Får man använda bioavfallspåsar? Kan man hälla soporna direkt i kärlet? Kan man få längre tömningsintervall på sophämtningen om man komposterar själv? Hur gör man en egen kompost?
Man får inte använda bioavfallspåsar eftersom de blir till klister i våra maskiner.
Komposter är som husdjur. De behöver mat, vatten och kärlek.
Det var några av de frågor som lyssnare/webbläsare skickade in när vi efterlyste frågor till Nina Lindman och Tessa Turtonen från Stormossen angående kompostering och den nya sophanteringen.
Reglerna för den nya sophanteringen träder i kraft 1.9. Från och med då ska radhus- och höghusinvånare sortera enligt bioavfall och brännbart avfall. De gamla benämningarna köks- och grovavfallen finns inte längre.
I bioavfall ska sådant som bryts ned och blir mylla, bland annat matrester. Resten ska till brännbart avfall. Förutom förstås glas, papper, metall, batterier och allt problemavfall.
- Det mest i gamla köks- och grovavfallet kan brännas i den nya sopförbränningsanläggningen. Det finns förstås vissa saker som inte brinner, som keramik och glödlampor. Men de gör inte heller skada, vårt system klarar av det. Men bioavfallet är för vått och det är inte energieffektivt att bränna, säger Lindman.
Nina Lindman svarar:
Jag förstod att man inte får använda bioavfallspåsar, eftersom de inte förmultnar helt pga något lim. Så enda alternativet är att använda papperspåsar (eller vikta tidningar), men de går ju sönder om man lägger i mycket våta matrester. Varifrån får man köpa 240 liters papperspåsar att sätta in i bioavfallskärlet? Eller kan man tömma bioavfallet direkt i kärlet, utan papperspåsar?
- Nej, man får inte hälla soporna direkt i uppsamlingskärlet. Avfallet fryser fast på vintern och då får man förstås inte bort soporna. Man får inte använda bioavfallspåsar, de är gjorda av majsstärkelse som förvandlas till klister i våra maskiner. Man måste använda papper. Vill man inte vika tidningar, kan man köpa papperspåsar. Det finns till exempel en rulle med 20 st som kostar två euro. Det finns 240 liters påsar, kolla med transportbolaget om du vill ha sådana i det stora uppsamlingskärlet.
Det kör sopbilar från många olika bolag här på vårt bostadsområde, vilket inte är särskilt miljövänligt. När skall avfallstransporterna börja koordineras via en offentlig upphandling områdesvis?
- Det håller jag med om att de kunde koordineras, men upphandlingen är en fråga för kommunerna.
Trots att en egnahemshusägare frivilligt komposterar bioavfallet får man ändå inte fritt komma överens med avfallstransportbolaget om längre tömningsintervall av det brännbara avfallet. Varför? Man borde väl belönas med lägre kostnader om man anstränger sig lite extra!
- Man får inte fritt bestämma hur ofta avfallskärlen ska tömmas, det är med en eller två veckors intervall. Men man kan ansöka om att få ett längre tömningsintervall av kommunen om man komposterar själv. Maxtiden är fyra veckor.
Hur stort problem anser du att kvicksilver i lågenergilamporna utgör? Att folk gör fel i denna fråga och slänger det bland vanligt avfall, det är ett som är säkert! Och inga myndighetsförklaringar om att det inte är något problem. Tack på förhand!
- Det kommer att bli ett stort problem ju mer vi använder lågenergilampor. Det är mycket viktigt att folk lämnar in dem till problemavfallsstationer. Vi ska inte ha kvicksilver bland soporna.
Tessa Turtonen svarar:
Hur gör man en egen kompost?
- En kompost är som ett husdjur. Den behöver mat, vatten och kärlek. Den får inte bli för torr och den måste tas om hand om, röras om varannan dag ungefär. Den måste ha syre för att fungera. Det är också viktigt att man har ett slutet kärl, annars får man problem med råttor.
Vad ska man börja med och behöver den mask?
- Man ska börja med ett material som redan börjat brytas ned, till exempel lägga gamla löv eller gräs i botten. Man behöver inte tillsätta mask, men vill ha man ha en riktigt effektiv kan man sätta dit vanliga daggmaskar till exempel. Men i en fungerande kompost finns och förökar sig larver, bakterier och andra djur naturligt.