Jakobstad går nu i genom städtjänsterna inom hälso- och sjukvården. Efter sammanslagningen av vården med grannkommunerna har staden tagit över 44 städanställda, de flesta på Malmska.
Vid årsskiftet övergår ytterligare 55 anställda, bland annat på bäddavdelningarna, i stadens tjänst.
- Det kommer att bli förändringar, men ingen förlorar jobbet, säger stadens städchef Annika Stenvik.
Av ytorna i de fyra kommunernas vårdinrättningar pågår städdimensionering för 10 000 kvadratmeter, lika mycket väntar på åtgärd.
Personalen kommer så småningom att informeras om hur jobbet kan förändras.
- Städning har blivit en av de mest granskade och forskade yrkena i Finland och vi är ljusår från hemstädning, säger Stenvik.
Allt har räknats ut i sekunder och kvadratmeter, men när man nu ser över vårdsektorn säger hon att där måste man tillåta mera luft i jobbet.
- Det finns så många oförutsedda händelser, spyor och urin, som inte schemaläggas.
Det var cirka 20 år sen Jakobstad började med städdimensionering. Då klarade en städare av 90 kvadratmeter per timme. I dag är man upp i 200 kvadratmeter.
Redskap och material har blivit bättre, men ibland upplever Stenvik att städningen är speciellt utsatt när det ska sparas pengar.
Större sjukfrånvaro bland städare
Att man rör sig på gränsen mellan ork och sjukskrivning syns också i statistiken. Ifjol var sjukfrånvaron bland städarna 7 procent av arbetsdagarna - bland stadens övriga anställda knappt fyra procent.
Året innan var sjukfrånvaron bland städarna hela 11 procent. På landsnivå har siffrorna varit ännu högre.
Efter att ha tagit över städarna inom vården kommer Jakobstad att ha 163 anställda inom städsektorn och omsätta 3 miljoner på årsbasis.
- Privata städfirmor har flera gånger närmat sig staden men den vägen vandrar vi inte, säger tekniska verkets chef Heimo Toiviainen.
Enligt städchef Annika Stenvik är kommunal städning i dag lika effektiv som privat.
Namnet städare tänker man byta. Åtminstone i Jakobstad ska det heta anstaltsvårdare i framtiden.