
Maria Palm leder stadsstyrelsen i Nykarleby de följande två åren. Hennes aktiva samhällsengagemang fick sin början i en Hem och skola förening i Nykarleby.
Maria Palm (SFP) tar över ordförandeskapet i stadsstyrelsen i Nykarleby efter mångårige ordföranden Jan-Erik Högdahl (SFP). Maria Palm är återflyttare och hon har bott i Nykarleby i tolv år. Hon har varit med i fullmäktige i sex år.
Hon har tidigare också varit egenföretagare som R-kiosk köpman i Nykarleby, numera är hon ekonom på Kristliga folkhögskolan i Nykarleby.
Kommunalpolitiken lockade
Det var i kommunalvalet 2008 som Maria Palm första gången ställde upp. Det var avtalat från första början efter senaste kommunalval att det blir rotation på stadsstyrelseposten efter halva loppet. Maria Palm var viceordförande under de två första åren och hon ser Jan-Erik Högdahl som en mentor i sammanhanget.
Maria Palm räknar med att hon blir aktivare åtminstone i utbildningsfrågor än vad hennes företrädare har varit och också ser mera på en vision för staden Nykarleby.
Nykarlebys roll i regionen
Maria Palm kommer liksom sin företrädare att se till Nykarlebys bästa och vara aktiv i samarbetsnämnden. Grundinställningen i Nykarleby är en självständig kommun.
- Vi måste se till i vilka frågor vi vill självständiga och i vilka vi vill samarbeta, säger Maria Palm.
- Samarbete behövs i Jakobstadsregionen, vi är för små för att klara oss själva.
Gnisslar det i samarbetet?
Nykarleby diskuterar gymnasiesamarbete förutom med gymnasierna i Jakobstadsregionen också med Vörå, Nykarleby ville i ett skede säga upp avtalet kring musikinstitutet och social-och hälsovården med Jakobstad. Nu senast har Nykarleby och de övriga kommunerna inom värdkommunen för social-och hälsovårdssamarbetet haft olika åsikter om helgjouren vid hälsovårdscentralen i Nykarleby.
- Jouren är viktig för Nykarlebyborna men jag uppfattar inte idag att vi har så mycket gnissel, vi har olika åsikter och diskussioner som tas upp, säger Maria Palm.