagen i Jakobstadsregionen vill alla ha mera kärnkraft.
Ingen verkar tro att förnyelsebara energikällor kommer att kunna ersätta kärnkraftselen inom en överskådlig framtid.
I Vasa och Karleby har man anmält intresse för att delta i utredningen av Olkiluoto fyra, trots alla problem med det pågående bygget av trean. I Jakobstadsregionen var elbolagen bakom Katternö bland de första att starta Fennovoima.
Störst på kärnkraft är Vasa elektriska. Nästan 40 procent av elen produceras med kärnkraft. Karleby energi har 21 procent och Katternö 11 procent. Tillsammans täcker de Österbotten från Karleby till norra Närpes plus några finska inlandskommuner. Går kärnkraftsplanerna i lås kommer kärnkraft att tända fler lampor än någonsin i Österbotten.
- Vi är tvungna att hitta ersättande el för skrotfärdiga kolkraftverk, säger Kaj Skåtar som är styrelseordförande i Vasa elektriska.
Det har också Katternös vd Stefan Storholm sagt. Kolkraften är på väg bort och något annat måste komma istället. Skåtar säger att tyskarna kommer att ångra sitt förhastade beslut. Det kommer att kosta dem skjortan.
Också vindkraft intresserar energibolagen
Parallellt med kärnkraften gör bolagen också satsningar på förnyelsebar energi. Man bränner biobränslen, avfall och satsar på vindenergi. Men det är långt kvar innan man ens är nära energimängderna man får från kol, torv och kärnkraft. Till exempel i Karleby ger vindenergin 1 procent av elen, hos Katternö 0,5 procent och i Vasa såldes 2,4 procent som miljövänlig el. Ändå satsar alla tre på vindkraftverk. Kanske mest Vasa elektriska som innehar 40 procent av aktiestocken i EPV Tuulivoima.
EPV Tuulivoima kommer troligtvis att bli landets största vindkraftsproducent. Nu söker man ny reglerkraft när kolkraften avvecklas, säger Skåtar. I Vasa finns planer på att ta in flytande naturgas med fartyg. Wärtsilä är med på ett hörn. Det hela ska sluta i en ombyggd dieselmaskin med generator.
- Vi är ganska långt med planerna men var den byggs får jag inte uppge, säger Skåtar.
Ny kompenserande elproduktion för vindstilla dagar söker också andra elbolag.
För ägarkommunerna har elbolagen länge varit en bra affär. Bäst ifrån sig gör Vasa elektriska som kan förse Vasa stads kassa med mellan 11 och 13 miljoner per år. Det är nästan 1,5 procent på skattöret, säger Skåtar.