
Sen i september finns Karlebys sjöbevakare i Yxpila. Sparkrav gjorde att sjöbevakningen lämnade de spatiösa utrymmena vid vattnet i Öja och nu krävs det en kort biltur för att komma ner till farkosterna i hamnen. -Flytten påverkar inte vår beredskap. På fem minuter är manskapet i båten och klara att lämna hamnen, säger premiärlöjtnant Seppo Penttilä, chef för Vallgrund Sjöbevakningsstation.
- Våra nya utrymmen är ändamålsenliga och jobbet gör ju inte med fina fastigheter. Det är ju personalen och utrustningen som avgör kvaliteten på våra insatser, säger Seppo Penttilä.
Ständigt i beredskap
- Vi arbetar 12 timmars skiften och resten av tiden har vi dejour. Ofta arbetar vi sju dagar i sträck och då lever vi och bor här på stationen, säger sjöbevakaren Magnus Asplund som också ansvarar för bokföring och underhåll av sjöbevakarnas fordon.
Mera allvarliga utryckningar gör Sjöbevakningen ungefär en gång i veckan. De vanligaste utryckningarna gäller båtar som fått motorstopp eller blivit utan bensin. Men sjöbevakningen de patrullerar regelbundet med en gummibåt som har två gånger 225 hästkrafter och gör 50 knop. Det motsvarar ungefär 100 km i timmen på land.
Därtill har man också andra fordon som snöskotrar, hydrokopter och trailar.
Sjöbevakarna bli färre
Antalet sjöbevakare kommer på sikt att minska till nio i Karleby.
- Personalen ska minskas med 10 procent och det innebär att en tjänst ryker. Det kommer att betyda mera dejourtjänstgörning för de som arbetar kvar, säger Asplund.
Sjöbevakarna finns nu i samma byggnad som tullen, och det är positivt säger Penttilä.
- Vi har sen länge ett tätt samarbete med tullen och nu fungerar det smidigare än någonsin, säger Penttilä.
Utrymmena i Öja står ännu tomma i väntan på att Senatsfastigheter ska lyckas sälja dem.