Antalet barnskyddsanmälningar har ökat kraftigt i Pedersöre och Nykarleby. I Pedersöre anmäldes nästan hälften fler 2011 om man jämför med året före. Det sätter press på socialarbetarna att hinna med alla anmälningar.
Det som tidigare har varit ett stadsfenomen har spridit sig till landsbygden. Man blir mera medveten.
Maria Aho
- Det är både positivt och negativt. Det som är bra är att folk kanske får lättare att få kontakt, det dåliga är att vi inte alltid hinner göra så grundligt arbete med alla familjer som vi skulle vilja göra, säger socialarbetare i Pedersöre.
Lundén säger att man behöver mer resurser, men det är också en strukturfråga.
- Olika myndigheter borde bli bättre på att samarbeta för att stöda de som behöver hjälp.
Enligt Lundén hinner man inte hjälpa föräldrarna i den utsträckning som man skulle vilja.
I Pedersöre gjordes 47 procent fler anmälningar 2011 än 2010. Totalt fick socialbyrån ta emot 117 anmälningar. I Nykarleby ökade siffran med 74 procent. Det betyder att 40 anmälningar gjordes 2011.
Ett stadsfenomen har spridit sig till landsbygden
Maria Aho, som är avdelningschef för familje- och vuxen socialt arbete tror att ökningen kan bero på en större medvetenhet i trakten.
- Det som tidigare har varit ett stadsfenomen har spridit sig till landsbygden. Man blir mera medveten. Tidigare har man kanske tagit väl hand om varandra på landsbygden och allt har inte kommit till kännedom. Vi har också uppmanat myndighetspersoner att ta kontakt om de ser något barn som ser ut att fara illa.
I Larsmo och Jakobstad har antalet anmälningar varit på ungefär samma nivå.