Tre mästerskap på fyra säsonger har skapat en svårslagen vinnarkultur inom Mestis-klubben Vasa Sport. Laget vill naturligtvis motarbeta stagnation och undvika att för evigt bli stämplat som Finlands 15:e bästa ishockeylag.
- Drömmen om ligaspel lever, men vi pratar inte om det just nu inom laget. Det är en tidsfråga om avancemanget till ligan kommer eller inte, men just nu jobbar vi med att få laget att fungera ihop för att för det första nå slutspelet i årets tuffa serie, säger Räsänen och tonar ner favoritskapet.
Unik vinnarkultur
- Vinnarkulturen inom organisationer är A och O för oss i laget. Man vågar tro på seger i alla lägen. När man vågar tro på seger gör man rätt beslut som gör att man vinner. Det är oerhört viktigt för oss här i Vasa, belyser Erik Riska.
Riska var med och vann mästerskapet våren 2012 och även med om kvalförlusten mot Ilves med 1-4 i matcher.
- Just nu fokuserar vi på att vinna Mestis. Inget annat, förklarar Riska.
Hård konkurrens
- Vi har ett lag där kunnandet finns kvar. Det är bara namnen som ändrat, säger Riska.
- Laget är ungt och har stor potential. Vi har ett bra lag på benen, men det återstår mycket jobb och det är sist och slutligen små saker som avgör om man skall nå den absoluta toppen säger Kim Nabb.
Bygga långsiktigt med ekonomin i skick
- Rent ekonomiskt var fjolårets vinst ändå var över 300 000 euro. Det är ett bra resultat för vilken idrottsförening eller -klubb som helst i dessa tider. Dessutom för framgången med sig både pengar, publik och sponsorer. Det finns företag i nejden som ser nyttan i att vara en del av det som Sport håller på att bygga upp och som redan nu skjuter in pengar. Jag är övertygad om att det finns en beredskap bland vissa stora sponsorer att skjuta in mera vid ett eventuellt ligaavancemang. Den biten är ganska långsiktigt planerad och i ganska bra skick just nu, säger Nyberg.
Pasi Räsänen är medveten om att hela organisationen måste nå upp till liganivå för att man skall kunna bygga upp en långsiktig tillvaro i ishockeyns finrum. Han exemplifierar gärna med Kärpät i Uleåborg och KalPa i Kuopio då han talar om organisatoriskt långbygge och vikten av tålamod.
- Om organisationen inte är redo för ligan är det lönlöst att gå upp. KalPa och Kärpät byggde länge och väl under många år och spelar idag med miljonbudgetar. Den ekonomiska basen är en stor bit i vårt helhetspussel, belyser tränaren Räsänen.