
Polisen i Österbotten överväger kameraövervakning på allmänna platser i bostadscentra som är mera avsides. Det här kunde enligt polisen vara ett sätt att öka känslan av trygghet på orter som det tar länge för polisen att ta sig till.
Det kan ta upp till en timme för polisen att komma fram till utkanten av Österbottens polisdistrikt.
Överkonstapel Erkki Kerola vid Österbottens polisinrättning påpekar att tekniken för övervakningskamerorna har gått framåt markant. Kamerorna har också blivit billigare.
- Det skulle kanske öka medborgarnas känsla av trygghet om kameror placerades i bostadscentra på mera avsides områden, säger Kerola.
Enligt Kerola har ett samarbete med kommunerna redan inletts och en diskussion om kameror på allmänna platser har förts med kommunernas beslutsfattare. Fler kameror skulle också hjälpa polisen att reda ut brott.
I Vasa där polisen och staden redan har ett samarbete har man mycket goda erfarenheter. Där har polisen placerat ut ett 20-tal kameror som polisen övervakar.
Lek inte hjälte
De ökade antalet bostadsinbrott oroar framförallt egnahemshusägare. Om närmaste polispatrull är 100 kilometer bort tar det frustrerande länge innan polisen är på plats.
Erkki Kerola avråder ändå husägare från att försöka reda upp situationer själva och agera hjältar.
- Speciellt då det är frågan om utländska brottsligor ska man vara mycket noga med att först se till att ens egen hälsa och säkerhet är tryggad innan man börjar fundera på sin egendom. Sannolikheten är stor att de som gör inbrottet är beredda på motstånd, säger Kerola.
Vad skall man då göra?
Om någon bryter sig in i ens hus då man själv är hemma råder polisen husägaren att i mån av möjlighet göra observationer både när de gäller inbrottstjuvarna och de fordon tjuvarna använder sig av.
- Alla kännetecken och till exempel språk inbrottstjuvarna pratar är en bra hjälp för polisen då brottet skall redas ut. Med mobilen kan man också ta foton eller filma om man kommer åt, säger Kerola.
Det viktigaste är ändå att så fort som möjligt ringa nödcentralen på numret 112.
Polisen hinner inte alltid fram
När det gäller ett inbrott kommer polisen alltid till platsen, förre eller senare. Men när det gäller mindre förseelser blir det allt vanligare att polisen inte alls kommer till platsen för att undersöka.
- Tyvärr har antalet sådana uppdrag ökat markant sedan år 2008. Om nödcentralen inte skickar en patrull till platsen beror det på att uppdraget inte är brådskande, säger Kerola.
Orsaken kan då enligt honom vara att det antingen inte finns någon patrull som kan skickas till platsen eller så bedömer man att situationen kan skötas på annat sätt.
Kerola medger att det här kan vara en orsak till att tröskeln för att anmäla brott höjs. Människor börjar tänka att det inte lönar sig att anmäla mindre förseelser till polisen eftersom polisen ändå inte kommer på plats.
- Vi har märkt att om en patrull rört sig på ett mer avsides område har kontakterna till nödcentralen klart ökat just från den orten. Att polisen syns har betydelse, säger Kerola.
Elina Kaakinen, Yle Pohjanmaa