
Det är fortfarande omöjligt att nå det allmänna nödnumret om man ringer från delar av Karleby och Kannus i Österbotten. Mer än hundra mobilmaster slutade fungera i regionen tidigt i går. Men nödcentralen och mobiloperatörerna har varit ytterst passiva i att informera om läget.
- Konsekvenserna av att nödnumret 112 inte kan nås är mycket allvarliga, om man inte får hjälp när man behöver den, säger Kai Paldanius som är biträdande chef vid nödcentralen.
Långt strömavbrott
Han säger att läget troligen beror på att mobiloperatörernas basstationer har blivit utan ström efter ett mer än 36 timmar långt strömavbrott, orsakat av en snöstorm natten till tisdag.
Situationen kom till nödcentralens kännedom i går vid 8-tiden på morgonen i samband med släckningen av en brand i Ullava i Karleby.
- Brandmästaren kontaktade oss och sa att människorna som hade försökt ringa till nödcentralen inte hade kommit fram förrän på tredje försöket. Först då personen i fråga gick utomhus hade telefonen lyckats hitta ett nätverk.
Troligen sände mobilmasterna då med lägre effekt. Om de fortfarande sänder är oklart. I alla fall så fördröjde problemet släckningsarbetet i Ullava med flera minuter, vilket enligt nödcentralen gjorde flera brandmän förbannade.
Nödcentralen tog eget initiativ
Och efter den här incidenten började nödcentralen på eget initiativ ta reda på hur omfattande telefonproblemen faktiskt var.
- Det var vår skiftesmästare som grävde fram den här informationen. Det borde ha varit operatörerna som borde ha haft kunskap om läget och berättat hur det var.
Men Paldanius vet fortfarande inte exakt vad läget är, till exempel hur stort område som är drabbat och vilka slags telefoner som inte fungerar – är det till exempel bara mobiltelefoner, eller också trådtelefoner? Han tror ändå att varken trådtelefoner eller mobiler fungerar.
- Det är ovisst och jag vet inte hur läget är i dag, eftersom operatörerna informerar på deras hemsidor enligt vad de vill informera, säger han.
Tvingades köa
Nödcentralen hade svårt att nå operatörerna eftersom centralen enligt egna uppgifter inte har en särskilt prioriterad kommunikationskanal, utan tvingas sitta i telefonkö i operatörens felanmälningstjänster tillsammans med andra konsumenter. När de väl nådde fram hänvisades de till att kolla operatörernas webbsidor.
Är det inte ert ansvar att informera allmänheten om det till exempel är ett pågående läge? Nu säger du att du inte vet.
- Vi har gett ut ett varningsmeddelande som pågår ännu. Vi har inte dragit någonting tillbaks, läget pågår ju där. Sen när läget är återställt borde man skicka ett nytt varningsmeddelande att nu har vi återställt läget. Men tills vidare har vi inte nån bättre information än så här.
Tidigare: flera varningsmeddelanden
Tidigare har Österbottens nödcentral ändå kunnat skicka ut varningsmeddelanden också under en pågående situation, för att betona att den fortfarande pågår. Till exempel har man gjort det i samband med iakttagelser av björn. Nu har man ändå inte skrivit fler varningsmeddelanden eftersom man inte har fått in ny information av operatörerna.
- Om du anser att det behövs så kan vi nog skicka ut ett nytt, påpekar Paldanius till Yle Nyheters reporter.
Det är ändå inte upp till Yle att avgöra när varningsmeddelanden ska sändas. Det är entydigt myndigheternas uppgift.
Kritik mot operatörerna
Paldanius säger att han har en viss förståelse för att operatörerna inte kunde fixa problemet snabbt i går. Men han tycker att det nog borde vara fixat redan nu, och att de borde informera tydligare.
- Åtminstone följande morgon så borde man kanske ha agerat lite tydligare och starkare om vad det egentligen handlar om.
Han är också kritisk till att teleoperatörerna inte självmant har meddelat nödcentralerna om problemen.
- Det brister nog någonstans i deras kommunikation. När det gäller så omfattande problem så borde de informera oss.
Han påpekar att det är viktigt att de får både snabb och exakt information av operatörerna.
- Så att vi kan ge rätt och riktig information till befolkningen. Vi sköter det gärna men vi måste veta hur omfattande skadan eller samtalsstörningen är, fortsätter Paldanius.
Elisa: Området var inte enhetligt
Enligt Lasse Huttonen, servicechef på teleoperatören Elisa, så var det i Österbotten mer än 100 mobilmaster som inte fungerade under gårdagen, och ännu i natt.
- Men eftersom det fanns vissa master i närheten som fortfarande fungerade så bildade masterna inte ett tillräckligt stort enhetligt område för att vi skulle ha informerat nödcentralen om situationen, säger Huttonen.
Han påpekar att de följer Kommunikationsverkets rekommendationer i den här frågan och tycker inte att Elisa borde ha varit aktiverare i att kontakta nödcentralerna. Huttonen är också överraskad över att Österbottens nödcentral var tvungen att stå i telefonkö tillsammans med andra konsumenter.
- Vi har redan tidigare meddelat alla nödcentraler kontaktuppgifter som gör det möjligt för centralerna att nå oss på direkten, utan att köa, konstaterar han.
Huttonen tillägger också att de allra flesta av de master som inte fungerade i går, nu är i funktion igen. Enligt hans uppgifter vid 14-tiden på torsdagen är det bara tio mobilmaster i Österbotten som fortfarande är utan ström.