
Två tredjedelar av skolungdomarna tror fortfarande att man inte kan bli gravid vid första samlaget. Och var femte ung hade inget skydd vid senaste samlag. Hur står det riktigt till med sexualundervisningen i vårt land? Läs också:Närbild 3.11
Hur ska sex läras ut?
Sexsnack behövs inte längre – lärarna har tagit över
Har vi för lite sexualupplysning?
Föräldrar måste prata om sex med barnen
Skolan ska ge svar på sexfrågorna
De här oroväckande siffrorna framgår ur Institutet för välfärd och hälsas senaste enkät Hälsa i skolan. Det trösterika är att abortsiffrorna ändå går stadigt ner sedan flera år. Men preventivrådgivare Eva-Maria Rajamäki i Vasa är ändå bekymrad.
Abort svårt beslut
Varje vecka kommer det ändå någon ung flicka in på Eva-Marias rådgivning för att hon funderar på abort.
- Vi kan inte råda någon att göra vare sig det ena eller det andra, säger Eva-Maria Rajamäki. Vi berättar om aborten och hur den går till. Vi funderar på hur livet kanske blir med en baby, vad det innebär att bli mamma som femton-sextonåring. Många tvekar länge.
Om flickan väljer abort får hon gå till läkare där hon får en remiss till sjukhus för abort. Den unga själv måste ta beslutet med sin pojkvän eller sina föräldrar.
- Men jag är inte så säker på att föräldrarna alltid känner till det.
Dagen-efter-piller i flitigt bruk
Akuta p-piller, dagen-efter- eller ångerpiller som de också kallas, blev receptfria 2002. De kan tas efter oskyddat samlag, helst inom 12 timmar efter samlag eller senast efter 72 timmar. Var femte flicka i årskurs nio har använt akut p-piller åtminstone en gång. Hela 40 procent av högskolestuderande kvinnor har använt akut p-piller, så de är en väldigt vanlig preventivmetod.
- Vi säljer i medeltal 50 förpackningar i månaden, berättar provisor Björn Mitts vid Gamla apoteket i Vasa. Då det finns ett halvt dussin apotek här i Vasa så kan man nog räkna ut att de används ganska mycket. De här kunderna ökar kraftigt enligt säsong, t.ex. när skolorna börjar och slutar.
Många sköter sig
Många också mycket unga flickor behöver preventivmedel. De yngsta är 13 år.
Eva-Maria Rajamäki tycker att det är positivt att så många unga människor sköter om sig själva och sin pojk- eller flickvän och tar ansvar för de här sakerna. Positivt är också programmen och portalerna som ett komplement till skolornas och kommunernas sexualupplysning.
- Webbplatserna Sex och sånt, UngInfo och decibel.fi är till stor nytta. Det är mycket som ungdomarna funderar på. Preventivmedel, det första samlaget, gör det ont, är jag tidig eller sen? Är jag normal? Det undrar många över, säger Eva-Maria.
- Vad svarar du då?
- Att sexualitet är så olika för olika personer. Det som känns bra för en själv är normalt, säger Eva-Maria Rajamäki, som också jobbar som sexualrådgivare.