
Jakobstad kommer att spara bland annat genom att säga upp skolgångsbiträden. Det här har väckt protester bland rektorerna.
Rektorerna anser att det sparas alltför mycket inom skolsektorn. Ida Kronholm är rektor vid Kyrkostrand – Jungmans skola.
- Nedskärningar görs år efter år och småningom faller en stor andel resurser bort. Vad kostar det i slutändan när man skär i stöd och hjälp som vår finländska lag garanterar de här barnen?, säger Kronholm.
Vid Kyrkostrand – Jungmans skola finns också specialklasser för barn med gravare funktionshinder. Men många barn med lindrigare problem finns integrerade i vanliga klasser, där de har stöd av assistenter. Att integrera barn med speciella behov är inte möjligt utan skolgångsbiträde.
- Skolgångsbiträdet är a och o, det fungerar inte annars. Det kan vara avgörande för om de här barnen kan gå i skola överhuvudtaget. Och i Finland omfattas alla barn av läroplikten, säger Kroholm
Många olika sorts svårigheter
Eva Smeds är klasslärare för en grupp barn av vilka några behöver extra hjälp. I klassen finns också ett skolgångsbiträde.
- En situation som är väldigt vanlig är att ett barn med dålig impulskontroll inte kan klarar av att styra sig. Då är det bra att jag som lärare kan fortsätta undervisa medan biträdet kan rycka in och hjälpa och handleda den här eleven, säger Smeds.
Det finns också många barn som har svårigheter med att strukturera vardagen och då blir den knepig. De kan till exempel ha Aspergers eller liknande syndrom.
- Får inte de här barnen hjälp i skolan blir deras vardag väldigt kaotisk och svår, säger Smeds.
Barnen kan behöva hjälp vid övergångar, på rasten och i andra ostrukturerade situationer.
- Det är barnen som kommer i kläm utan skolgångsbiträden.